Zobacz pełną wersję : Nikon D5100
Witam ! Mam przyjemność pierwszy raz zadać pytanie. Mam Nikona D5100 i chciałem kupić sobie obiektyw stałoogniskowy ale nie bardzo wiem jaki? Proszę o pomoc .
Witam ! Mam przyjemność pierwszy raz zadać pytanie. Mam Nikona D5100 i chciałem kupić sobie obiektyw stałoogniskowy ale nie bardzo wiem jaki? Proszę o pomoc .
Nikkor, Sigma, Tamron. Ważne, aby miał silnik AF.
Jeśli chcesz ostrzyć manualnie to praktycznie dowolny z mocowaniem Nikona.
adriansocho
18-02-2015, 14:08
A ja chętnie odpowiem. Większość "początkujących" myśli o obiektywie 50/1.8, gdyż ktoś im powiedział, że to jest "standardowy" obiektyw dla lustrzanek. I że jest optymalny ze względu na ogniskową - krótsze i dłuższe obiektywy są droższe. Otóż nieprawda, taki obiektyw (ogniskowa = 2 x przekątna matrycy) jest najłatwiejszy do wyprodukowania, ale to nie znaczy, że jest przydatny. Ja polecam AF-S 35/1.8 jako pierwsza stałka, potrafi w 90% zastąpić obiektyw standardowo dostarczany z aparatem (18-55), albo znacząco zastąpić 18-105VR w sytuacjach, gdy światła jest nie za dużo.
A ja powiem ze najlepiej czarny hehe :)
Ps.
Popularna opcja to N35 lub N50mm. Oba z literka G. Bedzie wtedy af.
Jak nie wiesz jaki, ani do czego, to znaczy, że nie potrzebujesz żadnego, a tylko masz zachciankę. Czy to dlatego, że inni mają, czy dlatego, że ktoś powiedział, że takim wychodzą lepsze zdjęcia...
Najpierw opanuj ten co masz. Jak to zrobisz i będziesz wiedział czego Ci potrzeba, to będzie czas na zakup nowego obiektywu.
kwiatek88
18-02-2015, 14:11
Sam nie wiesz jaki kupić, ale forum czyta w Twoich myślach i wie co chciałbyś fotografować, ile kasy możesz przeznaczyć, musi być nowy czy może być używany, preferujesz konkretną markę.....
Tak postawione pytanie rodzi wątpliwość w jej posiadanie. No ale kupić każdy może....
Skad my tutaj mamy wiedziec, skoro Ty sam nie wiesz???? Moze byc "Fisheye", moze byc "Standart", moze byc "Portret", moze byc "Megatele"....
Hmm, gdyby ktos gdzie indziej zadal pytanie w stylu: "jaki mam kupic pojazd?"
-chcesz wozic gruz- kup wywrotke
-chcesz wozic meble- kup ciezarowke
-chcesz wozic wiele osob- kup autobus
-chcesz jezdzic bardzo szybko- kup np. BMW M5 (aktualne)
-chcesz sie "pokazac" na disco, kup E36 + dres ;)
Itd, itp... Moze najpierw kup lub pozycz ksiazke o fotografii, ew. poczytaj w necie, zorientuj sie, jakie sa mozliwosci (i niedostatki) aktualnego szkla, jak radzi GonzoG, skumaj, czy czegos potrzebujesz i CZEGO(!) Kupic, po to by kupic, bo "inni tak maja" mija sie z celem, chyba, ze masz nadmiar gotowki...
Powodzenia!
PS
Nie odbieraj niczego obrazliwie, daleki jestem od tego!
Andrzej1974
18-02-2015, 21:39
I po co Ci to było autorze? Takim sposobem wybito Ci stałkę z głowy...;-)
BTW jaki masz obiektyw z tym aparatem i co najczęściej fotografujesz?
I po co Ci to było autorze? Takim sposobem wybito Ci stałkę z głowy...;-)
Jakie pytanie, takie odpowiedzi.
GaijinPawel
18-02-2015, 22:29
Zastraszyliście gościa i więcej się nie odezwie. Koledzy dobrze radzą szukaj celów fotografowania obecnym szkłem. Jak zdecydujesz się na konkretny temat to idziesz w to szkło.
adriansocho
18-02-2015, 23:00
Po zastanowieniu zaproponuję jeszcze jeden: Samyang 10/2.8. Nie wiem czy się spodoba, ale przy tak określonych warunkach brzegowych jest to dobra odpowiedź.
digger-gp
19-02-2015, 01:30
Jak wydać kasę to raz a dobrze.. 85/1.8G - nie tak uniwersalne jak 35/1.8 ale można poszaleć w portrecie (ze względu na rozmycie tła)
Zastraszyliście gościa i więcej się nie odezwie. Koledzy dobrze radzą szukaj celów fotografowania obecnym szkłem. Jak zdecydujesz się na konkretny temat to idziesz w to szkło.
Miasto: na kresach
Domyślnie
oj, oj oberwało się komuś andrzej 1974 zapytał się o obiektyw jaki posiadam więc : Nikon AF-S DX VR 18-105 mm f/3.5-5.6G ED + Nikon Nikkor AF-S DX 18-55 mm f/3.5-5.6G VR a chciałem po prostu robić portretowe zdjęcia z ładnie rozmytym tłem ... a z tym co mam jakoś nie bardzo wychodzi
Artur Małysiak
19-02-2015, 18:17
No to proponuję Tobie N50 1.8 G a jak masz kasę to N 85 1.8 D lub G i pamiętaj jedno żeby uzyskać ciekawy bokeh to trzeba poszukać odpowiednich miejsc
No to proponuję Tobie N50 1.8 G a jak masz kasę to N 85 1.8 D lub G
Do 5100 jeśli nikkor to tylko af-s, czyli z silnikiem.
digger-gp
20-02-2015, 04:49
Nikkor 35/1.8G(DX) Nikkor 50/1.4G Nikkor 85/1.8G Sigma 17-50/2.8 HSM Tokina 11-20/2.8
Czyli fajny zestaw budżetowy pod D5100...... =D
Artur Małysiak
20-02-2015, 10:29
[QUOTE=digger-gp;3522036]Nikkor 35/1.8G(DX) Nikkor 50/1.4G Nikkor 85/1.8G Sigma 17-50/2.8 HSM Tokina 11-20/2 Nikkora 50 1.4G bym odpuścił a w zamian proponował byl Nikkora 50 1.8G ponieważ jest dużo tańszy i świetny optycznie Mój użyteczny jest od f2.2
(...) a chciałem po prostu robić portretowe zdjęcia z ładnie rozmytym tłem ... a z tym co mam jakoś nie bardzo wychodzi
To nie można było tak od razu??
Najlepiej coś od 50mm w górę i przesłoną w granicach 1.4-2.8. Im większą ogniskowa tym mocniejsza kompresja tła (czyli przy podobnym kadrze i GO, mocniejsze rozmycie)