PDA

Zobacz pełną wersję : D70s i dyfuzor?

snamek
14-08-2005, 12:39
Witam Wszystkich!

zastanawiam się czy jest możliwość zrobienia jakiegokolwiek dyfuzora na wbudowaną lampę Nikona D70s? ew. jak zmiekczyć błysk?

pozdrawiam!
snamek

groseb
14-08-2005, 14:40
Samemu można po kombinować,myślę że kalka techniczna całkiem dobrze zmiękczy światło.
Ale nie widzę sensu , można zmniejszyć siłę błysku z poziomu aparatu.

ALF
14-08-2005, 16:11
zmniejszenie siły błysku, a zmiękczenie lub rozproszenie światła to 2 różne rzeczy, ale pomysł z kalką całkiem dobry...poczytaj w makro...zdaje się, że gawronek zrobił coś takiego :P

Czornyj
14-08-2005, 16:44
Samemu można po kombinować,myślę że kalka techniczna całkiem dobrze zmiękczy światło.
Ale nie widzę sensu , można zmniejszyć siłę błysku z poziomu aparatu.
tylko mocno narysowanego cienia z pozimou aparatu nie zmiekczysz, a o to wszak w dyfuzorach chodzi.
Temat konstruowania nasadek rozpraszających metodami Adama Słodowego był omawiany wielokrotnie łącznie z rozrysowanymi szablonami lumiquestów. Pogadaj z kol. Szukajem, to napewno znajdziesz :wink:

groseb
14-08-2005, 20:04
Tylko nadal nie widzę sensu konstruowania do tej lampy czego kolwiek.
Lepiej założyć jakąś na sanki, efekt na pewno będzie lepszy a wbudowaną wykorzystać do rozświetlania cieni.

kolaczek
14-08-2005, 20:12
Chusteczka higieniczna ;) Swego czasu robilem tak w kompaktowych cyfraku:)

Sedin
15-08-2005, 23:26
...czy jest możliwość zrobienia jakiegokolwiek dyfuzora na wbudowaną lampę Nikona D70s? ew. jak zmiekczyć błysk?

Mowisz, masz: http://www.lumiquest.com/softscreen.htm :lol:

snamek
17-08-2005, 15:20
Sedin! o to wlasnie mi chodzilo. powiedz tylko prosze jak to zrobic domowym sposobem. z czego zrobic przednia karte rozpraszajaca swiatlo?
kalka techniczna? husteczka higieniczna? ktos gdzies o opakowaniu po smieranie pisal :)

Czornyj
17-08-2005, 15:27
Spróbuj z grubą mleczną folią FOLEX "folaproof laserfilm" do drukarek laserowych - idealnie rozpraszają światło!!! (pozatym są b. wytrzymałe i dają sie wyczyścić, a składając 2-3 arkusze razem można jeszcze zwiekszyć rozproszenie)

aonline
17-08-2005, 22:56
Ja cos takiego zrobiłem za pomocą strzykawki. Kupujemy strzykawkę jednorazówkę dużą o średnicy ok. 1.5 cm (pojemności nie pamiętam obcinamy końce i taki "rulon" o długości ~5 cm przecinamy wzdłuż otrzymując dwie ( ) nasadki

I teraz najważniejsze. Strzykawka wykonana jest z takiego siakiegoś plastiku, że jak się go zgina - to powstają w nim mikropęknięcia które powodują po pierwsze - jego zmatownienie - a po drugie fajnie rozpraszają światło. Trzeba więc taki półokrąg pomęczyć trochę we wszystkie strony. Dodatkowo fakt że przekrój poprzeczny takiej nasadki to właśnie półokrąg - obejmuje on niejako lampę - dodatkowo możemy to przeciąć nierówno np przekrój będzie taki jak literka C . Pozostaje tylko dorobić kawałek plastiku który przyklejamy do takiego C od góry wyginamy odpowiednio i wsadzamy w sanki lampy

Metoda druga - zastosowałem matowe koszulki na kartki A4 do wpinania w segregator - po prostu ustawiałem aparat na statywie z czasem np. 5s a tuż przed błyskiem przystawiałem odpowiednio taką koszulkę

Fotki które tym robiłem to były częsci elektroniki i elektryki samochodów i nawet mi to całkiem całkiem wychodziło :)

Oczywiście nie wyobrażam sobie machać takim badziewiem gdziekolwiek gdzie ktos jeszcze by to widział :lol: :lol: :lol: np. takie Trenciakowe "ramy do rowerów" :lol: :lol: :lol:

snamek
18-08-2005, 11:02
świetny pomysł ze strzykawką! musze to wypróbować.
ja myślałem jeszcze na opakowaniem CD cake (albo wałek) - będę próbował odpowiedni wyciąć część walca i ewentualnie zamocować na nim kalke techniczną (bo nie wiem skąd wziąć wspominaną wcześniej folie do drukarek laserowych). pozostaje jednak dalej problem mocowania tego pseudo dyfuzora.

aonline
18-08-2005, 12:05
Nic prostszego. Aby zamocować dyfuzor bierzemy coś co mamy najbliżej pod ręką - czyli resztę strzykawki a konkretnie tłoczek którego przekrój to + Obcinamy górne i dolne żebro i zostaje nam pasek - Odpowiednio go formujemy, przycinając tak by wchodził do sanek. Na koniec trzeba te dwie rzeczy razem skleić. Dajemy więc pasek nad zapalony gaz w kuchence gazowej UPSSSSSSSSSSSS kurde właśnie spaliliśmy swoje pierwsze body d70 - bo oczywiście pasek z body trzeba odłączyc :lol: No wiec przykładamy delikatnie sam koniec paska do płomienia - który roztopi trochę plastik na jego końcu - to samo robimy z dyfuzorem - i szybko łączymy obie części ze sobą.

No i mamy coś czym lepiej sie nie chwalić na ulicy :lol:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.andrychow.pl/fotoforum/dyfuzor.jpg)

Miłego grilowania :lol:

Aonline

O kurcze !!!! zapomniałem dodać, że nie wiem jak sie to bedzie spisywać z D70S - bo ja mam D70 :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Andy_O
01-09-2005, 10:24
Taki mini-softbox jest ok, ale pomyślcie, ze można z papieru zrobić mini- lampę pierścieniową :-) Widziałem coś takiego na dpreview. Wystarczy uformować papier i folię aluminową, aby światło z lampy wypuścić wokół obiektywu. Nawet do doświetlania w studio sie przydaje.

mihow
13-09-2005, 12:38
Oooo - muszę sobie coś takiego skonstruować do zdjęć makro, bo wieczorami jest za ciemno trochę a przysłonę muszę przymykać na maksa w Heliosie, żeby koniec komara ostry wyszedł :)

W.K.
13-09-2005, 17:16
Nic prostszego. Aby zamocować dyfuzor bierzemy coś co mamy najbliżej pod ręką - czyli resztę strzykawki
Hehehhehe....większość ludzi ma pod ręką strzykawke.......... :D :D :lol:

pozdro
Włodek

mihow
13-09-2005, 20:22
W.K., a to się uśmiałem - hahahaha

LuCaS
13-09-2005, 22:26
A moja rada (przetestowane)- nakleić po prostu mleczną taśmę Scotch magic tape dostępną w sklepach papierniczych. Daje radę, poza tym można lampę zamknąć z naklejoną taśmą.

ALF
14-09-2005, 01:16
LuCaS, ryzykujesz...podczas błysku wyzwala się ogromna temperatura...

mihow
19-09-2005, 14:27
LuCaS, i przypalić sobie taśme do lampy bo przy czymś takim jest tyle ciepła, że można sobie grilla zrobić ;)

Ale pomysł ze strzykawką jest bardzo ciekawy...