Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Domyślnie Laptop dla "niefotografa"

Tytuł trochę z przekąsem, bo osoba, dla której pytam, coś tam w pstrykanie się bawi. Staż z lustrzanką to jakieś 5 lat ale wszystko wskazuje na to, że "obróbka" ograniczać się będzie do conajwyżej kadrowania.

Przechodząc do sedna, potrzebny jest laptop 15", który zapewni płynne działanie przeglądarce ze stronami typu facebook czy jakieś fora, Wordowi i Excelowi, który spełni poniższe wymagania:
    - cena do 1500zł (choć jeśli nie jest to koniecznością, lepiej będzie taniej, może być używany)
    - rozdzielczość przynajmniej 1366×768, mile widziana wyższa
    - nie będzie się przegrzewał
    - poradzi sobie z płynnym odtwarzaniem filmów w HD
    - matryca poradzi sobie z wyświetlaniem gradientów (obecny laptop kolegi zamiast gradientu na np. niebie wyświetla artefakty wyglądające jak baaaaardzo mocno skompresowany jpg)
    - będzie miał przynajmniej 2 gniazda USB, czytnik kart SDHC (choć to chyba standard)
    - dysk minimum 120GB

Z góry dzięki za propozycje w imieniu kolegi

I przepraszam, jeżeli piszę w złym dziale.

Domyślnie

Laptop dla "niefotografa"? Nada się... każdy...
    Nikon

Domyślnie

Dobra, to tak konkretniej: Dell M4300. Używka za 750-800zł. Nie jest piękny, nie jest to nowość, ale bebechy wydają się być rozsądne (choć tak szczerze, nieszczególnie się na nich znam) - dwurdzeniowy procesor, karta z 512MB pamięci, matryca 1920x1200. Warto brać, czy można znaleźć coś lepszego w tej cenie lub porównywalnego taniej?
    Pomyślałem o tej serii bo sam korzystam z M4600 i jestem bardzo zadowolony.

Domyślnie

Procesory Core 2 Duo to już trochę historia. Dzisiejsze pentiumy 2 rdzeniowe, mobilne, będą od nich ok 2x szybsze. Nie warto pakować się w taki sprzęt - nie jest już wystarczająco wydajny jak na dzisiejsze potrzeby.
    d70s + N18-70 + N55-200

Domyślnie

No popatrz ale C2D 2.26GHz w moim lapku swietnie nawet sobie razi z Capture One i plikami z D700, wyswietla filmy full HD. No tak ale on nie chodzi pod kobylastym systemem spod znaku okienek.

Wszystko od roku 2009/2010 swietnie nada sie do postawowych potrzeb, zwyklego smiertelnika.

Domyślnie

Racja, ja mam staruszka na T9300 i nie narzekam.
    Na Win10 też nie
    The Iron never lies to you. You can walk outside and listen to all kinds of talk, get told that you’re a god or a total bastard. The Iron will always kick you the real deal.

Domyślnie

Pracowałem, czasem pracuję, a zawsze mam dostęp do kilku laptopów na core2 duo - twierdzę, że absolutnie nie warto inwestować w ten sprzęt. Ja wiem, że niektórym wystarczy do obróbki zdjęć kalkulator, ale to nie znaczy, że wszyscy akceptują stary technologicznie sprzęt, którego się od dawna nie produkuje i odbiega wydajnością od najtańszych laptopów.

No tak ale on nie chodzi pod kobylastym systemem spod znaku okienek.
    A z ciekawości, pod jakim innym systemem? Oczywiście, w całej rozciągłości nie zgodzę się, że okienka to kobylasty system na desktopy. Od Win8.1 pod tym względem jest na prawdę dobrze. Szczególnie jeżeli porównamy to do jakiegoś linuxa z KDE.
    d70s + N18-70 + N55-200

Domyślnie

Gadanie, że Core 2 Duo się nie nadaje do obróbki zdjęć to tak jak gadanie, że stare aparaty już zdjęć nie robią... W końcu też można napisać, że jeśli ktoś akceptuje stary technologicznie sprzęt foto, to nie oznacza, że wszyscy go zaakceptują.

EDIT:
    Zresztą co ja tu o obróbce piszę... Do tych celów nada się bez zarzutu:
    Cytat Zamieszczone przez Ebeb Zobacz posta
    Przechodząc do sedna, potrzebny jest laptop 15", który zapewni płynne działanie przeglądarce ze stronami typu facebook czy jakieś fora, Wordowi i Excelowi, który spełni poniższe wymagania:
    - cena do 1500zł (choć jeśli nie jest to koniecznością, lepiej będzie taniej, może być używany)
    - rozdzielczość przynajmniej 1366×768, mile widziana wyższa
    - nie będzie się przegrzewał
    - poradzi sobie z płynnym odtwarzaniem filmów w HD
    - matryca poradzi sobie z wyświetlaniem gradientów (obecny laptop kolegi zamiast gradientu na np. niebie wyświetla artefakty wyglądające jak baaaaardzo mocno skompresowany jpg)
    - będzie miał przynajmniej 2 gniazda USB, czytnik kart SDHC (choć to chyba standard)
    - dysk minimum 120GB
    A i obróbkę powoli ogarnie.
    Ostatnio edytowane przez nikoniarz ; 23-01-2015 o 00:20

Domyślnie

popatrz na della e6510, ja jestem zadowolony.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nikoniarzd3100 Zobacz posta
    Gadanie, że Core 2 Duo się nie nadaje do obróbki zdjęć to tak jak gadanie, że stare aparaty już zdjęć nie robią... W końcu też można napisać, że jeśli ktoś akceptuje stary technologicznie sprzęt foto, to nie oznacza, że wszyscy go zaakceptują.
    Analogia jest nietrafiona. Patrząc w ten sposób, pentium IV też się nada do obróbki, bo posiada wszystkie potrzebne instrukcje. Chodzi o wygodę i praktyczność takiego rozwiązania. Sprzęt komputerowy starzeje się zupełnie inaczej niż aparaty. Wymagania co do wydajności komputerów rosną - wszystkie technologie, od stron internetowych po programy do obróbki grafiki wymagają coraz większej wydajności, żeby zapewnić taki sam komfort pracy.

Stary technologicznie sprzęt to:
    - więcej pobieranej energii ( krótszy czas pracy na baterii )
    - więcej wydzielanego ciepła ( ściśle związane z powyższym )
    - większe wymiary przez większy radiator bądź sporo głośniejsze chłodzenie albo przegrzewanie się
    - znacznie mniejsza moc obliczeniowa.

dodatkowo, trzeba brać pod uwagę, że sprzęt z core 2 duo ma już swoje lata ( dość sporo ) i jego kondycja może być bardzo kiepska.

Jest taki wątek na tym forum, gdzie można zobaczyć wyniki różnych procesorów w teście dość adekwatnym do obróbki.
    Przykłady z core 2 duo. Najtańsze i3, mobilne, powinny osiągnąć ok 2x lepszy wynik.
    http://forum.nikoniarze.pl/showpost....3&postcount=26
    http://forum.nikoniarze.pl/showthrea...uo#post3245411
    http://forum.nikoniarze.pl/showthrea...uo#post2832356
    d70s + N18-70 + N55-200

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów