Zobacz pełną wersję : D70s i dyfuzor?
Witam Wszystkich!
zastanawiam się czy jest możliwość zrobienia jakiegokolwiek dyfuzora na wbudowaną lampę Nikona D70s? ew. jak zmiekczyć błysk?
pozdrawiam!
snamek
Samemu można po kombinować,myślę że kalka techniczna całkiem dobrze zmiękczy światło.
Ale nie widzę sensu , można zmniejszyć siłę błysku z poziomu aparatu.
zmniejszenie siły błysku, a zmiękczenie lub rozproszenie światła to 2 różne rzeczy, ale pomysł z kalką całkiem dobry...poczytaj w makro...zdaje się, że gawronek zrobił coś takiego :P
Samemu można po kombinować,myślę że kalka techniczna całkiem dobrze zmiękczy światło.
Ale nie widzę sensu , można zmniejszyć siłę błysku z poziomu aparatu.
tylko mocno narysowanego cienia z pozimou aparatu nie zmiekczysz, a o to wszak w dyfuzorach chodzi.
Temat konstruowania nasadek rozpraszających metodami Adama Słodowego był omawiany wielokrotnie łącznie z rozrysowanymi szablonami lumiquestów. Pogadaj z kol. Szukajem, to napewno znajdziesz :wink:
Tylko nadal nie widzę sensu konstruowania do tej lampy czego kolwiek.
Lepiej założyć jakąś na sanki, efekt na pewno będzie lepszy a wbudowaną wykorzystać do rozświetlania cieni.
kolaczek
14-08-2005, 20:12
Chusteczka higieniczna ;) Swego czasu robilem tak w kompaktowych cyfraku:)
...czy jest możliwość zrobienia jakiegokolwiek dyfuzora na wbudowaną lampę Nikona D70s? ew. jak zmiekczyć błysk?
Mowisz, masz: http://www.lumiquest.com/softscreen.htm :lol:
Sedin! o to wlasnie mi chodzilo. powiedz tylko prosze jak to zrobic domowym sposobem. z czego zrobic przednia karte rozpraszajaca swiatlo?
kalka techniczna? husteczka higieniczna? ktos gdzies o opakowaniu po smieranie pisal :)
Spróbuj z grubą mleczną folią FOLEX "folaproof laserfilm" do drukarek laserowych - idealnie rozpraszają światło!!! (pozatym są b. wytrzymałe i dają sie wyczyścić, a składając 2-3 arkusze razem można jeszcze zwiekszyć rozproszenie)
Ja cos takiego zrobiłem za pomocą strzykawki. Kupujemy strzykawkę jednorazówkę dużą o średnicy ok. 1.5 cm (pojemności nie pamiętam obcinamy końce i taki "rulon" o długości ~5 cm przecinamy wzdłuż otrzymując dwie ( ) nasadki
I teraz najważniejsze. Strzykawka wykonana jest z takiego siakiegoś plastiku, że jak się go zgina - to powstają w nim mikropęknięcia które powodują po pierwsze - jego zmatownienie - a po drugie fajnie rozpraszają światło. Trzeba więc taki półokrąg pomęczyć trochę we wszystkie strony. Dodatkowo fakt że przekrój poprzeczny takiej nasadki to właśnie półokrąg - obejmuje on niejako lampę - dodatkowo możemy to przeciąć nierówno np przekrój będzie taki jak literka C . Pozostaje tylko dorobić kawałek plastiku który przyklejamy do takiego C od góry wyginamy odpowiednio i wsadzamy w sanki lampy
Metoda druga - zastosowałem matowe koszulki na kartki A4 do wpinania w segregator - po prostu ustawiałem aparat na statywie z czasem np. 5s a tuż przed błyskiem przystawiałem odpowiednio taką koszulkę
Fotki które tym robiłem to były częsci elektroniki i elektryki samochodów i nawet mi to całkiem całkiem wychodziło :)
Oczywiście nie wyobrażam sobie machać takim badziewiem gdziekolwiek gdzie ktos jeszcze by to widział :lol: :lol: :lol: np. takie Trenciakowe "ramy do rowerów" :lol: :lol: :lol:
świetny pomysł ze strzykawką! musze to wypróbować.
ja myślałem jeszcze na opakowaniem CD cake (albo wałek) - będę próbował odpowiedni wyciąć część walca i ewentualnie zamocować na nim kalke techniczną (bo nie wiem skąd wziąć wspominaną wcześniej folie do drukarek laserowych). pozostaje jednak dalej problem mocowania tego pseudo dyfuzora.
Nic prostszego. Aby zamocować dyfuzor bierzemy coś co mamy najbliżej pod ręką - czyli resztę strzykawki a konkretnie tłoczek którego przekrój to + Obcinamy górne i dolne żebro i zostaje nam pasek - Odpowiednio go formujemy, przycinając tak by wchodził do sanek. Na koniec trzeba te dwie rzeczy razem skleić. Dajemy więc pasek nad zapalony gaz w kuchence gazowej UPSSSSSSSSSSSS kurde właśnie spaliliśmy swoje pierwsze body d70 - bo oczywiście pasek z body trzeba odłączyc :lol: No wiec przykładamy delikatnie sam koniec paska do płomienia - który roztopi trochę plastik na jego końcu - to samo robimy z dyfuzorem - i szybko łączymy obie części ze sobą.
No i mamy coś czym lepiej sie nie chwalić na ulicy :lol:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.andrychow.pl/fotoforum/dyfuzor.jpg)
Miłego grilowania :lol:
Aonline
O kurcze !!!! zapomniałem dodać, że nie wiem jak sie to bedzie spisywać z D70S - bo ja mam D70 :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Taki mini-softbox jest ok, ale pomyślcie, ze można z papieru zrobić mini- lampę pierścieniową :-) Widziałem coś takiego na dpreview. Wystarczy uformować papier i folię aluminową, aby światło z lampy wypuścić wokół obiektywu. Nawet do doświetlania w studio sie przydaje.
Oooo - muszę sobie coś takiego skonstruować do zdjęć makro, bo wieczorami jest za ciemno trochę a przysłonę muszę przymykać na maksa w Heliosie, żeby koniec komara ostry wyszedł :)
Nic prostszego. Aby zamocować dyfuzor bierzemy coś co mamy najbliżej pod ręką - czyli resztę strzykawki
Hehehhehe....większość ludzi ma pod ręką strzykawke.......... :D :D :lol:
pozdro
Włodek
W.K., a to się uśmiałem - hahahaha
A moja rada (przetestowane)- nakleić po prostu mleczną taśmę Scotch magic tape dostępną w sklepach papierniczych. Daje radę, poza tym można lampę zamknąć z naklejoną taśmą.
LuCaS, ryzykujesz...podczas błysku wyzwala się ogromna temperatura...
LuCaS, i przypalić sobie taśme do lampy bo przy czymś takim jest tyle ciepła, że można sobie grilla zrobić ;)
Ale pomysł ze strzykawką jest bardzo ciekawy...