Close

Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: polna droga

Domyślnie polna droga

Moje pierwsze podejście do nocnych zdjęć, tak więc kilka uwag od osób, które siedzą w temacie się przyda
    Krajobrazy fotografuje rzadko, może z 5 razy rozstawiłem statyw, ale wczoraj mnie skusiło... tyle gwiazd i tak czystego nieba nie widziałem dawno. Tak więc na szybko zabrałem statyw, aparat i poszedłem w plener. Polna droga znajduje się 40-50m od mojego domu, więc daleko nie miałem... tym bardziej podziwiam osoby, które wykonują nocne timelapsy... i tych "hardcorów" którzy fotografują zimą. Mi po 40 minutach palce odpadały, a było tylko -2!

d700 + falcon 14mm, iso 2000, czas 25s, f/2.8

Domyślnie

Jest ogólne mydło.
    Trzeba było przymknąć przesłonę przynajmniej do f/5.6
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Witam, skierowałeś obiektyw na światła od miasta, miasteczka, wsi itp. dlatego wyszło tak źle, bo na zdjęciu to nie jest czyste niebo tylko "light pollution" widać oriona itp. ale połowa nieba to lampy sodowe
    puszka i kilka oczek do niej

Domyślnie

Koncepcja dobra, natomiast problem polega chyba właśnie na zbyt dużym udziale sztucznych świateł. Tak, jak napisał GonzoG warto by było przymknąć dziurę, dzięki czemu dolna połowa stałaby się nie tylko ostra, ale i ciemniejsza. A potem podciągnąć "do góry" niebo na kompie.
    Nikoś D90 + MB-D80 + Nikkor 16-85 VR + Nikkor 70-300 VR + Cosina 100 macro + SB-600 + Velbon Sherpa 600R
    Moja racja jest mojsza, niż Twojsza. Moja racja jest najmojsza!

Domyślnie

A mnie się ta kompozycja podoba, tak pastelowo i delikatnie jest. Domieszka sztucznych świateł działa tu bardzo ciekawie. A że nieostro to fakt, ale nie wiem czy to kwestia przymknięcia przysłony.
    A new shit has come to light...

Domyślnie

Ja za Duderem, mnie sie tez podoba pomysl a swiatla nadaja klimatu, bo ta droga gdzies prowadzi...jedynie nieostrosc jest problemem, ale tutaj to wyglada na zle wyostrzenie po zmniejszeniu.

Domyślnie

Dzięki za uwagi! Co do mydła - nie wyostrzałem przy zmniejszaniu więc może tak wygląda... Następnym razem postaram się poszukać ciemniejszych miejsc, tu widać małą wioskę 3-4km od mojego domu. W tym przypadku zdjęcie robione na szybko, bo o 20 już było widać księżyc.
    D700+MB-10___d600____d3s___F14/2.8____S20/1.8____S35/1.4A___50/1.8___S85/1.4hsm___C85/1.5___T55-200____

Uprawnienia umieszczania postów