Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Walka z biedronkami

spiritus
18-01-2015, 22:47
Pojedyncza biedronka nikomu nie wadzi ale co zrobić jak ktoś ma tego dziesiątki w pokoju? W tamtym roku na zimę też mi się zalęgły (porobiły dziury w silikonie pod oknami). Spsikałem muchozolem okna i na parapetach trochę tego wyliczyłem. W tym roku są znowu. Co je tutaj wabi? Jak się tego pozbyć raz a dobrze?
Mam jakieś dziwne odmiany - żółte, pomarańczowe, czarne w czerwone kropki i te niby normalne (jak ktoś jest jakimś botanikiem to mogę oddać za darmo :D). Dodam, że gryzą a mam uczulenie na wszelkie owady (raz się mało nie udusuiłem jak od czegoś spuchłem). Jakieś propozycje?

Notoryczna
18-01-2015, 22:56
Azjatycka zaraza. Ciągną do ciepła, jak wszystkie. Niszczyć bez litości, bo one zagryzają nasze biedrony.

spiritus
18-01-2015, 22:58
Tylko czym?

Notoryczna
18-01-2015, 23:04
Na początek spróbuj pokropić miejsca przy oknie kamforą lub olejkiem mentolowym. A te, które widzisz po prostu zgniataj lub przygotuj sobie butelkę z wodą i tam je wrzucaj, niech giną dziady.

kjakub
18-01-2015, 23:08
spróbuj pokropić (...) kamforą lub olejkiem mentolowym.

Zarówno kamfora, jak i mentol są w temperaturze pokojowej krystalicznymi ciałami stałymi, więc można nimi co najwyżej posypać, a nie pokropić :mrgreen:
Edit: Aha, trzeba lubić te zapachy :wink:

Gentil
18-01-2015, 23:21
Jedno jest pewne trzeba to tępić! :P A nasze rodowite czerwone musisz przezimować :)

matomi
23-01-2015, 23:09
Wyhoduj pająki. Wiadomo przecież, że pająk je biedronkę.

;-)

http://www.ekologia.pl/ciekawostki/czy-ninja-zagrozi-naszej-bozej-krowce,18661.html