Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Tablet z rysikiem (Android / Windows)

(z góry napiszę, ze szukałem podobnego tematu i nie mogłem znaleźć, więc jeżeli macie bezpośredniego linka to zapodajcie i to będzie można zamknąć )

Od dłuższego czasu obserwuję rybek tabletów multimedialnych i coraz więcej pojawia się opcji z aktywnymi rysikami (lub "stylusami", jak to znalazłem w necie...) z technologią wacoma, ntriga lub jakąś własną. Nawet iPady mają swoje dedykowane piórka od wacoma na bluetooth z detekcją nacisku i położenia... Niestety na androidy wacom się nie pali, żeby zrobić takie urządzenie bardziej uniwersalne i tablety raczej pakują pod ekran digitizer, żeby wszystko śmigało.

Chciałbym coś kupić przydatnego do pracy i rozrywki, ale ciągle męczy mnie wybór pomiędzy czymś androidowym, albo czymś windowsowym. Jeżeli chodzi o funkcjonalność to oczywiście windows byłby na pierwszym miejscu ze względu na możliwość odpalenia pełnych wersji photoshopów i tym podobnych. Przeważnie też windowsowe tablety mają też pełnowymiarowe wejścia USB, co również jest sporą zaletą... Andoridy jednak są bardziej mobilne, baterie trzymają dłużej i jest więcej wersji z modemem. A nawet w PS Touchu można coś wydłubać, bo są warstwy

Chciałbym się zapytać czy również patrzyliście na podobne urządzenia i jakie są wasze opinie.

Ja najbliżej przyglądałem się następującym tabletom i na dzień dzisiejszy (jakbym srał kasą) wybrałbym, któryś z nich:
    - Samsung Note Pro 12.2 (chyba najlepsza androidowa opcja z rysikiem)
    - Lenovo Thinkpad Yoga (chociaż to bardziej ultrabook...)
    - Windows Surface 3 (wspaniała cena )

Domyślnie

Kolega mi się ostatnio chwalił tabletem z windowsem i androidem na raz, całość chyba poniżej 500 dolarów, muszę spróbować pogrzebać w poczcie, może znajdę.
    Koniecznie odwiedź Podkarpacką Grupę Fotograficzną na Nikoniarzach : Forum Grupy PODKARPACKIEJ
    Informacja jak się z nami spotkać : Czwartkowe P I W K O (czyli jak się z nami spotkać)
    Jesteś z Podkarpacia : Jak do nas dołączyć

Domyślnie

są chyba wtyczki na windzie 8.1 które uruchamiają pełnego androida też
    widziałem na YT jak sobie koleś przełączał pomiędzy systemami

głównie mnie interesuje aktywny rysik, żeby sobie pomazać po ekranie

Domyślnie

W surface pro 2 pióro działa bardzo dobrze, szczególnie wygodnie pracuje się w takich programach jak Artrage. Byłoby jeszcze lepiej gdyby ekran był trochę większy. Jeśli chodzi o cenę to jest znacznie tańszy niż pro 3, swojego z klawiaturą kupiłem chyba za 2300.

Domyślnie

a jak działa photoshop na pro 2?
    na laptopie z i5 i 8gb ramu cs6 lubi zamulić jak jest więcej warstw...

na takim surface pro 2 to by pewnie cs2 ładnie chodził

jaką masz konfigurację i jakie doswiadczenia?
    jakbym się kusił na pełnego windowsa to może nawet bym się zastanowił nad lightroomem i foceniu po kablu
    ale zapewne przesyłanie i ładowanie rawów na bieżąco zamula tablet?
    no i bateria krócej trzyma nic w tych androidowych zabawkach...

ach dylematy

Domyślnie

Nvidia Shield ma rysik (i nie wiem czy nie część dotyku) od Wacoma

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nikolai Zobacz posta
    Nvidia Shield ma rysik (i nie wiem czy nie część dotyku) od Wacoma
    Shield, to przerośnięty potwór dla niewymagających giercmanów.
    Miałem toto przez kilka dni w ramach testów i nie wspominam tego doświadczenia najlepiej.

Yoga 2, dobrze leży/stoi/wisi a patyk to najmniejszy problem.
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacek_wozniak Zobacz posta
    ...
    Ja najbliżej przyglądałem się następującym tabletom i na dzień dzisiejszy (jakbym srał kasą) wybrałbym, któryś z nich:
    Gdybym srał kasą to bym wybrał albo to:
    http://www.wacom.com/en-pl/announcem...iq-companion-2
    albo jeszcze lepiej to:
    http://www.wacom.com/en-pl/products/...s/cintiq-24-hd.
    Tylko to drugie rozwiązanie mało przenośne....
    Pozdrawiam, Artur
    ---------
    Woody Allen: Mózg jest najbardziej przecenianym z ludzkich organów.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez artoor Zobacz posta
    Gdybym srał kasą to bym wybrał albo to:
    http://www.wacom.com/en-pl/announcem...iq-companion-2
    albo jeszcze lepiej to:
    http://www.wacom.com/en-pl/products/...s/cintiq-24-hd.
    Tylko to drugie rozwiązanie mało przenośne....
    tu już zwykłe sranie nie wystarczy niestety... "sintików" nie brałem nawet pod uwagę, ze względu na przedział cenowy surface pro 3 w słabszej konfiguracji i thinkpad yoga są bardziej przystępne cenowo niemniej jednak jest to na pewno klasa sama w sobie, bo te tablety zostały stworzone do pracy w programach graficznych

Cytat Zamieszczone przez Johanan Zobacz posta
    Yoga 2, dobrze leży/stoi/wisi a patyk to najmniejszy problem.
    do yogi 2 można dokupić precyzyjny patyk? (nie mówię o tych dziwnych rysikach z miękka kulka na końcu, bo to jakaś masakra) czy po prostu ignorujesz fakt rysika w wątku o tabletach z rysikiem?

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacek_wozniak Zobacz posta
    ...
    do yogi 2 można dokupić precyzyjny patyk? (nie mówię o tych dziwnych rysikach z miękka kulka na końcu, bo to jakaś masakra) czy po prostu ignorujesz fakt rysika w wątku o tabletach z rysikiem?
    Mówiąc szczerze, Yoga służy mi tylko do przeglądania sieci, więc akurat w jej aspekcie, użyteczność rysika jest dla mnie kwestią marginalną.
    Musisz to sprawdzić empirycznie, inaczej nie będziesz miał obiektywnej opinii.
    http://tabliczni.pl/2015/01/lenovo-a...wet-z-widelca/

Już kiedyś mówiłem, że dla mnie osobiście, popularny tablet to tylko zabawka, więc nie ośmieliłbym się używać go do pracy.
    Ostatnio edytowane przez Johanan ; 31-01-2015 o 14:12
    Medice, cura te ipsum.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów