Zobacz pełną wersję : zdjęcia na saharze
Jestem nowym uczestnikiem foru. Z fotografia spotykałem sie tylko amatorsko. Troche zdjęć starym fedem , zenithami , ostatnio tanimi cyfrówkami. Mam też nikona f65 z lichym słojem nikor 28-80G. I właśnie nim zamierzam porobic troche zdjęć na saharze (i nie tylko). W czerwcu wybieram sie do Maroka ( Saharę zachodnią ). Chciałbym co nieco utrwalić na zdjęciach.
Na pewno nie będę inwestować w nowy aparat. Natomiast interesuje mnie jakie polecacie filmy negatywowe. Ja myślałem o fujicolor superia 100. Myślę także o zdjęciach nocnych ( w miestach i w terenie). I jeszcze jedno - czy należałoby używać filtrów na obiektywie . Może to pytania laickie , ale w końcu od czegos trzeba zacząć.
orion_64
08-05-2007, 19:43
:???: wyprawa zapowiada się fajno, słoik jaki by nie był trzeba dbać, a w miejscu w które się wybierasz raczej piaseczku uniknąć nie będzie łatwo, więc choćby jakiś UV się przydał, ja bym do tego dodał polar(a kto wie, może się przyda? :mrgreen: ). Jeżeli chodzi o filmy... w zeszłym roku na wakacje pojechałem także z amatorskim sprzętem(f75+28-100G), wtedy z góry sobie założyłem że będę robił na pozytywach, pstrykałem na provii 100F i jestem zadowolony, jeżeli upierasz się na negatywach polecałbym fuji reala, jak dla mnie wśród "setek" najlepsza.
Popieram - orion_64 dobrze "gada" Realę można kupić za przyzwoite pieniądze a klasowo nie da się porównać z Superią, chociaż ja też bym wybrał Provię :)
Superia 100? jasne, ze moze byc. Nie znam parametrow twego sprzetu, ale jezeli masz mozliwosc uzywania czasow krotszych niz 1/2000 to moze byc nawet i ASA 200. Osobiscie wybieralbym cos malo czulego, np. ASA 50. Marka/rodzaj filmu: jezeli nie pstrykasz nototrycznie, to pewnie nie zauwazasz niuansow miedzy ta czy tamta emulsja. Bierz wiec ten film, ktory jest tanszy.
Przyjmujac, ze nie bedziesz bawil sie w przewijanki by zalozyc wysokoczuly film na wieczor/noc,
powinienes miec ze soba statyw.
W dzien natomiast, jako ze w tamtych stronach sa mocne zwykle kontrasty, radzilbym, bys mial lampe aby zlagodzic je co nieco.
Filtry: polaryzacyjny krecony lub czerwony czy pomaranczowy jezeli zdarzy ci sie uzywac filmu czarno-bialego.
Z tanich rewelacyjny jest Kodak Pro Foto 100.
stempien
08-05-2007, 21:06
a moze superia 400?
Dziękuje za wszystkie porady. Na pewno z nich skorzystam. Statyw na pewno zabiorę. Filtry UV na pewno sobie kupię. Natomiast filtry polaryzacyjne są dosyć drogie. Zobaczę jak wyrobię się z kasą. A oprócz sprzętu foto jest jeszcze wiele innych rzeczy do zapłacenia. Po powrocie na pewno pokażę zdjęcia jak wyszły.
A może zamiast filtara UV Filtr Skylight 1B HOYA HMC 58 mm. Na allegro za cenę 65zł.
może byc też ten filtr.
powinieneś jednak kupic filtr polaryzacyjny. Najwyżej kup jakiejś "taniej" firmy, ale kup. Inne wyjście to filtry neutralne - szare ND 4x albo 8x. Tylko te szare nie przydadzą ci sie pewnie później, po tej wyprawie, a polar - tak. A cena filtrów - podobna. Kup polara.
jest niebezpieczeństwo, że będziesz pracował na najkrótszych czasach (i bardzo przymknietym obiektywie), a zdjęcia będą wyprane z koloru. Polar niekoniecznie musisz używać w pozycji do polaryzacji nieba, nawet ustawiony tak, że niewiele odblasków zdejmuje, to zabiera i tak sporo światła - około 1,5 przysłony. To i tak mało. Najlepiej jak byś miał i polara i neutralny szary i połówkowy szary.
Dużo zalezy na jaką pogodę (jakie światło) trafisz. Te filtry ci pomogą jak będzie za dużo słońca.