Zobacz pełną wersję : D7100.. a moze d750?
BialyBST
24-01-2015, 20:13
Witam, jakiś czas temu sprzedałem swojego d90 wraz z kitowym obiektywem 18-105, którego używałem przez 6 lat. Stoję przed wyborem nowego sprzętu. Szklarnia jaką posiadam to : 35 1.8 dx, 85 1.8 G i rybie oko samyanga. D90 sprzedałem głównie ze wzgledu na dość irytująca prace AF. Jestem niemal zdecydowany na d7100, ale z tyłu głowy urodził się pomysł na d750. Z racji szklarni która posiadam musiałbym dokupić coś szerokiego, do dx nie bedzie to problem pewnie Sigma 10-20, gorzej bedzie ( finansowo) z czymś pod FX. Wiadomo że z zakupem d750 bym poczekał do momentu pojawienia się partii bez flary. D7100 bym mógł kupić nawet jutro ( chociaż na horyzoncie pojawia się d7200). Nie ukrywam ze kreci mnie mityczna "plastyka" pełnej klatki. Fotografuje raczej hobbystycznie chociaż mam w planach robić jakieś zlecenia. Jak widać jestem dość skołowany :shock:. Może lepszą opcją jest jednak kupno d7100 i za rok czy dwa jak cena d750 spadnie wtedy kupić jako drugie body ?
Z góry dzięki za rady i opinie osób które stały przed podobnym wyborem.
Ned Stark
24-01-2015, 21:03
d610 albo d750.
BialyBST
24-01-2015, 23:23
A jakies uzasadnienie? Co do 610 raczej odpada ze względu na rozmieszczenie czujnikow af
Wysyłane z mojego HTC One_M8 za pomocą Tapatalk 2
Xavier80
24-01-2015, 23:27
Przychylam się do zdania Neda, aczkolwiek biorąc pod uwagę stosunek jakościa do ceny D750 bym sobie odpuścił. D610 to moim zdaniem dobry wybór, w D7200 bym nie szedł, bo jeśli chodzi o dx to jego poprzednik ma wszystko co potrzeba
Ned Stark
24-01-2015, 23:45
Co tam czujniki. Masz kasę zmieniasz na fx. Nie masz wybierasz d7100. Jednak tylko fx zmieni coś w twoich zdjęciach. Zmiana na d7100 zmieni niewiele.
Artur Małysiak
25-01-2015, 00:48
rozmieszczenie czujników af dla umiejętnych to nie problem :)
FX, za tysiaka masz samiego 14mm f2.8
Jednak tylko fx zmieni coś w twoich zdjęciach. Zmiana na d7100 zmieni niewiele.
W ubiegłym roku przesiadłem się na D7100 z D80 i tak jak pisze Ned, zmiana niewielka.
Jasne: nowa matryca, bogaty af, super ISO, ale...
Z perspektywy czasu żałuję że nie poszedłem w fx, ale tak jak i dla Ciebie zależy mi na gęstym af, a 610 mi tego nie gwarantował.
Teraz przebudowuję szklarnie pod pełną klatkę i wezmę D750.
Moja rada dla Ciebie: fx
Nie zgodzę się z poprzednikami.
Różnica pomiędzy D7100, a D80/90 jest większa niż pomiędzy D7100, a D610.
D7100 ma zdecydowanie lepszy AF (celność, szybkość, rozłożenie punktów AF), lepszy obrazek (szumy, kolory, rozpiętość tonalną) i wiele, wiele przydatnych funkcji,
których próżno szukać u jego poprzedników.
FX ma przewagę w fotografii portretowej, gdzie łatwiej jest uzyskać płytszą głębię ostrości, a także w wyższym używalnym ISO.
Różnice w rozpiętości tonalnej pomiędzy D7100, a D610 nie są tak wielkie jak pomiędzy wymienionymi DX-ami (szczególnie D80), a różnica w obrazowaniu na niskim ISO jest niewielka.
Dla mnie priorytetem jest szklarnia. Uważam, że kupowanie wypasionej puszki do jakiegoś plastikowego szkiełka, to strata pieniędzy.
nikoniarz
25-01-2015, 14:53
FX ma przewagę w fotografii portretowej, gdzie łatwiej jest uzyskać płytszą głębię ostrości, a także w wyższym używalnym ISO.
Oraz w sporcie, gdzie wyższe użyteczne ISO pozwala skrócić czas naświetlenia.
Dla mnie jedyna zaleta DX (pod względem technicznym) to ekwiwalent ogniskowej.
Nie zgodzę się z poprzednikami.
Różnica pomiędzy D7100, a D80/90 jest większa niż pomiędzy D7100, a D610.
D7100 ma zdecydowanie lepszy AF (celność, szybkość, rozłożenie punktów AF), lepszy obrazek (szumy, kolory, rozpiętość tonalną) i wiele, wiele przydatnych funkcji,
których próżno szukać u jego poprzedników.
Różnice w rozpiętości tonalnej pomiędzy D7100, a D610 nie są tak wielkie jak pomiędzy wymienionymi DX-ami (szczególnie D80), a różnica w obrazowaniu na niskim ISO jest niewielka.
Dla mnie priorytetem jest szklarnia. Uważam, że kupowanie wypasionej puszki do jakiegoś plastikowego szkiełka, to strata pieniędzy.
Całkowicie popieram, to esencja na zadane pytanie!
Andrzej1974
25-01-2015, 15:36
Całkowicie popieram, to esencja na zadane pytanie!
Ja popieram w 101% poniższe zdanie:
[...] Dla mnie priorytetem jest szklarnia. Uważam, że kupowanie wypasionej puszki do jakiegoś plastikowego szkiełka, to strata pieniędzy.
BialyBST
25-01-2015, 20:26
Co do moich obiektywów to nie uważam ich za plastikowe wydmuszki. Zastanawia mnie wspolpraca rybiego oka i 35 1.8 na fx. W sumie z tego co się orientuje to d750 ma możliwość wlaczenia trybu dx. Wie ktos jak to działa?
Zna ktos może porownanie pokrycia kadru przez czujniki af w d7100 i d750? Jest podobnie?
nikoniarz
25-01-2015, 20:29
Co do moich obiektywów to nie uważam ich za plastikowe wydmuszki. Zastanawia mnie wspolpraca rybiego oka i 35 1.8 na fx. W sumie z tego co się orientuje to d750 ma możliwość wlaczenia trybu dx. Wie ktos jak to działa?
Zna ktos może porownanie pokrycia kadru przez czujniki af w d7100 i d750? Jest podobnie?
Mogę się odnieść do 35/1.8G DX na FX- dla mnie zbyt bardzo winietuje.
BialyBST
25-01-2015, 20:30
A jak to smiga w trybie dx?
nikoniarz
25-01-2015, 20:34
A jak to smiga w trybie dx?
Bez zarzutu. W końcu pracuje jak zakładał producent. Ale tak jak mówię- dla mnie na FX nie ma racji bytu, lub ewentualnie w sporadycznych sytuacjach. Ale widziałem dobre zdjęcia z tego szkła na matrycy FX. Także kwestia pomysłu, przeznaczenia, zastosowania...
D7100 to bardzo dobra puszka można z niej wycisnąć bardzo fajny obrazek
BialyBST
26-01-2015, 00:00
Zdaje sobie z tego sprawę ale z drugiej strony aparatu nie kupuje sie na rok dwa.. a magia pełnej klatki kusi..
FrancisBegbie
26-01-2015, 04:07
Aktualnie stałem przed takim wyborem jak Ty, tylko tyle, że byłem posiadaczem d7100 (byłem, bo sprzedałem i w konsekwencji miałem wybrać FX). Z racji, iż nie widziałem sensu pakowania się w FX nikona z uwagi na szkła (może ich brak..) a z drugiej strony puszki mało zadowalające (np. bardzo odpowiadała mi 5d mark III + szerokie, jasne szkła w postaci tiltshift). Problem w tym, że chciałem użyć puszki także do wideo i tutaj już w ogóle nie ma mowy o czymś innym niż 5d mark III - by dostać ciekawy obrazek i dobre możliwości wideo, fajne szkła.
Później pomyślałem (po tym jak stwierdziłem, że mnie nie stać..) że zrobię zupełnie coś innego - wejdę np. w d750, co wygląda ok, kupię inne elementy do wideo, nie wiele mi trzeba na szkła, ale niestety.. okazało się, że jednak wiele(UWA pod FX). Wywnioskowałem, że po prostu muszę albo powoli się zbroić na tą zmianę.. tak, by nie odczuć tego drastycznie bądź nie zostać bez dobrych szkieł, które dadzą kopa nowej puszce, albo poczekać, aż więcej odłożę na taką inwestycję.
W rezultacie kupiłem nową puszkę d7100, zostawiłem szkła i będę miał na gadżety do wideo, które pozwolą mi zarobić na zmianę systemu. Dokupię 2 szkła i będę mógł się bawić jedną z najlepszych, jak nie najlepszą puszką nie będącą pełną klatką. Matryca i AF jest super, z dobrymi szkłami ta puszka jest ok. Sama puszka nie zmieni zdjęć a żałować na szkła, to głupota... nie tylko przy pełnej klatce.
Jedynym minusem d7100 był strasznie syfiący się obrazek, a właściwie matryca, co mi osobiście bardzo przeszkadza i + kilka innych, zupełnie subiektywnych kwestii. Poza tym doszedłem do wniosku, że nie mając poważnie grubego portfela, szkoda się wygłupiać z FX.
PS: Jak poszukasz to d7100 z przebiegiem do 5k kupisz za 2500-2700zł i ile Ci z samej puszki FX zostaje na dobre szkła? a po co kupować FX, żeby korzystać ze szkieł DX w trybie DX? nie łatwiej posiąść przyzwoitego DX'a i do niego równie przyzwoite szkła?:)
Zastanawia mnie wspolpraca rybiego oka i 35 1.8 na fx. W sumie z tego co się orientuje to d750 ma możliwość wlaczenia trybu dx. Wie ktos jak to działa?
W trybie DX masz ok 10.5 Mpix. Nikkor 35/1.8 będzie dobrze pracował w trybie 1.2, masz wtedy 16Mpix i kąt widzenia jak 42 mm. Rybka Samyanga w wersji II ma zdejmowany tulipan i wtedy masz prawie kółko.
Żaden aparat FX nie ma takiego pokrycia jak DX. D750 w trybie DX ma trochę gorsze pokrycie niż D7100.
mimo to co mówi top i inni osobiści i świadomie wybrałem , d600 i wreszcie mam spokój 50 mam jak dawniej na analogu chcę mieć dx to przełączam sobie.
BialyBST
26-01-2015, 14:27
A duza jest roznica w pokryciu kadru miedzy d750 a d7100?
Ogromna. Przecież już pisałem. Punkty w D7100 pokrywają 2.5 razy większą powierzchnię kadru niż w D750.
BialyBST
26-01-2015, 15:43
Ok znalazlem taki rysunek http://cdn1.expertreviews.co.uk/sites/expertreviews/files/styles/insert_main_wide_image/public/nikon_af_points.jpg?itok=X9bD2RqI