Witam!
Proszę o pomoc!
Nikon D800E 100 ISO, studio, lampy błyskowe studyjne, czas 1/400 s ( synchronizuje ), ustawiam AF ( centralny ) nie zmieniam kadru, zdjęcie najczęściej "brzytew".
To samo, ustawiam AF ( centralnie ) zmiana kadru z wciśniętym AF ON ( ustawionym na "łapanie" ostrości tylko ) zdjęcie nie ma w zasadzie NIGDZIE ostrości ( 80 % przypadków ).
To samo, ustawiam AF na polach bocznych ( kadr pionowy - modelka ) - 15-20% zdjęć AKCEPTOWALNYCH - reszta bez ostrości.
Przy czasie 1/500 s ( też bez problemu synchronizuje ) to samo, więc drgania rąk jakby wykluczam. Przysłony wszędzie od 6.3 do 8, odległość od modelki 3-6 m. Obiektywy - 105/2,8 MACRO, 85/1,4, 24-70/2,8, 70-200/2,8 i 50/1,4 wszystkie NIKKOR, na każdym w zasadzie podobnie.
Może jakieś sugestie.
Serwis Nikona mi odpisał " że przecież ostrość jest sprawą bardzo subiektywną " nie chce mi się z nimi gadać, pewnie spotkamy się w sądzie ( bo pewnie tego nie odpuszczę ). Aparat ma około 10 000 klatek zrobionych i jest po gwarancji. Acha, nie chcę sprzedać aparatu, chcę go nadal używać w studio bo do tego był kupiony.
Pozdrawiam
Piotr
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami