Zobacz pełną wersję : My Reno
Baart1980
16-02-2015, 00:22
W zasadzie po raz pierwszy spróbowałem kliknąć auto, dajcie znać, co poprawić, albo gdzie są jakieś dziwne błędy.
//EDIT
BRAK ZDJĘCIA, wygasł zewnętrzny hosting. Zachęcamy do umieszczania zdjęć na hostingu forum.
Nierownormierne oswietlenie, maska i blotnik zginely w cieniach, tak samo jak opony. tam gdzie doswietlane za mocno blysniete i za bardoz punktowo. swiatlo pod samochodem tez nei pomaga. brudne szyby, na karoserii pelno odlblaskow do usuniecia.
Baart1980
16-02-2015, 10:34
W zasadzie robione na szybko przy -1 bez czapki, rękawiczek i wyzwalacza. Musiałem cały czas latać do aparatu.
W jakim trybie najlepiej fotografować ? TTL czy manualnym ?
założyć jakiś modyfikator ?
Ekspozycja 30 sekund, manualna lampa do reki i blyskasz wokol samochodu i na nim. Wbudowana lampa nic nie zdzialasz w takich warunkach.
SerU jakos nie wydaje mi sie zeby to wbudowana lampa bylo blyskane :P bo jak blysnac z boku czy za samochodem majac aparat na statywie? :P
Baart1980
16-02-2015, 21:18
SerU , skąd pomysł z lampą wbudowaną ? Poza tym 30 s odpada ze względu na dość dużą ilość światła zastanego.
To ISO max w dół, przymykasz szklo i robisz :) Chociaz mi ostatnio się na 15 s udało auto obleciec dookola.
SerU , skąd pomysł z lampą wbudowaną ? Poza tym 30 s odpada ze względu na dość dużą ilość światła zastanego.
Zapytałeś o TTL - stąd moja rada żeby wziąć manualną lampę w rękę i biegać ;) W TTL-u ciężko naświetlić jeden kadr kilka razy :mrgreen: A lampa wbudowana sam nie wiem skąd mi się wzięła - potraktowałem to raczej jako dygresję ;)
A na wydłużenie czasu, poza radą qualina jest jeszcze jeden sposób - filtr polaryzacyjny. W nocy w sumie mało przydatny do redukowania odbić, ale światło zatrzymuje ;)
Baart1980
17-02-2015, 11:12
A macie jakiś pomysł, skąd brać auto do fotografowania ? Próbowaliście poprzez komisy albo salony dealerskie ?
Jak zaczniesz robić dobre foty to dałoby radę dogadać się na sesje. Ty miałbyś co focic, a oni mieli by w zamian foty reklamowe. Ale przy tym co tutaj pokazałeś to jeszcze sporo pracy Ciebie czeka :)
A macie jakiś pomysł, skąd brać auto do fotografowania ? Próbowaliście poprzez komisy albo salony dealerskie ?
co za pytanie? :D
A nie słyszałeś nigdy o czymś takim jak forum motoryzacyjne danego miasta, albo forum golf/honda/klasyk/rower/skuter koszalin pl albo zachodniopomorskie? Przejrzyj sobie takie fora, znajdź ciekawe auto i napisz do właściciela. Zrobienie zdjęć auta pasjonatowi da Tobie oraz właścicielowi większą frajdę jak handlarzowi.
Handlarzom będziesz robić zdjęcia za darmo? Psujesz rynek - cytując ślubnych klasyków.
Wszystko już zostało powiedziane.
Baart1980
18-02-2015, 12:38
jacqu, a wiesz, że przypomniałeś mi, że najlepsze rozwiązania leżą pod nogami :)
dzięki.