Zobacz pełną wersję : m42 do Nikona d40
Czy jest jakis adapter do d40, umożliwiający zamocowanie szkiełek m42 ? Wujas ma pare fajnych szkiełek, i chciałbym się tym pobawić z ciekawości , moze nawet coś sobie będę mógł zabrać :))
Najbardziej interesuje mnie możliwość podłączenia Jupitera 37A 3,5/135. i jakis 37mm/2,8 ( zapomnialem nazwy)
CZy większość oferowanych przejsciowek moge podłączyć ? Czy ktoś z uzytkownikow d40, ma moze jakis sprawdzony adapter godny polecenia i jak zachowuje sie aparacik z takimi szkiełkami.
P.S. b. prosze o konkretne odpowiedzi bez rozpisywania sie o wadach aparatu ;)
Ten sam adapter co do kazdego nikona - z soczewka.
Sebastiann
09-05-2007, 14:16
Najbardziej interesuje mnie możliwość podłączenia Jupitera 37A 3,5/135.
W jupiterze mozesz zalozyc bagnet nikona odkracajac stary m42, dzieki temu bez jakichkolwiek soczewek bedzisz mial nieskonczonosc no i koszty znacznie tansze niz przejsciowka z soczewka bo koszt takiego adaptora bagnetu F to koszt okolo 30-40 zl:)
ps. fajne szklo:)
super, ale co z tym szerokim (37mm) ? ten sam adapter ?
jeszcze podpowiedzcie mi jak bedzie reagował aparat - czy trzeba cos w nim poprzestawiać? - czy M i jedziemy ;)
znalazłem takie cos http://www.allegro.pl/item193574541__adapter_nikon_m42_nieskonczonosc_.h tml
d40-estkowcy macie takie cos moze ??
Sebastiann
09-05-2007, 14:42
super, ale co z tym szerokim (37mm) ? ten sam adapter ?
jeszcze podpowiedzcie mi jak bedzie reagował aparat - czy trzeba cos w nim poprzestawiać? - czy M i jedziemy ;)
znalazłem takie cos http://www.allegro.pl/item193574541__adapter_nikon_m42_nieskonczonosc_.h tml
d40-estkowcy macie takie cos moze ??
ta 37mka to raczej Mir 1B 37/2.8 czyli bez mozliwosci odkrecenia bagnetu w sposob jak to ma miejsce w jupiterze 135 ( jesli sie myle to mnie poprawcie ) czyli do tego mira przejsciowka z soczewka aby byla nieskonczonosc, lub dłubanie samemu z obiektywem, tylko jesli chodzi o przejsciowke z soczewka to aby pogorszenie jakosci nie bylo bardzo duze lepiej brac przejsciowke z dobra jakosciowo soczewka (tu polceam foto-tipa)
M42 dziala na tych samych zasadach zarówno przy D40/x jak i przy reszcie korpusow ze stajni nikona ( o braku pomiaru swiatla w modelach nizszych od d200 w gore nie pisze bo uwazam ze to jest jasne ) o M42 duuuzo bylo na forum:) a tak z grubsza :
potwierdzenie ostrosci - ok
pomiar swiatla : nie ok;)
Sterowanie przyslona tylko via pierscien na obiektywie - ok
Pełen Manual - ok:)
pozdrawiam:)
super odpowiedz - dzieki za pomoc Sebastiann
ok poszukam teraz czegos przyzwoitego i lece po szkielka :D
mam ndzieje tylko ze mi je podaruje jak sie sprawdzą ;)
pozdro