PDA

Zobacz pełną wersję : [ Reportaż ] Agnieszka

akrzykalski
07-05-2007, 16:39
Witam wszystkich Forumowiczów i tym podobnych!

Z pewną nieśmiałością podsyłam moje drugie publiczne podejście to tej kategorii tematycznej :).
Ponadto po raz pierwszy w życiu zdecydowałem się podłubać troszkę w PS - wypociny zamieszczam poniżej.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://wrzaski.z-krakowa.pl/misc/agnieszka.jpg)

Co myślicie o tym zdjęciu?? Proszę o słowo "zachęty" gdyż mam dość spory ogródek do skoszenia. ;)

Pozdrawiam
AK

PS. Robiłem to na baaaaardzo kiepskim LCD - mam nadzieje, że na czymś normalnym wygląda strawnie...

stig
07-05-2007, 16:56
Jak na pierwsza dlubanine w PS, to mozna tylko pogratulowac...
Co prawda troszke zalatuje plastikiem, bo zanim sie dobrze przyjrzalem to mialem wrazenie, ze to render :) ale nie jest zle... Poza tym -- calosciowy odbior tez bardzo przyjemny.

heffi
07-05-2007, 17:20
Bardzo podobaja mi sie kolorki.
Za Stigiem.... jesli to pierwsza dlubaninka w PS'ie to ja swojej pierwszej nie bede pokazywal ;) Jeszcze nie ma takiego dzialu na forum :)

wupi
07-05-2007, 18:25
ogolny odbior bardzo fajny
jedyne co bym zmienil to tlo, no i cien na szyi moglby byc troche bardziej miekki
pozdrawiam :)

akrzykalski
07-05-2007, 18:48
ogolny odbior bardzo fajny
jedyne co bym zmienil to tlo, no i cien na szyi moglby byc troche bardziej miekki
pozdrawiam :)

Całkowicie zgadzam się w kwestii tła - też mi ono nie pasiło. Nie chciałem za bardzo przy tym majstrować, gdyż hmmm rzemiosło mam tak średnio na jeża opanowane. Pozostaje mi w przyszłości robiąc fotę bardziej zwracać uwagę ;).
Mam natomiast pytanie odnośnie cienia - fakt i on mógłby być bardziej miekki, lecz nie mam za bardzo pomysłu jak coś takiego osiągnąć. Jakieś wskazówki?? :)

Pozdrawiam
AK

malita
07-05-2007, 19:41
twarz blada jak moja ściana za monitorem :)

stig
07-05-2007, 19:59
Mam natomiast pytanie odnośnie cienia - fakt i on mógłby być bardziej miekki, lecz nie mam za bardzo pomysłu jak coś takiego osiągnąć. Jakieś wskazówki?? :)

Tak by pasowalo (po lewej oryginal, po prawej -- po zmiekczeniu)?

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img107.imageshack.us/img107/4209/agnieszka1hk5.jpg)

akrzykalski
07-05-2007, 20:53

No jak dla mnie ten cień teraz wygląda ekstra. Zastanawiam się jak to zrobiłeś. Mój taniec deszczu nie do końca działał jak należy ;).

Probówalem zaznaczyć obszar cienia, później Feather maski, nowa warstwa i lekki blur. Następnie zabawa z Opacity aby wydobyć lekką fakture tła. To co zostało gdzieniegdzie jeszcze ręcznie korygowałem przy użyciu Dodge i Burn. Efekt niestety w porównaniu z twoim raczej kiepski :(. Nie dość ze gołym okiem dostrzegalny to jeszcze hmmm straciłem sporą część faktury skóry. Zdradzisz może kawałek swojego "know how" ?

Pozdrawiam
AK

DonMaliniacco
08-05-2007, 03:06

Ja jaoks nie bardzo jestem w stanie doszukac sie zmiekczenia... hmmm...

stig
08-05-2007, 06:05
Ja jaoks nie bardzo jestem w stanie doszukac sie zmiekczenia... hmmm...No nie rob jaj... Wg Ciebie cien pod szczeka jest taki sam na lewym i prawym zdjeciu?? :D

blueblood
08-05-2007, 06:07
Roznica jest widoczna odrazu , swoja droga ranny ptaszzek z Ciebie Stig

stig
08-05-2007, 06:20
Probówalem zaznaczyć obszar cienia, później Feather maski, nowa warstwa i lekki blur. Następnie zabawa z Opacity aby wydobyć lekką fakture tła. To co zostało gdzieniegdzie jeszcze ręcznie korygowałem przy użyciu Dodge i Burn. Efekt niestety w porównaniu z twoim raczej kiepski :(. Nie dość ze gołym okiem dostrzegalny to jeszcze hmmm straciłem sporą część faktury skóry. Zdradzisz może kawałek swojego "know how" ? Samymi operacjami z menu -- nie zrobisz tego dobrze. Niezbedne jest reczne beblanie.
1. Wyselekcjonowalem sam cien i zduplikowalem go jako nowa warstwe,
2. Duplikat rozjasnilem delikatnie poziomami,
3. Narzedziem Blur (oczywiscie ten "reczny" a nie filtr) rozmylem dolna krawedz cienia,
4. Na powierzchnie tego cienia (Ctrl+Click na warstwie) nalozylem baaaardzo delikatny noise monochromatyczny i rownie delikatnie rozmylem go gaussian blurem, aby odtworzyc fakture skory (jesli przy tej wielkosci obrazka mozna w ogole mowic o rozpoznawalnej fakturze).
5. Flatten. :)

akrzykalski
08-05-2007, 10:15
Samymi operacjami z menu -- nie zrobisz tego dobrze. Niezbedne jest reczne beblanie.
1. Wyselekcjonowalem sam cien i zduplikowalem go jako nowa warstwe,
2. Duplikat rozjasnilem delikatnie poziomami,
3. Narzedziem Blur (oczywiscie ten "reczny" a nie filtr) rozmylem dolna krawedz cienia,
4. Na powierzchnie tego cienia (Ctrl+Click na warstwie) nalozylem baaaardzo delikatny noise monochromatyczny i rownie delikatnie rozmylem go gaussian blurem, aby odtworzyc fakture skory (jesli przy tej wielkosci obrazka mozna w ogole mowic o rozpoznawalnej fakturze).
5. Flatten. :)

Dzięki :) No i pięknie udało mi się to samemu wykonać :D.

Mam tylko pewną wątpliwość odnośnie tego co miałeś na myśli w punkcie 4 - nie wiem po co przed nałożeniem szumu ten "Ctrl+Click na warstie" (przy założeniu, że miałem ją jako aktywną)??

Pozdrawiam
AK

stig
08-05-2007, 10:23
Mam tylko pewną wątpliwość odnośnie tego co miałeś na myśli w punkcie 4 - nie wiem po co przed nałożeniem szumu ten "Ctrl+Click na warstie" (przy założeniu, że miałem ją jako aktywną)?? Ctrl+Click jak wiadomo, sluzy do wyznaczenia selekcji w jakiej maja odbywac sie operacje filtrowania. O ile w przypadku nakladania szumu nie ma to znaczenia (bo szum naklada sie tylko na obszar wypelniony pikselami), to w przypadku gaussian blura juz ma. Po prostu rozmycie nie wychodzi poza selekcje. Oczywiscie przy tak malych wartosciach parametrow filtrow nie ma to wiekszego znaczenia (a przynajmniej jest niedostrzegalne na tak malym obrazku), niemniej ja to robie juz z przyzwyczajenia. :)

Mamrot
09-05-2007, 00:09
Stig i tu mnie zaskoczyłeś.
Scott Kelby powinien uczyć sie od ciebie, jak pisać sensowne poradniki :!:

DonMaliniacco
09-05-2007, 02:35
No nie rob jaj... Wg Ciebie cien pod szczeka jest taki sam na lewym i prawym zdjeciu?? :D

Sorki Stig... wczoraj bylem przedwczorajszy :) Dzisiaj juz widze wszystko dokladnie :) Dobra robota.