Zobacz pełną wersję : Karta pamieci do D4S
Mam pytanie, czy jest sens (poza robieniem bezpośrednio kopi) kupowania kart XQD 32GB Sony N 168 MB/s, które kosztują około 500zł na portalach aukcyjnych (w sklepach jeszcze drożej)
Czy nie wystarczy kupić np. jedną z dwu zaproponowanych kart CF:
1.
SanDisk
Compact Flash
EXTREME PRO
32GB
Prędkość transferu:
zapis: 150 MB/s
odczyt: 160MB/s
w cenach około 450zł
lub
2.
Transcend
ULTIMATE o pojemności 32GB z obsługą UDMA 7
Ultra szybka - 1000X z dual channel
odczyt 160 MB/s i zapis 120 MB/s
w cenie około 350zł
CF- zawsze można wykorzystać jeszcze w innym sprzęcie , a XQD już nie!
Nie musisz kupować XQD najszybszej ... ja mam tę "wolną" i sprawuje się idealnie :)
siedemczwartych
22-01-2015, 10:02
Mam pytanie, czy jest sens (poza robieniem bezpośrednio kopi) kupowania kart XQD 32GB Sony N 168 MB/s, które kosztują około 500zł na portalach aukcyjnych (w sklepach jeszcze drożej)
Czy nie wystarczy kupić np. jedną z dwu zaproponowanych kart CF:
1.
SanDisk
Compact Flash
EXTREME PRO
32GB
Prędkość transferu:
zapis: 150 MB/s
odczyt: 160MB/s
w cenach około 450zł
lub
2.
Transcend
ULTIMATE o pojemności 32GB z obsługą UDMA 7
Ultra szybka - 1000X z dual channel
odczyt 160 MB/s i zapis 120 MB/s
w cenie około 350zł
CF- zawsze można wykorzystać jeszcze w innym sprzęcie , a XQD już nie!
Generalnie nie rozumiem Twojego toku rozumowania.
Pytasz czy zamiast XQD kupić CF?
A chcesz te CF włożyć w gniazdo XQD??.... może być ciężko :)
A jeśli chodzi o CF to jestem wyznawcą większej ilości kart o mniejszych pojemnościach.
Max używam 16, ale większość to 8
Zmniejsza to ryzyko utraty dużej ilości danych w przypadku awarii karty a i ma działanie psychologiczne by widząc na liczniku wolnego miejsca na kilka tysięcy fot nie napierda... ile wlezie bezmyślnych kadrów. :)
Ale to mi zostało z analogowej :)
Generalnie nie rozumiem Twojego toku rozumowania.
Pytasz czy zamiast XQD kupić CF?
A chcesz te CF włożyć w gniazdo XQD??.... może być ciężko :)
A jeśli chodzi o CF to jestem wyznawcą większej ilości kart o mniejszych pojemnościach.
Max używam 16, ale większość to 8
Zmniejsza to ryzyko utraty dużej ilości danych w przypadku awarii karty a i ma działanie psychologiczne by widząc na liczniku wolnego miejsca na kilka tysięcy fot nie napierda... ile wlezie bezmyślnych kadrów. :)
Ale to mi zostało z analogowej :)
Nie oczywiście nie chcę włożyć CF do gniazda XQD, zastanawiam się tylko czy nie korzystać z jednego gniazda CF, kupując kilka mniejszych kart.
Nie oczywiście nie chcę włożyć CF do gniazda XQD, zastanawiam się tylko czy nie korzystać z jednego gniazda CF, kupując kilka mniejszych kart.
Z czystego praktycznego punktu to jest to niewygodne i wlasciwie caly czas o tym sie pamieta ze 1 slot jest pusty. Mi to nie przeszkadzalo do czasu gdy w pewnym momencie zabraklo miejsca na CF a wymiana na inna jest stresujaca i mozna stracic wiele ujec. Wszystko wlasciwie zalezy od ciebie czy dajesz rade na 1 CF czy nie.
Tez zalezy jakiej firmy uzywasz karty bo jesli innych marek niz Lexar czy Sandisc to ryzyko jest wieksze. Zdaje sobie sprawe ze nie istnieja bezawaryjne karty i dlatego mimo wszystko lepiej miec 2 niz 1.
Wybor nalezy do ciebie.
siedemczwartych
23-01-2015, 10:10
ja kupiłem jedną, wolną XQD 64 i sobie tam siedzi i ciagle na niej są kopie pisane.
Jeszcze nigdy z niej nie czytałem plików, a nawet nie mam czytnika XQD bo żadna CF nie padła, ale mam komfort psychiczny, że jak jakaś CF odmówi współpracy to podłączam kabelek do aparatu i zasysam z XQD.
taka: http://www.fotoplus.pl/pamieci/karty-pamieci/Sony-XQD-N-64-GB
Kupowałem z aparatem i właściwie chyba była gratis od fotoplus.pl ;)
Na aparat was stać a na kartę pamięci nie?
XQD jest droższe bo nie ma na nią zbytu- podchodzi chyba tylko pod 3 kamery i jeden aparat więc dlatego taka cena. Z drugiej strony idzie za tym jakość bo nie opłaca się podrabiaczom robić kart kiepskiej jakości.
Kupiłem żeby mieć backup. Pierwsze wrażenie to opad szczeny- CF sandysk na niby 120MB/s czas zgrywania ok 3-4 minuty. te same zdjęcia z XQD Sony seria H czyli teoretycznie niewiele szybsza poniżej minuty. oba czytniki na USB 3.0 (PNY i lexar).
Wniosek- szkoda że ten aparat nie ma dwóch slotów XQD tylko CF wrzucili- niestety premiera aparatu była przed premierą XQD.
Polecam XQD jako kartę główną i CF na backup.
ja kupiłem jedną, wolną XQD 64 i sobie tam siedzi i ciagle na niej są kopie pisane.
Jeszcze nigdy z niej nie czytałem plików, a nawet nie mam czytnika XQD bo żadna CF nie padła, ale mam komfort psychiczny, że jak jakaś CF odmówi współpracy to podłączam kabelek do aparatu i zasysam z XQD.
Kup sobie czytnik kart XQD- zmienisz opinię o tej karcie diametralnie.
Jak dla mnie płacenie praktycznie 1000 zł więcej za zgranie zdjęć o 3 minuty szybciej to nieporozumienie.
Jak dla mnie płacenie praktycznie 1000 zł więcej za zgranie zdjęć o 3 minuty szybciej to nieporozumienie.
ok 100 plików w 3 minuty? a co jak karta 128GB jest pełna bo zgrywasz video? Ok- kiedyś uważałem że jak się karta zgrywa to mam czas na papierosa- z XQD mi się do lepiej na zdrowiu odbija :)
http://www.fotoplus.pl/pamieci/karty-pamieci/SanDisk-Extreme-PRO-CompactFlash-64GB-160-MB-s
w tym samym sklepie 64 cf kosztuje 899- czyli różnica to 150 zeta a nie 1000.
ok 100 plików w 3 minuty? a co jak karta 128GB jest pełna bo zgrywasz video? Ok- kiedyś uważałem że jak się karta zgrywa to mam czas na papierosa- z XQD mi się do lepiej na zdrowiu odbija :)
http://www.fotoplus.pl/pamieci/karty-pamieci/SanDisk-Extreme-PRO-CompactFlash-64GB-160-MB-s
w tym samym sklepie 64 cf kosztuje 899- czyli różnica to 150 zeta a nie 1000.
W tym sklepie owszem, ale sprawdź przykładowe ceny z allegro!
W tym sklepie owszem, ale sprawdź przykładowe ceny z allegro!
na allegro jest 1000 różnicy? na alegro jest sony 64GB za 850 zeta- czyli wynika że do CF jak kupisz to jeszcze 150 złotych dopłacają bo inaczej 1000 różnicy nie będzie :) to ja biorę wszystkie CF tańsze o 1000 od tego XQD za 850.
Powtórzę- byłem sceptycznie nastawiony do tej karty do momentu kiedy ją zakupiłem. Nie tyle co sceptycznie co zastanawiałem się po co mi to. Jak na CF z 80 zdjęć uratowałem 7 to kupiłem a nie zadawałem sobie głupiego pytania "po co mi to".
Te karty będą tańsze jak zaczną podchodzić do większej ilości sprzętu. tak samo jak SD jest tańsze od CF.
XQD na aledrogo masz 450 zeta za 32GB- jak nie filmujesz i uważasz że to za mało na zdjęcia to szybko zajedziesz aparat- a jak cię stać żeby go szybko zajechać to stać cię i na XQD.
EDIT: Sorry- pomieszałem autorów dwóch wypowiedzi i wyszło bez sensu. Tanio nie zawsze znaczy lepiej.
siedemczwartych
25-01-2015, 18:41
Kup sobie czytnik kart XQD- zmienisz opinię o tej karcie diametralnie.
niestety nie jest to sensowne w moim przypadku, bo mam jeszcze D3s, w którym mam tylko CF, więc głupotą by było robić drugą linię kart głównych.
RobertMiernik
25-01-2015, 18:58
Ile tych kart potrzebujesz. 2x16 do d3s i jedna do d4 + jedna xqd do d4 i temat załatwiony.
Jeśli masz syndrom wrażliwego palca to zamiast 16GB bierzesz 32 i zapominasz o temacie zmiany kart.
Majstrowanie mniejszymi "dla bezpieczeństwa" jest bez sensu. Najbezpieczniej jest W aparacie i tak powinno się używać dwóch slotów, jeden zapis drugi backup.
siedemczwartych
26-01-2015, 12:55
Ile tych kart potrzebujesz. 2x16 do d3s i jedna do d4 + jedna xqd do d4 i temat załatwiony.
Jeśli masz syndrom wrażliwego palca to zamiast 16GB bierzesz 32 i zapominasz o temacie zmiany kart.
Majstrowanie mniejszymi "dla bezpieczeństwa" jest bez sensu. Najbezpieczniej jest W aparacie i tak powinno się używać dwóch slotów, jeden zapis drugi backup.
2x16 do d3s
i
1x16 do d4s???
żartujesz?
Ale to bez znaczenia jakie ja mam potrzeby. Wyraziłem swoja opinię i tyle. Ktoś chce to skorzysta, nie to niech robi po swojemu wg swoich potrzeb.
RobertMiernik
26-01-2015, 13:03
2x16??? żartujesz?
Gdyż?
http://www.lexar.com/workflow
do takiej wieżyczki wrzucasz 2 szufladki- jedną do czytania CF, drugą do XQD.
Osobiście tego nie mam, ale docelowo kto wie- CFki zgrywam na czytniku uniwersalnym, a XQD na samej szufladce.
siedemczwartych
28-01-2015, 13:47
http://www.lexar.com/workflow
do takiej wieżyczki wrzucasz 2 szufladki- jedną do czytania CF, drugą do XQD.
Osobiście tego nie mam, ale docelowo kto wie- CFki zgrywam na czytniku uniwersalnym, a XQD na samej szufladce.
przerost formy nad treścią... weź później taki czytnik ze sobą na zlecenie wyjazdowe... :)
A nie prościej kopiować zdjęcia kablem ethernetowym (miedzy innymi po to jest tam gniazdo RJ-45), po co wyciągać karty za każdym razem z aparatu?
A nie prościej kopiować zdjęcia kablem ethernetowym (miedzy innymi po to jest tam gniazdo RJ-45), po co wyciągać karty za każdym razem z aparatu?
Tez tak robie i karty siedza na stale w gniazdach.
Szkoda ze ten watek zostal rozlaczony od temagu ' nikon d4 ' . Teraz mamy w 2 roznych watkach informacje uzupelniajace sie i dublujace sie.
Troche to nie praktyczne
Nigdy nie próbowałem przez kabel sieciowy. myślę że wyjąć kartę i wsadzić ją do czytnika zajęłoby mniej mniej czasu niż szukanie jaka to zrobić przy pomocy kabla sieciowego. Nie musisz brać ze sobą całego Towera- wystarczy szuflada XQD lub czytnik uniwerslany i zgrywasz z CF.
Natomiast bez karty XQD w tym konkretnym aparacie nie masz możliwości robienia back-upu. Raz mnie CFka zawiodła- na szczęście z aparatu którego mniej tego dnia używałem i z wycieczki a nie ze zlecenia. Pierwsze co zrobiłem po tej wycieczce to kupiłem XQD.
Nigdy nie próbowałem przez kabel sieciowy. myślę że wyjąć kartę i wsadzić ją do czytnika zajęłoby mniej mniej czasu niż szukanie jaka to zrobić przy pomocy kabla sieciowego. Nie musisz brać ze sobą całego Towera- wystarczy szuflada XQD lub czytnik uniwerslany i zgrywasz z CF.
Natomiast bez karty XQD w tym konkretnym aparacie nie masz możliwości robienia back-upu. Raz mnie CFka zawiodła- na szczęście z aparatu którego mniej tego dnia używałem i z wycieczki a nie ze zlecenia. Pierwsze co zrobiłem po tej wycieczce to kupiłem XQD.
Padnięta karta CF- daje do myślenia!
Ale ilu osobom padła karta (osobiście nie znam) może 1 na 100 szt albo jeszcze więcej!
Ale co do kabla sieciowego, to chyba nie masz racji, raz skonfigurujesz połączenie i JUŻ!
siedemczwartych
29-01-2015, 10:18
Padnięta karta CF- daje do myślenia!
Ale ilu osobom padła karta (osobiście nie znam) może 1 na 100 szt albo jeszcze więcej!
Ale co do kabla sieciowego, to chyba nie masz racji, raz skonfigurujesz połączenie i JUŻ!
Mnie też przez tyle lat nie padła żadna CF. I jest fajnie do chwili jak padnie, ale wówczas jest za późno albo dużo czasochłonnej i kasochłonnej walki. Wole mieć XQD i sobie tam pisać rezerwę.
Tak już mam. Materiał na dyskach też mam w 3 miejscach do chwili rozliczenia się z klientem. :)
Mnie też przez tyle lat nie padła żadna CF. I jest fajnie do chwili jak padnie, ale wówczas jest za późno albo dużo czasochłonnej i kasochłonnej walki. Wole mieć XQD i sobie tam pisać rezerwę.
Tak już mam. Materiał na dyskach też mam w 3 miejscach do chwili rozliczenia się z klientem. :)
I masz dobre podejście.
Alternatywy- odzyskiwanie danych z padniętej karty lub powtórzenie zlecenia (czasami się nie da). Druga karta wychodzi znacznie taniej niż opcje alternatywne.
siedemczwartych
29-01-2015, 13:42
I masz dobre podejście.
Alternatywy- odzyskiwanie danych z padniętej karty lub powtórzenie zlecenia (czasami się nie da). Druga karta wychodzi znacznie taniej niż opcje alternatywne.
właśnie....
Kiedyś zasłyszałem powiedzenie:
Ludzie (fotografowie) dzielą się na tych co robią kopie i na tych, którzy będą robić (nauczeni przykrym doświadczeniem) :)
Każdy robi co chce.
Jeden bierze kredyt we frankach.... drugi go nie bierze. :wink:
RobertMiernik
29-01-2015, 14:14
2x16 do d3s
i
1x16 do d4s???
żartujesz?
nie doczekałem się odpowiedzi, dlaczego to jest żart?
siedemczwartych
29-01-2015, 14:17
nie doczekałem się odpowiedzi, dlaczego to jest żart?
oj... bo zdecydowanie za mało pamieci.
RobertMiernik
29-01-2015, 14:26
oj... bo zdecydowanie za mało pamieci.
ale za mało do czego, nie zrozum mnie źle, nie nabijam się, tylko z ciekawości pytam, zastanawiam się do czego komuś więcej.
siedemczwartych
29-01-2015, 14:39
ale za mało do czego, nie zrozum mnie źle, nie nabijam się, tylko z ciekawości pytam, zastanawiam się do czego komuś więcej.
Już tłumacze.
D4s - RAW 14 bit - na karte 16 mieści sie ok +-500 zdjęć.
Ze ślubu (całe 12 h zlecenie) przynoszę ok 2500 zdjęć.
Łatwo policzyć ile potrzeba kart.
+ jedna/dwie karty w rezerwie.
RobertMiernik
29-01-2015, 14:40
Nie oceniam, chciałem tylko wiedzieć.
No, teraz rozumiem.
:)
siedemczwartych
29-01-2015, 14:46
Nie oceniam, chciałem tylko wiedzieć.
No, teraz rozumiem.
:)
spoko... ja po prostu nie mam czasem czasu się rozpisywać i tak walę krótkimi odpowiedziami. :)