Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Gwieździsta Noc
Jako że to mój pierwszy temat na tym forum: hello wszystkim ;)
Oglądając zdjęcia w tym dziale troszkę wstyd pokazywać jedno z moich "lepsiejszych", aczkolwiek każdy kiedyś zaczynał przygodę z aparatem zatem wyrozumiałości :)
//EDIT
BRAK ZDJĘCIA, wygasł zewnętrzny hosting. Zachęcamy do umieszczania zdjęć na hostingu forum.
Wszelkie porady odnośnie fotografowania jak i samej obróbki mile widziane :) tak samo jak konstruktywna krytyka :)
Pozdrawiam
Dave
zbyszekD7000
22-03-2015, 19:49
sam tego chciałeś, spróbuj jeszcze raz :)
a na początek proponuję podszkolić się np. dzięki forumowemu koledze np. tu :http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=259643
wejdź sobie na jego stronę i poczytaj jak się robi nocne zdjęcia a zwłaszcza gwiazd tam jest wyłożone co i jak, kawe na ławe ;)
Witaj na forum :)
Fotografowanie gwiazd przy bliskim oświetleniu miasta jest dość trudne.
Jedno co od razu jest zauważalne, to brak ostrości!
Dodatkowo warto sprawdzać podczas fotografowania, czy gwiazdy nie uciekają ;)
U ciebie widać już się zaczęły przesuwać, co to znaczy? Miałeś za długi czas, warto zmniejszyć czas naświetlania.
Oczywiście dobranie odpowiednie czasu jest uzależnione od ogniskowej i matrycy DX czy FX.
Przy fotografowaniu w takich warunkach jakie pokazałeś na zdjęciu, warto użyć techniki ETTR(naświetlać do prawej) (https://www.youtube.com/watch?v=J1Kfr8RG3zM) obliczając ogniskową aby gwiazdy się*nie ruszyły możesz użyć kalkulatora np. takiego. (http://www.lonelyspeck.com/milky-way-exposure-calculator/)
Kompozycyjnie zdjęcie może być, zwracaj uwagę na ciemne plamy na zdjęciu (niedoświetlenia)
Fotografia nocna, to nie jest łatwy temat!
Pozdrawiam
Rafal
Dziękuję za uwagi :)
Dla ścisłości: D3200 + Nikkor 18-55 f/3,5-5,6 (kitowy) na chwilę obecną środki się wyczerpały :)
Czas naświetlania na pewno przesadzony bo max (30 sec) 18mm ISO 200 f3,5.
Czy jest w ogóle możliwość wykonania tym obiektywem dobrego zdjęcia które ukaże nocne piękno? Głównie chodzi o gwiazdy.
O ETTR czytałem i mniej więcej wiem w czym rzecz - natomiast sprawa jest troszeczkę utrudniona gdyż w D3200 nie mogę włączyć histogramu na podglądzie na żywo :(
EDIT:
Właśnie czytałem lektury które mi podesłaliście - wychodzi na to że zabrałem się do tego od złej strony :)
Spróbuje jeszcze raz i ewentualny efekt zamieszczę w pierwszym poście.
Nie jest źle :) Czas w miarę ok. Znajdź lepszy kadr, popracuj nad ostrością a reszta sama przyjdzie. Na początku unikaj świateł w kadrze. Wykorzystaj światło Księżyca.
Dzięki loki_p, powiedz mi tylko jak Ty robisz zdjęcia gdzie w ogóle nie ma szumów? Oglądałem Twoje fotografie i po prostu "wow"... Myślałem, że jak wydłużę czas naświetlania a zmniejszę ISO będzie znacznie lepiej. Nie jest :P
Znalazłem już świetne miejsce do fotografowania - zero świateł i około 25 km od większej miejscowości.
Pozdrawiam
~Dave
Jak będziesz naświetlał techniką do prawej, zobaczysz że odszumowanie może być nie potrzebne czasami.
Musisz nabrać praktyki abyś sam oceniał efekty i na ile możesz się*posunąć z własnym sprzętem!
natomiast sprawa jest troszeczkę utrudniona gdyż w D3200 nie mogę włączyć histogramu na podglądzie na żywo
Nie wiem, czy w lustrzankach Nikona jest taka opcja!
Po prostu robisz zdjęcie i sprawdzasz :)
D3200 ma przyzwoite wysokie ISO więc dawaj 6400, czas około 20-25 sekund i KONIECZNIE raw. Odszumianie na wejściu w camera raw wywala praktycznie cały szum kolorowy, delikatne ruszenie suwaczkiem od luminance i szumu zostaje malutko :)
Zawsze możesz też spróbować stackowania zdjęć, nawet dwa wystarczą, ale w przypadku gwiazd może to wymagać dość sporo zabawy, żeby dopasować jedną klatkę do drugiej. Niemniej jednak, astrofoto to kupa zabawy i można dużo eksperymentować :)
To jeszcze zbyt zaawansowana technika obrobki jak dla mnie :) ale chetnie o tym poczytam :) w ten weekend jade w plener z dala od miasta, pochwale sie ewentualnymi wynikami :)