Zobacz pełną wersję : Laptop dla "niefotografa"
Tytuł trochę z przekąsem, bo osoba, dla której pytam, coś tam w pstrykanie się bawi. Staż z lustrzanką to jakieś 5 lat ale wszystko wskazuje na to, że "obróbka" ograniczać się będzie do conajwyżej kadrowania.
Przechodząc do sedna, potrzebny jest laptop 15", który zapewni płynne działanie przeglądarce ze stronami typu facebook czy jakieś fora, Wordowi i Excelowi, który spełni poniższe wymagania:
- cena do 1500zł (choć jeśli nie jest to koniecznością, lepiej będzie taniej, może być używany)
- rozdzielczość przynajmniej 1366×768, mile widziana wyższa
- nie będzie się przegrzewał
- poradzi sobie z płynnym odtwarzaniem filmów w HD
- matryca poradzi sobie z wyświetlaniem gradientów (obecny laptop kolegi zamiast gradientu na np. niebie wyświetla artefakty wyglądające jak baaaaardzo mocno skompresowany jpg)
- będzie miał przynajmniej 2 gniazda USB, czytnik kart SDHC (choć to chyba standard)
- dysk minimum 120GB
Z góry dzięki za propozycje w imieniu kolegi :)
I przepraszam, jeżeli piszę w złym dziale.
Andrzej1974
21-01-2015, 16:28
Laptop dla "niefotografa"? Nada się... każdy... ;-)
Dobra, to tak konkretniej: Dell M4300. Używka za 750-800zł. Nie jest piękny, nie jest to nowość, ale bebechy wydają się być rozsądne (choć tak szczerze, nieszczególnie się na nich znam) - dwurdzeniowy procesor, karta z 512MB pamięci, matryca 1920x1200. Warto brać, czy można znaleźć coś lepszego w tej cenie lub porównywalnego taniej?
Pomyślałem o tej serii bo sam korzystam z M4600 i jestem bardzo zadowolony.
Procesory Core 2 Duo to już trochę historia. Dzisiejsze pentiumy 2 rdzeniowe, mobilne, będą od nich ok 2x szybsze. Nie warto pakować się w taki sprzęt - nie jest już wystarczająco wydajny jak na dzisiejsze potrzeby.
No popatrz ale C2D 2.26GHz w moim lapku swietnie nawet sobie razi z Capture One i plikami z D700, wyswietla filmy full HD. No tak ale on nie chodzi pod kobylastym systemem spod znaku okienek.
Wszystko od roku 2009/2010 swietnie nada sie do postawowych potrzeb, zwyklego smiertelnika.
Racja, ja mam staruszka na T9300 (http://ark.intel.com/pl/products/33917/Intel-Core2-Duo-Processor-T9300-6M-Cache-2_50-GHz-800-MHz-FSB) i nie narzekam.
Na Win10 też nie :razz:
Pracowałem, czasem pracuję, a zawsze mam dostęp do kilku laptopów na core2 duo - twierdzę, że absolutnie nie warto inwestować w ten sprzęt. Ja wiem, że niektórym wystarczy do obróbki zdjęć kalkulator, ale to nie znaczy, że wszyscy akceptują stary technologicznie sprzęt, którego się od dawna nie produkuje i odbiega wydajnością od najtańszych laptopów.
No tak ale on nie chodzi pod kobylastym systemem spod znaku okienek.
A z ciekawości, pod jakim innym systemem? Oczywiście, w całej rozciągłości nie zgodzę się, że okienka to kobylasty system na desktopy. Od Win8.1 pod tym względem jest na prawdę dobrze. Szczególnie jeżeli porównamy to do jakiegoś linuxa z KDE.
nikoniarz
23-01-2015, 00:14
Gadanie, że Core 2 Duo się nie nadaje do obróbki zdjęć to tak jak gadanie, że stare aparaty już zdjęć nie robią... W końcu też można napisać, że jeśli ktoś akceptuje stary technologicznie sprzęt foto, to nie oznacza, że wszyscy go zaakceptują.
EDIT:
Zresztą co ja tu o obróbce piszę... Do tych celów nada się bez zarzutu:
Przechodząc do sedna, potrzebny jest laptop 15", który zapewni płynne działanie przeglądarce ze stronami typu facebook czy jakieś fora, Wordowi i Excelowi, który spełni poniższe wymagania:
- cena do 1500zł (choć jeśli nie jest to koniecznością, lepiej będzie taniej, może być używany)
- rozdzielczość przynajmniej 1366×768, mile widziana wyższa
- nie będzie się przegrzewał
- poradzi sobie z płynnym odtwarzaniem filmów w HD
- matryca poradzi sobie z wyświetlaniem gradientów (obecny laptop kolegi zamiast gradientu na np. niebie wyświetla artefakty wyglądające jak baaaaardzo mocno skompresowany jpg)
- będzie miał przynajmniej 2 gniazda USB, czytnik kart SDHC (choć to chyba standard)
- dysk minimum 120GB
A i obróbkę powoli ogarnie.
popatrz na della e6510, ja jestem zadowolony.
Gadanie, że Core 2 Duo się nie nadaje do obróbki zdjęć to tak jak gadanie, że stare aparaty już zdjęć nie robią... W końcu też można napisać, że jeśli ktoś akceptuje stary technologicznie sprzęt foto, to nie oznacza, że wszyscy go zaakceptują.
Analogia jest nietrafiona. Patrząc w ten sposób, pentium IV też się nada do obróbki, bo posiada wszystkie potrzebne instrukcje. Chodzi o wygodę i praktyczność takiego rozwiązania. Sprzęt komputerowy starzeje się zupełnie inaczej niż aparaty. Wymagania co do wydajności komputerów rosną - wszystkie technologie, od stron internetowych po programy do obróbki grafiki wymagają coraz większej wydajności, żeby zapewnić taki sam komfort pracy.
Stary technologicznie sprzęt to:
- więcej pobieranej energii ( krótszy czas pracy na baterii )
- więcej wydzielanego ciepła ( ściśle związane z powyższym )
- większe wymiary przez większy radiator bądź sporo głośniejsze chłodzenie albo przegrzewanie się
- znacznie mniejsza moc obliczeniowa.
dodatkowo, trzeba brać pod uwagę, że sprzęt z core 2 duo ma już swoje lata ( dość sporo ) i jego kondycja może być bardzo kiepska.
Jest taki wątek na tym forum, gdzie można zobaczyć wyniki różnych procesorów w teście dość adekwatnym do obróbki.
Przykłady z core 2 duo. Najtańsze i3, mobilne, powinny osiągnąć ok 2x lepszy wynik.
http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=2828963&postcount=26
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=3245411&highlight=core+2+duo#post3245411
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=2832356&highlight=core+2+duo#post2832356
Andrzej1974
23-01-2015, 13:18
Nowe Windowsy kobylaste? A co nie jest kobylasrt wg cb?
Co do laptopowych staroci... proponuję odpuścić. Już lepszy i3.
nikoniarz
23-01-2015, 15:16
Analogia jest nietrafiona. Patrząc w ten sposób, pentium IV też się nada do obróbki, bo posiada wszystkie potrzebne instrukcje. Chodzi o wygodę i praktyczność takiego rozwiązania. Sprzęt komputerowy starzeje się zupełnie inaczej niż aparaty. Wymagania co do wydajności komputerów rosną - wszystkie technologie, od stron internetowych po programy do obróbki grafiki wymagają coraz większej wydajności, żeby zapewnić taki sam komfort pracy.
Stary technologicznie sprzęt to:
- więcej pobieranej energii ( krótszy czas pracy na baterii )
- więcej wydzielanego ciepła ( ściśle związane z powyższym )
- większe wymiary przez większy radiator bądź sporo głośniejsze chłodzenie albo przegrzewanie się
- znacznie mniejsza moc obliczeniowa.
dodatkowo, trzeba brać pod uwagę, że sprzęt z core 2 duo ma już swoje lata ( dość sporo ) i jego kondycja może być bardzo kiepska.
Jest taki wątek na tym forum, gdzie można zobaczyć wyniki różnych procesorów w teście dość adekwatnym do obróbki.
Przykłady z core 2 duo. Najtańsze i3, mobilne, powinny osiągnąć ok 2x lepszy wynik.
http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=2828963&postcount=26
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=3245411&highlight=core+2+duo#post3245411
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=2832356&highlight=core+2+duo#post2832356
Dla mnie bardzo trafiona. Jesli chodzi o wygode to samo dotyczy sprzetu foto. Jeden stwierdzi, ze bez dwoch wyswietlaczy, srubokreta, af tune, hss i matrycy z ktorej bez szumu wyciagnie 10 EV nie ma komfortu. Bedac przy komputerach- ktos stwierdzi, ze komfort to tylko najnowszy i7. W dodatku stacjonarny. Nigdzie nie pisalem, ze na Core 2 Duo jest komfort obrobki. Kolega obrabia foto na Dual Core 1,72 GHz. W jego przypadku sprawa jest prosta-albo wolno albo wogole. W takiejsytuacji jest niejedna osoba.
Co do wydajnosci- porownywalismy ten procesor z mobilnym i3 (2350). Przy konwersji 200 nefow do jpg i3 byl dwukrotnie szybszy.
Zreszta robiny OT- to nie watek o lapku do obrobki.
Andrzej1974
23-01-2015, 16:39
[...] Kolega obrabia foto na Dual Core 1,72 GHz. W jego przypadku sprawa jest prosta-albo wolno albo wogole.
Przy takim postawieniu sprawy to lepszy rydz... ;-)