PDA

Zobacz pełną wersję : D800E i AF w studio

Piotr Garbat
10-02-2015, 14:45
Witam!
Proszę o pomoc!
Nikon D800E 100 ISO, studio, lampy błyskowe studyjne, czas 1/400 s ( synchronizuje ), ustawiam AF ( centralny ) nie zmieniam kadru, zdjęcie najczęściej "brzytew".
To samo, ustawiam AF ( centralnie ) zmiana kadru z wciśniętym AF ON ( ustawionym na "łapanie" ostrości tylko ) zdjęcie nie ma w zasadzie NIGDZIE ostrości ( 80 % przypadków ).
To samo, ustawiam AF na polach bocznych ( kadr pionowy - modelka ) - 15-20% zdjęć AKCEPTOWALNYCH - reszta bez ostrości.
Przy czasie 1/500 s ( też bez problemu synchronizuje ) to samo, więc drgania rąk jakby wykluczam. Przysłony wszędzie od 6.3 do 8, odległość od modelki 3-6 m. Obiektywy - 105/2,8 MACRO, 85/1,4, 24-70/2,8, 70-200/2,8 i 50/1,4 wszystkie NIKKOR, na każdym w zasadzie podobnie.
Może jakieś sugestie.
Serwis Nikona mi odpisał " że przecież ostrość jest sprawą bardzo subiektywną " nie chce mi się z nimi gadać, pewnie spotkamy się w sądzie ( bo pewnie tego nie odpuszczę ). Aparat ma około 10 000 klatek zrobionych i jest po gwarancji. Acha, nie chcę sprzedać aparatu, chcę go nadal używać w studio bo do tego był kupiony.
Pozdrawiam
Piotr

mario_mar
10-02-2015, 20:16
czy kolega może pokazać jakieś przykłady fotek ostrych i nieostrych?

Jacek_Z
10-02-2015, 20:30
Nikon D800E 100 ISO, studio, lampy błyskowe studyjne, czas 1/400 s ( synchronizuje ),
...
Przy czasie 1/500 s ( też bez problemu synchronizuje )Tzn pracujesz z wyzwalaczami radiowymi umozliwiającymi pracę w trybie FP ?
Nie znam Twojego studyjnego doświadczenia, nie dam głowy, że .. robisz to, co myślisz że robisz.

Może jakieś sugestie.Hm. Uzywasz tego samego punktu AF tylko przekadrowujesz i masz wtedy nieostre? To raczej niemożliwe. Albo za późno wciskasz AF-ON albo pracujesz na papierowych GO i robosz cos niestarannie itd.
Skoro piszesz o AF-ON tzn używasz trybu AF-C ?
Przejdź na AF-S i zapomnij o AF-ON. Na pewno tak jest w studiu łatwiej, a prace z AF-ON chcesz ze względu na przyzwyczajenia spoza studia.
Jeśli na AF-S (i priorytecie wyzwolenia migawki po złapaniu ostrości) będziesz miał nieostre zdjęcia to ja tego nie zrozumiem.

Piotr Garbat
11-02-2015, 16:15
Używam TYLKO AF-S w studio. Ale ustawiłem czas 1/500s dlatego iż wyglądało mi na zdjęcia nieco poruszone ( wiem, przy lampach błyskowych i przy takim ISO to teoretycznie to niemożliwe, ale już wszystkie możliwości sprawdzam dlaczego te zdjęcia są kurde nieostre ) i chciałem sprawdzić też tę możliwość / niemożliwość.
Przy AF-S ( centralny ) nie przekadrowywuję i jest ostro ( w większości przypadków ), ustawiam ostrość np.na oko przekadrowuję ( i obojętnie czy AF-ON czy tylko tradycyjnie spust migawki w celu zablokowania ostrości ) i nie ma praktycznie nigdzie ostrości. Ustawiam ostrość na którymkolwiek punkcie ( bocznym, górnym ) i nie zmieniam kadru i...nieostro. Na manualnym ustawianiu ostrości dobrze ( FF/BF sprawdzany, ustawienia na 105/2,8 wyniosło +2 przy mikroregulacji )...
Tutaj (http://www.garbat.com/fotografia-studyjna-gosia-2/) masz parę "tych normalnych" .
Na jutro może przyniosę i wrzucę te "normalnie nieostre".
Co do pracy w studio to doświadczenie mam "marne" ( od kilkunastu lat - studio, a zaczynałem zabawę z fotografią lat temu kilkadziesiąt). Wyzwalacze radiowe obsługują FP. Papierowa GO też nie jest ( przysłony 5.6 do max 11, średnio 5,6 - 6,3 ).
Acha, dodam że na D700 na 100 zdjęć z reguły 100 ostre, ale 12 Mpx to mało w większości zastosowań.

Jacek_Z
11-02-2015, 16:45
To co piszesz jest prawie niemożliwe. W każdym razie nie wiem jaka winę mogłoby mieć body, skoro bez przekadrowania jest ostro, a po przekadrowaniu jest nieostro. Jeśli jest blokada ostrości (po co wciskasz AF-ON, skoro pracujesz w trybie AF-S) i nie przeogniskowujesz obiektywu to nie ma prawa byc nieostro.
Jesli jest nieostro to powody moga być dwa. Strasznie szarpiesz aparatem, albo masz przekoszone obiektywy. Jeśli źle masz na więcej niż jednym szkle to w zasadzie odrzucił bym przekoszenie jako powód. Zresztą czy masz przekoszone szkło możesz łatwo sprawdzić np reprodukując stronę z gazety.

Na przysłonie 11 nie będzie już żyleciasto ostrych zdjęć gdyż wkrada sie dyfrakcja.
Zakładam jednak, że opisujesz mi sytuacje z pracy na jednej sesji - czyli na tej samej przysłonie, a nie że kiedyś robisz na 5,6 i pracujesz bez przekadrowania, a potem robisz na 11 i przekadrowujesz. By porównać zdjęcia to musza być one robione dokładnie w takich samych warunkach, z tymi samymi parametrami itd. Inaczej porównywac nie wolno, bo nie da się wyciagnąć wniosków.

Ciekawi mnie też bardzo to dlaczego pracujesz na 1/400 - 1/500 s. Poruszenie nie jest problemem na sesji studyjnej (pomijam fotografowanie szybkiego ruchu - modelka w wyskoku - czy spadających kropelek), modelkę robi się standardowo na 1/125 i jest OK. Patrzę na Twoje zdjęcia na www - tam są w miare statyczne kadry, 1/125 jest normą, nie widzę sensu pracy na 1/500, wręcz przeciwnie - widze wady z pracą na 1/500.

Przychodzi mi tez do głowy taki pomysł, że masz włączony VR w obiektywie, czego w studiu się NIE ROBI. Konsekwencje uzycia VR przy szybkim przekadrowaniu są właśnie takie jak u Ciebie - więc to może to? Jaki obiektyw był w użyciu na tych sesjach (nie widzę exifów).

Coś jest nie tak w tym jak pracujesz, a nie w sprzęcie. Niestety nie widzę co i jak robisz.

Piotr Garbat
11-02-2015, 17:09
Witaj
Dziękuję za szybką reakcję.
Pracuję normalnie na ISO 100 1/160s i f 5,6 do f8. Czasem płytka głębia i 2,8 ustawiam.
O dyfrakcji wiem od kilku lat ( sorki za...) ale muszę dojść DLACZEGO jest coś nie tak, dlatego SPRAWDZAM WSZYSTKIE ustawienia i możliwości, także te "błędne i nierealne".
VR OCZYWIŚCIE wyłączony.
Czas 1/400 i 1/500 to w celu sprawdzenia czy mi ręce nie drżą :) i nie mają wpływu na zdjęcia...
Głównie nieostrość występuje na 105/2,8 , 85/1,4 i 50/1,4 ( obiektywy firmowe, wszystkie kupowane nowe i nie uderzone/upuszczone - dbam...)
Ale na 70-200/2,8 też się zdarza.
Ale co najlepsze, o czym może zapomniałem napisać. Jak tylko kupiłem D800E i wszedłem z nim do studia, odsetek zdjęć ewidentnie złych wynosił 10% max. teraz po 10 000 klatek jest odwrotnie - 10% mam dobrych i tu mam dylemat. O co faktycznie w tym wszystkim chodzi. Pewnie już dawno bym reklamował ale...w świetle dziennym max. 10% nieostrych ( no może źle napisałem - może 1% - reszta dobra...) ... i mi go szkoda oddawać...
Więc co to jest ?
Boję się teraz pracować z jednym body w studio, wożę już D700 i D200 ( ale to już staruszek ), a w piątek jadę po D810 - to desperacja...
Oczywiście co do testów, to przy jednakowych nastawach robię bez i z przekadrowywaniem.
Właśnie dlatego pytam, aby się dowiedzieć czy to sprzęt czy jakaś moja wina, której nie mogę / nie chcę zauważyć...Może i faktycznie strasznie szarpię aparatem, ale staram się nie pić przed sesją :) , albo i w trakcie... A na dworze ?
W USA jak byłem robiłem zdjęcia ( co prawda D200 ) z 1/6s i było dobrze i ostro.

Jacek_Z
11-02-2015, 19:12
..Ale co najlepsze, o czym może zapomniałem napisać. Jak tylko kupiłem D800E i wszedłem z nim do studia, odsetek zdjęć ewidentnie złych wynosił 10% max. teraz po 10 000 klatek jest odwrotnie - 10% mam dobrych i tu mam dylemat. O co faktycznie w tym wszystkim chodzi. Pewnie już dawno bym reklamował ale...w świetle dziennym max. 10% nieostrych ( no może źle napisałem - może 1% - reszta dobra...) ... i mi go szkoda oddawać...
Więc co to jest ?
Ja się poddaję. Nie mam pojęcia.
To, że po czasie masz większy odsetek nietrafionych zdjęć wskazywałoby na samoistne przekalibrowanie się body, co jest bolączką D800 i D800E, nie spotykaną w innych body. Tylko, że wtedy wada FF/BF byłaby zawsze, także bez przekadrowania. A ty bez przekadrowania masz niby dobrze.
Nie wiem, niech inni coś wymyślą.