Zobacz pełną wersję : Akcesoria do D7100
Witam Panów,
w związku z obecną promocją Nikona mam zamiar kupić następcę mojego D70 czyli D7100.
Cena 2.8k za nowe body, dla amatora wydaje się być bardzo atrakcyjna.
Mam jednak pytanie o akcesoria.
Czy pilot, którego mam ML-L3 będzie działał?
Jaka karte/karty dokupić? Nie wiem jak duże są zdjęcia.
Do d70 miałem szybkiego compact flasha 500 mb i drugiego (nie tak szybkiego) 4GB. W zupelnosci na ilość zdjęć (chyba na 4GB wchodzilo ok. 200) mi to wystarczalo.
Nie wiem czy będę krecil fimy (raczej nie) ... czy celować w 16GB czy jeśli filmy to więcej, czy musi być class 10?
A może wiecie która z dużych/szybkich kart jest najtansza bo nie jest znanej marki?
Druga sprawa to oslona wizjera. W komplecie z D70 miałem takie fajne ustrojstwo. Dzieki temu, mimo iż d70 ma 11 lat na wizjerze z tylu nie ma ani jednej rysy. Czy z D7100 tez jest cos takiego a jeśli nie to gdzie tego szukac... allegro czy sklep specjaistyczny?
kattebush
06-04-2015, 20:33
Witam Panów
A Panie to już nie pozdrawiasz? ;)
Czy pilot, którego mam ML-L3 będzie działał?
Będzie działał.
Jaka karte/karty dokupić? Nie wiem jak duże są zdjęcia.
Zależy czy w JPGu, czy w RAWach.
JPG - około 8/9 Mb
RAW - 32 Mb
Do d70 miałem szybkiego compact flasha 500 mb i drugiego (nie tak szybkiego) 4GB. W zupelnosci na ilość zdjęć (chyba na 4GB wchodzilo ok. 200) mi to wystarczalo.
Nie wiem czy będę krecil fimy (raczej nie) ... czy celować w 16GB czy jeśli filmy to więcej, czy musi być class 10?
A może wiecie która z dużych/szybkich kart jest najtansza bo nie jest znanej marki?
Polecam 16GB Lexara SDHC 10 600x speed - kosztowała mnie 99 zł. Ale warto. Pozostałe mam 8 GB.
Druga sprawa to oslona wizjera. W komplecie z D70 miałem takie fajne ustrojstwo. Dzieki temu, mimo iż d70 ma 11 lat na wizjerze z tylu nie ma ani jednej rysy. Czy z D7100 tez jest cos takiego a jeśli nie to gdzie tego szukac... allegro czy sklep specjaistyczny?
Jest osłonka wizjera. Ale dobrze rozumiem - chodzi Ci o wizjer, nie o ekran?
Sorry, moj błąd. Ekran LCD?
Sorry, moj błąd. Ekran LCD?
Polecam coś takiego http://www.ceneo.pl/30182094 mam i sobie chwalę.
W zestawie Masz osłonę na tylny i górny wyświetlacz. Jest to bezklejowe, więc zawsze można zdjąć i założyć ponownie.
Co do kart. Było już trochę pisane na ten temat. Były też prezentowane testy i wychodzi z nich, że najlepiej sprawdza się (jeśli chodzi o prędkość zapisu) SanDisc Extreme Pro 95MB/s. Ma to znaczenie przy seriach, bo d7100 ma mały bufor.
Jeżeli zapis 200 fotek jest dla Ciebie wystarczający, to 16 GB wystarczy (mowa o RAW).
PS. właśnie sprawdziłem i aparat twierdzi, że na pustą kartę SanDisc Extreme Pro 95MB/s 16 GB wejdzie 297 zdjęć w formacie RAW.
A jakiej pojemności karty orzyjmuje? Nie potrafie znaleźć tej informacji. :-(
A co do oslony, to o takich przezroczystych "cosiach" myslalem: https://www.google.pl/search?q=nikon+d70+lcd+protection&safe=off&rls=com.microsoft:en-GB:IE-Address&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=5mQjVfW9JdOXaveRgpAJ&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=1536&bih=739#imgdii=_
Poszukaj w moich postach, gdzieś pisałem wraz z fotami o osłonie Larmor, którą używam.
Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka
takich 'cosiów' niestety nie ma do D7100, swego czasu myślałem o przerobieniu zamiennika dla D600 jednak wybrałem prostsze rozwiązanie.
Kupiłem folię ochronną na wyświetlacze 5" w jednym kawałku. Dociąłem sobie do górnego i dolnego ekranu nakleiłem i jest gitara...
nawet nie widać że coś jest naklejone, jak się porysuje to zdejmę i założę drugą.. polecam takie rozwiązanie.
Pawełfoto
07-04-2015, 08:54
Mi na karcie 16 gb pokazuje około 530 zdjęć też w rawach. Może dlatego że robię w 12 bitach������
Buuu, szkoda. Nakladka była super.
Jak się pobrudzila w trkacie używania to zdjecie i przeczyszczenie nie było problemem. Wymiana tez. D70 jesdnak ma jakas przewagę nad D7100.
Panowie i Panie jeszcze jedno pytanie -w zakresie baterii i zasadności battery packa.
W D70 tez (oczywiście) jest możliwość podpięcia takiego ustrojstwa, ale przynam szczerze, ze z brakiem pradu nigdy nie miałem problemów.
Karte 4GB moglem zapelnic spokojnie kilka razy i naprawdę nie było z tym kłopotu.
Jakd D7100 radzi sobie w tym zakresie (ma dużo większy LCD, nagrywa filmy...) na ile zdjęć +/- oczywiście bo czas pracy LCD ma ogromne znaczenie starcza bateria?
Czy tez przyjmuje z adapterem (jakby co) baterie?
I czy adapter do baterii jest w pudelku?
Bo raczej bateria z D70 (nie sprzedaje starej puszk, raczej nie ma to zadnego sensu) jak sadze pasować nie będzie :-(.
kattebush
07-04-2015, 09:23
Poszukaj w moich postach, gdzieś pisałem wraz z fotami o osłonie Larmor, którą używam.
Dokładnie. Ja taką mam - jestem bardzo zadowolona.
Co do żywotności baterii - trudno mi jeszcze dokładnie napisać. Nie filmuję lustrzanką - więc ten punkt odpada. Zdjęć nie robię w LV - więc też nie mam tutaj odniesienia. W przypadku robienia zdjęć przez wizjer: za pierwszym razem starczyło mi prądu na około 600 zdjęć.
Mi na karcie 16 gb pokazuje około 530 zdjęć też w rawach. Może dlatego że robię w 12 bitach��
Bardzo możliwe. Poza tym to i tak jest liczba bardzo przybliżona. Przecież aparat nie wie jakie zdjęcia zrobimy ;)
galtom Co do osłony, nie wyważaj otwartych już dawno drzwi ;) LARMOR, którego podlinkowałem, naprawdę się sprawdza. To nie jest jakaś cienka folia.
Bateria starcza na kilkaset RAW'ów. Oczywiście zależy od paru zmiennych, np VR/OS w obiektywie ;)
A karty maks 16GB czy wieksze tez obsluguje?
Ja używam 16 i 32 GB.
Większe też obsłuży, ale uważam, że ze względów bezpieczeństwa, lepiej używać np. 2 X 16 (2 X 32GB) w zależności od potrzeb. D7100 ma dwa sloty na karty.
kattebush
07-04-2015, 12:08
A karty maks 16GB czy wieksze tez obsluguje?
Pytanie tylko po co? Ja wychodzę z założenia, że lepsze 2 karty 16, niż jedna 32.
A tutaj poczytaj o kartach: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=250442
Ale wlasnie sie nad 32GB (jakby jednak mi sie filmowanie sposobalo) sie zastanawialem :-)
Na poczatek jedna, potem moze dwie.
RAWow nie uzywam.
kattebush
07-04-2015, 12:37
Ale wlasnie sie nad 32GB (jakby jednak mi sie filmowanie sposobalo) sie zastanawialem :-)
Na poczatek jedna, potem moze dwie.
RAWow nie uzywam.
Więc poczytaj o szybkości kart: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=250442 :)
Jeśli robisz w JPG, to pojemność karty 32GB będzie liczona w tysiącach ;)
EDIT: Jeśli nie używasz RAW, to wystarczy wolniejsza karta, np. 45MB/s. Będzie taniej, a do filmów, wystarczy 30.
Skoro robisz tylko JPG, to:
- karta najtańsza jaką znajdziesz (ale nie jakiejś dziwnej firmy) - i rozmiar i prędkość
- kup sobie D5300
Nie przesiade się z D70 na D5300 - nie ta ergonomia. D7100 zresztą już w domu - za 2800 zal nie kupic.
Poza tym 5300 nie ma silnika w korpusie wiec nie będzie dzialac z czescia moich obiektywow.
No to teraz rób zdjęcia - na pewno będziesz zadowolony.
Taki jest plan. Na razie musze się douczyć z obslugi... bo tu funkcji i możliwości sporo więcej + dokupić drobiazgi typu karta....
kattebush
07-04-2015, 20:54
A jakie masz obiektywy?
cz4rnuch
07-04-2015, 22:09
Karty są w tej chwili tak tanie, że szkoda oszczędzać na jakichś nołnejmach. Mi sprawdzają się 32GB. Mam 2 szybkie sztuki UHS-I extreme pro i kilka wolniejszych ultra (do video i jako zapasy). Jeśli extremki są za drogie to warto zainteresować się karami Samsung pro (chyba najlepszy stosunek cena/jakość). Nie miałem ale w testach wypadają o włos gorzej od dużo droższych Sandisków więc myślę, że warto się nimi zainteresować.
A jakie masz obiektywy?
Już od wielu lat wystarcza mi zestaw trzech.
Uniwersalny Nikkor 18-200 VR
Sigma 10-20
i jako kompromis (miała być stalka 50 mm, ale..) trafila mi się sigma 70 mm z macro w rewelacyjnej cenie.
+ SB-600
Do tego co robie, czyli po troszku wszystkiego sprawdza się to to rewelacyjnie.
Karty są w tej chwili tak tanie, że szkoda oszczędzać na jakichś nołnejmach. Mi sprawdzają się 32GB. Mam 2 szybkie sztuki UHS-I extreme pro i kilka wolniejszych ultra (do video i jako zapasy). Jeśli extremki są za drogie to warto zainteresować się karami Samsung pro (chyba najlepszy stosunek cena/jakość). Nie miałem ale w testach wypadają o włos gorzej od dużo droższych Sandisków więc myślę, że warto się nimi zainteresować.
Dzieki, będę się teraz rozgladal po alledrogo :-)
Kup w zaufanym sklepie lub u pewnego sprzedawcy. Karty pamięci są bardzo często podrabiane.
Kliknięte z telefonu...
Odnośnie pojemności i szybkości kart polecam ten wątek: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=229888
pozdrawiam