Zobacz pełną wersję : Aparacik
Witam,
Jestem nowy i pewnie posypia sie komentarze typu poszukaj na forum :)
Mam pytanko szukam aparatu do 3000 tys zl
Rozgladalem sie za 5300 plus obiektyw 18x140 ewentualnie d7000 albo d7100 ale ten juz znacznie przekracza budzet
Dodam jeszcze ze jestem amatorem i fotki bede robil do uzytku wlasnego ale mam zamiar kupic cos dobrego
Pozdrawiam
To kup 5300 z tym szkłem, skoro pozostałe przekraczają budżet. Nie wiem, w czym użytkownicy forum mają Ci pomóc przy takich zastosowaniach? Masz jeszcze Pentaxy, Sony, Canony, bezlusterkowce...
Idź do sklepu, weź aparat do ręki - jak Ci się spodoba, to go bierz, jak nie to sprawdź inny.
Pomogłem? :mrgreen:
Kup sobie Iphona z aparatem, wystarczy w zupelnosci. Zastanawiales sie po co Ci lustrzanka i dlaczego Nikon? Lustrzanke warto kupic tylko w bardzo ograniczonym zakresie potrzeb, mniejsze i lepsze sa bezlusterkowce dla amatora i nie tylko
konradzik
15-01-2015, 19:57
to nie kompakt ze jedno szklo wystarczy do wszystkiego :) Kup bezlusterkowca badz dobry kompakt
Było... Lustrzanka Nikona, Canona, Sony itp. to system. A system to worek bez dna. Za chwilę będziesz chciał: inny obiektyw, lampę, kolejny obiektyw, gripa, trzeci obiektyw, statyw, drugą lampę, odpałki, sprzedaż obiektywy by kupić inny, wymienisz body na nowsze, kupisz statywy i parasolki i... tak w kółko. Zastanów się czy Ciebie to bawi. Jak tak kup to co zaproponowano wyżej. Jak nie jesteś pewien - szkoda kasy. Rozejrzyj się za używką, pobaw się. Jak stwierdzisz, że to nie Twoja bajka sprzedasz z małą stratą. Jak stwierdzisz, że to Twoja bajka też sprzedasz, bo to system ;)
GaijinPawel
15-01-2015, 21:20
Dobrze koledzy radzą. Musisz się dobrze zastanowić. Teraz bezlusterkowce są dobrą alternatywą dla amatorów w stosunku do lustrzanek. Ale jeśli zamierzasz rozpocząć przygodę z fotografią to kupuj lustrzankę i do tego dobre szkło.
spiritus
15-01-2015, 21:22
A może na początek coś z DXX + 18-105 (koszt 800-1500zł)? Pobiega z tym rok i zobaczy czy mu się podoba, jak złapie bakcyla to coś dokupi :)
Dziekuje za odp.
Jestem juz nastawiony na kupno lustra wiec kompakty odpadaja zreszta juz mam kompakt.
Chyba zdecyduje sie na d5300. Zalozylem ten post bo wszystkie maja sporo parametrow a ja sie na tym nie znam wiec ciezko mi porownywac rozne modele.
Ned Stark
15-01-2015, 23:31
Bez sensu to 5300.
brzezior
16-01-2015, 00:18
Znam osobiście dwie osoby, które kupiły jakiś czas temu D5100, ponieważ kompakty były za słabe. Po pół roku okazało się, że noszenie lustrzanki jest bez sensu, a zdjęcia z telefonu są całkiem fajne...
Znam osobiście dwie osoby, które kupiły jakiś czas temu D5100, ponieważ kompakty były za słabe. Po pół roku okazało się, że noszenie lustrzanki jest bez sensu, a zdjęcia z telefonu są całkiem fajne...
...a filmy jakie fajne...szczególnie te kręcone w pionie :mrgreen:
konradzik
16-01-2015, 01:07
Dziekuje za odp.
Jestem juz nastawiony na kupno lustra wiec kompakty odpadaja zreszta juz mam kompakt.
Chyba zdecyduje sie na d5300. Zalozylem ten post bo wszystkie maja sporo parametrow a ja sie na tym nie znam wiec ciezko mi porownywac rozne modele.
bez samoksztalcenia/samodoskonalnia/zainteresowania sie parametrami zabwa w lustro jest bezsensowna. To nie malpka gdzie cala robote odwali zielony magiczny program (w lumixie niebieski xD). Wchodzac w fotografie lustrem stety/niestety trzeba sie caly czas uczyc i doskonalic bo to sam sprzet nie zrobi z ciebie fotografa... ja zrobilem 30-40tys zdjec bezlusterkowcem m4/3 i tez bylem zadowolony, z trybu auto na pewno bardziej niz w lustrzance, chociaz go tu uzylem tylko do testow i porownan. Jesli jestes gotowy na system jak ktos to wyzej slusznie napisal to ksiazka w reke i do sklepu. Bierz ten ktory lepiej w reku lezy i wygodniej guziki sie naciska na dzien dzisiejszy wielkiej roznicy nie odczujesz a wymiana body i tak cie czeka jesli ci sie spodoba i bedziesz chcial inwestowac w sprzet
adrianek32
16-01-2015, 01:16
Bez sensu to 5300.
popieram w życiu bym nie kupił tego body w obecnej cenie jak już to kup D5100/D5200 a reszte kasy zostaw albo dokup lepsze szkło/lampe
mamil_km
16-01-2015, 09:14
Popieram wywód kolegów odnośnie pytania czy na pewno potrzebujesz lustrzankę, dowód z mojej strony : jak dam swój aparata komuś żeby mi cyknął zdjęcie, to jeszcze nigdy nie miałem go ostrego tam gdzie trzeba. Odpowiedz sobie sam, czy nie wpadłeś na zakup lustrzanki po przeglądaniu super ładnych zdjęć z lustrzanki w porównaniu do słabych Twoich z kompakta i doszedłeś do wniosku, że gdybyś tylko miał lepszy aparat... jeśli tak to uważam, że możesz popełnić błąd. Jeśli chcesz kupić lustrzankę i jeden obiektyw i na tym koniec, to również bym się zastanowił nad bezlusterkowcem. Tryb auto w lustrzance często działa inaczej niż byśmy chcieli ;)
ppablo12345
16-01-2015, 09:36
Odpowiem trochę pod prąd: przez całe życie nie robiłem zdjęć, bo temat mnie w ogole nie kręcił, sporadycznie brałem kompakt do ręki, jeszce taki na film.
4 lata temu żona namówiła mnie na kupno D90, bo potrzebowała jako plastyk. Kupiliśmy i... wsiąkłem :) Czarne pudełko z rozlicznymi guziczkami zafascynowało mnie na tyle, że przeczytałem kilka razy instrukcję obsługi a następnie cały internet i fotografia jest moim głównym hobby do dziś. Czasami więc dobry sprzęt ciągnie w górę :)
Co do 5300 - faktycznie bez sensu, to lepiej 5200, albo poczekać, aż 5500 wyjdzie i pozostałe modele spadną z ceny.
Bezlustro też jest pewnie fajną alternatywą, jeżeli potrzebujesz czegoś dobrego, ale fotografowanie nei stanie się Twoją pasją.
Decyzji nikt za Ciebie, niestety, nie podejmie.
P.S. Zamiast 18-140 lepiej chyba kupić 18-105. Różnica w zakresie nieistotna, a kilka stów do przodu, za które możesz kupić 50tkę lub 35tkę i zobaczyć, dlaczego warto posiadać lustro.
Ale to Twojej żonie był potrzebny aparat a Ty przy okazji złapałes klimat. Ja osobiście nie wyobrażam sobie inwestować w sprzęt nie znając podstaw fotografii. No chyba, żebym miał za dużo kasiorki to czemu nie. ;)
konradzik
16-01-2015, 11:55
Odpowiem trochę pod prąd: przez całe życie nie robiłem zdjęć, bo temat mnie w ogole nie kręcił, sporadycznie brałem kompakt do ręki, jeszce taki na film.
4 lata temu żona namówiła mnie na kupno D90, bo potrzebowała jako plastyk. Kupiliśmy i... wsiąkłem :) Czarne pudełko z rozlicznymi guziczkami zafascynowało mnie na tyle, że przeczytałem kilka razy instrukcję obsługi a następnie cały internet i fotografia jest moim głównym hobby do dziś. Czasami więc dobry sprzęt ciągnie w górę :)
Co do 5300 - faktycznie bez sensu, to lepiej 5200, albo poczekać, aż 5500 wyjdzie i pozostałe modele spadną z ceny.
Bezlustro też jest pewnie fajną alternatywą, jeżeli potrzebujesz czegoś dobrego, ale fotografowanie nei stanie się Twoją pasją.
Decyzji nikt za Ciebie, niestety, nie podejmie.
P.S. Zamiast 18-140 lepiej chyba kupić 18-105. Różnica w zakresie nieistotna, a kilka stów do przodu, za które możesz kupić 50tkę lub 35tkę i zobaczyć, dlaczego warto posiadać lustro.
zdziwilbys sie ile potrafia bezlusterkowce ;) temat z nimi idzie do przodu i kwestia czasu tylko gdy zupelnie przypadkowe osoby przestana kupowac najnizsze mozliwe i najtansze body lustra a kupia bezlusterkowca. Extra alternatywa i gdy bede mial tylko fundusze znowu kupie na wyjscia/wyjazdy ;)
_13_jacek
16-01-2015, 12:39
Witam,
Jestem nowy i pewnie posypia sie komentarze typu poszukaj na forum :)
Mam pytanko szukam aparatu do 3000 tys zl
Rozgladalem sie za 5300 plus obiektyw 18x140 ewentualnie d7000 albo d7100 ale ten juz znacznie przekracza budzet
Dodam jeszcze ze jestem amatorem i fotki bede robil do uzytku wlasnego ale mam zamiar kupic cos dobrego
Pozdrawiam
D5200 + SIGMA 17-50mm f/2.8 EX DC OS HSM
Minimalnie przekroczy budżet ale moim skromnym zdaniem to najlepszy sprzęt w tej cenie.
Przemek-83
16-01-2015, 19:40
Dziekuje za odp.
Dlatego nie ma znaczenia co kupisz bo i tak nie potrafisz dostrzec różnic między modelami. Ile masz kasy to za tyle kup i już.
Alcatraz
16-01-2015, 23:03
Jeśli to już musi być lustrzanka to mój głos najwyżej za D5100 ale... szczerze to i D3100 by wystarczył a pieniążków trochę zostanie na coś innego.
GaijinPawel
17-01-2015, 18:41
Np. na tele albo stalke, zalezy co cie wciagnie.
ok dziekuje za odp
Teraz mam do wyboru 5200 albo 5300 chodz chyba zostane przy 5200. A teraz pytanie o obiektyw szukam jednego obiektywu np 18-140 co o tym sadzicie albo co polecacie
Dzieki
mamil_km
17-01-2015, 22:49
17-50 Vc, 17-50 os.
spiritus
17-01-2015, 22:51
Jak potrzebujesz te kilkadziesiąt mm to bierz, jak chcesz coś taniej to za 1/3 ceny kupisz na forum 18-105VR za ok 500zł (na allegro 18-140 1500). Zaoszczędzonego 1000 wydaj na inny obiektyw (w zależności od potrzeb).
ok dziekuje za odp
A teraz pytanie o obiektyw szukam jednego obiektywu np 18-140 co o tym sadzicie albo co polecacie
Dzieki
Jak chcesz tylko jeden uniwersalny to może ten http://www.optyczne.pl/6891-news-Nikon_AF-S_DX_Nikkor_18-300_mm_f_3.5-6.3G_ED_VR.html
Kupowanie lustrzanki aby mieć jeden uniwersalny obiektyw... ?
Nie kupowanie lustrzanki przez kogos kto dopiero zaczyna zaglabiac sie w ten temat.
Czyli jestem zielony. Ale wolą zaczac od dobrego sprzetu by sie nie zrazic
Jak potrzebujesz te kilkadziesiąt mm to bierz, jak chcesz coś taniej to za 1/3 ceny kupisz na forum 18-105VR za ok 500zł (na allegro 18-140 1500)
Tu masz porównanie 18-105 i 18-140
http://www.the-digital-picture.com/Reviews/ISO-12233-Sample-Crops.aspx?Lens=665&Camera=614&Sample=0&FLI=0&API=0&LensComp=916&CameraComp=0&FLIComp=0&APIComp=0
Tu nie ma co kombinować, najrozsądniejsze rozwiązanie na początek, zawierające w sobie jakość, uniwersalność i cenę nazywa się 18-105 VR.