PDA

Zobacz pełną wersję : Nikkor AF-S DX VR 18-200 mm

fruziai
06-05-2007, 19:11
Mam pytanie do Was:
Czy warto kupić taki obiektyw?
Nikkor AF-S DX VR 18-200 mm
Posiadam Nikkora 18-70 I Sigmę 70-300 APO DG Macro
Ale chciałabym mieć coś uniwersalnego... czy warto?
Czy jest jasnym obiektywem, czy będzie dobrze współgrać z D70?

mini21
06-05-2007, 19:27
łaaaa, zmień czcionkę! Proszę!
Moim zdaniem nie warto.
Masz już co potrzeba, więc nie warto
Czy jest jasny?
Raczej nie.

Sever
06-05-2007, 23:20
Jasny to on nie jest.
Niezły optycznie (jak na taki megazoom), uniwersalny, etc.

http://optyczne.pl/69.1-Test_obiektywu-Nikkor_AF-S_DX_VR_18-200_f_3.5-5.6G_IF-ED.html

mini21
06-05-2007, 23:30
Jak na standardowe 1 szkło to może i niezły, ale jak czytam o tych dystorsjach, to jakoś mi przechodzi chęć na to szkło, poza tym ta winieta przy 200.
Jest taka zasada: jak coś jest do wszystkiego, to jest do niczego.
Ja się jej trzymam.
Masz już szkło standardowe, masz tele, zamiast tego dokup lampę (jeśli nie masz oczywiście) i jakąś stałkę do portretu

Poza tym, poczytaj co ludzie piszą o tym szkle.
Na razie jest jeszcze dość drogie, jeśli koniecznie chcesz, poczekaj, ceny pewnie jeszcze spadną, a ciesz się z tego co masz.

fruziai
08-05-2007, 12:49
oki przekonaliście mnie optyki nie zmieniam - w końcu się znacie, nie?

to czas zmienić puszkę....

d200 to chyba za duża partia dla mnie
więc może d80?

milo_ja
08-05-2007, 13:17
To zależy od tego, co się chce robić. Zmiana szkła zajmuje trochę czasu, a przy okazji prowadzi do zakurzenia matrycy. Megazoom oszczędza tej atrakcji. Poza tym, 18-200 VR jest jak na razie najlpeszy pod względem jakości z dostpępnych megazoomów dla Nikona. VR również jest przydatny. Szczególnie, gdy na rozstawienie statywu nie ma czasu (a zwykle po to masz megazoom - żeby mieć czas na robienie zdjęć, a nie zmienianie szkieł).
Z dyskorsjami i winetowaniem można sobie spokojnie radzić softwarowo.
Mam ten obiektyw i jak na razie jestem bardzo zadowolony.
Jestem zdania, że żaden software nie zastąpi ci uniwersalności, a defekty można nadgoniść (szczególnie w tym przypadku).

mini21
08-05-2007, 14:14
Ciekawe, wszyscy którzy go mają wypowiadają się o nim pozytywnie.
Ja miałem go przez chwilę i jakoś nie przypadł mi do gustu.
Zresztą, ja jestem ze starej szkoły głoszącej, że jak coś jest do wszystkiego, to jest do niczego.
I trzymam się tej tezy.

Gdyby on był taki wspaniały, kupowanie obiektywów tele w zakresie do 200 np: 55-200 i standardów takich jak 18-70 nie miało by sensu, a jakoś nie widzę, żeby traciły na klientach.

milo_ja
08-05-2007, 14:19
Ja miałem go przez chwilę i jakoś nie przypadł mi do gustu.
Zresztą, ja jestem ze starej szkoły głoszącej, że jak coś jest do wszystkiego, to jest do niczego.
I trzymam się tej tezy.

Gdyby on był taki wspaniały, kupowanie obiektywów tele w zakresie do 200 np: 55-200 i standardów takich jak 18-70 nie miało by sensu, a jakoś nie widzę, żeby traciły na klientach.

18-70 ma sens, bo jest tańszy (ze dwa razy czy coś). 55-200 ma sens, bo jest jaśniejszy i co się przekłada na GO i takie tam. 18-200 ma sens, bo jest uniwersalny i daje obraz przyzwoitej jakości. Każdemu wedle potrzeb. :)

dominik77
13-05-2007, 20:57

Nie wszyscy. ;-)

Podsumowując fakty (doświadczone osobiście):
- Szkło jest ciemne.
- Ostrzy dobrze od f7 do f16.
- Drogie.
- VR zużywa więcej prądu z baterii.
- Beczka przy 18 okropna.
- Winieta -> da się żyć (a nawet twórczo wykorzystać).

+ Zoom o sporym zakresie.
+ Dla zastosowań amatorskich faktycznie może zastąpić inne obiektywy (a to daje szereg korzyści od lżejszej torby, aż do braku potrzeby tak częstego dmuchania matrycy).
+ Dla zastosowań profesjonalnych chyba jedynie przy fotoreporterce.
+ VR dodaje nam trochę "światła" (można nieco przedłużyć ekspozycję - to faktycznie działa).

Gdybym miał jeszcze raz decydować o jego zakupie, to... kupiłbym go, ale w innej kolejności. Najpierw zestaw "jaśniejszych" (w moim przypadku 17-55 2.8, 50mm 1.4, 70-200 2.8). Nikkor 18-200 jako obiektyw, który się zabiera na spacer lub stosuje w nieprzewidywalnych sytuacjach (ale dobrym świetle).

dominik77
13-05-2007, 21:06
Czytam swoją opinię i wychodzi negatywnie. A miało być 50/50. ;-) Dlatego dodam, że przy dobrym świetle oraz w swoim optymalnym zakresie (ogniskowa, przysłona) wypada świetnie.

Polecam grupę na Flickr właścicieli tego obiektywu (jest tam sporo fotek).

http://www.flickr.com/groups/72604026@N00/