PDA

Zobacz pełną wersję : Licencje terminowe?

gregory63
30-03-2015, 21:45
Niech mi ktoś powie, czy na programy nie będące programami antywirusowymi licencje są terminowe?
Znalazłem właśnie w opisie: corel paintshop pro, że licencja jest na jeden rok. Ostatnio też się zdziwiłem jak zobaczyłem pudełko- office 365 z takim samym napisem. Przecież dawniej zakupiony program miał licencję bezterminową.
O co tu chodzi?

jaś
30-03-2015, 22:39
jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o kasę :).

RobertMiernik
30-03-2015, 23:01
O kasę i aktualizacje.
Masz taniej i zawsze aktualne.

Jeśli kupujesz raz na 10 lat, to rzeczywiście może boleć ale standardowo jest to tańsze rozwiązanie, 'dla mas'...

GonzoG
30-03-2015, 23:10
I dalej możesz kupić większość z licencją bezterminową.

markB
31-03-2015, 12:07
O kasę i aktualizacje.
Masz taniej i zawsze aktualne.

Jeśli kupujesz raz na 10 lat, to rzeczywiście może boleć ale standardowo jest to tańsze rozwiązanie, 'dla mas'...

Z "taniej" to bym nie bardzo się zgodził, bo zależy jak dla kogo. Wersja edukacyjna CS6 Suite kosztowała mnie ok. 1200 zł. Bezterminowa. Spróbuj mieć to samo za te pieniądze w rocznej subskrypcji.

RobertMiernik
31-03-2015, 12:18
W subskrypcji są chyba tylko wersje komercyjne

Bartek
31-03-2015, 19:50
Niech mi ktoś powie, czy na programy nie będące programami antywirusowymi licencje są terminowe?
Znalazłem właśnie w opisie: corel paintshop pro, że licencja jest na jeden rok. Ostatnio też się zdziwiłem jak zobaczyłem pudełko- office 365 z takim samym napisem. Przecież dawniej zakupiony program miał licencję bezterminową.
O co tu chodzi?

Przy którym paintshop_ie to znalazłeś? mam box x2, x5, x6 i jest wieczysta z tego co czytałem x7 również.

RobertMiernik
31-03-2015, 20:09
Z "taniej" to bym nie bardzo się zgodził, bo zależy jak dla kogo. Wersja edukacyjna CS6 Suite kosztowała mnie ok. 1200 zł. Bezterminowa. Spróbuj mieć to samo za te pieniądze w rocznej subskrypcji.

Najnowsza wersja aplikacji Photoshop
Najnowsza wersja aplikacji Lightroom Desktop, Mobile oraz Web

Kosztuje 640 rocznie, czyli za 1200 masz dwa lata najnowszej wersji i PSa i Lightroma, sam LR kosztuje koło 400 zł (za 600 kurczę kupowałem! ;/) więc masz kolejne 8 miesięcy.

Nie wiem czy zmieniałeś, ale nowa wersja wychodziła w zasadzie równo co dwa lata, więc nawet uwzględniając to, że upgrade kosztuje mniej niż wersja od zera, stratny na tym nie jesteś.

Już kiedyś o tym rozmawialiśmy.

Jedyny minus, to przywiązanie do tego co się kupuje, też lubię mieć w piwnicy płytkę z oprogramowaniem za które zapłaciłem ;)

markB
31-03-2015, 20:48
Ale ja pisałem o CS6 Suite, czyli PS + Illustrator + InDesign + Acrobat Pro + jeszcze jakieś drobiazgi. Wszystko za 1200 i bezterminowo. Nie wiem czy to dostałbym za tą cenę w wersji CC. A w CC nie ma wersji edukacyjnej. Przynajmniej na razie.
Aha, wersji edukacyjnej nie można było upgradować.

madebyzosiek
01-04-2015, 07:24
Zapłaciłeś 1200 zł i możesz bawic się w domu, a jakbyś zapłacił odpowiednio więcej, to mógłbyś zarabiać... W tym jest główna różnica między licencją edu (niekomercyjną), a komercyjną

markB
01-04-2015, 14:58
To nie tak - wersja edukacyjna CS6 Suite to pełna wersja komercyjna. Muszę przyznać przy tym, że się pomyliłem - jednak jest wersja edukacyjna Creative Cloud (http://www.adobe.com/pl/creativecloud/buy/students.html) i w związku z tym jest 60% rabat dla osób mających stosowne uprawnienia. Jednak w przeciwieństwie do CS6, CC edukacyjna jest tylko do użytku osobistego.