PDA

Zobacz pełną wersję : Sigma 85 EX DG firmware

apaw
09-03-2015, 16:36
Czy ktoś posyłał sigmę 85 1.4 EX DG do aktualizacji firmware? Jest z nią problem na D750 w trybie LV. Po prostu nie ostrzy automatycznie w tym trybie. Doszukałem się na sieci teorii, że wgranie nowego firmware pomoże. Ciekaw jestem informacji, jak serwis sigmy obsługuje takie zgłoszenia, ile dni to może potrwać. No i czy rzeczywiście firmware pomoże :)
Odpowiedź infolinii "7-14 dni roboczych" jest jak dla mnie odpowiedzią sztampową i niewiele wnosi.
Z góry dzięki.

joterem
10-03-2015, 00:42
Dopóki nie wyślesz, to się nie dowiesz... Mam Sigmę 30/1.4 i nie ostrzyła w LV z D7000... jest jeszcze na gwarancji... w Sigma Pro-Centrum (Warszawa) powiedzieli, że nie ma problemu, wgrają nowy f/w i będzie ok. Po tygodniu czekania okazało się, że d.... blada... nie ostrzył nadal... skończyło się na wymianie szkła na nowszą serię (niestety nie A ;) )
Pomijając odpowiedzi sztampowe, może wyślij im numer seryjny i zadaj Gdyni konkretne zapytanie.

photojeremy
15-03-2015, 00:46
U mnie ten sam problem z d750+sigma 85/1,4 ;/ daj znać czy robiłeś aktualizację softu w sigmie i czy działa po?

Tom W
15-03-2015, 10:26
Można samodzielnie zrobić aktualizację softu:
http://www.cyfrowe.pl/aparaty/sigma-usb-dock-stacja-dokujaca-do-obiektywow-nikon.html

ja kupiłem Sigmę 50 mm 1,4 ART i był już nowy soft (tzn. ostrzy na LV), choć aparat (podczas robienia zdjęć na LV) wydaje bardzo dziwne dźwięki:
https://www.dropbox.com/s/7jzbfrt2qhabtxa/Glos_004.m4a?dl=0

wunat
15-03-2015, 10:32
wesji autora watku chyba nie zaktualizujesz dockiem.

Tom W
15-03-2015, 10:39
"wesji autora"? nie bardzo rozumiem Twój post. Brak ostrzenia w LV to kwestia starego firmware. Nie trzeba wysyłać do Gdyni, tylko można w domu samodzielnie wgrać nowy soft. Tylko tyle miałem do powiedzenia.

wunat
15-03-2015, 10:45
wersji autora czyli wersji obiektywu "EX DG" czyli nie wersji A lub C lub S. wydaje mi sie ze tylko te ostatnie sa zgodne z dockiem

joterem
15-03-2015, 11:14
USB dock jest tylko do nowych Sigm - A, C i S.

apaw
17-03-2015, 12:35
USB dock jest tylko do nowych Sigm - A, C i S.

Zgadza sie. Trochę brakło mi tego przy rozmowie z "techniczną infolinią". Pani zakręciła się wokół arcyważnego tematu, że aby cokolwiek móc powiedzieć, muszę przesłać obiektyw do nich. Nie pytała o wersję szkła. Rozumiem, że obiektyw serii Art też trzeba najpierw przesłać do serwisu, aby dowiedzieć się, że można wgrać firmware z USB docka.

Oczywiście się czepiam.

Co do wysyłania szkła, na razie nie widze okienka, aby pozbywac się aparatu na 2 tygodnie (zakładam taki realny termin). Więc chyba pozostaje czekać na jesień i męczyć się w LV na manualu (i ostrzyć na brzytwę, czego nie da AF). Ok, pożyjemy zobaczymy. Jak bym miał jakieś nowiny, wpiszę tutaj.

p.s. dziękuję za liczny odzew, już nie liczyłem na to (dzisiaj patrzę i zaskoczenie).

joterem
17-03-2015, 20:25
A czemu chcesz wysyłać aparat ?? Do wgrania f/w tylko szkło... chyba, że chcesz af kalibrować pod puchę ??
Moją 30-tkę trzymali 9 dni (we wtorek wieczorem dostarczona, w czwartek odebrana).

apaw
18-03-2015, 09:45
A czemu chcesz wysyłać aparat ?? Do wgrania f/w tylko szkło... chyba, że chcesz af kalibrować pod puchę ??
Moją 30-tkę trzymali 9 dni (we wtorek wieczorem dostarczona, w czwartek odebrana).

Wysyłka aparatu, żeby móc określić problem na "usunięcie usterki nieostrzenia na LV". Jeśli określę usterkę wąsko jako "upgrade firmware", to być może obiektyw wróci z nowym fw, a problem pozostanie. Usunięcie usterki wymagałoby np. wymiany obiektuwu na nowszy egz. Poza tym czy można gwarancyjnie uaktualniać fw na żądanie, czyli nie podając usterki jaką powoduje stary fw?

joterem
18-03-2015, 11:51
Moja 30-tka właśnie tak jeździła... za drugim razem wróciła z nowszej wersji... i wtedy już było ok.
Może zadzwoń do nich, czy mają D7100, żeby na miejscu przetestowali.
Co do uaktualnienia, to myślę, że można, ale jaki w tym sens ?? Jeżeli wróci i nie będzie działać, to możesz usłyszeć, że trzeba było określić problem, bo oprócz f/w trzeba jeszcze wymienić chip'a lub coś tam innego.
Po numerze seryjnym nie są w stanie powiedzieć czy update f/w pomoże ??

apaw
19-03-2015, 23:58
Co do uaktualnienia, to myślę, że można, ale jaki w tym sens ?? Jeżeli wróci i nie będzie działać, to możesz usłyszeć, że trzeba było określić problem, bo oprócz f/w trzeba jeszcze wymienić chip'a lub coś tam innego.
Po numerze seryjnym nie są w stanie powiedzieć czy update f/w pomoże ??

Tak, spróbuję mailem popytać w wolnej chwili.

apaw
24-06-2015, 19:02
Aktualizacja firmware sigmy załatwiła sprawę.