PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] polna droga

artman
07-02-2015, 12:19
Moje pierwsze podejście do nocnych zdjęć, tak więc kilka uwag od osób, które siedzą w temacie się przyda ;-)
Krajobrazy fotografuje rzadko, może z 5 razy rozstawiłem statyw, ale wczoraj mnie skusiło... tyle gwiazd i tak czystego nieba nie widziałem dawno. Tak więc na szybko zabrałem statyw, aparat i poszedłem w plener. Polna droga znajduje się 40-50m od mojego domu, więc daleko nie miałem... tym bardziej podziwiam osoby, które wykonują nocne timelapsy... i tych "hardcorów" którzy fotografują zimą. Mi po 40 minutach palce odpadały, a było tylko -2! :D

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/02/33oqj4g-1.jpg
źródło (http://i61.tinypic.com/33oqj4g.jpg)

d700 + falcon 14mm, iso 2000, czas 25s, f/2.8

GonzoG
07-02-2015, 13:16
Jest ogólne mydło.
Trzeba było przymknąć przesłonę przynajmniej do f/5.6

arciszz
07-02-2015, 14:08
Witam, skierowałeś obiektyw na światła od miasta, miasteczka, wsi itp. dlatego wyszło tak źle, bo na zdjęciu to nie jest czyste niebo tylko "light pollution" widać oriona itp. ale połowa nieba to lampy sodowe

żółto-czarny
07-02-2015, 14:35
Koncepcja dobra, natomiast problem polega chyba właśnie na zbyt dużym udziale sztucznych świateł. Tak, jak napisał GonzoG warto by było przymknąć dziurę, dzięki czemu dolna połowa stałaby się nie tylko ostra, ale i ciemniejsza. A potem podciągnąć "do góry" niebo na kompie.

Duder
07-02-2015, 23:18
A mnie się ta kompozycja podoba, tak pastelowo i delikatnie jest. Domieszka sztucznych świateł działa tu bardzo ciekawie. A że nieostro to fakt, ale nie wiem czy to kwestia przymknięcia przysłony.

Greg77
08-02-2015, 11:55
Ja za Duderem, mnie sie tez podoba pomysl a swiatla nadaja klimatu, bo ta droga gdzies prowadzi...jedynie nieostrosc jest problemem, ale tutaj to wyglada na zle wyostrzenie po zmniejszeniu.

artman
10-02-2015, 15:00
Dzięki za uwagi! Co do mydła - nie wyostrzałem przy zmniejszaniu więc może tak wygląda... Następnym razem postaram się poszukać ciemniejszych miejsc, tu widać małą wioskę 3-4km od mojego domu. W tym przypadku zdjęcie robione na szybko, bo o 20 już było widać księżyc.