PDA

Zobacz pełną wersję : Tablet z rysikiem (Android / Windows)

jacek_wozniak
29-01-2015, 14:57
(z góry napiszę, ze szukałem podobnego tematu i nie mogłem znaleźć, więc jeżeli macie bezpośredniego linka to zapodajcie i to będzie można zamknąć ;) )

Od dłuższego czasu obserwuję rybek tabletów multimedialnych i coraz więcej pojawia się opcji z aktywnymi rysikami (lub "stylusami", jak to znalazłem w necie...) z technologią wacoma, ntriga lub jakąś własną. Nawet iPady mają swoje dedykowane piórka od wacoma na bluetooth z detekcją nacisku i położenia... Niestety na androidy wacom się nie pali, żeby zrobić takie urządzenie bardziej uniwersalne i tablety raczej pakują pod ekran digitizer, żeby wszystko śmigało.

Chciałbym coś kupić przydatnego do pracy i rozrywki, ale ciągle męczy mnie wybór pomiędzy czymś androidowym, albo czymś windowsowym. Jeżeli chodzi o funkcjonalność to oczywiście windows byłby na pierwszym miejscu ze względu na możliwość odpalenia pełnych wersji photoshopów i tym podobnych. Przeważnie też windowsowe tablety mają też pełnowymiarowe wejścia USB, co również jest sporą zaletą... Andoridy jednak są bardziej mobilne, baterie trzymają dłużej i jest więcej wersji z modemem. A nawet w PS Touchu można coś wydłubać, bo są warstwy ;)

Chciałbym się zapytać czy również patrzyliście na podobne urządzenia i jakie są wasze opinie.

Ja najbliżej przyglądałem się następującym tabletom i na dzień dzisiejszy (jakbym srał kasą) wybrałbym, któryś z nich:
- Samsung Note Pro 12.2 (chyba najlepsza androidowa opcja z rysikiem)
- Lenovo Thinkpad Yoga (chociaż to bardziej ultrabook...)
- Windows Surface 3 (wspaniała cena :D)

RobertMiernik
29-01-2015, 15:00
Kolega mi się ostatnio chwalił tabletem z windowsem i androidem na raz, całość chyba poniżej 500 dolarów, muszę spróbować pogrzebać w poczcie, może znajdę.

jacek_wozniak
29-01-2015, 15:05
są chyba wtyczki na windzie 8.1 które uruchamiają pełnego androida też
widziałem na YT jak sobie koleś przełączał pomiędzy systemami

głównie mnie interesuje aktywny rysik, żeby sobie pomazać po ekranie

cz4rnuch
29-01-2015, 15:36
W surface pro 2 pióro działa bardzo dobrze, szczególnie wygodnie pracuje się w takich programach jak Artrage. Byłoby jeszcze lepiej gdyby ekran był trochę większy. Jeśli chodzi o cenę to jest znacznie tańszy niż pro 3, swojego z klawiaturą kupiłem chyba za 2300.

jacek_wozniak
29-01-2015, 17:53
a jak działa photoshop na pro 2?
na laptopie z i5 i 8gb ramu cs6 lubi zamulić jak jest więcej warstw...

na takim surface pro 2 to by pewnie cs2 ładnie chodził :)

jaką masz konfigurację i jakie doswiadczenia?
jakbym się kusił na pełnego windowsa to może nawet bym się zastanowił nad lightroomem i foceniu po kablu :)
ale zapewne przesyłanie i ładowanie rawów na bieżąco zamula tablet?
no i bateria krócej trzyma nic w tych androidowych zabawkach...

ach dylematy :)

Nikolai
30-01-2015, 16:39
Nvidia Shield ma rysik (i nie wiem czy nie część dotyku) od Wacoma

Johanan
30-01-2015, 16:44
Nvidia Shield ma rysik (i nie wiem czy nie część dotyku) od Wacoma

Shield, to przerośnięty potwór dla niewymagających giercmanów.
Miałem toto przez kilka dni w ramach testów i nie wspominam tego doświadczenia najlepiej.

Yoga 2, dobrze leży/stoi/wisi a patyk to najmniejszy problem.

artoor
31-01-2015, 11:14
...
Ja najbliżej przyglądałem się następującym tabletom i na dzień dzisiejszy (jakbym srał kasą) wybrałbym, któryś z nich:

Gdybym srał kasą to bym wybrał albo to:
http://www.wacom.com/en-pl/announcements/cintiq-companion-2
albo jeszcze lepiej to:
http://www.wacom.com/en-pl/products/pen-displays/cintiq-24-hd.
Tylko to drugie rozwiązanie mało przenośne....

jacek_wozniak
31-01-2015, 13:31
Gdybym srał kasą to bym wybrał albo to:
http://www.wacom.com/en-pl/announcements/cintiq-companion-2
albo jeszcze lepiej to:
http://www.wacom.com/en-pl/products/pen-displays/cintiq-24-hd.
Tylko to drugie rozwiązanie mało przenośne....

tu już zwykłe sranie nie wystarczy niestety... "sintików" nie brałem nawet pod uwagę, ze względu na przedział cenowy :) surface pro 3 w słabszej konfiguracji i thinkpad yoga są bardziej przystępne cenowo :) niemniej jednak jest to na pewno klasa sama w sobie, bo te tablety zostały stworzone do pracy w programach graficznych

Yoga 2, dobrze leży/stoi/wisi a patyk to najmniejszy problem.
do yogi 2 można dokupić precyzyjny patyk? (nie mówię o tych dziwnych rysikach z miękka kulka na końcu, bo to jakaś masakra) czy po prostu ignorujesz fakt rysika w wątku o tabletach z rysikiem? ;)

Johanan
31-01-2015, 13:44
...
do yogi 2 można dokupić precyzyjny patyk? (nie mówię o tych dziwnych rysikach z miękka kulka na końcu, bo to jakaś masakra) czy po prostu ignorujesz fakt rysika w wątku o tabletach z rysikiem? ;)

Mówiąc szczerze, Yoga służy mi tylko do przeglądania sieci, więc akurat w jej aspekcie, użyteczność rysika jest dla mnie kwestią marginalną.
Musisz to sprawdzić empirycznie, inaczej nie będziesz miał obiektywnej opinii.
http://tabliczni.pl/2015/01/lenovo-anypen-rysik-z-czegokolwiek-nawet-z-widelca/

Już kiedyś mówiłem, że dla mnie osobiście, popularny tablet to tylko zabawka, więc nie ośmieliłbym się używać go do pracy. :)

jacek_wozniak
31-01-2015, 14:16
mi osobiście podoba się kierunek, w jakim idą urządzenia przenośne i pojawia się coraz więcej ciekawych rozwiązań z potężnymi bebechami :)
póki co pracuję na d300 lub fuji x100, więc nie ma tu mowy o niewyobrażalnie wielkich plikach, dlatego i na tablecie dałoby się coś skrobnąć
na YT są nawet przykłady ładowania rawa z d810 do lightrooma i eksportu do pełnego JPEGa na surface pro 3 (najmocniejsza wersja z i7 niestety :) )

zależy mi tez bardzo na dużym podglądzie zdjęcia podczas fotografowania

ogólnie tablety są coraz lepsze, tylko boli fakt, że w momencie kupowania dostajemy już przestrzały sprzęt, bo nowy snapdragon czy intel wychodzi z jeszcze mniejszym poborem prądy, itp itd :) ale tak chyba było zawsze, tylko dzisiaj dzieje się to dużo szybciej :) szkoda tylko, że ceny tak szybko nie spadają :)

mini21
31-01-2015, 15:32
Ja ze swojej strony mogę odradzić zakup Dell'a Venue jeśli chodzi o rysik.
Samo urządzenie bardzo fajne, sprawia się znakomicie na co dzień.
Mam 8 Pro (większej nie chciałem, bo do autobusu za duża :razz:, ale podejrzewam, że jest tak samo), ale obrabiać zdjęć przy pomocy rysika to się raczej nie da (a szkoda).
Tu filmik: https://www.youtube.com/watch?v=kSy_jofz5O4

markB
01-02-2015, 01:01
- Samsung Note Pro 12.2 (chyba najlepsza androidowa opcja z rysikiem)

Przeżyłem tu pewne rozczarowanie, bo mimo 3GB RAM tablet jest niezbyt szybki, potrafi gubić rysunki w pdfach, trzeba czekać aż większy objętościowo pdf się wyświetli. Do tego jakiś dziwny sposób zapamietywania zmian w pdf (podkreślenia itp) - robi głupawe i mało czytelne "zdjęcia". Zaletą jest niewielki ciężar jak na wielkość tabletu i Hancom Office w standarcie. I bardzo fajna lekka okładka (kupowana osobno). Jednak rozdałem do użytku młodzieży.

- Lenovo Thinkpad Yoga (chociaż to bardziej ultrabook...)
- Windows Surface 3 (wspaniała cena :D)
Dużo szybszy od Samsunga, choć tylko ma 1GB więcej pamięci (są też takie z 8GB). Wadą dla mnie jest konieczność ciągłego siedzenia w necie, jeśli chce się wykorzystać wszystkie właściwości piórka. Do bazgrania w OneNote trzeba mieć konto w Microsoft i stale być podłączonym. A ja to potrzebuję także w miejscach gdzie nie ma możliwości wejścia na net. A może coś robię nie tak, a nie mam czasu tego rozgryzać. Aha, a Office trzeba oczywiście dokupić. I okładki cudzych firm ciężkie i mniej wygodne niż Samsungowa do Note. Nieciekawe umiejscowienie złącza na kartę microSD - za każdym razem przy jej wymianie trzeba odpinać połowę okładki.

jacek_wozniak
01-02-2015, 10:18
Dużo szybszy od Samsunga, choć tylko ma 1GB więcej pamięci (są też takie z 8GB). Wadą dla mnie jest konieczność ciągłego siedzenia w necie, jeśli chce się wykorzystać wszystkie właściwości piórka. Do bazgrania w OneNote trzeba mieć konto w Microsoft i stale być podłączonym. A ja to potrzebuję także w miejscach gdzie nie ma możliwości wejścia na net. A może coś robię nie tak, a nie mam czasu tego rozgryzać. Aha, a Office trzeba oczywiście dokupić. I okładki cudzych firm ciężkie i mniej wygodne niż Samsungowa do Note. Nieciekawe umiejscowienie złącza na kartę microSD - za każdym razem przy jej wymianie trzeba odpinać połowę okładki.

którego modelu dokładnie tyczy się ten opis? bo zostały zacytowane dwa tablety thinkpad yoga i surface pro 3

markB
02-02-2015, 15:23
Dotyczy to Microsoft Surface Pro 3. Dodam jeszcze, że tablet wyposażony jest standartowo w masakryczny Windows 8.1. Już mnie nadgarstek boli od ciągłego wymachiwania nad ekranem.

Kurtz
02-02-2015, 21:00
Dotyczy to Microsoft Surface Pro 3. Dodam jeszcze, że tablet wyposażony jest standartowo w masakryczny Windows 8.1. Już mnie nadgarstek boli od ciągłego wymachiwania nad ekranem.

Hm ? Zabrzmiało to, dziwnie xD

Johanan
02-02-2015, 22:51
Hm ? Zabrzmiało to, dziwnie xD

Nic dziwnego w tym nie widzę, szczególnie od czasu, kiedy również wyma****ę nad dotykowcami.

To potrafi być irytujące, chyba że potraktuje się to jako ćwiczenia przeciwko myszowatej cieśni nadgarstków.

Kurtz
02-02-2015, 22:54
To miało być takie skojarzenie na poziomie gimnazjum... Może czasem nie doceniam braci forumowej.

W każdym razie, nie rozumiem tylko, czemu jest to wina Windowsa ( bo tak dla mnie zabrzmiało w wypowiedzi kolegi ) - tablety mają to do siebie, że trzeba się czasem namachać nadgarstkiem...

Johanan
02-02-2015, 23:00
...
W każdym razie, nie rozumiem tylko, czemu jest to wina Windowsa ( bo tak dla mnie zabrzmiało w wypowiedzi kolegi ) - tablety mają to do siebie, że trzeba się czasem namachać nadgarstkiem...

Może dlatego, że na dotykowcach coraz to już bardziej są obecne okienka (?).

markB
03-02-2015, 14:05
To miało być takie skojarzenie na poziomie gimnazjum... Może czasem nie doceniam braci forumowej.

Jak wspomniałem, tabletu używam do przeglądania pdfów. Z uwagi na rodzaj mojej pracy, jest to od kilkudziesięciu do nawet kilkuset sztuk. W W7 pdf zamyka się przez kliknięcie (lub dotknięcie palcem) krzyżyka po górnej lewej stronie. I następuje powrót do folderu wyjściowego - od razu można przejść do następnego pliku. Taka kolejność nie jest standartowa w W8. Tutaj najpierw trzeba spuścić górną zasłonkę, pojawia się miniaturka pdf, na której trzeba ucelować w dużo mniejszy niż normalnie krzyżyk. W tym mam niezłą, 90% skuteczność, mimo koszykarskiego rozmiaru dłoni i palców jak parówki. Ale zamiast w folderze wyjściowym, ląduję wśród miniaturek ostatnio otwieranych plików. Żeby z tego przejść do wyjściowego folderu, trzeba wykonać "gwałtowny" ruch machający od bocznej ścianki. I tu mam niestety ledwo 30% skuteczność, czyli przeciętnie muszę 3 razy machnąć zanim uda mi się dotrzeć do wymarzonego celu.

jacek_wozniak
03-02-2015, 14:29
możliwe, ze łatwiej byłoby przeglądać pdfy an androidzie pod względem zamykania (przycisk wstecz) i powrotu do eksploratora plików
gorzej mogłoby być z szybkością ładowania pdfów, ale to też pewnie zależy od bebechów softu do ich otwierania

markB
04-02-2015, 16:44
Mogę jeszcze parę rzeczy na temat Samsunga i Surface Pro dorzucić:

Ekran w Samsungu jest nieco lepszej jakości niż w Surface, zdjęcia nieco lepiej się prezentują, ale nie jest to jakaś drastyczna różnica, określiłbym to na 5-10%.
Samsung faktycznie dłużej pracuje na baterii. Nigdy nie mierzyłem, ale na oko ok. 30% dłużej. Za to w Surface bateria ładuje się do pełna w 2-3 godz., a w Samsungu 7-8 godz.
Piórko (czy też rysik, jak kto woli) w Surface dużo wygodniejsze, jak normalny długopis czy pióro, w Samsungu cienki patyczek jak do telefonu kom. W Samsungu piórko chowa się w obudowie, do Surface trzeba nosić za uchem albo dokupić okładkę z pętelką na piórko.

jacek_wozniak
05-02-2015, 10:20
to zapewne miałeś do czynienia z samsungiem w wersji wi-fi z 8-rdzeniowym prockiem
ten z LTE ma spandragona 4 rdzeniowego, który wspiera szybkie ładowanie, więc nie zajmuje to już 7-8h (wg wszystkiego co znalazłem w sieci, nie doświadczenia :) )
również można dokupić do samsunga piórko wacom bamboo feel, który wygląda i waży tylko co porządny długopis (wiadomo, dodatkowy koszt i też się nie schowa w obudowie)

wczoraj znalazłem tez fajną stronkę w necie z postem listującym różnego rodzaju ultrabooki i "składaki" z widną 8.x i rysikiem: LINK (http://forum.tabletpcreview.com/threads/list-of-windows-8-and-rt-tablets-and-convertibles-with-stylus.52592/)

śledząc też prezentacje na CESie 2015 zaciekawiła mnie opcja od asusa transformer Chi ("Air" ;) ) T300 z pełną windą i piórkiem aktywnym (prawdopodobnie z technologią wacoom ale jeszcze nie zostało to chyba oficjalnie ogłoszone... tak samo jak cena :) )