Zobacz pełną wersję : UWA DX na wakacje
mariuszz24
10-03-2015, 06:08
Witam wszystkich. Jestem amatorem, zastanawiam sie nad kupnem UWA do D7000. Uzywam DXO Optics.
Głównie biorę pod uwagę te szkła w podanej kolejnosci:
a) Tokina AT-X 11-16 PRO DX Nikon
b) Tokina AT-X 11-16 PRO DX Nikon II
c) Sigma 10-20 f/4.0-5.6 EX DC HSM
Najbardziej pasuje mi (a) bo zawsze patrze glownie na rozdzielczosc. Byc moze z tego powodu najbardziej mi pasuje szklo N50 1.8D z tych ktore mam (N18-105mm, N35 1,8G). Ponadto wedlug testow DXOMark jest ciut lepiej oceniane przy 11mm od (b).
Zastanawialem sie nad sigma - brak mi wyczucia czy praca pod swiatlo jest istotna. Potrzebuje szkla na wyjazdy, wakacje. Mysle, ze jednak rozdzielczosc jest wazniejsza. Poza tym pancerne szkło jest lepsze gdy ma sie małe dziecko.
Mam do Was nst. pytania:
1. Czy w przypadku a-b aberacja chr. trzeba sie koniecznie przejmowac w przypadku tych szkiel skoro uzywam DXO Optics?
2. Istotnym elementem jest cena ale tez mysle o nowym szkle. Moze zaczekac z kupnem (a) do targow w Lodzi - moze cena starego spadnie.
3. Wariant alternatywny - szklo jest najpierw na wyjazd USA NY. Moze tam kupic w best bayu - ale gwarancja, brak czasu ze sprawdzeniem ostrosci.
4. Co radzicie moze czegos nie uwzgledniam.
Miałem tą Tokinę z pierwszego punktu. Świetne szkło. Nic dodać, nic ująć. Na wakacjach na Krecie sprawdziła się znakomicie. Ze spadkami ceny w przypadku obiektywów nie ma tak jak to jest z aparatami. Dobre szkła będą trzymać cenę nawet po wyjściu ich nowszych wersji więc na cuda nie licz.
Aha, co do zakresu 11-16 - mnie on nie ograniczał, ale ja głównie korzystam z szerokiego końca każdego UWA.
Jeśli na wakacje, to w kolejności
Nikkor 10-24. Najlepsza praca pod światło, bardzo dobra rozdzielczość.
Sigma 8-16. Najwyższa rozdzielczość i ekstremalna szerokość. Czasami złapie blik. Brak możliwości użycia filtrów.
Sigma 10-20/4.0-5.6. Wybór ekonomiczny. Ciemny, ale zwykle i tak pracuje się na f8.
Sigma 8-16. Najwyższa rozdzielczość i ekstremalna szerokość. Czasami złapie blik. Brak możliwości użycia filtrów.
A ona przypadkiem też nie jest 4,5-5,6, czyli równie ciemna jak 10-20?
Jest nawet ciemniejsza, ale komu to przeszkadza? Nie ma innego obiektywu o takiej rozdzielczości, a tu na dodatek jest 2mm extra.
2pompony
10-03-2015, 15:17
Sigma 8-16, poza naprawdę samymi zaletami, jak na wakacyjne szkło ma jedną wadę, za to zasadniczą: na szerszym końcu żona/narzeczona stojąca gdzieś z boku kadru wychodzi, jakby to powiedzieć, troszkę mniej szczupło niż normalnie. To się może nie podobać w pewnych kręgach... Zwłaszcza, że przy tak wspaniale szerokokątnym obiektywie zawsze gdzieś z boku kadru taka narzeczona włazi.
Poza tym same zalety. No i może szkoda filtra, jeśli ktoś nie umie bez filtrów...
mariuszz24
10-03-2015, 23:15
Czy macie jakiegos RAWa z Tokiny lub sigmy 10-20 abym mogl zobaczyc jak dziala na nim DXO Optics. Te zwykle bazy maja chyba obrobione juz zdjecia.
FrancisBegbie
11-03-2015, 11:56
Na wakacje nie polecam 8-16mm, nie ma możliwości stosowania filtrów, aż tak szeroko chyba nie trzeba - patrząc na cenę/jakość to wydaje mi się, że tokina 11-16 będzie ok (jest jasna, więc np. architektura jest możliwa z ręki wewnątrz, gdy jest słabe światło, jakościowo ok, zakres może średni, ale ew. tutaj można dołożyć kit i jest zasięg spory), do tego solidne szkło w razie jakiegoś tam puknięcia będzie ok.. O ile w ogóle można założyć do niej filtr (ale z tego co pamiętam to tak..) jak nie to sigma 10-20 stara wersja - jest tania i w miarę ok.
mariuszz24
11-03-2015, 19:32
Sprawdzalem na DXOmark Tokine 11-16/2.8 ze swoim D7000. Kolega sprawdzil ja z D5300. Okazalo sie ze w przypadku nowych matryc efektywna rozdzielczosc Tokiny rosnie. Sigmy juz nie duzo.
Zastanawiam sie nad blinkami, byc moze mozna ograniczyc przystawiajac reke do obiektywu od strony slonca.
adrianek32
11-03-2015, 23:29
Tokiny 11-16 do krajobrazu nie polecam
Jest jeszcze nowsza Sigma 10-20 f/3,5 - obecnie w cenie poniżej 2000. Sam miałem brać starą, ale poczekałem, cena spadła, podpiąłem obydwie w sklepie. W domu sprawdziłem rezultaty i dzisiaj stałem się właścicielem jaśniejszej. Świetne szkło moim zdaniem. Za 1990 plnów nie ma konkurencji.
mariuszz24
12-03-2015, 20:03
Dziekuje Wam! Wyjazd jest za jakis czas poczekam jeszcze na testy nowej Tokiny i wtedy wroci temat Sigma czy Tokina.
ck_dezerter
12-03-2015, 20:24
Witam!
Jak dla mnie (ładnych parę lat na DX) - tylko N10-24. Już parę razy pisałem o nim. Mam go do dziś i ze względu na niego trzymam puszkę Dx-ową.
pozdrowienia!
Ja dla N10-24 cały czas rozważam powrót do DX.
ck_dezerter
12-03-2015, 20:40
Ja dla N10-24 cały czas rozważam powrót do DX.
Ja ze względu na niego nie pozbyłem się DX-a.
Ja chcę odkupić 10-24 N, i sprzedać 18-35 N...
Jeśli trafić na używaną 10-20 4-5,6 za 1000 zł to moim zdaniem najkorzystniejsza opcja cena/jakość. Ale jak funduszy więcej to 10-24 od N.
...a ja niezmiennie polecam Sigmę 8-16 :)Jest ostra (z brzegami włącznie), a te dodatkowe 2mm dużo dają jeśli się np. wejdzie gdzieś pomiędzy zabytki i brakuje zwyczajnie miejsca aby się odsunąć i objąć całość. W chwili obecnej mam Tokinę 16-28 z FXem i trochę mi brakuje szerokości jaką dawała Sigma na DX :/ Jeśli chodzi o fotki ludzi stojących w rogu, to nie potrzeba nawet UWA żeby wyszło im kilka kilogramow za dużo... :)
jestem kolejnym który poleci 10-24
trochę się już z nim pobujałem po europie i sprawdził się świetnie
często jako jedyne szkło
mariuszz24
17-03-2015, 21:24
Bardzo dziekuje za podpowiedzi.
Tak wiem numer 1. to Nikon 10-24 ale jest niestety drogi...
Niestety pomijajac NIkona. Czekam na testy nowej Tokiny. Moze nawet wybiore sie na targi w Lodzi aby ja zobaczyc bo jednak bardziej stawiam na rozdzielczosc szczegolnie w przypadku UWA.