Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27

Domyślnie Akcesoria do D7100

Witam Panów,

w związku z obecną promocją Nikona mam zamiar kupić następcę mojego D70 czyli D7100.
    Cena 2.8k za nowe body, dla amatora wydaje się być bardzo atrakcyjna.
    Mam jednak pytanie o akcesoria.

Czy pilot, którego mam ML-L3 będzie działał?
    Jaka karte/karty dokupić? Nie wiem jak duże są zdjęcia.
    Do d70 miałem szybkiego compact flasha 500 mb i drugiego (nie tak szybkiego) 4GB. W zupelnosci na ilość zdjęć (chyba na 4GB wchodzilo ok. 200) mi to wystarczalo.
    Nie wiem czy będę krecil fimy (raczej nie) ... czy celować w 16GB czy jeśli filmy to więcej, czy musi być class 10?
    A może wiecie która z dużych/szybkich kart jest najtansza bo nie jest znanej marki?

Druga sprawa to oslona wizjera. W komplecie z D70 miałem takie fajne ustrojstwo. Dzieki temu, mimo iż d70 ma 11 lat na wizjerze z tylu nie ma ani jednej rysy. Czy z D7100 tez jest cos takiego a jeśli nie to gdzie tego szukac... allegro czy sklep specjaistyczny?
    Usunięto komercyjną stopkę

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez galtom Zobacz posta
    Witam Panów
    A Panie to już nie pozdrawiasz?

Czy pilot, którego mam ML-L3 będzie działał?
    Będzie działał.

Jaka karte/karty dokupić? Nie wiem jak duże są zdjęcia.
    Zależy czy w JPGu, czy w RAWach.
    JPG - około 8/9 Mb
    RAW - 32 Mb

Do d70 miałem szybkiego compact flasha 500 mb i drugiego (nie tak szybkiego) 4GB. W zupelnosci na ilość zdjęć (chyba na 4GB wchodzilo ok. 200) mi to wystarczalo.
    Nie wiem czy będę krecil fimy (raczej nie) ... czy celować w 16GB czy jeśli filmy to więcej, czy musi być class 10?
    A może wiecie która z dużych/szybkich kart jest najtansza bo nie jest znanej marki?
    Polecam 16GB Lexara SDHC 10 600x speed - kosztowała mnie 99 zł. Ale warto. Pozostałe mam 8 GB.

Druga sprawa to oslona wizjera. W komplecie z D70 miałem takie fajne ustrojstwo. Dzieki temu, mimo iż d70 ma 11 lat na wizjerze z tylu nie ma ani jednej rysy. Czy z D7100 tez jest cos takiego a jeśli nie to gdzie tego szukac... allegro czy sklep specjaistyczny?
    Jest osłonka wizjera. Ale dobrze rozumiem - chodzi Ci o wizjer, nie o ekran?
    D7100 + S 17-50 2.8 + S 10-20 4-5.6 +N 55-300 4.5 - 5.6 + SB 700. Parę staroci: MC Helios - 81H 50/2, Helios 44-2 58/2, Olympia De Lux 135/2.8
    --------
    W przyszłości: N 70-200 2.8 i N 24-70 2.8

Domyślnie

Sorry, moj błąd. Ekran LCD?

Domyślnie

Sorry, moj błąd. Ekran LCD?
    Polecam coś takiego http://www.ceneo.pl/30182094 mam i sobie chwalę.
    W zestawie Masz osłonę na tylny i górny wyświetlacz. Jest to bezklejowe, więc zawsze można zdjąć i założyć ponownie.

Co do kart. Było już trochę pisane na ten temat. Były też prezentowane testy i wychodzi z nich, że najlepiej sprawdza się (jeśli chodzi o prędkość zapisu) SanDisc Extreme Pro 95MB/s. Ma to znaczenie przy seriach, bo d7100 ma mały bufor.
    Jeżeli zapis 200 fotek jest dla Ciebie wystarczający, to 16 GB wystarczy (mowa o RAW).
    PS. właśnie sprawdziłem i aparat twierdzi, że na pustą kartę SanDisc Extreme Pro 95MB/s 16 GB wejdzie 297 zdjęć w formacie RAW.
    Ostatnio edytowane przez Johny42 ; 07-04-2015 o 00:05 Powód: uzupełnienie
    Nie ma się czym chwalić

Domyślnie

A jakiej pojemności karty orzyjmuje? Nie potrafie znaleźć tej informacji.

A co do oslony, to o takich przezroczystych "cosiach" myslalem: https://www.google.pl/search?q=nikon...h=739#imgdii=_

Domyślnie

Poszukaj w moich postach, gdzieś pisałem wraz z fotami o osłonie Larmor, którą używam.

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka
    Zenit ET, Nikon F 60, Nikon N80, Nikon D80, Nikon D7100 + Sigma 17-50 2,8

Domyślnie

takich 'cosiów' niestety nie ma do D7100, swego czasu myślałem o przerobieniu zamiennika dla D600 jednak wybrałem prostsze rozwiązanie.
    Kupiłem folię ochronną na wyświetlacze 5" w jednym kawałku. Dociąłem sobie do górnego i dolnego ekranu nakleiłem i jest gitara...
    nawet nie widać że coś jest naklejone, jak się porysuje to zdejmę i założę drugą.. polecam takie rozwiązanie.
    2x D500 N10,5/2.8fisheye, S18-35/1.8art, S50-100/1.8art, 2xN622mkII, YN460II, RF602, fastpack250 & camrock..

Domyślnie

Mi na karcie 16 gb pokazuje około 530 zdjęć też w rawach. Może dlatego że robię w 12 bitach������
    D7200---S17-50 F2.8---T70-300 F4-5.6 VC USD---Nikkor 85 F/1.8 D---Samyang Fisheye 8mm--metz 52AF-1---metz 48AF

Domyślnie

Buuu, szkoda. Nakladka była super.
    Jak się pobrudzila w trkacie używania to zdjecie i przeczyszczenie nie było problemem. Wymiana tez. D70 jesdnak ma jakas przewagę nad D7100.

Panowie i Panie jeszcze jedno pytanie -w zakresie baterii i zasadności battery packa.
    W D70 tez (oczywiście) jest możliwość podpięcia takiego ustrojstwa, ale przynam szczerze, ze z brakiem pradu nigdy nie miałem problemów.
    Karte 4GB moglem zapelnic spokojnie kilka razy i naprawdę nie było z tym kłopotu.

Jakd D7100 radzi sobie w tym zakresie (ma dużo większy LCD, nagrywa filmy...) na ile zdjęć +/- oczywiście bo czas pracy LCD ma ogromne znaczenie starcza bateria?
    Czy tez przyjmuje z adapterem (jakby co) baterie?
    I czy adapter do baterii jest w pudelku?

Bo raczej bateria z D70 (nie sprzedaje starej puszk, raczej nie ma to zadnego sensu) jak sadze pasować nie będzie .

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TytuSin Zobacz posta
    Poszukaj w moich postach, gdzieś pisałem wraz z fotami o osłonie Larmor, którą używam.
    Dokładnie. Ja taką mam - jestem bardzo zadowolona.

Co do żywotności baterii - trudno mi jeszcze dokładnie napisać. Nie filmuję lustrzanką - więc ten punkt odpada. Zdjęć nie robię w LV - więc też nie mam tutaj odniesienia. W przypadku robienia zdjęć przez wizjer: za pierwszym razem starczyło mi prądu na około 600 zdjęć.
    D7100 + S 17-50 2.8 + S 10-20 4-5.6 +N 55-300 4.5 - 5.6 + SB 700. Parę staroci: MC Helios - 81H 50/2, Helios 44-2 58/2, Olympia De Lux 135/2.8
    --------
    W przyszłości: N 70-200 2.8 i N 24-70 2.8

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów