Witam ! Mam przyjemność pierwszy raz zadać pytanie. Mam Nikona D5100 i chciałem kupić sobie obiektyw stałoogniskowy ale nie bardzo wiem jaki? Proszę o pomoc .
Szukaj
Witam ! Mam przyjemność pierwszy raz zadać pytanie. Mam Nikona D5100 i chciałem kupić sobie obiektyw stałoogniskowy ale nie bardzo wiem jaki? Proszę o pomoc .
z pozdrowieniami - KrzysiekNikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E
A ja chętnie odpowiem. Większość "początkujących" myśli o obiektywie 50/1.8, gdyż ktoś im powiedział, że to jest "standardowy" obiektyw dla lustrzanek. I że jest optymalny ze względu na ogniskową - krótsze i dłuższe obiektywy są droższe. Otóż nieprawda, taki obiektyw (ogniskowa = 2 x przekątna matrycy) jest najłatwiejszy do wyprodukowania, ale to nie znaczy, że jest przydatny. Ja polecam AF-S 35/1.8 jako pierwsza stałka, potrafi w 90% zastąpić obiektyw standardowo dostarczany z aparatem (18-55), albo znacząco zastąpić 18-105VR w sytuacjach, gdy światła jest nie za dużo.
D7000 D40 | S 10-20/4.0-5.6 | N 18-105VR | N 35/1.8 | N AF 80-400VR | SB-400 SB-600 | Moje the best fotki.
A ja powiem ze najlepiej czarny hehe
Ps.
Popularna opcja to N35 lub N50mm. Oba z literka G. Bedzie wtedy af.
... ucze sie patrzec i widziec...
i duqa z tego...
Jak nie wiesz jaki, ani do czego, to znaczy, że nie potrzebujesz żadnego, a tylko masz zachciankę. Czy to dlatego, że inni mają, czy dlatego, że ktoś powiedział, że takim wychodzą lepsze zdjęcia...
Najpierw opanuj ten co masz. Jak to zrobisz i będziesz wiedział czego Ci potrzeba, to będzie czas na zakup nowego obiektywu.
Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
Nikon D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1
Sam nie wiesz jaki kupić, ale forum czyta w Twoich myślach i wie co chciałbyś fotografować, ile kasy możesz przeznaczyć, musi być nowy czy może być używany, preferujesz konkretną markę.....
Tak postawione pytanie rodzi wątpliwość w jej posiadanie. No ale kupić każdy może....
[Nikon d7100]+[Sigma10-20/4-5,6]+[Sigma17-50/2,8]+[Sigma70-200/2,8 OS]+[sb700] +[różne klamoty]
Skad my tutaj mamy wiedziec, skoro Ty sam nie wiesz???? Moze byc "Fisheye", moze byc "Standart", moze byc "Portret", moze byc "Megatele"....
Hmm, gdyby ktos gdzie indziej zadal pytanie w stylu: "jaki mam kupic pojazd?"
-chcesz wozic gruz- kup wywrotke
-chcesz wozic meble- kup ciezarowke
-chcesz wozic wiele osob- kup autobus
-chcesz jezdzic bardzo szybko- kup np. BMW M5 (aktualne)
-chcesz sie "pokazac" na disco, kup E36 + dres
Itd, itp... Moze najpierw kup lub pozycz ksiazke o fotografii, ew. poczytaj w necie, zorientuj sie, jakie sa mozliwosci (i niedostatki) aktualnego szkla, jak radzi GonzoG, skumaj, czy czegos potrzebujesz i CZEGO(!) Kupic, po to by kupic, bo "inni tak maja" mija sie z celem, chyba, ze masz nadmiar gotowki...
Powodzenia!
PS
Nie odbieraj niczego obrazliwie, daleki jestem od tego!
I po co Ci to było autorze? Takim sposobem wybito Ci stałkę z głowy...
BTW jaki masz obiektyw z tym aparatem i co najczęściej fotografujesz?
Nikon
Zastraszyliście gościa i więcej się nie odezwie. Koledzy dobrze radzą szukaj celów fotografowania obecnym szkłem. Jak zdecydujesz się na konkretny temat to idziesz w to szkło.
D 3100 - N 18-55, N 55-300, Helios 44-4, Industar 61.
Skontaktuj się z nami