Zobacz pełną wersję : starszy komputer
Ponieważ forum to kopalnia wiedzy, a „szukajka” wskazuje bardzo wiele interesujących mnie tematów z zakresu komputerów, czas uznać własną porażkę "czytania ze zrozumieniem" i zadać Wam być może podstawowe pytanie. Oczywiście jako "wcześniej urodzony" moja wiedza jest znikoma, przyswajalność nowej na podobnym poziomie. Czytanie wątków z częściami do komputerów kończy się na "oglądaniu" znaków i niekomunikatywnych określeń literowo-cyfrowych poszczególnych elementów. Zdaję sobie sprawę z tego, że powinienem zamówić gotowy komputer w firmie, określając swoje potrzeby. Niestety – z ekonomicznego punktu widzenia - nie jestem zainteresowany i nie jest mi potrzebny sprzęt nowej generacji. Aby zakupić używany komputer na portalach aukcyjnych, moja wiedza jest niewystarczająca. Dlatego brakuje mi możliwości nabycia używanego komputera na naszym forum. Zakładam, że wielu z Was co jakiś czas wymienia swój sprzęt, który jest idealnie skonfigurowany pod sporadyczną pracę z PS, NX, czy Corel Video Studio. Nie potrzebuję dodatków niezbędnych do gier, czy innych przyjemności z Internetu. Czy jest ktoś na etapie wymiany komputera, zainteresowany sprzedażą starego?
Notoryczna
09-02-2015, 21:18
Chyba czas określić budżet.
Rozglądając się w temacie, podobno klasa i5 ( cokolwiek to znaczy) to koszt ok 1500,-. Nie wiem jednak, czy jakieś super karty graficzne (nieobojętne dla ceny) są mi potrzebna nie zamierzając wykorzystywać go do gier. Oczywiście jak każdego kupującego interesują mnie najniższe koszty, niemniej jednak czasem warto posłuchać praktyków i dołożyć coś, co spowoduje, że sprzęt się tak szybko nie zestarzeje. Dotychczas wystarczał mi komputer "baaardzo historyczny" AMD Sempron 2400+ z 2GB RAM w którym NX2 działał w żółwim tempie. Decyzja o próbie instalacji Corel Video spowodowała konieczność wymiany na nowszy.
spiritus
09-02-2015, 22:26
W cenie 1000-1500 zł powinieneś dostać: i5 3.8GHz, 8GB ramu DDR3, GF 9800GT, dysk 1-2TB. Oczywiście jeżeli trafi się w przystępnej cenie komputer z procesorem i7 (czyli nieco więcej niż 1500) to bierz z i7 - wydajniejszy, dłużej i lepiej pożyje.
Notoryczna
09-02-2015, 22:38
Znajomy polecał mi ten sklep ze względu na solidność, może warto się przyjrzeć http://www.tanikomputer.eu/stacje-robocze,c4.html
Określenie i5 to tak samo, jak by powiedzieć, że się w samochodzie 4-cylindrowy silnik benzynowy - nie wiele mówi o mocy.
Aktualnie jest 5-ta generacja i5 i zupełnie nie ma porównania do pierwszej. Ba... najnowsze i3 są lepsze od pierwszych i7 i nawet można taki komputer kupić w promocjach taniej niż stary z i7.
Najlepiej szukać czegoś z i5 przynajmniej 3-ciej. generacji - czyli z i5-3xxx (liczba powyżej 3000 po i5)
Jeśli chodzi o kartę graficzną, to dobra karta może znacznie skrócić rendering wideo po edycji w Corel Video Studio.
Znajomy polecał mi ten sklep ze względu na solidność, może warto się przyjrzeć http://www.tanikomputer.eu/stacje-robocze,c4.html
W tym sklepie nie ma nic co by się do takich zastosowań nadawało.
Na allegro w tej cenie można znaleźć komputery z i5 2.gen. z bardzo mocnymi kartami, albo z i5 3.gen ze słabszymi lub tylko ze zintegrowanymi kartami.
Określenie i5 to tak samo, jak by powiedzieć, że się w samochodzie 4-cylindrowy silnik benzynowy - nie wiele mówi o mocy.
Aktualnie jest 5-ta generacja i5 i zupełnie nie ma porównania do pierwszej. Ba... najnowsze i3 są lepsze od pierwszych i7 i nawet można taki komputer kupić w promocjach taniej niż stary z i7.
Najlepiej szukać czegoś z i5 przynajmniej 3-ciej. generacji - czyli z i5-3xxx (liczba powyżej 3000 po i5)
Jeśli chodzi o kartę graficzną, to dobra karta może znacznie skrócić rendering wideo po edycji w Corel Video Studio.
Na allegro w tej cenie można znaleźć komputery z i5 2.gen. z bardzo mocnymi kartami, albo z i5 3.gen ze słabszymi lub tylko ze zintegrowanymi kartami.
Bardzo dziękuję za informacje. Czytanie uświadamia mi mój "ogrom niewiedzy". Skoro za tak przyzwoite pieniądze można nabyć interesujący mnie sprzęt, to może poproszę o wskazanie konkretnej aukcji?
A może znajdzie się wśród Was ktoś, kto wymienia, lub złożyłby dla mnie coś odpowiedniego?