Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : zdjęcia na saharze

dnatal
08-05-2007, 18:29
Jestem nowym uczestnikiem foru. Z fotografia spotykałem sie tylko amatorsko. Troche zdjęć starym fedem , zenithami , ostatnio tanimi cyfrówkami. Mam też nikona f65 z lichym słojem nikor 28-80G. I właśnie nim zamierzam porobic troche zdjęć na saharze (i nie tylko). W czerwcu wybieram sie do Maroka ( Saharę zachodnią ). Chciałbym co nieco utrwalić na zdjęciach.
Na pewno nie będę inwestować w nowy aparat. Natomiast interesuje mnie jakie polecacie filmy negatywowe. Ja myślałem o fujicolor superia 100. Myślę także o zdjęciach nocnych ( w miestach i w terenie). I jeszcze jedno - czy należałoby używać filtrów na obiektywie . Może to pytania laickie , ale w końcu od czegos trzeba zacząć.

orion_64
08-05-2007, 19:43
:???: wyprawa zapowiada się fajno, słoik jaki by nie był trzeba dbać, a w miejscu w które się wybierasz raczej piaseczku uniknąć nie będzie łatwo, więc choćby jakiś UV się przydał, ja bym do tego dodał polar(a kto wie, może się przyda? :mrgreen: ). Jeżeli chodzi o filmy... w zeszłym roku na wakacje pojechałem także z amatorskim sprzętem(f75+28-100G), wtedy z góry sobie założyłem że będę robił na pozytywach, pstrykałem na provii 100F i jestem zadowolony, jeżeli upierasz się na negatywach polecałbym fuji reala, jak dla mnie wśród "setek" najlepsza.

fIlek
08-05-2007, 19:50
Popieram - orion_64 dobrze "gada" Realę można kupić za przyzwoite pieniądze a klasowo nie da się porównać z Superią, chociaż ja też bym wybrał Provię :)

wkrass
08-05-2007, 19:52
Superia 100? jasne, ze moze byc. Nie znam parametrow twego sprzetu, ale jezeli masz mozliwosc uzywania czasow krotszych niz 1/2000 to moze byc nawet i ASA 200. Osobiscie wybieralbym cos malo czulego, np. ASA 50. Marka/rodzaj filmu: jezeli nie pstrykasz nototrycznie, to pewnie nie zauwazasz niuansow miedzy ta czy tamta emulsja. Bierz wiec ten film, ktory jest tanszy.
Przyjmujac, ze nie bedziesz bawil sie w przewijanki by zalozyc wysokoczuly film na wieczor/noc,
powinienes miec ze soba statyw.
W dzien natomiast, jako ze w tamtych stronach sa mocne zwykle kontrasty, radzilbym, bys mial lampe aby zlagodzic je co nieco.
Filtry: polaryzacyjny krecony lub czerwony czy pomaranczowy jezeli zdarzy ci sie uzywac filmu czarno-bialego.

Adams
08-05-2007, 20:53
Z tanich rewelacyjny jest Kodak Pro Foto 100.

stempien
08-05-2007, 21:06
a moze superia 400?

dnatal
08-05-2007, 23:12
Dziękuje za wszystkie porady. Na pewno z nich skorzystam. Statyw na pewno zabiorę. Filtry UV na pewno sobie kupię. Natomiast filtry polaryzacyjne są dosyć drogie. Zobaczę jak wyrobię się z kasą. A oprócz sprzętu foto jest jeszcze wiele innych rzeczy do zapłacenia. Po powrocie na pewno pokażę zdjęcia jak wyszły.

dnatal
09-05-2007, 00:11
A może zamiast filtara UV Filtr Skylight 1B HOYA HMC 58 mm. Na allegro za cenę 65zł.

Jacek_Z
11-05-2007, 10:50
może byc też ten filtr.
powinieneś jednak kupic filtr polaryzacyjny. Najwyżej kup jakiejś "taniej" firmy, ale kup. Inne wyjście to filtry neutralne - szare ND 4x albo 8x. Tylko te szare nie przydadzą ci sie pewnie później, po tej wyprawie, a polar - tak. A cena filtrów - podobna. Kup polara.
jest niebezpieczeństwo, że będziesz pracował na najkrótszych czasach (i bardzo przymknietym obiektywie), a zdjęcia będą wyprane z koloru. Polar niekoniecznie musisz używać w pozycji do polaryzacji nieba, nawet ustawiony tak, że niewiele odblasków zdejmuje, to zabiera i tak sporo światła - około 1,5 przysłony. To i tak mało. Najlepiej jak byś miał i polara i neutralny szary i połówkowy szary.
Dużo zalezy na jaką pogodę (jakie światło) trafisz. Te filtry ci pomogą jak będzie za dużo słońca.