Zobacz pełną wersję : aparat dla żony
Chcę kupić aparat żonie aby mogła w miarę komfortowo fotografować przede wszystkim naszego syna,(3 latek) . jak to każde dziecko dość szybko się przemieszcza,więc wymagania są następujące szybki AF, krótki czas reakcji na spust migawki, dobre wysokie iso, cena w granicach 1000 1500 pln. może być kompakt albo bezlusterkowiec. dzięki z góry za informacje
Valdek_Tychy
30-01-2015, 22:09
Polecam Samsunga NX1100 do kupienia poniżej 1000 zł.Mam i jestem zadowolony
Chcę kupić aparat żonie aby mogła w miarę komfortowo fotografować przede wszystkim naszego syna,(3 latek) . jak to każde dziecko dość szybko się przemieszcza,więc wymagania są następujące szybki AF, krótki czas reakcji na spust migawki, dobre wysokie iso, cena w granicach 1000 1500 pln. może być kompakt albo bezlusterkowiec. dzięki z góry za informacje
Podchodzisz do tego od d... strony- jakiego koloru ma ulubiona torebka żony?
OK, posiadający owy sprzęt polecają,bo jest najlepszy, ale czy tak trudno poszukać w necie? jest od licha tematów co do sprzętów i ceny, wystarczy poszukać!:shock:
Podchodzisz do tego od d... strony- jakiego koloru ma ulubiona torebka żony?
A po drugie: czy zona ma juz nowego iphona 6 ?
Jak nie ma, to kupuj w kolorze torebki
i nie trzeba aparatu :)
jest tego trochę zgadza się, ale akurat w segmencie który mnie teraz interesuje nie mam kompletnie rozeznania, chciałbym dostac propozycję kilku modeli i na podstawie tej listy zacznę grzebać i czytać opinie i testy danego aparatu
A po drugie: czy zona ma juz nowego iphona 6 ?
Jak nie ma, to kupuj w kolorze torebki
i nie trzeba aparatu :)
Ja za bezcen D3X wyrwałem na ebaju, umówiłem się na odbiór osobisty i gadka żeby obczaić czym się gościu zajmuje (pracuje przy scenografi w małej wytwórni filmowej, wcześniej robił jako asystent fotografa i to ten go namówił na ten aparat). Zapłacony, cena minimalna osiągnięta- mówię mu że interes życia zrobiłem bo za bezcen go sprzedał. A gościu na to: wiesz co, odkąd kupiłem Iphona to nim większość zdjęć robię, a że to dobry sprzęt tylko za duży żeby go brać na wakacje to niech lepiej komuś służy. Pierwsze myślałem że ściemnia. Jak mu się przyjrzałem to wyglądał jak nówka wyjęta z pudełka- bez zdjęć chciałem z 2000-3000 więcej licytować, jak go zobaczyłem to bym i 5k dorzucił.
Ale niestety ma jedną wadę- Jest czarny i nie pasuje mi kolorystycznie do mojego szarego plecaka :) Jakbym kupił iphona to bym za grosze dokupił do tego etui pod kolor plecaka- następnym razem będę mądrzejszy.
Notoryczna
30-01-2015, 22:46
...nowego iphona 6 ? Jak nie ma, to kupuj w kolorze torebki...
Nie ma ajfonów w kolorze oberżynowym.
Nie ma ajfonów w kolorze oberżynowym.
przetłumacz "oberżynowy" na męski język to coś poradzimy.
sprawdziłem w google tłumaczu:
https://www.praktiker.pl/produkty,1/wyszukiwarka.html?queryFromSuggest=&query=spraj+fioletowy
tylko nie wiem czy torebka jest w wersji metalic czy nie- przy budżecie 1-1,5 tyś na lakier wystarczy.
Notoryczna
30-01-2015, 22:55
Pantone 262 c
Pantone 262 c
wiedziałem że fioletowy :P
Valdek_Tychy
31-01-2015, 15:31
Widzisz kolego,popełniłeś niewybaczalny błąd.Powinieneś pytanie sformułować następująco : jestem uroczą blondynką i chcę kupić aparat początkującemu mężowi. Dyskusja z poradami co masz kupić toczyłaby się przynajmniej przez 4-5 stron a tak zostałeś objechany ze wskazanie jedynie słusznej drogi -> google :D
Notoryczna
31-01-2015, 18:23
Nope.
Oto prawidłowy szablon:
Hejka! Tutaj Pati i jej pierwszy post na tym forum. Na swoje 19 urodziny mam zamiar sobie sprawić prezencik. Czy któryś z panów poleciłby mi swój aparat do potrzymania w rączkach?
Za 1500 zł jeszcze nie kupisz dobrego kompaktu, zostają bezlusterkowce. Sprawdź Samsunga NX3000, ew. Sony A5000. Trudno oczekiwać w tej cenie szybkości na poziomie luster, ale za to jakość obrazka jest b. dobra.
Za nieco ponad 1500 zł kupisz Samsunga NX300, a to znacznie więcej aparatu niż NX3000.
Ja bym polecał kompakt. Czegoś cięższego nie będzie jej się chciało nosić w torebce, która i tak pewnie jest ciężka ;D
RX100mkI ma dobrą matrycę, szeroki zakres, tryb makro i na pewno nie będzie jej ograniczać, a jest wystarczająco lekki, żeby nie przeszkadzał.
RX 100 II ma cenę około 1400 zł - jeżeli kupi się go na firmę, albo 400 USD jeżeli kupi się go w USA (używka).
zainteresował mnie ten samsung nx300, tryb makro w tym soniaczu to ostatnia rzecz na jakiej mi zależy, tak samo jak na jakości obrazka. przedpiastowskim chodzi o szybkość af zęby dzieciaka zdarzył wyostrzyć,a jak zdjęcie będzie miało mniejszą rozdzielczość tonalną , to mi to lata i powiewa, zdjęcia maja być pamiątka i tylko pamiątką, więc wole ostre niż rozmyte ale za to z super kolorami czy dużą rozpiętością tonalną:) troszkę czytałem o olkach, czy szybkjośc ich AF jest tak duża w porównaniu do konkurencji i?
Jak rozmiar nie gra roli to jakąś tanią lustrzankę najlepiej np. Nikona D3200. Do pomieszczeń to jeszcze gdzieś poszukać lampki SB-400 i zestaw super. A jak lustrzanka za duża to trzeba szukać bezlusterkowców. Olympusy PEN chyba w miarę szybko ostrzą. Z drugiej strony jak jeszcze mnie pamięć nie zawodzi to i tak się dziecka w locie nie fotografuje, więc z tą szybkością AF to bym nie przesadzał.
jedno z założeń jest że ma być małe i poręczne żadna lustrzanka a zwłaszcza z lampą błyskową nie jest mała i poręczna. A dzieci naprawdę bardzo szybko potrafią zmienić miejsce położenia oj naprawdę szybko
Nikon 1 się kiedyś chwalił szybkością ale system się specjalnie nie zadomowił u nas. Ja wiem, że dzieci się poruszają ale trzeba przyczekać i zrobić zdjęcie w odpowiednim momencie a nie fotografować dzieciaka jak akurat przebiega. Poza tym ten wiek pozwala już chyba aby dziecko na hasło "uśmiechnij się" na chwilę się wstrzymało?
Z opisu Nikona V1:
Nikon chwali się także nową technologią rejestrowania obrazu przed naciśnięciem spustu migawki i po nim, czyli tzw. pre-post capture.Ciekawie zapowiada się także funkcja ruchome zdjęcie (MSS) -aparat jednocześnie zapisuje zdjęcie i film w zwolnionym tempie, a następnie automatycznie łączy je ze sobą, dzięki czemu powstają żywe obrazy. Nowością jest też funkcja Inteligentne wybieranie zdjęcia (SPS): W czasie potrzebnym do wykonania jednej fotografii aparat zapisuje 20 zdjęć w pełnej rozdzielczości. Wystarczy raz nacisnąć spust migawki, a dzięki technologii rejestrowania obrazu przed jego naciśnięciem i po nim aparat zaczyna robić zdjęcia jeszcze zanim przycisk zostanie całkowicie wciśnięty. Następnie zapisywanych jest pięć najlepszych ujęć wybranych na podstawie wyrazu twarzy, kompozycji i ostrości. Najlepsze z nich wyświetlane jest na ekranie LCD o dużej rozdzielczości. Jeśli zdjęcie nie spodoba się fotografującemu, aparat zasugeruje inne ujęcia do wyboru.