Zobacz pełną wersję : Yongnuo Speedlite YN-568EX II + D5300
misiek-1984
04-03-2015, 18:27
Witam
Wiem, że podobny temat był poruszany bardzo niedawno ale jako laik mam pytanie . Chciałbym zakupić wspomnianą lampę do mojego Nikona d5300. Całkowicie nie znam się na tych wszystkich danych umieszczonych przez producenta. Zależy mi na HSS. Moje pytanie jest następujące, czy ta lampa jest w pełni kompatybilna z moim aparatem?
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam
Łukasz
Przemek-83
04-03-2015, 18:33
Nie znasz się na parametrach a chcesz ją kupić? Więc na podstawie czego ją wytypowałeś?
misiek-1984
04-03-2015, 18:36
Cena i bezprzewodowość. Potrzebuje robić foty rybą i mieć światło z góry. I też trochę popytałem oczywiście.
Przemek-83
04-03-2015, 18:42
Tak myślałem, że cena była kluczowym czynnikiem. Bezprzewodowość...jak to rozumieć? Masz na myśli fotocele?
Witam
Wiem, że podobny temat był poruszany bardzo niedawno ale jako laik mam pytanie .
Skoro wiesz, że był poruszany, to czemu go nie poszukałeś ??
Chciałbym zakupić wspomnianą lampę do mojego Nikona d5300. Całkowicie nie znam się na tych wszystkich danych umieszczonych przez producenta. Zależy mi na HSS.
To nie potrzebnie kupowałeś Nikon. Trzeba było kupić Canona, bo tylko tam jest HSS i to nie w każdym, a dopiero wyższych modelach.
W Nikonie jest auto FP. Ale nie uświadczysz tego w D5x00.
Moje pytanie jest następujące, czy ta lampa jest w pełni kompatybilna z moim aparatem?
Z góry dziękuję za pomoc.
Nie jest. Żadna Yongnuo nie jest w pełni kompatybilna - nie mają m.in. TTL-BL.
misiek-1984
04-03-2015, 18:54
Skoro wiesz, że był poruszany, to czemu go nie poszukałeś ??
To nie potrzebnie kupowałeś Nikon. Trzeba było kupić Canona, bo tylko tam jest HSS i to nie w każdym, a dopiero wyższych modelach.
W Nikonie jest auto FP. Ale nie uświadczysz tego w D5x00.
Nie jest. Żadna Yongnuo nie jest w pełni kompatybilna - nie mają m.in. TTL-BL.
To jak mam to rozumieć ten link, skoro piszesz, że nie ma HSS. Pytam bo cały czas się uczę i chciałbym widzieć.
http://www.amazon.co.uk/Yongnuo-YN-568EX-Flash-Speedlite-LF243/dp/B00DOR8JKO/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1425487898&sr=8-1&keywords=YN+568+hss
To jak mam to rozumieć ten link, skoro piszesz, że nie ma HSS. Pytam bo cały czas się uczę i chciałbym widzieć.
http://www.amazon.co.uk/Yongnuo-YN-568EX-Flash-Speedlite-LF243/dp/B00DOR8JKO/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1425487898&sr=8-1&keywords=YN+568+hss
Papier wszystko przyjmie.... a internet jeszcze więcej... W Nikonie NIE MA HSS, jest Auto Focal Plane High-Speed Sync.
STrzeba było kupić Canona, bo tylko tam jest HSS i to nie w każdym, a dopiero wyższych modelach.
W jakich Canonach (odpowiednia) lampa nie może być synchronizowana z krótkimi czasami naświetlania?
Do tej pory żyłem w błędnym przekonaniu, że to Nikon odwala takie numery w najtańszych body, a w Canonie, nawet najtańszym, działa wszystko bez ograniczeń.
misiek-1984
04-03-2015, 19:46
OK rozumiem. A więc teraz ostatnie pytanie i zabrzmię jak mega laik, którym jestem. Jaka lampę wybrać do mojego d5300, żeby robić ładne foty rybą. Rozumiem przez to bardzo szybki błysk lampy aby nie spłoszyć ryb. Druga sprawą jest położenie lampy. Musi ona być nad akwarium. Zależy mi też na technice przesyłania danych z aparatu do lamy dzięki czemu dobierany jest odpowiednia jasność błysku. Sorrki, że nie używam fachowych terminów.
W jakich Canonach (odpowiednia) lampa nie może być synchronizowana z krótkimi czasami naświetlania?
Do tej pory żyłem w błędnym przekonaniu, że to Nikon odwala takie numery w najtańszych body, a w Canonie, nawet najtańszym, działa wszystko bez ograniczeń.
Canon też obcina funkcje, choć HSS w Canonie, to bardziej funkcja lampy niż aparatu, ale też nie na wszystkich body działa. Nie pamiętam dokładnie, ale w którymś z 450D, 500D, 550D lampy Metza (48 i 58 AF-1) nie naświetlały całej klatki.
OK rozumiem. A więc teraz ostatnie pytanie i zabrzmię jak mega laik, którym jestem. Jaka lampę wybrać do mojego d5300, żeby robić ładne foty rybą.
Żeby robić foty rybą, to trzeba nie lampy a obiektywu - ryby.
Aby robić zdjęcia rybom -
Rozumiem przez to bardzo szybki błysk lampy aby nie spłoszyć ryb.
HSS/auto FP nie oznacza krótkiego błysku - wręcz przeciwnie. Ten tryb jest z tego powodu, że normalnie błysk lampy jest zbyt krótki, aby móc używać przy krótkich czasach migawki.
(przy czasie 1/1000s zdjęcie nie jest robione przez 1/1000s, a wielokrotnie dłużej. Jest NAŚWIETLANE przez 1/1000s, a dokładnie to fragment klatki jest naświetlany przez 1/1000s przez przesuwającą się przed matrycą/filmem szczelinę - stąd migawka szczelinowa (http://pl.wikipedia.org/wiki/Migawka))
Druga sprawą jest położenie lampy. Musi ona być nad akwarium. Zależy mi też na technice przesyłania danych z aparatu do lamy dzięki czemu dobierany jest odpowiednia jasność błysku. Sorrki, że nie używam fachowych terminów.
D5x00 nie obsługują zdalnego sterowania lampami. Najtańszym rozwiązaniem będzie - dowolna lampa z TTL + kabel TTL.
Wygodniejsze będzie użycie radiowych wyzwalaczy TTL (najtańsze to ok 400zł dla jednej lampy - zestaw z YN-622N-TX).
Pytanie jaki masz przeznaczony na to budżet, bo do zdjęć w akwarium przydałoby się rozproszyć trochę światło z lampy.
OK rozumiem. A więc teraz ostatnie pytanie i zabrzmię jak mega laik, którym jestem. Jaka lampę wybrać do mojego d5300, żeby robić ładne foty rybą. Rozumiem przez to bardzo szybki błysk lampy aby nie spłoszyć ryb. Druga sprawą jest położenie lampy. Musi ona być nad akwarium. Zależy mi też na technice przesyłania danych z aparatu do lamy dzięki czemu dobierany jest odpowiednia jasność błysku. Sorrki, że nie używam fachowych terminów.
Moim zdaniem nie ma sensu kupować lampy do robienia zdjęć ryb w akwarium, napisz jakie masz ryby i oświetlenie w baniaku, błysk raczej zawsze spłoszy rybę, może lepiej do tego celu kupić dwa halogeny z castoramy za 50zł?
misiek-1984
04-03-2015, 20:54
Budżet hmmm myślę, że jakieś 700 zeta.
misiek-1984
04-03-2015, 21:02
Oświetlenie to Arcadia 120 cm Freshwater. Ryby to Acei, Metriaclima Estherae Red/Blue i Trewki Mpanga.
misiek-1984, nie zawracaj sobie głowy mądrościami których na razie nie rozumiesz, a którymi karmią Ciebie mądrzejsi. Zobacz sobie TEN (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=252329) temat, popytaj tam o ustawienia i wtedy zdecydujesz, czy faktycznie lampa Ci jest tak potrzebna. Pamiętaj, że błysk zawsze będzie straszył ryby. Dodatkowe światło nad/pod/obok akwarium zawsze zmienia panujący nastrój w akwarium.
Canon też obcina funkcje, choć HSS w Canonie, to bardziej funkcja lampy niż aparatu, ale też nie na wszystkich body działa. Nie pamiętam dokładnie, ale w którymś z 450D, 500D, 550D lampy Metza (48 i 58 AF-1) nie naświetlały całej klatki.
Aha, czyli w Nikonie to bardziej funkcja aparatu, i lampa nie do końca ma znaczenie?
Moment: kilka godzin wcześniej pisałeś, że lampa dla Nikona jest lampą dla Nikona, i działa, tylko producenci coś spie... i nie działa z każdym, choć powinna, i to była "wina" producentów niezależnych (którzy muszą hackować transmisję lampa-aparat i dopasowywać do tego swoje produkty).
Teraz piszesz, że Canon obcina funkcje w aparatach, dlatego, że lampy niezależnego producenta są spie... i nie działają poprawnie (przykładając tą samą miarę do innego producenta aparatu i innego - niż chiński - producenta lamp)?
Nie do końca rozumiem taką logikę ;)
Żeby było jasne, używałem jakiś czas 48AF-1 (2szt), trochę bawiłem się 58AF-1 na dwucyfrowych Canonach (i 5d classic), wybrałem te lampy z powodu stosunku możliwości do ceny, więc nie jestem uprzedzony do firmy na "M" :)
Jedyne "obcinanie funkcji" o jakim wiem w C to brak trybu sterownika w najtańszych body, dlatego tak się dopytywałem, bo może coś mi umknęło.
@misiek-1984
Jaka lampę wybrać do mojego d5300, żeby robić ładne foty rybą. Rozumiem przez to bardzo szybki błysk lampy aby nie spłoszyć ryb. Druga sprawą jest położenie lampy. Musi ona być nad akwarium. Zależy mi też na technice przesyłania danych z aparatu do lamy dzięki czemu dobierany jest odpowiednia jasność błysku. Sorrki, że nie używam fachowych terminów.
Czy błysk 1/2000-1/20000s jest wystarczająco szybki? To dostaniesz z każdej lampy, bez konieczności synchro z krótkim czasem.
Czy przeglądałeś jakieś fora akwafoto? Pytałeś, jak ludzie oświetlają rybki do zdjęć? Jeśli nie, to być może kombinujesz od złej strony.
Teoretycznie problem może być nie w "szybkości" błysku, ale zasadzie działania pomiaru światła - lampa działająca we współczesnym systemie TTL wysyła najpierw słaby błysk pomiarowy, aparat mierzy światło odbite wpadające przez obiektyw, i oblicza jak mocny ma być błysk właściwy - w czasie pomiędzy błyskiem pomiarowym i właściwym "obiekt" może się znudzić i zmienić położenie. Na pewno próbowałeś robić z lampą wbudowaną, czy widziałeś takie efekty (że ryba uciekała pomiędzy naciśnięciem spustu i właściwym zdjęciem)?
Przemek-83
04-03-2015, 21:37
Budżet hmmm myślę, że jakieś 700 zeta.
A nie funtów ?
Dlaczego nie doświetlisz lepiej stale tego akwarium?
a nie wystarczy tutaj Yongnuo rf603 + przytoczona lampa w tytule tematu??
olać cały ttl.... dwa trzy pstryki aby sobie ustawic zestaw i mozna leciec z tematem...
Oświetlenie to Arcadia 120 cm Freshwater. Ryby to Acei, Metriaclima Estherae Red/Blue i Trewki Mpanga.
Jeszcze raz się powtórzę iż lampa do doświetlania akwarium nie jest dobrym pomysłem, kup sobie dwie sztuki np. takich lamp http://allegro.pl/halogen-lampa-naswietlacz-led-smd-30w-300w-cob-i5058951923.html lub podobnych, ustawisz sobie jak będziesz chciał. Sam posiadałem do niedawno akwarium roślinne i absolutnie nie byłe mi do tego pomocna lampa fotograficzna.
Jeszcze raz się powtórzę iż lampa do doświetlania akwarium nie jest dobrym pomysłem, kup sobie dwie sztuki np. takich lamp http://allegro.pl/halogen-lampa-naswietlacz-led-smd-30w-300w-cob-i5058951923.html lub podobnych, ustawisz sobie jak będziesz chciał. Sam posiadałem do niedawno akwarium roślinne i absolutnie nie byłe mi do tego pomocna lampa fotograficzna.
Te LEDy nadają się do oświetlenia podwórka, a nie do zdjęć.
misiek-1984
05-03-2015, 01:33
Bardziej myślałem o czymś takim: RGB 30W
http://pages.ebay.com/link/?nav=item.view&id=221423547967&alt=web
misiek-1984
05-03-2015, 01:37
misiek-1984, nie zawracaj sobie głowy mądrościami których na razie nie rozumiesz, a którymi karmią Ciebie mądrzejsi. Zobacz sobie TEN (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=252329) temat, popytaj tam o ustawienia i wtedy zdecydujesz, czy faktycznie lampa Ci jest tak potrzebna. Pamiętaj, że błysk zawsze będzie straszył ryby. Dodatkowe światło nad/pod/obok akwarium zawsze zmienia panujący nastrój w akwarium.
Dzięki za radę na pewno z niej skorzystam ;-)
Te LEDy nadają się do oświetlenia podwórka, a nie do zdjęć.
Miałem akwarium i wiem co mówię, nie nadają się do robienia zdjęć ale za to 2szt lub nawet 3 w zależności ok wielkości zbiornika świetnie doświetlą akwarium i wtedy zdjęcia można robić z czasami spokojnie 1/200 przy dość niskim ISO... jeżeli autor wątku miałby kupić lampę za ok 700zł tylko do tego celu, moim zdaniem nie będzie zadowolony...
nie nadają się do robienia zdjęć ale za to 2szt lub nawet 3 w zależności ok wielkości zbiornika świetnie doświetlą akwarium i wtedy zdjęcia można robić (...)
Nie o to chodzi, że są za słabe, tylko o to, że kolory w świetle zwykłych diod mogą być zupełnie inne niż rzeczywiste, dlatego "się nie nadają".
nikoniarz
05-03-2015, 22:15
3 strony odpowiedzi a chyba jeszcze nikt nie napisał, że EX II jest tylko do Canona...
Nie o to chodzi, że są za słabe, tylko o to, że kolory w świetle zwykłych diod mogą być zupełnie inne niż rzeczywiste, dlatego "się nie nadają".
A gdzie ja pisałem, że są za słabe? Co to znaczy zwykłe diody? Te lampy można zakupić w różnych temp. barwowych i dobrać tak by oświetlenie akwarium najbardziej odpowiadało naturalnemu, jeżeli chodzi natomiast o fotografowanie ryb, które mają różne ubarwienie, w akwarystyce oświetlenie czasami dobiera się w taki sposób aby podkreślić ich kolor, zależy jaki rodzaj akwarium, roślinne, biotopowe, nature itd. Są nawet dedykowane do tego celu świetlówki tzw. wybarwiające ale to inny temat nie na to forum. Przepraszam za OT.
Co to znaczy zwykłe diody? Te lampy można zakupić w różnych temp. barwowych i dobrać tak by oświetlenie akwarium najbardziej odpowiadało naturalnemu
Zwykłe, zaprojektowane do "normalnych" celów oświetleniowych, nie mające wiele wspólnego z wymaganiami oświetlenia dla fotografii/filmu.
Oprócz temp. barwowej jest jeszcze coś: wskaźnik CRI (google "Colour Rendition Index", inne oznaczenie to "Ra"), który dla zwykłych diod nie jest zbyt wysoki (dla przeciętnych świetlówek - także tych ze sklepów foto, sprzedawanych jako "profesjonalne" - też jest dość niski).