PDA

Zobacz pełną wersję : Obiektywy starej daty

ewenement
21-02-2015, 19:16
Witam, zarejestrowałam się niedawno i mam nadzieję, że post jest w dobrej kategorii.

Mianowicie posiadam 2 obiektywy jeden to helios 44m7(tak jest napisane na obiektywie)
a drugi to Sonnar dokładnie taki http://www.fotografowac.pl/obiektywy/teleobiektywy/m42/czj-sonnar-mc-28200.html#title

Mam też nikona d5100, czy te dwa obiektywy albo chociaż jeden będą z d5100 współpracowały?
Na allegro są przejściówki po ok 20zł i zastanawiam się czy one faktycznie się nadadzą czy to jakiś nic nie warty plastik? Może ktoś coś podpowie.

GonzoG
21-02-2015, 19:24
Współpracować nie będą, bo współpraca oznacza coś wzajemnego.

Natomiast większością aparatów zrobisz zdjęcia nawet używając słoika po ogórkach - tak sam jest w przypadku tych obiektywów.

Brak pomiaru światła, brak automatycznego ustawiania ostrości. Jedyne co będzie to zielona kropka, która w teorii pokazuje czy jest ostro czy nie.
Z tymi tanimi adapterami nawet nie będzie można przymknąć przesłony w Heliosie. Do tego wymagany adapter z pierścieniem, który to zrobi.

Drugą sprawą jest brak ostrzenia na nieskończoność z tanimi adapterami. Helios 44M będzie ostrzył gdzieś do 2m, a 200/2.8 gdzieś do 8-10m.

Aby móc ostrzyć na większe odległości trzeba adaptera z soczewką, a ta pogarsza jakość obrazu.

lucek92
21-02-2015, 19:24
Na zwykłej przejściówce nie będziesz mógł ostrzyć na nieskończoność, są przejściówki z soczewką które umożliwiają ustawienie ostrości na nieskończoność ale tracisz na jakości obrazu.

D5100 z tymi obiektywami nie będzie miał pomiaru światła więc wszystko w Manualu robisz, mimo to myślę że warto zainwestować te 20zł i się pobawić tymi szkłami skoro masz je za free.

edit. Gonzo mnie uprzedził, dodam tylko że ten bolec w Heliosie można sobie samemu zablokować bezproblemowo.

ewenement
21-02-2015, 19:35
Nie spodziewam się super efektów. Po prostu w domu leżą 2 zenity, 2 obiektywy, kiedyś mój ojciec fotografował a teraz to wszystko leży i z ciekawości się pytam.
A że wszystko manualnie to nic nowego. Co do ceny przejściówek, to takie mi wyskoczyły na allegro, nie znam się, dlatego pytam was, bardziej doświadczonych ;)
Domyślam się, że przejściówka za 20 zł to jakiś kicz, ale może się mylę.

wasilewk
21-02-2015, 20:54
A nie lepiej użyć tego od PentaconaSix ? http://lippisches-kameramuseum.de/Objektive/Fotos_Objektive_gross/Carl_Zeiss_Jena_Sonnar_2,8_180mm_P6_gross.jpg
http://allphotolenses.com/public/files/img/08e55fcdf70b6cae3ac1f9f2748a2000.jpg

Przejściówka zapewnia i mocowanie i nieskończoność - bez soczewki.

adriansocho
21-02-2015, 22:08
Jest jeszcze sprawa pomiaru światła - D5100 niestety wymaga, aby obiektyw miał wbudowany procesor. Bez tego możesz używać tylko trybu M, czyli ustawiasz przysłonę i czas (i ISO). Przysłonę ustawiasz na obiektywie, a czas musisz zgadnąć - np. strzelasz, że 1/100. Robisz zdjęcie, jest za ciemne lub za jasne, to zmieniasz czas na krótszy/dłuższy. I tak aż trafisz. Rozwiązaniem tego jest kupienie przejściówki z dandelionem - zastępczym procesorem. Co do ostrzenia na nieskończoność to kolega powyżej napisał. A i ze zwykłą przejściówką na M42 ten Sonnar będzie ostrzył na kilka metrów, akurat tyle, żeby zrobić zdjęcie dziecka, kwiatka czy kawałek portretu.

GonzoG
21-02-2015, 22:36
Przy najtańszych adapterach (bez soczewki) używanie Heliosa raczej ogranicza się do makro i sporadycznie ciasnych portretów, to Zeissa 200/2.8 bez problemów można użyć do portretów.
Nie pamiętam dokładnie do jakiej odległości on ostrzy ale odległość jest zupełnie wystarczająca, a jakość optyczna tego obiektywy jest bardzo dobra.

A nie lepiej użyć tego od PentaconaSix ?
Ciężko go będzie użyć, jeśli go nie ma...

d90
22-02-2015, 10:39
Dokup C, P, lub Olka. To 200mm bedzie śmigać w całym zakresie.
Szkoda szkła. Podobno fajne bardzo...
Na N bida bedzie.

ewenement
22-02-2015, 16:41
Wiem, że do d5100 obiektyw musi mieć wbudowany procesor i że jak chcę jakiś dokupić to musi to być AF-S lub AF-I

przejściówka z dandelionem- tego nie znalazłam nawet na allegro

d90 C,P, Olka - nie wiem co to.

http://allegro.pl/adapter-na-m42-do-nikon-d5200-d5100-d610-d3200-wwa-i4859371847.html taka będzie dobra?

Ten obiektyw waży ponad kilogram, może się nic nie połamie, bo statywu nie mam ;p
w tym d 5100 głównie robię zdjęcia na manualu, staram się ustawiać sama wartość przysłony, czas otwarcia migawki itd
Mam jeszcze tylko pytanie, bo minimalna odległość ogniskowej/ogniskowania (różnie piszą) to 2,2 czyli ten obiektyw ostrzy przedmioty/obiekty znajdujące się 2 metry przed matrycą lub bezpośrednio przed obiektywem? Najczęściej fotografuję konie więc zobaczę czy to ogarnę ;>

Dzięki za odpowiedzi i cierpliwość ;)

Mata_Hari
22-02-2015, 19:25
d90 to Nikon D90, "C" - to body Canona, "P" - body Pentaxa, a "Olek" oznacza body Olympus'a. Chodzi o to, że puszki innych systemów będą lepiej współpracowały ze starymi szkłami niż niższe body Nikona. D90 zostało wymienione, jako najstarsze body Nikona mierzące ze starymi manualami światło.

knopers1
22-02-2015, 19:33
Nie bardzo. W D90 pomiaru ze szklankami bez Cpu niema... Tutaj tylko d7x00 lub D300 daje rady...

wasilewk
22-02-2015, 19:34
...

Ciężko go będzie użyć, jeśli go nie ma...

Postawiłem się w sytuacji autora wątku i pomyślałem, że odżałowałbym te 450zł i kupił Sonnara 180/2.8 na Allegro - część kasy odzyskałbym ze sprzedaży tego na M42. Tym sposobem skończyły by mi się kłopoty (są przejściówki PentaconSix na Nikon F - z Dandelionem - miałem taką w rękach w Stodole). Można go samemu zaprogramować - zabawa, ale gdzieś miałem opis - może znajdę).

Pzdr.

P.S.
Rzeczywiście ja na D700 nie mam z tym obiektywem żadnych problemów (dobra matówka pozwala na ręczne ustawianie ostrości). Ale kiedyś też zaczynałem...

Mata_Hari
22-02-2015, 19:44
Nie bardzo. W D90 pomiaru ze szklankami bez Cpu niema... Tutaj tylko d7x00 lub D300 daje rady...

Racja. Faktycznie, dopiero od D7000 jest pomiar.

ewenement
22-02-2015, 22:50
Mata_hari, te d90 to było do użytkownika, bo taki ma login.
Na d90 pracowałam, spoko, wiem, że to nikon d90 ;D

W takim razie czy jest jakiś sens kupić tą przejściówkę? Dokładnie ta http://allegro.pl/adapter-na-m42-do-nikon-d5200-d5100-d610-d3200-wwa-i4859371847.html

W opisie jest, że pasuje do d5100, więc chyba kupić nie zaszkodzi, tylko ciekawe czy będzie pasowała do tego Sonnara...

wasilewk
22-02-2015, 23:07
Powinna pasować, ale:
1. Soczewka pozwoli ostrzyć na nieskończoność, ale obraz może być pogorszony. Są specjalne bez soczewek i bardzo cienkie - dobrze byłoby wypróbować.
2. Co z przysłoną ?

Pzdr.

ewenement
22-02-2015, 23:18
Są na allegro przejściówki bez soczewek za 20zl ale ciekawe czy w ogóle jakaś ostrość będzie ;) a co ma być z przysłoną? Nie da się jej ustawić na obiektywie? Przecież tak jest takie "pokrętło" ;)
Chyba szybciej będzie, kupić klisze i wrócić do zenita, zdjęcia ładne wychodzą :D

wasilewk
22-02-2015, 23:21
Da się ustawić, ale:
- w stanie spoczynku przysłona jest zamknięta,
- żeby działała ręcznie trzeba nacisnąć jej bolec - a co z pomiarem światła ?

Pzdr.

ewenement
23-02-2015, 00:03
To Ja się zastanowię którą przejściówkę kupić, tą z soczewką czy bez i spróbuję tego sonnara z Nikonem połączyć. Jak coś wyjdzie, dam znać :D

Mata_Hari
23-02-2015, 01:23
Pomiaru światła nie będzie, ale jeśli zakupiona zostanie przejściówka blokująca bolec, to przysłonę będzie można normalnie zmieniać.
Takie adaptery z blokadą są dostępne. Ja sama mam taki przy swoim Orestonie (i tak mu tam dobrze, że go odkręcić ze szkła nie mogę ;) ).

Pewnie, można nadal bawić się analogami, ale cyfra daje jednak trochę inne możliwości.

adriansocho
23-02-2015, 02:12
To jest chyba dobry moment, żeby zabłysnąć. Grzebałem w którymś obiektywie (chyba Heliosie 58/2) i odkręciłem kawałek dupki z gwintem M42, na bolec nasunąłem kawałeczek (ok. 3 - 4 mm) rurki z wkładu do długopisu, skręciłem. Bolec wciśnięty na stałe, a przeróbka odwracalna.

Mata_Hari
23-02-2015, 02:19
Tak, ludzie tak robią. W necie jest sporo na ten temat. Ja jednak nie chciałam bawić się w grzebanie w szkle i wybrałam odpowiedni adapter, bo i tak adapter musiałam kupić.

ewenement
25-02-2015, 00:35
Mata_Hari, mogę prosić o link do tej przejściówki /adaptera. ;)

Rafix84
25-02-2015, 18:55
W d90 jest pomiar światła z manualnymi szkłami? Wydaje mi się że nie ma, że dopiero od d7000 jest.

ewenement
07-04-2015, 17:28
MAM! Dziś przyszła zwykła przejściówka, helios jest bardzo fajny, sonnar straaaasznie przybliża. Chyba z niego nie skorzystam za bardzo.
Jeszcze wszystko sprawdzę w najbliższych dniach. Helios jest do makro, strasznie ciasne kadry trzeba robić, ale portret da się zrobić, duży pies też się zmieścił w kadrze ;)
Teraz muszę kombinować jak wcisnąć na stałe ten "bolec" od przysłony. I tak jak pisaliście czasami jest ciężko z ostrością. Ale muszę teraz to wszystko ogarnąć. Pozdrawiam!

dora
12-04-2015, 21:27
Spróbuj się "pobawić" Heliosem jak zakwitną jabłonki (+spryskiwacz) cudnie maluje

Światłoczuły
21-04-2015, 09:02
A ja mam takie pytanie:

- mam nikona D7100, mam Heliosa 44-2, czekam na adapter z soczewką blokującą bolec. Z tego co tutaj czytałem D7100 będzie mierzył światło. Co to oznacza w praktyce? że w wizjerze będę widział na skali czy scena przy dobranej przysłonie i czasie jest poprawna (prześwietlona lub niedoświetlona) ? Jaka jest przewaga tego, że aparat mierzy światło. Wiem że pytanie może dla niektórych będzie śmiesznie proste ale jakoś nie mogę tego ogarnąć :):)

Dark
21-04-2015, 09:30
A ja mam takie pytanie:

- mam nikona D7100, mam Heliosa 44-2, czekam na adapter z soczewką blokującą bolec. Z tego co tutaj czytałem D7100 będzie mierzył światło. Co to oznacza w praktyce? że w wizjerze będę widział na skali czy scena przy dobranej przysłonie i czasie jest poprawna (prześwietlona lub niedoświetlona) ? Jaka jest przewaga tego, że aparat mierzy światło. Wiem że pytanie może dla niektórych będzie śmiesznie proste ale jakoś nie mogę tego ogarnąć :):)

Przewaga jest taka, że nie robisz niczego "na oko". W studio pewnie da się przeżyć, ale w plenerze, w szybko zmieniających się warunkach oświetleniowych, będziesz mieć poprawnie naświetlone kadry, a nie przepalone / niedoświetlone.

W trybie A aparat będzie dobierał czasy do aktualnie wybranej przysłony (ale jej wartość nie będzie podawana na wyświetlaczu i w exifie - chyba, że obiektyw ma popychacz i mechanicznie informuje o tym korpus). W trybie M patrzysz na "drabinkę", na której aparat pokazuje czy kadr jest prześwietlony, czy niedoświetlony.

O przejściówce z soczewką raczej bym zapomniał. Przy otwartym szkle strasznie psuje jakość obrazu (jednak bez niej tracisz możliwość ostrzenia w nieskończoność).

Światłoczuły
21-04-2015, 09:41
Przewaga jest taka, że nie robisz niczego "na oko". W studio pewnie da się przeżyć, ale w plenerze, w szybko zmieniających się warunkach oświetleniowych, będziesz mieć poprawnie naświetlone kadry, a nie przepalone / niedoświetlone.

W trybie A aparat będzie dobierał czasy do aktualnie wybranej przysłony (ale jej wartość nie będzie podawana na wyświetlaczu i w exifie - chyba, że obiektyw ma popychacz i mechanicznie informuje o tym korpus). W trybie M patrzysz na "drabinkę", na której aparat pokazuje czy kadr jest prześwietlony, czy niedoświetlony.

O przejściówce z soczewką raczej bym zapomniał. Przy otwartym szkle strasznie psuje jakość obrazu (jednak bez niej tracisz możliwość ostrzenia w nieskończoność).

Bardzo Ci dziękuję za odpowiedź. Tak myślałem, że pewnie na takiej zasadzie będzie to działać ale chciałem się upewnić.
Słyszałem też że tą soczewkę da się zdemontować jeśli nie potrzebujemy nieskończoności np. do portretów. Potem da się ją również zamontować. Słyszał ktoś o takim rozwiązaniu ?

Dark
21-04-2015, 11:43
Bardzo Ci dziękuję za odpowiedź. Tak myślałem, że pewnie na takiej zasadzie będzie to działać ale chciałem się upewnić.
Słyszałem też że tą soczewkę da się zdemontować jeśli nie potrzebujemy nieskończoności np. do portretów. Potem da się ją również zamontować. Słyszał ktoś o takim rozwiązaniu ?

Nie słyszałem o takich adapterach. Ja mam i taki i taki (BTW tego z soczewką prawie nie używam).
Możesz kupić na "alledrogo" adapter bez soczewki, najlepiej jak najcieńszy, za 10-20 zł. Tylko wtedy, w zależności od obiektywu, ostrzysz do góra 1,5 - 2 m. W portrecie i makro się sprawdzi.

TytuSin
21-04-2015, 13:28
A ja mam takie pytanie:

44-2 przecież nie ma bolca...

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

Światłoczuły
21-04-2015, 13:59
44-2 przecież nie ma bolca...

A widzisz - nie wiedziałem :)
Czyli tak na prawdę wystarczy redukcja M42 bez soczewki żeby ostrzyć również na nieskończoność ? - dobrze rozumiem ?

TytuSin
21-04-2015, 14:09
Bolec służy do przymknięcia przysłony, taki tryb "auto". W 44-2 przysłonę przymykasz manualnie pierścieniem na obiektywie.
Soczewka nadal potrzebna chyba, że poszukasz 44-4 i dasz do przeróbki "palecwnosie".

Światłoczuły
21-04-2015, 14:15
Bolec służy do przymknięcia przysłony, taki tryb "auto". W 44-2 przysłonę przymykasz manualnie pierścieniem na obiektywie.
Soczewka nadal potrzebna chyba, że poszukasz 44-4 i dasz do przeróbki "palecwnosie".

OK teraz już kumam :) dzięki za wyjaśnienie :)

Mata_Hari
21-04-2015, 21:25
"palecwnosie" liczy sobie za przeróbki jak za zboże. Jeśli ktoś potrzebuje, to lepiej skorzystać z pomocy naszego forumowego kolegi. Zrobi taniej, a sprawnie i fachowo.

TytuSin
21-04-2015, 21:37
"palecwnosie" liczy sobie za przeróbki jak za zboże. Jeśli ktoś potrzebuje, to lepiej skorzystać z pomocy naszego forumowego kolegi. Zrobi taniej, a sprawnie i fachowo.

Przeróbka Heliosa to 250 zł

Mata_Hari
21-04-2015, 22:18
O Heliosa nie pytałam, ale za Trioplana wołał 500zł.

TytuSin
21-04-2015, 22:39
O Heliosa nie pytałam, ale za Trioplana wołał 500zł.

Nasz kolega forumowy jaki ma cennik?

Mata_Hari
21-04-2015, 22:49
Zapytaj go, to Ci wszystko powie ;)

TytuSin
21-04-2015, 22:54
Już napisałem

Jacek Q
21-04-2015, 23:19

Tak, mam taki adapter z demontowalną soczewką. Kupiona na aukcji 2-3 lata temu. Przejściówka "firmy" Pixco czy jakoś tak.

Robson_zg
25-04-2015, 15:14
Kupiłem taki komplecik Canona z trzema wg mnie ciekawymi obiektywami. Czy jest jakaś przejściówka umożliwiająca podpięcia ich pod Nikona ?

http://www.image-share.com/upload/2929/58.jpg
źródło (http://www.image-share.com/ijpg-2929-58.html)

http://www.image-share.com/upload/2929/81.jpg
źródło (http://www.image-share.com/ijpg-2929-81.html)

d90
26-04-2015, 22:37
Bezlustro dokup i sruuu

ewenement
17-05-2015, 23:49
Z heliosem zrobiłam tak jak ktoś tu wcześniej doradził, czyli ten bolec przysłony przyblokowany jest kawałkiem wkładu od długopisu, wszystko fajnie działa ;)
Jak już się udało z heliosem, to z wielkiej radości wzieliśmy się za Sonnara i tu nie było już tak kolorowo, obiektyw został rozkręcony i szok, nie ma tak łatwo jak w heliosie, nie daliśmy go rady złożyć... Próbowało kilka przypadkowych osób, nareszcie komuś się udało go złożyć. Ale ciągle pozostawała kwestia otwierania i zamykania przysłony, więc ogłosiłam, iż osoba która jakimś sposobem przyblokuje ten bolec od przysłony wygrywa kratę piwa. Po 3 godzinach już było zrobione ;D Więc i w heliosie i w sonnarze mogę sobie ustawiać tą przysłone ;) Szkoda tylko, że ciężko się ostrzy i szkło swoje waży.

Ravvv
30-08-2015, 13:50
Ja też mam prośbę o pomoc i mam nadzieję, że dobrze trafiłem, bo nie znalazłem lepszego wątku.

Mam starego manualnego Nikkora pre-AI i chciałbym mu przerobić bagnet, żeby normalnie używać z cyfrą (D7000). Czy ktoś może robi takie cuda?

Dzięki z góry :-) Rafał

marcin_G
15-09-2015, 21:15
Ja takie rzeczy robię. Napisz wiadomość do mnie na P.W.