PDA

Zobacz pełną wersję : D5200 - backfocusing?

kubekpop
04-03-2015, 18:36
Witam. Mam Nikona D5200 wraz z Nikkorem 35mm f1.8. Problem dokuczał mi już od początku, ale najpierw myślałem, że tak ma być. Jednak teraz, kiedy fotografuję trochę więcej, zaczyna mnie to coraz bardziej denerwować. Mój aparat łapie ostrość za obiektem w pomiarze z lustrem, w LV jest ok. Czy to, co pokazuję Wam na zdjęciu podchodzi pod złą kalibrację i może zostać skalibrowane? Daję linki do Dropboxa, aby było dostępne w pełnej rozdziałce (nie mam innych hostingów).
https://www.dropbox.com/s/1la9bh1xpbtm84q/lustro.JPG?dl=0 - z lustrem (widać na brzegu środkowej linii, po przybliżeniu)
https://www.dropbox.com/s/y53iqvkgpl2fnn7/lv.JPG?dl=0 - live view
https://www.dropbox.com/sh/0h2t3k7bjint31m/AAC0K3NkApunDSVIAw58xwVHa?dl=0 - katalog z innymi przykładami
Pod zdjęciem w opcjach jest opcja Show original, w pełnej rozdziałce widać dokładnie

Sebi75
04-03-2015, 19:01
Generalnie do bardzo fajne szkło w tym przedziale cenowym i świetnie mi się spisuje na D7100. Ale na D5300 (który ma bliźniaczy układ AF co Twój D5200) miałem z nim mnóstwo problemów właśnie z AF. Mnóstwo zdjęć miało ewidentny FF. Wysyłałem body wraz z obiektywem do kalibracji. Otrzymałem informację, że korpus został skalibrowany do wzorca. Po powrocie okazało się, że FF zamienili mi na BF. Wysłałem drugi raz ale stwierdzili, że wszystko jest OK. Oczywiście załączone tablice testowe etc. zupełnie do serwisantów nie przemawiały. Odesłali sprzęt, który dalej miał ewidentny BF ale w opinii serwisu wszystko było OK. Dopiero jak zrobiłem "dym" zaproponowali - cytat -

"Aby jednak nie pozostawić Pana w obecnej sytuacji proponujemy przesłanie sprzętu – na Pana życzenie dokonamy przesunięcia punktu ostrości o wskazaną wartość np. 1% , 2 %, 5 % w podanym kierunku".

Tak więc wydaje mi się, że musisz jednak mieć nadzieję, że serwis skutecznie skalibruje Ci body do obiektywu. Koniecznie wyślij oba elementy razem i wyraźnie, najlepiej drukowanymi literami zaznacz w zleceniu, że chodzi o kalibrację body do jasnego obiektywu f 1.8. Zapewniam Cię, sam fakt wysłania obiektywu wraz z body nie skutkuje w serwisie wyciągnięciem pozornie tak oczywistych wniosków. Mówię, to z doświadczenia, a jeśli ktoś nie wierzy to chętnie wkleję moją korespondencję z serwisem.

To, że na LV ostrzy Ci prawidłowo, a przez wizjer z błedem nie jest niczym dziwnym. W obu przypadkach ostrzenie odbywa się na zupełnie innej zasadzie (detekcja kontrastu vs detekcja fazy). Na LV na ogół nie ma żadnych problemów z ustawieniem ostrości. To niestety raczej potwierdza konieczność kalibracji

EDIT:

Teraz dopiero udało mi się zaczytać Twoje zdjęcia. W porównaniu z tym co miałem ja tragedii nie ma. Miej na uwadze fakt, że głębia ostrości na ogół nie rozkłada się równo za i przed obiektem. Zależy to od przysłony, ogniskowej etc. Jak chcesz się pobawić w to z aptekarską dokładnością to są w sieci kalkulatory GO:

http://dofsimulator.net/pl/

http://www.fotografuj.pl/Article/Kalkulator_glebi_ostrosci/id/41

A jak Ci się to szkło sprawdza np. w plenerze, w prawdziwej fotografii ? Sprawdzałeś ? Sam rodzaj światła może miec niestety wpływ na dokładność AF.

kubekpop
04-03-2015, 19:07
Dzięki za informację. Czyli moja sztuka kwalifikuje się do kalibracji? Mam nadzieję, że nie będą robili kłopotów :/ I gdzie to wysłać? Można osobiście dostarczać do Nikona w Wawie? I co z resztą szkieł - czy kalibracja na nie nie wpłynie?

kubekpop
04-03-2015, 19:15
W plenerze używam zazwyczaj kitowego 18-55 ze względu na szeroki kąt, ew. do roślin używam 35 i dramatu nie ma, ale czasem na małym ekranie jest ostre a na komputerze już zły punkt jest ostry. Najgorzej jest jak focę mojego kota (na razie ćwiczę foto z kotem) to ostrzę na oczy lub nos a ostrość pomiędzy jest :/ Jak dobrze ostrość ustawię, to jestem bardzo zadowolony. Wiem o GO, bardzo ją lubię w tym szkle, a portrety robię na niskich przysłonach, więc i na takich robię test (a poza tym to było na programie P).

PS. Zapomniałem, że mogę wyedytować poprzedni wpis. Przepraszam za podwójny post.

Sebi75
04-03-2015, 19:18
Jak masz możliwość podjechać tam osobiście to jasne, że powinieneś tak zrobić. Ewentualnie, umów się wcześniej telefonicznie, że podjedziesz. I zaraz przy odbiorze sprawdź. Dla nich kalibracja to naprawdę "krótka piłka", jak będą mieli dobre chęci to ogarną to w pół godziny. Na gwarancji robią to bezpłatnie.
Co do reszty szkieł....hmmm... obawiam się, że jeśli będą kalibrowali body to będzie to miało wpływ na inne szkła. No chyba, że w serii D5xxx przez ich oprogramowanie serwisowe mają możliwość zrobienia osbnego profilu dla konkretnego szkła - ale nie sądzę :-( Przynajmniej nie słyszałem o takiej możliwości. Wydaje mi się, że wprowadzają korekty globalnie. Ale pewności nie mam. Najlepiej zapytaj w samym serwisie.

EDIT:
Jeśli poza 35mm 1.8 masz jeszcze tylko kit 18-55 to nie obawiałbym się wpływu kalibracji. Może nawet nie wiesz, że i tamten ustawia ostrość nie w punkt, a ewentualny błąd ginie w dużej GO tego bądź co bądź bardzo ciemnego szkła.

kubekpop
04-03-2015, 19:24
Inne szkła chyba ostrzą dobrze, chociaż z drugiej strony są stosunkowo ciemne, więc i GO rośnie i być może nie jest to takie widoczne... Już skontaktowałem się za pomocą formularza z Nikonem, mieli mi wysłać w załączniku ich szablon pomiaru AF, ale wysłali bez załącznika, więc jutro dopiero się dowiem pewnie, czy wg nich to się kwalifikuje. Najwyżej będę musiał robić portrety i artystyczne zdjęcia z GO na LV, a na dalsze odległości GO rośnie, więc i efekt nie będzie taki dramatyczny... Dzięki za pomoc, ewentualnie odezwę się jeszcze w sprawie tej kalibracji na PW, gdyby robili kłopoty (nie jestem zbyt doświadczony w tych sprawach, nigdy nic nie oddawałem do serwisu itp.).

EDIT
Mam jeszcze 55-200 VR (4-5.6), więc też GO nie jest zbyt krótka. Docelowo planuję kupić jeszcze 18-55 czy jakiś podobny zakres o świetle 2.8 do fotografowania różnych np. przedstawień w szkole, mam nadzieję, że kalibracja nie będzie miała jakiegoś negatywnego wpływu na to (zdjęcia z kilku metrów, więc GO dłuższa)

Sebi75
04-03-2015, 19:34
Przynajmniej w teorii kalibracja body do wzorca nie powinna mieć złego wpływu na inne szkła. No chyba, że:

a) wszystkie pozostałe szkła mają wadę polegającą na błędzie przesuniętym przeciwnie do błędu body i o porównywalnej wartości, czyli wzajemnie się znoszące - sytuacja czysto teoretyczna, mało prawdopodobna. W tedy trzeba by skalibrować do wzorca także szkła. No ale to chyba czysta teoria.
b) kalibracja do wzorca zostanie przeprowadzona nieprawidłowo - to już bardziej prawdopodobne, ale nie zakładajmy z góry czarnych scenariuszów.

W praktyce pojechałbym do serwisu, dał do kalibracji, a po odbiorze sprawdził na miejscu ze wszystkimi szkłami. Chyba najlepsze wyjście z możliwych. I tyle, nie ma co więcej się nad tym rozwodzić. Powodzenia

kubekpop
04-03-2015, 19:42
Ok, sprawdziłem właśnie dokładnie tego kita - jest różnica między LV i lustrem - w LV cała linia jest ostra a na lustrze już brzeg się rozmywa. Niech skalibrują po prostu do tej 35 i tyle.
I trochę zmieniając temat - widzę, że masz szkło 17-50 2.8 - sprawdza się to w pomieszczeniach (np. na przedstawieniu teatralnym, prezentacji itp)? Chciałbym jakiś zamiennik tego kita, dosyć jasny (GO i światło, co by nie używać lampy na pełnej mocy) i się zastanawiam, czy takie coś spełni moje wymagania (i da radę z moim stosunkowym brakiem doświadczenia, które dopiero zdobywam amatorsko)... 35mm jest czasem za wąskie...

Nikkoś
04-03-2015, 20:33
kubekpop Jak dzwoniłeś do serwisu podejrzewam na Łopuszańską to powiedzieli że zrobią na poczekaniu ?
Mam też ten sam problem z 35/1.8 ewidentny bf

Sebi75
04-03-2015, 20:47
Wiesz, lubię to szkło za uniwersalność. W porównaniu do kitowego 18-55 to przepaść za równo pod względem światła jak i jakości obrazka, naprawdę. Ale jeśli mam temat gdzie jest naprawdę dramatycznie ze światłem to jednak stałki 1.4 czy 1.8 radzą sobie dużo, dużo lepiej. Ale to nic odkrywczego.

Całkiem niedawno robiłem zdjęcia na przedstawieniu, które miało miejsce w domu kultury na Kopalnianej w Katowicach. Sala dość spora, światła na widowni mało, na scenie zaś światło selektywne, zmienne, w różnych kolorach. Temat robiłem "z partyzanta" bo dowiedziałem się o tym będąc już w pracy, nie wiedząc wcześniej i nie mając szans na przygotowanie. W samochodzie miałem tylko torbę z D7100 + Sigma 17-50 f 2.8 i lampę SB-910, nic więcej. Nie pozostało mi nic innego jak zapiąć lampę, palnik w sufit lub na ściany, ISO 800, sporadycznie 1600 żeby lampa błyskała jak najsłabiej, a aparat łapał stosunkowo dużo światła zastanego. No i dało radę. Ktoś kto jest laikiem nawet nie załapie, że doświetlałem lampą. Ale z kitowym 18-55 nie wyszłoby to tak dobrze. Naprawdę, ta światłosiła robi ogromną róznicę.

kubekpop
04-03-2015, 20:48
Pisałem za pomocą formularza i mailowo, dam Ci znać jutro na PW, jak mi odpiszą po analizie zdjęć, których jeszcze nie zrobiłem, bo nie dostałem szablonu do af.

EDIT
@Sebi75 Ok, to w takim razie mam kolejne pytanie. Na razie w foto się rozkręcam, mam te szkła żeby sobie ćwiczyć i ew. w szkole coś pofocić, ale w przyszłości chciałbym się tym zająć na poważnie (nie wiem jeszcze, jaka dziedzina fotografii) i boję się, że będę musiał wszystko sprzedać (tele i kita na pewno) i kupić coś porządnego. Czy ta Sigma na pełnej klatce daje radę? I czy z takim D5200/D7100 można z początku na poważnie pracować w foto? Czy szumy i crop na ich niekorzyść (względem FX) je dyskwalifikują? Pytania pewnie trochę amatorskie, ale właśnie amatorem jestem i ciągnie mnie do tego...

vetguy
05-03-2015, 23:29
podłączę się pod temat co by nie zakladac nowego.
W d 5200 w swietle dziennym af trafia w punkt z 35 f/1.8 i S17-50 na pelnej dziurze. Ale w swietle zarowym BF jest taki ze na f/8 jest nieostro, czyli praktycznie ostrzenie przez wizjer jest niemozliwe. Poczytalem troche i sa glosy na forum ze zdarzalo sie podobnie np. w d7000 gdzie jest ten sam modul af(tam jest mikrokalibracja). Body jest po kalibracji i mam pytanie czy wysylka do serwisu ma sens, czy sa w stanie to naprawic(wymienic af)? Czy napisza jak zwykle ze skalibrowano do wzorca(co z tego jak tylko proby robia przy 5500k zdaje się). Skorzystalem z cashbacka i nie chcialbym sie pozbywac body, ale jest to powazna sprawa bo nawet z lampa wbudowana robienie zdjec w pomieszczeniach jest baardzoo uciazliwe (LV lub lapanie ostrosci na blizszych przedmiotach)

Sebi75
06-03-2015, 08:27
Spróbować pomocy serwisu nie zaszkodzi. Ale obawiam się, że nie będzie łatwo. Generalnie, dla ogromnej większości aparatów (jeśli nie dla wszystkich) na pomiar w trybie detekcji fazy wpływa rodzaj światła, jego temperatura barwowa. I często się zdarza, że trafiając w punkt w świetle dziennym pudłuje w żarowym bądź mieszanym. Trudno mi sobie wyobrazić co mógłby zrobić serwis skoro w świetle dziennym wszystko jest OK. Jeśli nawet przestawią punkt ostrzenia kalibrując AF w warunkach światła żarowego to obawiam się, że wtedy będziesz miał np. FF w dziennym. Nie słyszałem, żeby mozliwa była kalibracja z uwzględnieniem rodzaju światła. No, ale to że nie słyszałem nie znaczy że to niemożliwe. Uderz do serwisu. Może coś poradzą.

vetguy
06-03-2015, 10:45
Miałem d5100, mam d300 i nie miała temperatura barwowa wplywu na ff/bf. Na celność wiadomo ze będzie bo przy sztucznym jest dużo mniej światła.

rejestrat2
06-03-2015, 19:13
Właśnie przerabiam podobny problem z D5200. Od samego początku robił nieostre zdjęcia zarówno w świetle dziennym jak i sztucznym. Po konsultacji z serwisem zrobiłem test FF/BF. Na kitowym 18-55 ewidentny BF, na35 1.8 już nie tak mocny ale też BF. Wysłałem do serwisu cały komplet, po powrocie czytam: 18-55 i 35 sprawne, korpus - aktualizacja oprogramowania, kalibracja do wzorca, czyszczenie AF. Efekt taki, że jest jak było może minimalnie lepiej ale nie tego oczekiwałem. Kolejne maile z serwisem, podesłałem nowe zdjęcia. Obecna opinia serwisu na podstawie nowych zdjęć "trudo jest jednoznacznie potwierdzić, że aparat wykazuje tendencję do "przestrzeliwania" obrazu". Wysyłam ponownie zestaw zobaczymy co będzie dalej.

kubekpop
06-03-2015, 19:44
Na załączonej przez pomoc techniczną Nikona planszy w świetle z mocniejszej lampy biurkowej BF/FF zmniejszył się, ale nadal nie cała linia jest ostra (a w zasadzie to w ogóle nie jest ostra, jest niby w głębii ostrości, ale ostra nie jest, dodatkowo ta fioletowa poświata :< Jakby tego było mało, kiedy lustro może już wyostrzyć od tych 30cm dla szkła, to LV może dopiero od 35 - dla 30cm działa tylko MF, po zmianie na AF zaczyna się gubić i nie ustawi znowu na ten ostry punkt...
https://www.dropbox.com/s/5k5cqph5g9uxdmf/LV.JPG?dl=0 LV
https://www.dropbox.com/s/xbufgluahbzsf85/Lustro.JPG?dl=0 Lustro
Zalecam obejrzenie w pełnym rozmiarze (w prawym dolnym rogu opcje i pełny rozmiar)
Co o tym sądzicie? To standard przy takim świetle czy coś jest nie tak?

zgera
06-03-2015, 21:03
Na załączonej przez pomoc techniczną Nikona planszy w świetle z mocniejszej lampy biurkowej BF/FF zmniejszył się, ale nadal nie cała linia jest ostra (a w zasadzie to w ogóle nie jest ostra, jest niby w głębii ostrości, ale ostra nie jest, dodatkowo ta fioletowa poświata :< Jakby tego było mało, kiedy lustro może już wyostrzyć od tych 30cm dla szkła, to LV może dopiero od 35 - dla 30cm działa tylko MF, po zmianie na AF zaczyna się gubić i nie ustawi znowu na ten ostry punkt...
https://www.dropbox.com/s/5k5cqph5g9uxdmf/LV.JPG?dl=0 LV
https://www.dropbox.com/s/xbufgluahbzsf85/Lustro.JPG?dl=0 Lustro
Zalecam obejrzenie w pełnym rozmiarze (w prawym dolnym rogu opcje i pełny rozmiar)
Co o tym sądzicie? To standard przy takim świetle czy coś jest nie tak?

Na detekcji fazy jest minimalny BF.
Tego typu testy z tak małej odległości mogą być nie wiarygodne, lepiej testować obiektyw z większej odległości na obiektach i sprawdzać celność.

Nikkoś
06-03-2015, 22:01
mnie jakoś chyba nie wychodzi to testowanie , raz jest ok , raz bf z lewej a ff z prawej sam już nie wiem . Aparat na statywie , f/1.8 , 50s , iso-100 35mm , jednopolowy ( centralny )AF
lustro
http://vlep.pl/46raz5.jpg
lv
http://vlep.pl/m29hc5.jpg

lustro
http://vlep.pl/1ylgks.jpg
lv
http://vlep.pl/han6e9.jpg

kjakub
07-03-2015, 11:56
Nie testuj przy takiej małej odległości i przymknij obiektyw do f/2,8 - z tego co mi wiadomo to nawet serwis nie kalibruje na pełnej dziurze.
Poza tym pamiętaj, że zaznaczony wizjerze pole AF niekoniecznie musi się idealnie pokrywać z położeniem rzeczywistego punktu pomiaru ostrości.

vetguy
07-03-2015, 20:52
A może to wina N35? Bo nie wiem jak af mógłby wpływać na układ płaszczyzny ostrości.

kubekpop
21-04-2015, 19:39
Heh, 2 tygodnie temu odebrałem D5200 z gwarancji - wymienili mi czujnik AF na nowy i skalibrowali. Było świetnie. Teraz za to pojawił się delikatny FF, który w LV nie występuje :/ Muszę jeszcze dokładniej przetestować go na dworzu w dobrym świetle, ale mam złe przeczucia... D40x w takich samych warunkach ostrzy idealnie.