Close

Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9
    Oszczędny w słowach
    Miasto
    Bielsko Biala

Domyślnie Gwieździsta Noc

Jako że to mój pierwszy temat na tym forum: hello wszystkim

Oglądając zdjęcia w tym dziale troszkę wstyd pokazywać jedno z moich "lepsiejszych", aczkolwiek każdy kiedyś zaczynał przygodę z aparatem zatem wyrozumiałości

//EDIT
    BRAK ZDJĘCIA, wygasł zewnętrzny hosting. Zachęcamy do umieszczania zdjęć na hostingu forum.

Wszelkie porady odnośnie fotografowania jak i samej obróbki mile widziane tak samo jak konstruktywna krytyka

Pozdrawiam
    Dave
    Ostatnio edytowane przez MstrG ; 16-04-2025 o 13:03 Powód: brak zdjęcia, wygasł hosting

Domyślnie

sam tego chciałeś, spróbuj jeszcze raz

a na początek proponuję podszkolić się np. dzięki forumowemu koledze np. tu :http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=259643
    wejdź sobie na jego stronę i poczytaj jak się robi nocne zdjęcia a zwłaszcza gwiazd tam jest wyłożone co i jak, kawe na ławe
    Ostatnio edytowane przez zbyszekD7000 ; 22-03-2015 o 19:54
    D7000 |N18-105|N28-70|N70-210|N10-24|S17-50|SB26x2|SB910| |Soligor2x|Jupiter200|Helios44M5|
    Grecja2013
    klik 1) Zabawa w RAW'ki - weź udział
    klik 2) Zabawa "zadania tematyczne" - weź udział

Domyślnie

Witaj na forum
    Fotografowanie gwiazd przy bliskim oświetleniu miasta jest dość trudne.
    Jedno co od razu jest zauważalne, to brak ostrości!
    Dodatkowo warto sprawdzać podczas fotografowania, czy gwiazdy nie uciekają
    U ciebie widać już się zaczęły przesuwać, co to znaczy? Miałeś za długi czas, warto zmniejszyć czas naświetlania.
    Oczywiście dobranie odpowiednie czasu jest uzależnione od ogniskowej i matrycy DX czy FX.

Przy fotografowaniu w takich warunkach jakie pokazałeś na zdjęciu, warto użyć techniki ETTR(naświetlać do prawej) obliczając ogniskową aby gwiazdy się*nie ruszyły możesz użyć kalkulatora np. takiego.

Kompozycyjnie zdjęcie może być, zwracaj uwagę na ciemne plamy na zdjęciu (niedoświetlenia)

Fotografia nocna, to nie jest łatwy temat!

Pozdrawiam
    Rafal
    :::WEB:::BLOG:::ANALOG:::INSTA:::
    YouTube:::

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Bielsko Biala

Domyślnie

Dziękuję za uwagi

Dla ścisłości: D3200 + Nikkor 18-55 f/3,5-5,6 (kitowy) na chwilę obecną środki się wyczerpały
    Czas naświetlania na pewno przesadzony bo max (30 sec) 18mm ISO 200 f3,5.

Czy jest w ogóle możliwość wykonania tym obiektywem dobrego zdjęcia które ukaże nocne piękno? Głównie chodzi o gwiazdy.
    O ETTR czytałem i mniej więcej wiem w czym rzecz - natomiast sprawa jest troszeczkę utrudniona gdyż w D3200 nie mogę włączyć histogramu na podglądzie na żywo

EDIT:
    Właśnie czytałem lektury które mi podesłaliście - wychodzi na to że zabrałem się do tego od złej strony
    Spróbuje jeszcze raz i ewentualny efekt zamieszczę w pierwszym poście.
    Ostatnio edytowane przez Dave_ ; 22-03-2015 o 20:24

Domyślnie

Nie jest źle Czas w miarę ok. Znajdź lepszy kadr, popracuj nad ostrością a reszta sama przyjdzie. Na początku unikaj świateł w kadrze. Wykorzystaj światło Księżyca.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Bielsko Biala

Domyślnie

Dzięki loki_p, powiedz mi tylko jak Ty robisz zdjęcia gdzie w ogóle nie ma szumów? Oglądałem Twoje fotografie i po prostu "wow"... Myślałem, że jak wydłużę czas naświetlania a zmniejszę ISO będzie znacznie lepiej. Nie jest :P
    Znalazłem już świetne miejsce do fotografowania - zero świateł i około 25 km od większej miejscowości.

Pozdrawiam
    ~Dave

Domyślnie

Jak będziesz naświetlał techniką do prawej, zobaczysz że odszumowanie może być nie potrzebne czasami.
    Musisz nabrać praktyki abyś sam oceniał efekty i na ile możesz się*posunąć z własnym sprzętem!

natomiast sprawa jest troszeczkę utrudniona gdyż w D3200 nie mogę włączyć histogramu na podglądzie na żywo
    Nie wiem, czy w lustrzankach Nikona jest taka opcja!
    Po prostu robisz zdjęcie i sprawdzasz
    :::WEB:::BLOG:::ANALOG:::INSTA:::
    YouTube:::

Domyślnie

D3200 ma przyzwoite wysokie ISO więc dawaj 6400, czas około 20-25 sekund i KONIECZNIE raw. Odszumianie na wejściu w camera raw wywala praktycznie cały szum kolorowy, delikatne ruszenie suwaczkiem od luminance i szumu zostaje malutko
    Zawsze możesz też spróbować stackowania zdjęć, nawet dwa wystarczą, ale w przypadku gwiazd może to wymagać dość sporo zabawy, żeby dopasować jedną klatkę do drugiej. Niemniej jednak, astrofoto to kupa zabawy i można dużo eksperymentować

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Bielsko Biala

Domyślnie

To jeszcze zbyt zaawansowana technika obrobki jak dla mnie ale chetnie o tym poczytam w ten weekend jade w plener z dala od miasta, pochwale sie ewentualnymi wynikami
    Nikon D3200 | AF-S Nikkor 18-55 f/3,5-5,6 EDII | Low budget CamrocK TE68

Uprawnienia umieszczania postów