Zobacz pełną wersję : Sony vs Samsung
Hej, szukam aparatu kompaktowego z wymiennymi obiektywami i matrycą APSC. Liczy się dla mnie jakość obrazu JPEG. Nie interesuje mnie wizjer. Mam na oku dwa modele Sony A5100 + 20mm f/2,8 oraz Samsug NX500 z kitem lub 16mm f/2,4 który ukaże się w marcu. Co Wy wybralibyscie, cena tutaj jest drugorzędna bo NX na początku na pewno będzie droższy. Najważniejsze to czy matryca Samsunga zaczerpnięta z większego modelu pokonuje ta od Sony?
Daniel*1977
13-02-2015, 19:57
O Sony się nie wypowiem, ale tu możesz obejrzeć moje zdjęcia z NX1 (https://s.yimg.com/pw/images/spaceball.gif.v999.1423850160?images/spaceball.gif.37), na pewno NX500 będzie równie szybki i dokładny, ponieważ będzie miał to co NX1 poza obudową.
Lucas1981r
13-02-2015, 20:06
z tych co wymieniles ja bralbym Samsunga,a patrzyles jeszcze na Fuji?
Nie chce Fuji bo zależy mi na trybie HDR i trybie panoramy, wiem wiem to nieprofesjonalne ale nie jestem profesjonalnym fotografem, nie stałem nawet koło niego a lubię te tryby. Twierdzicie wiec ze Samsung bebechami wygrywa zdecydowanie z Sony? Mówisz ze będzie tak samo szybki i dokładny jak NX1 no pewnie tak bo bebechy te same pytanie tylko czy NX1 jest ponad A6000?
NX500 jeszcze nikt nie miał w ręku, a NX1 oficjalnie nie jest jeszcze dostępny u nas w sklepach, więc tak naprawdę trudno cokolwiek powiedzieć.
To prawda a możecie mi coś powiedzieć o obiektywie samsunga kit w NX500 czy to dobre szkło czy lepsze od 20mm f/2,8 Sony?
Nie wiem, który obiektyw będzie w komplecie z NX500 - o który Ci chodzi? Samsung robi cztery zoomy "standardowe".
Prawdopodobnie 16-50mm f/3,5-5,6
To dobry obiektyw, a czy lepszy od Sony - nie wiem, nie używałem Sony. Teoretycznie Sony powinno być lepsze jako stałka.
I cały czas nie mogę się zdecydować, cenowo wychodzi podobnie, zmieszczę się w 3000PLN. Co do A5100 oglądałem go ale jakość wykonania mnie bardzo zniechęciła. Będę bardzo wdzięczny za każda z Waszych opinii co wybrać.
Sony A6000 + 20mm f/2,8
Samsung NX500 + kit 16-50 f/3,5-5,6
No ale jak wydać opinię o aparacie (NX500), który znamy tylko "na papierze"?
Gdybym nie miał NX300, to mając inne Samsungi, obiektywy, itd., interesowałbym się NX500.
Sony A6000 ma wizjer elektroniczny, którego Samsung nie ma - zastanów się, na ile to jest Ci potrzebne.
Lucas1981r
21-02-2015, 16:27
I cały czas nie mogę się zdecydować, cenowo wychodzi podobnie, zmieszczę się w 3000PLN.
Sony A6000 + 20mm f/2,8
Troche dziwnie porownywac stalke do obiektywu kitowego....kit bardziej uniwersalny..stalka jasniejsza...zalezy co potrzebujesz.
Druga sprawa NX500 jest nowoscia i obardzony podatkiem od nowosci - warto poczekac aby stanial.
Inna sprawa czy taki NX300m nie wystarczylby Ci z 16-50? - Kup na amazonie u sasiadow..a za reszte dokup sobie stalke taka jaka bedzie potrzebowal, np. 16 mm f/2.4 , 20 mm f/2.8 , 30 mm f/2.0 albo 45 mm f/1.8 ;)
Pieniądze nie są tu aż tak ważne jakość obrazu się liczy.
Sony A6000 + 20mm f/2,8
Bardzo lubię jak bezluterkowiec ma dotykowy ekran.
Szybko można wybrać gdzie ma być ustawiona ostrość.
Jeśli używa się jasnych szkieł to jest dość ważne.
W Sony A6000 trzeba się trochę naklikać w tym celu.
To właśnie zaleta Samsunga ale Sony ma świetne opinie na temat matrycy. No i jakoś mam obiekcje do firmy Samsung...
A co Ci się nie podoba w firmie Samsung? Nie jest to może absolutna pierwsza liga, ale nie mam zastrzeżeń do jakości wykonania itp.
Kupując sprzęt takiej czy innej firmy głosujecie portfelem, na to co będzie dostępne na rynku za 3 lata... Wnioski są raczej proste, hehe. Sony i Fuji pchają rynek foto do przodu i to konkretnie.
To może nie ma odniesienia do aparatów ale mam tablet Samsunga oraz telewizor i na papierze są wręcz rewelacyjne a w życiu okazały się dużo gorsze od konkurencji Sony i Apple.
Apple jest może lepsze, ale odbija się to na cenie.
Aparaty Samsunga też mają różne niedociągnięcia, bo to stosunkowy nowicjusz w tej dziedzinie - no ale np. Sony czy Panasonic też nie mają w tej dziedzinie wieloletniego doświadczenia, i zdarzają im się potknięcia. Ale Samsungi mają też zalety.
Sony wychowało się na Minolcie. Panasonic pcha szklarnię Leiki, nie mówiąc o kompaktach z kropką :)
Biorąc pod uwagę niedawne afery z telewizorami Samsunga obawiałbym się o to, czy ich aparat nie robi zdjęć bez wiedzy właściciela lub dokleja reklamy (w mocnych punktach of coz) :)
OK, to zakleję obiektywy i matryce, by moje Samsungi przestały robić zdjęcia.
Jeśli jesteś zainteresowany również video, to wziąłbym Samasunga.
Jeśli bardziej potrzebujesz wizjera, to Sony.
Chyba tyle w temacie.
No właśnie nie interesuje mnie ani wideo ani wizjer poniżej wpisze rzeczy ktore mnie interesują:
- jakość zdjeć
- zdjęcia w słabym oświetleniu, alejki oświetlone wieczorem
- zdjęcia w ruchu
- tryb HDR
- tryb panoramy
Lucas1981r
22-02-2015, 20:17
Kupując sprzęt takiej czy innej firmy głosujecie portfelem, na to co będzie dostępne na rynku za 3 lata... Wnioski są raczej proste, hehe. Sony i Fuji pchają rynek foto do przodu i to konkretnie.
To co bedzie za 3 lata to nigdy nic nie wiadomo...tendencje ktora firma pcha do przodu dany rynek czesto sie zmienia...wiec nigdy nic ni wiadomo.
Sony moze pcha rynek...ale dzieki matrycom ktore kupuje konkurencja takze. :)
To może nie ma odniesienia do aparatów ale mam tablet Samsunga oraz telewizor i na papierze są wręcz rewelacyjne a w życiu okazały się dużo gorsze od konkurencji Sony i Apple.
Od Apple to raczej tak,ale od Sony to tu nie zgodzilbym sie. ))
Sony wychowało się na Minolcie. Panasonic pcha szklarnię Leiki, nie mówiąc o kompaktach z kropką :)
A no tak....bo Samsung nigdy nie robil aparatow i dopiero zaczyna...hehee ;)
Tak naprawdę to tylko jakość obrazu się liczy takze podpowiedzcie w tej kwestii.
Tak naprawdę to tylko jakość obrazu się liczy takze podpowiedzcie w tej kwestii.
W tym przypadku bierz cokolwiek!
Żaden nie jest lepszy pod tym względem?
Daniel*1977
01-03-2015, 20:28
W kwestii obrazu z NX1 mogę pokazać to zdjęcie. Zdjęcie jest bez obróbki zmienione jest tylko światło na "tungsten" w Lr.
Co prawda to z pliku RAW, ale to chyba nie jest problemem :)
Samsung NX1 | NX 85mm F1.4 | ƒ/4.0 | 1 | ISO100
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/03/16018883053_52ed1d2533_c-2.jpg
źródło (https://flic.kr/p/qpwXQR)No post processing (https://flic.kr/p/qpwXQR) by Daniel Kulinski (https://www.flickr.com/people/7729940@N06/), on Flickr