PDA

Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] Frankfurt am Main II

sufenta
11-03-2015, 13:55
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/03/16772138995_f206f845d9_c_d-1.jpg
źródło (https://farm9.staticflickr.com/8752/16772138995_f206f845d9_c_d.jpg)

2pompony
11-03-2015, 14:17
Witaj! Pamiętasz zdjęcie zatytułowane 'Frankfurt, Westhafen' i jaką obróbkę proponowałem do niego? Jak pamiętasz, to tu proponuję podobną: więcej blasku na miasto, a niebo bardziej nocne. Zrobiłem sobie tak dla zabawy i u mnie dużo pomogło.

sufenta
11-03-2015, 14:31
Ok. Problemem jest, ze zdjecie jest duzo mniej ostre niz na na flickr- jak moglbym taki link wkleic jak w twojej "stopce"- "zainteresowani" (sam sie z tego smieje) mogliby "prawie oryginal" obejrzec- po uploadzie na flickr zdjecia sa duzo mniej ostre niz w komputerze- zdjecie powyzsze jest jedynie cieniem tego, co na flickr, co jest cieniem tego co naprawde zostalo zrobione. Bylem i tym razem w Westhafen i kolejny raz wrocilem z niczym- kiedy oni, do cholery, do domow wracaja? Ciemno jak w czasie alianckich nalotow...

2pompony
11-03-2015, 15:09
po uploadzie na flickr zdjecia sa duzo mniej ostre niz w komputerze- zdjecie powyzsze jest jedynie cieniem tego, co na flickr, co jest cieniem tego co naprawde zostalo zrobione.

Chwilunia! To niedobrze, że w jednym miejscu masz zdjęcia mniej ostre niż w innym, bo to oznacza, że nie Ty nad tym panujesz, tylko jakiś program panuje nad Twoimi produkcjami. Niedobrze powiadam...

Zamiast robić tak, żeby raz było dobrze tu, a raz tam - zrób tak, zeby było dobrze wszędzie! To znaczy sam ostrz sobie pod odpowiednie medium, i wtedy nie będziesz miał tutaj cienia tego, ca masz na flikrze. I przypominam Ci, ze zdjęćie nei ma być cieniem tego, co - jak piszesz - naprawdę zostało zrobione, tylko mam być od tego jeszcze lepsze! :)

PS
A w poprzednim poście nei chodziło mi o ostrość...

bajcom
11-03-2015, 15:10
Z jakiego miejsca został wykonany ten kadr ? ;)

sufenta
11-03-2015, 15:15
Tez mnie to martwi, ale opisales jedynie innymi slowami problem, z ktorym nie moge sobie poradzic- zdjecie w PS ostre, ze az oczy bola a na flickr jedynie, naja... ostre. O 500px nawet nie wspominam, bo tam po uploadzie jeszcze halo (o ile to dobre polskie slowo) sie pojawia. P.S. wiem, ze nie chodzilo o ostrosc- glowny temat potwierdzilem "OK" ;-) barwy i jasnosc (ktore bede wieczorem zmienial) to kwestia gustu (lub jego braku) ale ostrosc (lub jej brak) jest juz problemem bardziej obiektywnym.

sufenta
11-03-2015, 15:16
Z jakiego miejsca został wykonany ten kadr ? ;)

Main Plaza- sluszne pytanie, bo kadr jest dosc niezwykly (jak na F)- musisz wczesniej zadzwonic i 30 euronen przygotowac (gotowka, ec lub kreditkarte)

bajcom
11-03-2015, 15:29
Sufenta kusisz tym Frankfurtem , już truje mojej drugiej połówce , czy nie chce odwiedzić swojej koleżanki .

Zrób jak pisze 2pompony, dodaj blasku na miasto , powinno dużo zyskać to zdjęcie .

sufenta
11-03-2015, 15:41
postaram sie, ale dopiero po 18ej. po 18 podam ci tez pare spotow

sufenta
11-03-2015, 20:21
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/03/16600665639_e4139c0239_c_d-1.jpg
źródło (https://farm9.staticflickr.com/8665/16600665639_e4139c0239_c_d.jpg)

ok-jestem idiota i nie potrafie w taki sposob zdjecia wkleic, zeby bylo ostre (na flickr, natomiast, poprawa) @bajcom. co do spotow: musisz sie zdecydowac co chcesz w czasie blue hour fotografowac- czasu masz niewiele- main palaza daje ci mozliwosc, za juz wspomniane 30 euro, takiego, np, kadru- jak sam widzisz city ma juz granicznie mala wielkosc- mysle, ze 70 (tele) lub 85mm bylyby duzo lepsze. Nastepnym razem mam zamiar 85 w pionie ustawic i panorame wykonac. Bezposrednio przy Main Plaza masz Flößerbrücke- praktycznie te same dlugosci obiektywu i, co jest duzym ulatwieniem, ruch jednokierunkowy z powodu Umbau. Jesli pozostalbys na lewym brzegu Main to po ok.2 km mialbys po prawej ladnie oswietlona elektrownie (nie jest potrzebna blue hour- mozesz czarna noca ladne zdjecie wykonac). Co pareset metrow masz most. W samym miescie masz platforme widokowa w Galeria Kaufhof (restauracja na ostatnim pietrze) a jesli lubisz abstrakcyjna architekture obok masz MyZeil- nie mozesz uzywac statywu bez pozwolenia. Bardzo ladne zdjecia mozesz w Museum für Moderne Kunst wykonac- takze bez statywu.

bajcom
11-03-2015, 21:02
Dzięki za info .wydaje mi się że 2 dni to minimum na Frankfurt. ;)

sufenta
11-03-2015, 21:17
jesli masz dzieci i dlugi tele to masz jeszcze zoo :-)

creep
11-03-2015, 22:42
Hmm, nie widać zdjęcia...

2pompony
12-03-2015, 15:44
Sufenta, ranisz mnie. Miałeś dać blask na miasto, a dałeś po prostu leciutko jaśniej... Przez danie blasku chodziło mi o coś innego, co dość ciężko zwerbalizować, za to łatwo pokazać: mianowicie, żeby miasto było bardziej oświetlone i błyszczące, a niebo było bardziej nocne (co też niekoniecznie znaczy po prostu ciemniejsze, choć niewątpliwie nie jaśniejsze).

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.iv.pl/images/61483986165110051051.gif)

Po drugie, jeśli masz problemy z ostrzeniem - czy też mówiąc ogólniej z tym, że na flikrze masz zdjęcia ostre, a tu nie - to chodzi o to, że flickr ma własny sposób wyświetlania zdjęćia, chyba oparty na flashu choć nie jestem pewien. Otóż jak na flickra posyłasz zdjęcia w dużym rozmiarze, to ten ich automat jakoś musi je skalować, żeby zdjęcie o dłuższym boku powiedzmy 6000 px pokazać na ekranie przeglądarki, która ma na przykład 1800 px na szerokość. I trzeba przyznać, że ten automat flickra robi to (skaluje) dobrze. Z tym że dobrze to wygląda u nich. Jeśli bierzesz link od nich i wieszasz zdjęćie tu na dorum i czujesz, że coś jest nie tak - zawsze zostaje Ci możliwość takiego zrobienia, żeby obojętne co zrobi flickr tu też było świetnie...

Mianowicie, jeśli chcesz żeby tu na forum (które nie ma jakiegoś automatu do skalowania) zdjęćie wyglądało dobrze, to sam to zrób: sam zmniejsz rozmiary i sam sobie wyostrz - będziesz miał nad tym pełną kontrolę, czyli zrobisz sobie dokładnie tak, jak Ci się będzie podobało, indywidualnie do każdego zdjęcia.

bajcom
12-03-2015, 16:01
2pompony twoja wersja jest bardzo fajna , ile detalu się pokazało , bardzo zyskało to miasto.
Jak obrobić w taki sposób zdjęcie ?

sufenta
12-03-2015, 16:56
2pompony, dzieki za rade. Jak obrobiles moje zdjecie? Nie musisz tutoriala ze zdejciami- wystarczy ze opiszesz- twoja wersja jest bardzo dobra.

lechupe
12-03-2015, 17:32
Ja pozwolę sobie w tym przypadku (rzadkim jak odchód noworodka :-) ) nie zgodzić się z koncepcja bombla.
O ile bowiem faktycznie pierwsza wersja sufenty był dość mdła i kolorystycznie nijaka, czytaj - bez wyraźnej kompozycji barwnej, o tyle druga - uważam - jest już całkiem całkiem.

I jeżeli nawet mogę przyjąć "bomblową" wersje samego miasta, z większym oddaniem detali i uwypukleniem czerni i granatów, to niebo moim zdaniem jest o niebo ciekawsze u sufenty :-)

W wersji bombla, kadr się zrobił dość szkolny (ciemna góra, jasny dół), a uważam, że mimo wszystko szkoda marnować porę dnia, tym bardziej, że niebo zostało oddane ciekawie.

Ja bym zatem proponował kompromisowo pół zdjęcia bombla i poł sufenty :-)

2pompony
12-03-2015, 18:44
Pół na pół czyli kompromis jak jasny gwint - ani gwint, a już na pewno nie jasny! :D Lechu, czyżbyś nei pamiętał, ze jestem wielkim zwolennikiem dramatycznych nieb?!

Oczywiście każdy ma inne zdanie, moja wersja nei jest ani jedyna i obowiązująca (jeszcze), ani nie ma (jeszcze) prawnego nakazu, żeby się z moim podejściem zgadzać. Żartuję z tym 'jeszcze' gdyby ktoś się nei domyślił, ale poważnie mówiąc widzę, że Autor zdjęcia ma niejaki problem: robi dobre kadry i niezłe zdjęcia, tylko tych niezłych zdjęć nei umie pokazać.

To mniej więcej jak pięknie zaprojektowany kielich na wino, misternie zrobiony, dźwięczący, ze szlifowanym brzegiem - i tylko szkło niedomyte, z poodbijanymi paluchami, a może i zaciekami po wyschnięciu... Niby kielich ma dalej fajny kształt, nóżka się nie zrobiła od tych zacieków krzywa, a od tłustych paluchów kieliszek się nie zrobił wyszczerbiony - ale jakoś nastrój szlag trafia.

I tak mniej więcej jest z obróbką. Jeśli ktoś wykona koślawy kielonek (tzn. koślawe zdjęcie) - obróbka mu nie pomoże. Nie sprawi, że kielich będzie wyglądał dobrze, ani nawet znośnie. Ale jeśli zdjęcie jest dobre, wystarczy je odpowiednio wypolerować- i całość będzie sprawiała świetne wrażenie.

No i jeśli idzie o obróbkę, czyli co zrobiłem - to właśnie to. :) Odchuchałem, powycierałem zacieki, wypolerowałem - i jest!

sufenta
12-03-2015, 18:50
Za bardzo mile slowa koedza 2pompony serdecznie dziekuje. Nie napisal kolega ani slowa o tym, jak inkryminowane zdjecie obrobil.

SerU
12-03-2015, 19:43
Pewnie pojechał m.in. z niebieskim w cieniach i nieco bardziej je wyciągnął ;)

A co do zdjęcia, to kadr wyśmienity, a obróbka...hmmm...obie dobre mimo, że obie inne, a taki kadr przy umiejętnym potraktowaniu trudno zepsuć, jak wspomniał bombel. Pokazuje to też, jak różnie można widzieć ten sam kadr i jak różnie można go obrobić.

Brawa dla autora i oklaski dla bombla :mrgreen:

2pompony
12-03-2015, 19:50
Z powodu huraganowej nawały pytań jak obrobiłem to zdjęcie - melduję, że uzyskałem łaskawą zgodę Autora na wykorzystanie jego zdjęcia/zdjęć do napisania na ten temat małego tutoriala. W związku z tym jeśli jeszcze ktoś chciałby usłyszeć jak i co zrobiłem, niech się tu dopisze, wyrazi opinię o zdjęciu jak wychowanie nakazuje, potem dopisze czy chce czy też nie chce tutoriala, a ja zależnie od odzewu zacznę zbierać siły.

A jak odzewu na ten apel nie będzie, będę miał wolne. :)

Johny42
12-03-2015, 20:24
jeśli jeszcze ktoś chciałby usłyszeć jak i co zrobiłem, niech się tu dopisze

Zawsze z wielkim zainteresowaniem czytam Twoje posty, więc się dopisuję

wyrazi opinię o zdjęciu jak wychowanie nakazuje

W moim przypadku wychowanie zakazuje wyrażania opinii, gdyż moja wiedza fotograficzna jest zbyt mała, aby komentować prace, na których mogę się jedynie wzorować;)

potem dopisze czy chce czy też nie chce tutoriala

Oczywiście, że chcę, choćby celem pogłębiania wiedzy i podpatrzenia, jak to robi Mistrz :)

notdot
12-03-2015, 21:35
Z powodu huraganowej nawały pytań jak obrobiłem to zdjęcie - melduję, że uzyskałem łaskawą zgodę Autora na wykorzystanie jego zdjęcia/zdjęć do napisania na ten temat małego tutoriala. W związku z tym jeśli jeszcze ktoś chciałby usłyszeć jak i co zrobiłem, niech się tu dopisze, wyrazi opinię o zdjęciu jak wychowanie nakazuje, potem dopisze czy chce czy też nie chce tutoriala, a ja zależnie od odzewu zacznę zbierać siły.

A jak odzewu na ten apel nie będzie, będę miał wolne. :)pisz tutorial tym bardziej jeśli autor wyraził zgodę i chęć

SerU
13-03-2015, 00:18
Dawaj, dawaj - poczytamy - nie będziesz miał wolnego :mrgreen:

boobass
13-03-2015, 00:40
Wątek subskrybuję i na turorial waszmosci oczekuję. Oczywiście autorowi kadru znakomitego oklasków moc.

maniak666
13-03-2015, 12:25
pisz tutorial tym bardziej jeśli autor wyraził zgodę i chęć
Pisz Wasć pisz. Nie tylko że masz cos do powiedzenia, to jeszcze chce Ci się to podawac w strawnej(choć nie dla wszystkich:wink:) formie. A to ostatnimi czasy rzadkosc tu na forum.

2pompony
13-03-2015, 19:21
Parę spraw...

Po pierwsze mój apel o odzew miał bardziej na celu spowodowanie lawiny rzeczowych komentarzy na temat zdjęcia Sufenty, a w drugiej kolejności miał być usprawiedliwieniem dla mojego lenistwa - ponieważ pomyślałem, że fajnie będzie napisać mniej więcej tak: ej, mogę napisać poradnik, chcecie? Potem się nikt nie zgłosi, więc ze spokojem mógłbym powiedzieć - OK, chciałem, byłem gotów, miałem wolę, ale skoro nikt nie chce, to mam czyste sumienie, olewam i mam wolne.

Ale ktoś się zgłosił. OK, zawsze jeszcze mógłbym poszukać wymówki, że te zgłoszenia są nieważne, bo nei ma komentarzy do tytułowego zdjęcia, albo że nie ma pełnych 100 tysięcy podpisów i mój poradnik nie uzyskał wymaganej liczby - ale co tam, nie chcę psuć zabawy... Zbieram siły. Nie jest do końca jasne ile to potrwa.

Bądźcie mężni. Wytrwajcie. :)

PS
Toś Johny42 przywalił tym mistrzem. :) Sam bym chciał zobaczyć, jak to robi jakiś mistrz.

Johny42
13-03-2015, 19:49
PS
Toś Johny42 przywalił tym mistrzem. :) Sam bym chciał zobaczyć, jak to robi jakiś mistrz.
:) Nie raz oglądałem Twoje zdjęcia i jak dla mnie są mistrzowskie :)
Czekam mężnie ;)

2pompony
19-03-2015, 00:00
Dobra, co prawda czas nei pozwolił, żeby napisać epistołę na 6 kartek i tym Was zdusić w zarodku - ale co zrobiłem, napisałem: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=259645

sufenta
19-03-2015, 10:13
Serdecznie dziekuje koledze 2pompony za niesienie kaganka oswiaty- prawdziwa wiedza dzielenia sie nie boi. Raz jeszcze dziekuje. Nie pozostaje mi teraz nic innego jak zostac najlepszym fotografem na swiecie, zarabiac krocie, kupic zonie futro z ach-jakze-slodkich malych foczek i 300 karatowy diament.