Zobacz pełną wersję : nikon d50 czy d40x
czesc
mam zamiar kupic nikona i nie wiem którego wybrac d50 czy d40x
co radzicie???
z gory dzieki
czesc
mam zamiar kupic nikona i nie wiem którego wybrac d50 czy d40x
co radzicie???
z gory dzieki
a gdzie można jeszcze dostać Nikona D50(czarnego)?
Na ta chwile, pisac we wlasciwym dziale...
Zależy co potrzebujesz:
- tania lustrzanka 'na start' - d40 (bez x)
- tania lustrzanka 'na start', możliwość używania AF w wszystkich szkłach, ale starsza elektronika d70s
- lustrzanka 'na start', nowa elektronika + możliwość używania AF w wszystkich szkłach, ale dla bardziej zamożnego d80
D50 nie bardzo się opłaca kupować chyba skoro w prawie tej samej cenie jest d70s.
D40x - nie wiem jak go umieścić ... to jest d40 z matrycą 10mln px i iso 100 -> jak narazie trochę za duża różnica w cenie w porównaniu do d40
Oczywiście wszystko to moje (niekoniecznie obiektywne) opinie.
Raczej wybrałbym D40 bez "x"... Musisz się zastanowić czy potrzebne Ci aż 10Mpix, a różnicę w cenie odłożyć i kupić w przyszłości np. 55-200VR
Sprawa jest szalenie prosta. Jeżeli zamierzasz kupić aparat, zwykły obiektyw standardowy i tele, ew. jeden o szerszym zakresie, to bierz D40x. Jeżeli natomiast masz zamiar traktować fotografię jako hobby, masz w planach kupować różne specjalistyczne obiektywy, to raczej warto wziąć D50.
Obiektywy AF wymagają napędu z korpusu, dlatego starsze obiektywy i wiele obiektywów stałoogniskowych nie będzie działać na korpusie D40x, który został owego napędu pozbawiony. Automatyczne ustawianie ostrości w przypadku tego korpusu działa tylko w przypadku obiektywów wyposażonych we własny silnik - działają zatem Nikkory AF-S oraz Sigmy HSM.
Aby dokonać wyboru, musisz zatem sam sprecyzować swoje potrzeby.
Bardzo nieładnie bo uciekł mój post podczas łączenia tematów :(
Powiem więc jeszcze raz...
Jak zdecydujesz się na D40 to lepiej weź tą bez "x"... No chyba że bardzo potrzebne jest ci te 10Mpix... Na chwilę obecną różnica jest dość spora i możesz po dołożeniu kupić sobie 55-200VR lub sprzedać KITa i dołożyc do N18-70... Zależy czego będziesz bardziej potrzebował...
Bardzo nieładnie bo uciekł mój post podczas łączenia tematów :(
Sorka, tak przypadkiem go dziabnąłem...
meliszipak
08-05-2007, 21:46
Najlepiej, najlepiej to jest zapolować na forum na używany sprzęt:
1 body D70s D50 D70.
2 szklarnia to Tokina 12-24 póżniej Tamron 90 macro i 300 F4 af.
3 pózniej sb800 i 50 1,4 manual i telekonwerter do 300-ety (zależy jaką dziedzinę
pokochasz bardziej)
i klękajcie narody. Świat przed Tobą i nikt Ci wysoko nie podskoczy.
Za dwa, trzy lata wymieniasz tylko puszkę, bądż wszystko jak wygrasz w totka.
Z braku doswiadczenia nieradzę samemu kupować używek.
Taka jest moja opcja ( tanio i dobrze), ale rozumiem, że sa inne.
powodzenia.
BugsBunny
08-05-2007, 21:47
czy ja chwilę temu nie widziałem takiego wątku?