Zobacz pełną wersję : Nikkor AF-S DX VR 18-200 mm
Mam pytanie do Was:
Czy warto kupić taki obiektyw?
Nikkor AF-S DX VR 18-200 mm
Posiadam Nikkora 18-70 I Sigmę 70-300 APO DG Macro
Ale chciałabym mieć coś uniwersalnego... czy warto?
Czy jest jasnym obiektywem, czy będzie dobrze współgrać z D70?
łaaaa, zmień czcionkę! Proszę!
Moim zdaniem nie warto.
Masz już co potrzeba, więc nie warto
Czy jest jasny?
Raczej nie.
Jasny to on nie jest.
Niezły optycznie (jak na taki megazoom), uniwersalny, etc.
http://optyczne.pl/69.1-Test_obiektywu-Nikkor_AF-S_DX_VR_18-200_f_3.5-5.6G_IF-ED.html
Jak na standardowe 1 szkło to może i niezły, ale jak czytam o tych dystorsjach, to jakoś mi przechodzi chęć na to szkło, poza tym ta winieta przy 200.
Jest taka zasada: jak coś jest do wszystkiego, to jest do niczego.
Ja się jej trzymam.
Masz już szkło standardowe, masz tele, zamiast tego dokup lampę (jeśli nie masz oczywiście) i jakąś stałkę do portretu
Poza tym, poczytaj co ludzie piszą o tym szkle.
Na razie jest jeszcze dość drogie, jeśli koniecznie chcesz, poczekaj, ceny pewnie jeszcze spadną, a ciesz się z tego co masz.
oki przekonaliście mnie optyki nie zmieniam - w końcu się znacie, nie?
to czas zmienić puszkę....
d200 to chyba za duża partia dla mnie
więc może d80?
To zależy od tego, co się chce robić. Zmiana szkła zajmuje trochę czasu, a przy okazji prowadzi do zakurzenia matrycy. Megazoom oszczędza tej atrakcji. Poza tym, 18-200 VR jest jak na razie najlpeszy pod względem jakości z dostpępnych megazoomów dla Nikona. VR również jest przydatny. Szczególnie, gdy na rozstawienie statywu nie ma czasu (a zwykle po to masz megazoom - żeby mieć czas na robienie zdjęć, a nie zmienianie szkieł).
Z dyskorsjami i winetowaniem można sobie spokojnie radzić softwarowo.
Mam ten obiektyw i jak na razie jestem bardzo zadowolony.
Jestem zdania, że żaden software nie zastąpi ci uniwersalności, a defekty można nadgoniść (szczególnie w tym przypadku).
Ciekawe, wszyscy którzy go mają wypowiadają się o nim pozytywnie.
Ja miałem go przez chwilę i jakoś nie przypadł mi do gustu.
Zresztą, ja jestem ze starej szkoły głoszącej, że jak coś jest do wszystkiego, to jest do niczego.
I trzymam się tej tezy.
Gdyby on był taki wspaniały, kupowanie obiektywów tele w zakresie do 200 np: 55-200 i standardów takich jak 18-70 nie miało by sensu, a jakoś nie widzę, żeby traciły na klientach.
Ja miałem go przez chwilę i jakoś nie przypadł mi do gustu.
Zresztą, ja jestem ze starej szkoły głoszącej, że jak coś jest do wszystkiego, to jest do niczego.
I trzymam się tej tezy.
Gdyby on był taki wspaniały, kupowanie obiektywów tele w zakresie do 200 np: 55-200 i standardów takich jak 18-70 nie miało by sensu, a jakoś nie widzę, żeby traciły na klientach.
18-70 ma sens, bo jest tańszy (ze dwa razy czy coś). 55-200 ma sens, bo jest jaśniejszy i co się przekłada na GO i takie tam. 18-200 ma sens, bo jest uniwersalny i daje obraz przyzwoitej jakości. Każdemu wedle potrzeb. :)
dominik77
13-05-2007, 20:57
Nie wszyscy. ;-)
Podsumowując fakty (doświadczone osobiście):
- Szkło jest ciemne.
- Ostrzy dobrze od f7 do f16.
- Drogie.
- VR zużywa więcej prądu z baterii.
- Beczka przy 18 okropna.
- Winieta -> da się żyć (a nawet twórczo wykorzystać).
+ Zoom o sporym zakresie.
+ Dla zastosowań amatorskich faktycznie może zastąpić inne obiektywy (a to daje szereg korzyści od lżejszej torby, aż do braku potrzeby tak częstego dmuchania matrycy).
+ Dla zastosowań profesjonalnych chyba jedynie przy fotoreporterce.
+ VR dodaje nam trochę "światła" (można nieco przedłużyć ekspozycję - to faktycznie działa).
Gdybym miał jeszcze raz decydować o jego zakupie, to... kupiłbym go, ale w innej kolejności. Najpierw zestaw "jaśniejszych" (w moim przypadku 17-55 2.8, 50mm 1.4, 70-200 2.8). Nikkor 18-200 jako obiektyw, który się zabiera na spacer lub stosuje w nieprzewidywalnych sytuacjach (ale dobrym świetle).
dominik77
13-05-2007, 21:06
Czytam swoją opinię i wychodzi negatywnie. A miało być 50/50. ;-) Dlatego dodam, że przy dobrym świetle oraz w swoim optymalnym zakresie (ogniskowa, przysłona) wypada świetnie.
Polecam grupę na Flickr właścicieli tego obiektywu (jest tam sporo fotek).
http://www.flickr.com/groups/72604026@N00/