Zobacz pełną wersję : d40 i grip
saboteur81
08-05-2007, 08:46
Czy jest dostępny? A jak nie to czy wie ktoś może czy Nikon planuje do tego modelu i do modelu D40x?
D40X to to samo co D40, tyle, że z lepszą matrycą, więc ew. grip jeśli powstanie - na razie ani widu, ani słychu - będzie kompatybilny w obu aparatach.
oj przydałby się, bo ten aparat jest taki mały, że ledwo się go trzyma
saboteur81
08-05-2007, 09:14
akurat to mi się w nim podoba :) chodziło mi raczej o dodatkowy zasób energii
dodatkowy zasob energii rozwiazujesz poprzesz trzymanie drugiej baterii w kieszenie. mniej miejsca i taniej. efekt identyczny
Rafał_Sz
08-05-2007, 10:08
Jak nie ma jak jest! Zwie się to N-40.
http://www.difox.com/main/pl/photo/energy/rechargeble-batteries/rechargeable-batteries-sp/165494/-/Article.html?
saboteur81
08-05-2007, 10:42
A jak nikon traktuje uzywanie nieoryginalnych akcesoriów? Nie poleci gwarancja?
Wybieram opcje: jedna lub nawet dwie zapasowe bateria (akumulatory). Troszkę to nie po drodze z rozmiarami D40 (IMO). Co do gwarancji to sadze ze Nikon, jak każdy producent, zaleca używanie tylko akcesoriów z logo swojej firmy.
Zastanawiam się po co komu grip do D40. To z założenia jest aparat amatorski i zaprojektowany w ten sposób żeby ludzie, którzy z jednej strony chcą lustrzankę a z drugiej strony chcą mieć w miarę niewielki aparat mieli coś dla siebie. Bardziej niezrozumiałe jest dlaczego nie zrobili gripa do D70. To też w prawdzie amatorska półka ale rozmiar tu nie jest już czynnikiem decydującym o zakupie a grip do tego modelu byłby moim zdaniem trafionym posunięciem. Zakładanie gripa do D40 to jak dokładanie do malucha spojlerów z subaru imprezy....bo o zasilanie przecież nie chodzi, bo co za problem wsadzić drugi akumulator w kieszeń?
ale nie ma ceny tego gripa :-/
Szoton, skąd ci przyszlo do głowy że nie zrobili gripa do D70? A co to jest:-D : http://www.allegro.pl/item192193277_battery_pack_grip_nikon_d70s_d70_f_v at_gwarancja.html
Rafał_Sz
08-05-2007, 14:49
Zastanawiam się po co komu grip do D40. To z założenia jest aparat amatorski i zaprojektowany w ten sposób żeby ludzie, którzy z jednej strony chcą lustrzankę a z drugiej strony chcą mieć w miarę niewielki aparat mieli coś dla siebie. Bardziej niezrozumiałe jest dlaczego nie zrobili gripa do D70. To też w prawdzie amatorska półka ale rozmiar tu nie jest już czynnikiem decydującym o zakupie a grip do tego modelu byłby moim zdaniem trafionym posunięciem. Zakładanie gripa do D40 to jak dokładanie do malucha spojlerów z subaru imprezy....bo o zasilanie przecież nie chodzi, bo co za problem wsadzić drugi akumulator w kieszeń?
Jest jeszcze coś takiego jak komfort użytkowania i pionowy spust migawki co w gripach rzeczą najważniejszą jest.
Prorok78
08-05-2007, 15:04
Szoton, skąd ci przyszlo do głowy że nie zrobili gripa do D70? A co to jest:-D : http://www.allegro.pl/item192193277_battery_pack_grip_nikon_d70s_d70_f_v at_gwarancja.html
Ma racje ze nie zrobili!!! To co Ty pokazales to nie orginalny grip Nikona tylko 3rd party (w tym przypadku delta jak sadze). Sam takiego uzywam z przymusu ale zobacz chlopie jak jest wykonany grip do D80 albo D200 i porownaj do tej delty... I nie chodzi tu o napis ale o ergonomie, wykonanie, dodatkowe kolko nastaw (albo i dwa)... Uzywam delty bo nie ma nic innego do D70 ale kompletnie nie rozumiem takiej polityki nikona...:(
szoton
canony 350 i 400 d tez sa amatorskie i maja gripy.
Prorok78
09-05-2007, 02:22
No nie mowiac juz o tym ze oba moim zdaniem sa mniej 'profesjonalne' od D70 a gripy maja firmowe (z koleczkami i innymi bajerami)...choc nie wiem czy wogole mozna tu mowic o 'profesjonalnosci' tych puszek... - wlacznie z D70 ,80 itd :)
Jest jeszcze coś takiego jak komfort użytkowania i pionowy spust migawki co w gripach rzeczą najważniejszą jest.
To też racja. Z tym że D40 to nie aparat w którym komfort trzymania jest aż tak ważny bo to amatorski sprzęt a amator nie spędza zwykle całych dni z aparatem w łapach. Ale istotnie, lepiej by było gdyby taki grip jednak był...przyznaję rację po głębszym zastanowieniu się ;) I DO D70 TEŻ !!
hehe, ale d40 z gripem to bedzie wyglądało profesjonalnie!! <hahaha> do tego d40 + grip + plus jakis WIEEEELKI słoik oczywiście z osłonką przeciwsłoneczna!
a na powanie jest ci chodzi p energie to kup sobie jeszcze 2 baterie - bedzie taniej i jednpoczesnie wygodniej - jesli o szpan to daj sobie spokój...
Prorok78
09-05-2007, 12:03
No tu troszke bym polemizowal - oczywiscie ze baterie w kieszeni to taniej (i lepiej niz grip zwlaszcza zima kiedy pojemnosc spada z zimna) ale zdrugiej strony sproboj z takim d40 albo d50 uzywac szkiel typu 70-210 2.8 albo 80-400 VR bez gripa - toz todlugie i ciezkie jest... grip tu znacznie poprawi sytuacje ... tak tak wiem ze d 40 to nie do takich szkiel (zaraz mi to pewnie ktos napisze) ale sytuacja hipotetyczna - kupujemy d40 uczymy sie, dokupujemy jakas szklarnie no i w koncu stwierdzamy ze d40 to za malo ... tak wiec jest to mozliwe :) a bez gripa z takimi szklami i malenka puszka to tragedia ..
Prorok78, zgadzam się, ale raczej wątpię, żeby ktoś kupował do d40 takie szkła, tak jak napisałeś :)
natomiast ja fociłem swoim d50 z gripem i sigma 28-70 f/2.8 i mam wrażenie, że bez gripa ciężko byłoby wygodnie utrzymać aparat
Prorok78
09-05-2007, 13:34
No dokladnie :) a trzeba jeszcze wziac pod uwage ze Twoja sigma owszem - jest ciezka i szeroka ale niezbyt dluga ... a jak by wziac tos dluzszego to tym bardziej byla by tragedia.... a w koncu nie po to sie kupuje lusterko zeby na cale zycie zostac z krociutkim 18-55 ktory wazy pewnie z 200 gram albo mniej :) dobre jasne szkla sa niestety dlugie i ciezkie i bez gripa lepiej nie podchodzic :) no chyba ze ktos ma lapsko jak puszain to mu pewnie wszystko jedno bedzie :)
Ale przy długim obiektywie to lewą ręką trzymasz za obiektyw i to na niej masz cały ciężar. Praktycznie wszystkie ustawienia masz pod prawą ręką więc nie jest chyba źle ... ale nie testowałem ;)
Za to testowałem Canona 10D z obiektywem 28-70/2.8L (chyba ten), w każdym razie mimo, że 10D to nie plastik to dość dziwnie się go trzymało ;) jak trzeba było coś lewą ręką zrobić. A ten obiektyw wcale nie jest długi, tylko dość masywny...
Prorok78
28-05-2007, 16:26
tiaaa... juz widze jak trzymasz lewa reka np Sigme 100-300/4 albo nikkora 80-200/2.8 af-s prawa reka lekko na korpusie manipuluje 'ustawieniami' a Ty masz caly ciezar (w sumie ponad 2 kilo, lub prawie 3 jesli z lampa) na jednym palcu lewej reku - no bo pierscien ogniskowej sam sie nie pokreci, i robisz w tej pozycji nieporuszone zdjecia majac niezakrotki czas i np dlugi koniec szkielka... - nie wydaje mnie sie :) w takich przypadkach grip na prawde ratuje zycie :)