Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 32

Domyślnie Karta pamieci do D4S

Mam pytanie, czy jest sens (poza robieniem bezpośrednio kopi) kupowania kart XQD 32GB Sony N 168 MB/s, które kosztują około 500zł na portalach aukcyjnych (w sklepach jeszcze drożej)
    Czy nie wystarczy kupić np. jedną z dwu zaproponowanych kart CF:
    1.
    SanDisk
    Compact Flash
    EXTREME PRO
    32GB
    Prędkość transferu:
    zapis: 150 MB/s
    odczyt: 160MB/s
    w cenach około 450zł
    lub
    2.
    Transcend
    ULTIMATE o pojemności 32GB z obsługą UDMA 7
    Ultra szybka - 1000X z dual channel
    odczyt 160 MB/s i zapis 120 MB/s
    w cenie około 350zł
    CF- zawsze można wykorzystać jeszcze w innym sprzęcie , a XQD już nie!
    NIKON - D4S + D800 i kilka słoiczków

Domyślnie

Nie musisz kupować XQD najszybszej ... ja mam tę "wolną" i sprawuje się idealnie
    Teraz Lady Ku

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 562 Zobacz posta
    Mam pytanie, czy jest sens (poza robieniem bezpośrednio kopi) kupowania kart XQD 32GB Sony N 168 MB/s, które kosztują około 500zł na portalach aukcyjnych (w sklepach jeszcze drożej)
    Czy nie wystarczy kupić np. jedną z dwu zaproponowanych kart CF:
    1.
    SanDisk
    Compact Flash
    EXTREME PRO
    32GB
    Prędkość transferu:
    zapis: 150 MB/s
    odczyt: 160MB/s
    w cenach około 450zł
    lub
    2.
    Transcend
    ULTIMATE o pojemności 32GB z obsługą UDMA 7
    Ultra szybka - 1000X z dual channel
    odczyt 160 MB/s i zapis 120 MB/s
    w cenie około 350zł
    CF- zawsze można wykorzystać jeszcze w innym sprzęcie , a XQD już nie!
    Generalnie nie rozumiem Twojego toku rozumowania.
    Pytasz czy zamiast XQD kupić CF?
    A chcesz te CF włożyć w gniazdo XQD??.... może być ciężko

A jeśli chodzi o CF to jestem wyznawcą większej ilości kart o mniejszych pojemnościach.
    Max używam 16, ale większość to 8
    Zmniejsza to ryzyko utraty dużej ilości danych w przypadku awarii karty a i ma działanie psychologiczne by widząc na liczniku wolnego miejsca na kilka tysięcy fot nie napierda... ile wlezie bezmyślnych kadrów.
    Ale to mi zostało z analogowej

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez siedemczwartych Zobacz posta
    Generalnie nie rozumiem Twojego toku rozumowania.
    Pytasz czy zamiast XQD kupić CF?
    A chcesz te CF włożyć w gniazdo XQD??.... może być ciężko

A jeśli chodzi o CF to jestem wyznawcą większej ilości kart o mniejszych pojemnościach.
    Max używam 16, ale większość to 8
    Zmniejsza to ryzyko utraty dużej ilości danych w przypadku awarii karty a i ma działanie psychologiczne by widząc na liczniku wolnego miejsca na kilka tysięcy fot nie napierda... ile wlezie bezmyślnych kadrów.
    Ale to mi zostało z analogowej
    Nie oczywiście nie chcę włożyć CF do gniazda XQD, zastanawiam się tylko czy nie korzystać z jednego gniazda CF, kupując kilka mniejszych kart.
    NIKON - D4S + D800 i kilka słoiczków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 562 Zobacz posta
    Nie oczywiście nie chcę włożyć CF do gniazda XQD, zastanawiam się tylko czy nie korzystać z jednego gniazda CF, kupując kilka mniejszych kart.
    Z czystego praktycznego punktu to jest to niewygodne i wlasciwie caly czas o tym sie pamieta ze 1 slot jest pusty. Mi to nie przeszkadzalo do czasu gdy w pewnym momencie zabraklo miejsca na CF a wymiana na inna jest stresujaca i mozna stracic wiele ujec. Wszystko wlasciwie zalezy od ciebie czy dajesz rade na 1 CF czy nie.
    Tez zalezy jakiej firmy uzywasz karty bo jesli innych marek niz Lexar czy Sandisc to ryzyko jest wieksze. Zdaje sobie sprawe ze nie istnieja bezawaryjne karty i dlatego mimo wszystko lepiej miec 2 niz 1.
    Wybor nalezy do ciebie.
    Witam Irek
    D5 N500/5.6pf, N24-120/4

Domyślnie

ja kupiłem jedną, wolną XQD 64 i sobie tam siedzi i ciagle na niej są kopie pisane.
    Jeszcze nigdy z niej nie czytałem plików, a nawet nie mam czytnika XQD bo żadna CF nie padła, ale mam komfort psychiczny, że jak jakaś CF odmówi współpracy to podłączam kabelek do aparatu i zasysam z XQD.

taka: http://www.fotoplus.pl/pamieci/karty...ny-XQD-N-64-GB

Kupowałem z aparatem i właściwie chyba była gratis od fotoplus.pl

Domyślnie

Na aparat was stać a na kartę pamięci nie?

XQD jest droższe bo nie ma na nią zbytu- podchodzi chyba tylko pod 3 kamery i jeden aparat więc dlatego taka cena. Z drugiej strony idzie za tym jakość bo nie opłaca się podrabiaczom robić kart kiepskiej jakości.
    Kupiłem żeby mieć backup. Pierwsze wrażenie to opad szczeny- CF sandysk na niby 120MB/s czas zgrywania ok 3-4 minuty. te same zdjęcia z XQD Sony seria H czyli teoretycznie niewiele szybsza poniżej minuty. oba czytniki na USB 3.0 (PNY i lexar).
    Wniosek- szkoda że ten aparat nie ma dwóch slotów XQD tylko CF wrzucili- niestety premiera aparatu była przed premierą XQD.

Polecam XQD jako kartę główną i CF na backup.
    coolpix L29

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez siedemczwartych Zobacz posta
    ja kupiłem jedną, wolną XQD 64 i sobie tam siedzi i ciagle na niej są kopie pisane.
    Jeszcze nigdy z niej nie czytałem plików, a nawet nie mam czytnika XQD bo żadna CF nie padła, ale mam komfort psychiczny, że jak jakaś CF odmówi współpracy to podłączam kabelek do aparatu i zasysam z XQD.

taka: http://www.fotoplus.pl/pamieci/karty...ny-XQD-N-64-GB

Kupowałem z aparatem i właściwie chyba była gratis od fotoplus.pl
    Kup sobie czytnik kart XQD- zmienisz opinię o tej karcie diametralnie.
    coolpix L29

Domyślnie

Jak dla mnie płacenie praktycznie 1000 zł więcej za zgranie zdjęć o 3 minuty szybciej to nieporozumienie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zelber Zobacz posta
    Jak dla mnie płacenie praktycznie 1000 zł więcej za zgranie zdjęć o 3 minuty szybciej to nieporozumienie.
    ok 100 plików w 3 minuty? a co jak karta 128GB jest pełna bo zgrywasz video? Ok- kiedyś uważałem że jak się karta zgrywa to mam czas na papierosa- z XQD mi się do lepiej na zdrowiu odbija

http://www.fotoplus.pl/pamieci/karty...-64GB-160-MB-s

w tym samym sklepie 64 cf kosztuje 899- czyli różnica to 150 zeta a nie 1000.
    Ostatnio edytowane przez NegLTD ; 24-01-2015 o 17:00
    coolpix L29

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów