PDA

Zobacz pełną wersję : [ Reportaż ] wypadek...

jasiu102
08-05-2007, 11:39
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img515.imageshack.us/img515/2122/wypadek17bx2.jpg)

Madziulek
08-05-2007, 11:43
straszne...
dobrze widze.. to auto jest wbite w ziemie..:shock:

jasiu102
08-05-2007, 12:37
straszna to jest ludzka ciekawość. to dlatego gazety typu fakt się nieźle sprzedają.

Szybszy26
08-05-2007, 12:46
Ciekawe czy jechali w pasach bo na przedniej szybie takie dziwne ślady...

cyrusvirus
08-05-2007, 12:48
o rany... :???: Mam nadzieję że nikkomu się nic nie stało

Dyziek
08-05-2007, 13:27
ajjjj :???: Ludzie z Opla wyszli cało? Chyba poduchy były więc powinni być cali!

fIlek
08-05-2007, 15:26
Dyziek - co im po poduchach, jak na szybie 2 ślady po uderzeniach głową - nie będę rozpoczynał dyskusji, ale ta fotka to powinna być z dedykacją dla fanów nadmiernej prędkości i jazdy bez pasów...

Paweł
08-05-2007, 15:42
Dyziek - co im po poduchach, jak na szybie 2 ślady po uderzeniach głową...
może tak może nie... nie zawsze takie ślady powstają w skutek uderzenia głową biorąc pod uwagę to że zdjęcie jest 2D to nie możesz powiedzieć czy szyba opla jest wklęśnięta czy posiada charakterystyczne ślady od walenia głową (jazda bez pasów), może być też tak że coś leżało na przednim siedzeniu np aktówka, torebka albo inne takie i masz swoją głowę na przedniej szybie po stronie pasażera... nadinterpretujesz fakty. Takie ślady w przedstawionym układzie równie dobrze mogły powstać od od uderzenia podłogą toyoty o słupek A pasażera. fantazja jest wskazana przy pisaniu powieści typu fantasy ale bez przesady nie wszystko złoto co się świeci, a gromowładne głosy grzmiące z telewizorów o panującym powszechnie drogowym piractwie to lekka przesada nastawiona na krwiożerczą naturę człowieka.
To "klasyczne parkowanie" w rowie... jedyna na co warto zwrócić uwagę (dodatkowo) to fakt odpalenia kurtyn w toyocie świadczące o uderzeniu bocznym i to z obu stron - choć i ja mogę się mylić, nie jestem ekspertem.

Nadmierna interpretacja nie wnosi nic dobrego...

pdzran
08-05-2007, 15:43
ja bym je nazwal " toyota górą"

ostatnio znajomy znajomego mowil, ze zlapali go na motorze jak przekroczyl predkosc ... jechal po w-wie 240 km/h - myslal, ze sie zachwyce ale mnie to raczej przeraza
brawo dla ludzi, ktorzy jada przez mala wioske 180 km/h - slyszalem o takich

odie83
08-05-2007, 15:46
Od razu mi się przypomniało; w zeszłą sobotę pochowaliśmy moją 23 letnią kuzynkę...
http://www.milicz.policja.gov.pl/www/index.cgi?strona=kom_wypadek_29_04_07r&numer=31&menu
niech to też będzie przestroga.

Dyziek
08-05-2007, 15:51
:(

Imago
08-05-2007, 15:53
Odie83, współczuję. :(
Co do zdjęcia, widziałabym nieco szerszy kadr.
Mam nadzieję, że nie było ofiar śmiertelnych...

Niedzwiedz
08-05-2007, 16:02
:( smutne to wszystko ech...

fIlek
08-05-2007, 16:07
może tak może nie... nie zawsze takie ślady powstają w skutek uderzenia głową biorąc pod uwagę to że zdjęcie jest 2D to nie możesz powiedzieć czy szyba opla jest wklęśnięta czy posiada charakterystyczne ślady od walenia głową (jazda bez pasów), może być też tak że coś leżało na przednim siedzeniu np aktówka, torebka albo inne takie i masz swoją głowę na przedniej szybie po stronie pasażera... nadinterpretujesz fakty. Takie ślady w przedstawionym układzie równie dobrze mogły powstać od od uderzenia podłogą toyoty o słupek A pasażera. fantazja jest wskazana przy pisaniu powieści typu fantasy ale bez przesady nie wszystko złoto co się świeci, a gromowładne głosy grzmiące z telewizorów o panującym powszechnie drogowym piractwie to lekka przesada nastawiona na krwiożerczą naturę człowieka.
To "klasyczne parkowanie" w rowie... jedyna na co warto zwrócić uwagę (dodatkowo) to fakt odpalenia kurtyn w toyocie świadczące o uderzeniu bocznym i to z obu stron - choć i ja mogę się mylić, nie jestem ekspertem.

Nadmierna interpretacja nie wnosi nic dobrego...

Może inaczej podchodziłbym do tematu, gdybym przez 3 lata nie jeździł do takich wypadków z aparatem. Tylko bywałem trochę wcześniej - zanim uprzątnęli zwłoki (mam nadzieję, że tutaj tak źle nie było)... A potem, jak mi psychika siadała, to jeszcze miałem do czynienia z takimi fotkami, jak robiłem obróbkę takich dla prokuratury - bo często nie było czasu wysyłać tego do CLK. Teraz tylko od czasu do czasu powołują mnie na biegłego żeby wyciągnąć coś z fotek z tv przemysłowej - to łagodniejsza robota.

Odie - wyrazy współczucia - 60m ode mnie mieszka koleżanka od 2 lat w śpiączce po wypadku - jest w podobnym wieku :cry:

Paweł
08-05-2007, 16:34
odie83 współczuję... :(

fIlek rozumiem Ciebie lecz postaraj się zrozumieć również nadmierną propagandę i wariactwo na temat. Wyobraź sobie że w jednej chwili mądre głowy z telewizora kładą razy za wszelkie błędy, a chwilę później aż się prosi o cykanie fotek z podpisem UWAGA PIRAT!!!! niezależnie od stacji czy rozgłośni. Stałem kiedyś, czekając na kumpla, przy zakazie wjazdu umieszczonym na parkingu przy Komendzie Głównej Policji i.... bryka TVN, Radio ZET, RMF FM, innych już nie pamiętam, pakowały się równio pod zakazem... a na komentarz w kierunku kierowców usłyszałem jakże często powtarzaną sentencję "ojjjj.... przecież nic się nie stało!!!" albo "a kto to widział"...... moralizatorzy za pół grosza...

Pozdrawiam i fakt... toyota górą ;)

fIlek
08-05-2007, 16:44
Tyle, że ja nie sieję propagandy - nigdy nie podjąłbym się focenia takich zdarzeń dla prasy, bo dla mnie nie liczą się trupokilometry - pracowałem jako PO technik kryminalistyki - współczuję ludziom, którzy mają ten zawód jako wyuczony, bo po prostu wymaga ogromnej siły i zdrowia psychicznego. Tak jak Ty nie jestem w stanie zrozumieć bzdurnego rozdmuchiwania tragedii, a zwłaszcza włażenia na głowę poszkodowanym czy rodzinom ofiar przez niektórych "dziennikarzy". Często spotykam na swojej drodze reporterów z Fuktu i Supersedesu i dochodzę do wniosku, że tam lepszy jest nie ten, kto robi dobre zdjęcia, a ten, który pracuje w tłumie łokciami albo bezczelnie potrafi zakraść się i zarobić kasę na ludzkiej tragedii.

OT: A ja fociłem dzisiaj na spektaklu "Jak Karolek został Papieżem" i dzięki temu od rana jestem w miarę pozytywnie nastawiony do świata :)

jasiu102
08-05-2007, 16:45
z tego wypadku nic powaznego nikomu się nie stało porozcinane głowy i tyle. co do kadru to fakt, że jest waski ale mam lepsze ujęcia. Tę fotkę wrzuciłem jednak z innych przyczyn. chodziło mi mianowicie o tę pania w moherowym berecie, który gdyby mogła weszła by do rozbitego opla. generalnie przerażająca jest ludzka ciekawość. ostatnio byłem przy akcji reanimacyjnej gościa, który wyskoczył z 5 piętra. w odległości 5 metrów od akcji stali gapie a wśród nich kilkuletnie dziewczynki z rodzicami. postaram się jutro wrzucić taką fotkę.

bayzell
08-05-2007, 16:55
nie jest wbite w ziemię tylko jest w rowie...

Paweł
08-05-2007, 17:05
fIlek domyśliłem się że coś z techniką kryminalistyczną miałeś (masz) wspólnego. Pewnie źle się wyraziłem, gdyż nie miałem na myśli że Ty siejesz propagandę tylko bezwzględnie stawiasz werdykt na podstawie tej fotki. Wydaje mi się że tą kwestię można zamknąć.
Ludzie są straszliwą i krwiożerczą masą gotową na wszystko byle popatrzeć na krzywdę innych, co jest częstym widokiem (i powodem korków) przy stłuczkach/wypadkach, a do tego stanowiącą potencjalne zagrożenie dla innych. Przed kilkoma tygodniami był wypadek (chyba śmiertelny), którego przyczyną było... zagapienie się kierowcy na kolizję na przeciwległym pasie autostrady....

jasiu102 tłum to hieny, a że takie dzieci patrzą na "akcje".... cóż

fIlek
08-05-2007, 17:14
Spoko, ja miałem akcję - niedaleko Dyźka facet wymusił na mnie pierwszeństwo i przykasztanił dużym dostawczym w moją (jeszcze wtedy) Megankę - jechałem przepisowo, on zasuwał ~80km/h na zabudowanym. Jak już wylazłem z samochodu skołowany i poobijany, to zobaczyłem zbiegowisko ludzi, którzy nawet nie chcieli pomóc mi w zepchnięciu samochodu żeby nie tarasował drogi. Do tego jedna moherowa babcia darła na mnie mordę, że jeździmy (???) jak wariaci i że dobrze mi tak. Sprawca w szoku ja też - myślałem, że tą babę rozerwę...

Konkluzja - dobrą tragedię zawsze ludziska chętnie obejrzą, dopóki nie wymaga się od nich zaangażowania...

Paweł
08-05-2007, 18:36
trzeba było wyjąć jakiegoś gnata i mohera rozwalić.... albo conajmniej orzec parafrazując Pana Prezydenta "spieprzaj babo!"

Pinki
08-05-2007, 19:09
Takie pęknięcia szyby, wybrzuszone na zewnątrz
powstają też po wybuchu poduszek.
Wiem to niestety z autopsji. Facet wyjechał z
podporządkowanej, uderzył moj w bok wpychając na latarnię.
Skasował mi 3 letnią Cordobę. Na szczęście mężowi nic się nie
stało, a na szybie były właśnie takie pęknięcia. No i nie wszyscy
tylko patrzą na szczęście. żanim dojechałam jakiś facet
zawiadomił pogotowie, ustawił trójkąt no i ludzie pomagali wydostać
się mężowi z auta, bo leżało na boku.
A co do prędkości: na mojej ulicy jest 50 km/godz. Wiecie jaka jest
średnia jeżdżących tu aut. 100 km/godz., a niektórzy to i
140 mają. Wyprzedzanie na pasach nagminne.

vuki
08-05-2007, 21:37
Niestety to normalka, gdzie sa drogi i samochody to sa i wypadki.
Nie unikniemy tego!
Najgorsze jest to, ze "oni" chca zyc a nie moga a inni mogą a nie chca.
Podobna ilosc jest samobojstw co wypadkow smiertelnych.

jasiu102
08-05-2007, 22:35
nieraz groźnie wyglądające zdarzenie kończy się kilkoma zadrapaniami tak jak w tym przypadku. nikt nie ucierpiał a policja zakwalfikowała to jako kolizję.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img481.imageshack.us/img481/5097/wypadekcq8.jpg)

drakenus77
08-05-2007, 22:45
dobra dobra z tą nadmierną szybkością... przeginać nie należy ale jak widzę te durnowate ograniczenia do 30ki 40 ... powinni popodnosić szybkości na autostradach, drogach szybkiego ruchu.. Jako ex kierowca zawodowy ,uważam że można jeździć szybciej i bezpieczniej a najwięcej wypadków robią niepewne kobietki i niedzielni kierowcy a dopiero potem szybcy i wściekli..

ps co do wypadku szybka prawdopodobnie jest uszkodzona przez wystrzelone poduszki to wsumie standardowy efekt. poduszka wybija szybę tak to już jest zrobione... ewentualnie gnące się słupki lub maska ..