Close

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 45

Domyślnie Obiektywy starej daty

Witam, zarejestrowałam się niedawno i mam nadzieję, że post jest w dobrej kategorii.

Mianowicie posiadam 2 obiektywy jeden to helios 44m7(tak jest napisane na obiektywie)
    a drugi to Sonnar dokładnie taki http://www.fotografowac.pl/obiektywy...200.html#title

Mam też nikona d5100, czy te dwa obiektywy albo chociaż jeden będą z d5100 współpracowały?
    Na allegro są przejściówki po ok 20zł i zastanawiam się czy one faktycznie się nadadzą czy to jakiś nic nie warty plastik? Może ktoś coś podpowie.

Domyślnie

Współpracować nie będą, bo współpraca oznacza coś wzajemnego.

Natomiast większością aparatów zrobisz zdjęcia nawet używając słoika po ogórkach - tak sam jest w przypadku tych obiektywów.

Brak pomiaru światła, brak automatycznego ustawiania ostrości. Jedyne co będzie to zielona kropka, która w teorii pokazuje czy jest ostro czy nie.
    Z tymi tanimi adapterami nawet nie będzie można przymknąć przesłony w Heliosie. Do tego wymagany adapter z pierścieniem, który to zrobi.

Drugą sprawą jest brak ostrzenia na nieskończoność z tanimi adapterami. Helios 44M będzie ostrzył gdzieś do 2m, a 200/2.8 gdzieś do 8-10m.

Aby móc ostrzyć na większe odległości trzeba adaptera z soczewką, a ta pogarsza jakość obrazu.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Na zwykłej przejściówce nie będziesz mógł ostrzyć na nieskończoność, są przejściówki z soczewką które umożliwiają ustawienie ostrości na nieskończoność ale tracisz na jakości obrazu.

D5100 z tymi obiektywami nie będzie miał pomiaru światła więc wszystko w Manualu robisz, mimo to myślę że warto zainwestować te 20zł i się pobawić tymi szkłami skoro masz je za free.

edit. Gonzo mnie uprzedził, dodam tylko że ten bolec w Heliosie można sobie samemu zablokować bezproblemowo.
    lustra-brak

Domyślnie

Nie spodziewam się super efektów. Po prostu w domu leżą 2 zenity, 2 obiektywy, kiedyś mój ojciec fotografował a teraz to wszystko leży i z ciekawości się pytam.
    A że wszystko manualnie to nic nowego. Co do ceny przejściówek, to takie mi wyskoczyły na allegro, nie znam się, dlatego pytam was, bardziej doświadczonych
    Domyślam się, że przejściówka za 20 zł to jakiś kicz, ale może się mylę.

Domyślnie

A nie lepiej użyć tego od PentaconaSix ? http://lippisches-kameramuseum.de/Ob...m_P6_gross.jpg
    http://allphotolenses.com/public/fil...f2748a2000.jpg

Przejściówka zapewnia i mocowanie i nieskończoność - bez soczewki.
    Ostatnio edytowane przez wasilewk ; 21-02-2015 o 20:57
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Domyślnie

Jest jeszcze sprawa pomiaru światła - D5100 niestety wymaga, aby obiektyw miał wbudowany procesor. Bez tego możesz używać tylko trybu M, czyli ustawiasz przysłonę i czas (i ISO). Przysłonę ustawiasz na obiektywie, a czas musisz zgadnąć - np. strzelasz, że 1/100. Robisz zdjęcie, jest za ciemne lub za jasne, to zmieniasz czas na krótszy/dłuższy. I tak aż trafisz. Rozwiązaniem tego jest kupienie przejściówki z dandelionem - zastępczym procesorem. Co do ostrzenia na nieskończoność to kolega powyżej napisał. A i ze zwykłą przejściówką na M42 ten Sonnar będzie ostrzył na kilka metrów, akurat tyle, żeby zrobić zdjęcie dziecka, kwiatka czy kawałek portretu.
    D7000 D40 | S 10-20/4.0-5.6 | N 18-105VR | N 35/1.8 | N AF 80-400VR | SB-400 SB-600 | Moje the best fotki.

Domyślnie

Przy najtańszych adapterach (bez soczewki) używanie Heliosa raczej ogranicza się do makro i sporadycznie ciasnych portretów, to Zeissa 200/2.8 bez problemów można użyć do portretów.
    Nie pamiętam dokładnie do jakiej odległości on ostrzy ale odległość jest zupełnie wystarczająca, a jakość optyczna tego obiektywy jest bardzo dobra.

Cytat Zamieszczone przez wasilewk Zobacz posta
    A nie lepiej użyć tego od PentaconaSix ?
    Ciężko go będzie użyć, jeśli go nie ma...
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Dokup C, P, lub Olka. To 200mm bedzie śmigać w całym zakresie.
    Szkoda szkła. Podobno fajne bardzo...
    Na N bida bedzie.
    ... ucze sie patrzec i widziec...
    i duqa z tego...

Domyślnie

Wiem, że do d5100 obiektyw musi mieć wbudowany procesor i że jak chcę jakiś dokupić to musi to być AF-S lub AF-I

przejściówka z dandelionem- tego nie znalazłam nawet na allegro

d90 C,P, Olka - nie wiem co to.

http://allegro.pl/adapter-na-m42-do-...859371847.html taka będzie dobra?

Ten obiektyw waży ponad kilogram, może się nic nie połamie, bo statywu nie mam ;p
    w tym d 5100 głównie robię zdjęcia na manualu, staram się ustawiać sama wartość przysłony, czas otwarcia migawki itd
    Mam jeszcze tylko pytanie, bo minimalna odległość ogniskowej/ogniskowania (różnie piszą) to 2,2 czyli ten obiektyw ostrzy przedmioty/obiekty znajdujące się 2 metry przed matrycą lub bezpośrednio przed obiektywem? Najczęściej fotografuję konie więc zobaczę czy to ogarnę ;>

Dzięki za odpowiedzi i cierpliwość

Domyślnie

d90 to Nikon D90, "C" - to body Canona, "P" - body Pentaxa, a "Olek" oznacza body Olympus'a. Chodzi o to, że puszki innych systemów będą lepiej współpracowały ze starymi szkłami niż niższe body Nikona. D90 zostało wymienione, jako najstarsze body Nikona mierzące ze starymi manualami światło.
    D750, D300s, D80, N 18-200 VR, T 12-24/4, T 17-50/2,8, N 35/1,8, N 50/1,8D, T 90/2,8, N 70-300VR, N 24 - 70/2,8, DRF-14, SB-800 i masa starych manuali M42.

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów