PDA

Zobacz pełną wersję : [ Reportaż ] Na ulicy

wpkx
12-01-2015, 20:54
http://wpkx.pl/L1017077C%20Na%20ulicy%20640.jpg
źródło (http://wpkx.pl/L1017077C%20Na%20ulicy.jpg)

(Kliknięcie w... powiększa. :mrgreen:)

RaditZ
14-01-2015, 18:04
Możesz przybliżyć intencję tego zdjęcia? Nie rozumiem.

wpkx
14-01-2015, 23:11
Ja z kolei nie rozumiem Twojego nierozumienia, ale przybliżyć spróbuję:
a) Moją intencją było wrzucenie do działu "Ludzie - fotografia uliczna, reportaż" zdjęcia zatytułowanego "Na ulicy" a przedstawiającego ludzi na ulicy czyli inaczej mówiąc scenę uliczną - zgodnie z regulaminem forum i na podobnej zasadzie, jak czynią to tutaj inni fotografujący;
b) W/w intencja nie była zła.
Mam nadzieję, że pomogłem, aczkolwiek nie za wielką. ;)

pit.
15-01-2015, 09:22
Nie wiem czy nie byłoby lepiej ją w centrum kadru umieścić, bo jakoś tak lewa w dół leci ;)

A rudzielec fajny, zawsze miałem słabość do rudych ;) Jakby jeszcze piegowata była ;)

Rafał_Sz
15-01-2015, 09:50
Winieta nie zrobi ze zwykłego "pstryk, pstryk" zdjęcia, choćby nie wiadomo jaką dokleić do tego ideologię.

wpkx
15-01-2015, 10:17
Panie moderatorze kochany, ja to widziałem wszystkie Pana filmy, i polskie, i zagraniczne, i amerykańskie... Ale o którym zdjęciu ten komunał? Bo jeśli o tym, to przecież ani ideologii, ani winiety nikt do niego nie dokleił. :D

Rafał_Sz
15-01-2015, 10:33
Przysiadła się? ;)

wpkx
15-01-2015, 10:49
Raczej się pstryknęła. Czyli można nawet powiedzieć, że to, między innymi, zdjęcie winiety... Czyżby się nie podobała? ;)

Rafał_Sz
15-01-2015, 10:57
Niestety jestem trzeźwy, na dodatek gruboskórny. Choćbym nie wiem jak bym się intelektualnie wysilił, to nie jestem w stanie dostrzec w tym zdjęciu czegokolwiek ciekawego. Ciekawego w jakikolwiek sposób. ;)

wpkx
15-01-2015, 11:17
No i OK. A nawet wcale mnie to nie dziwi. Ale nie wmawiaj mi ideologii. Powtórzę - po prostu wrzuciłem zdjęcie. Jednym się spodoba, innym nie. Nikogo nie zmuszam do intelektualizowania.
I żeby było jasne - mnie się podoba, ale nie muszę wiedzieć, dlaczego - tak po prostu, wizualnie, bez żadnej głębszej myśli, bez analizy, subiektywnie. Dlatego wrzuciłem, ciekaw reakcji innych.

ranbir kapoor
15-01-2015, 13:10
Mnie mocno dziwi ze podoba ci sie to zdjecie
Ale jak to mowia blogoslawiona subiektywnosc sztuki

wpkx
15-01-2015, 16:27
Owszem, błogosławiona.
Ale skoro już Ty tu zajrzałeś i nie omieszkałeś się odezwać, to chciałbym skorzystać z tego dobrodziejstwa i dowiedzieć się, czemu wg Ciebie mnie nie powinno się podobać.
Będzie to dla mnie bardzo cenna opinia, więc już z góry za nią dziękuję.

ranbir kapoor
15-01-2015, 16:42
kompozycyjny balagan, uciete auta, nogi

typowy strzal poczatkujacego pt - chcialbym zrobic streeta ale sie boje dlatego zrobie zdjecie od tylu i szybciutko bo jeszcze zauwaza

wpkx
15-01-2015, 17:25
Chyba pochopnie podziękowałem.
Mariusz, TY mówisz o kompozycyjnym bałaganie? Na TYM moim zdjęciu? No to popatrz na swoje - piszę to jak najbardziej poważnie.
Drugi punkt - w zasadzie pełna zgoda, i tego się poniekąd spodziewałem.
Ale czy to oznacza, że w ten sposób zdjęć robić nie wolno tylko dlatego, że "nie uchodzi"? I dlatego takie zdjęcia "od tyłu" nie mają racji bytu?

Spodziewałem się, że TY napiszesz coś ciekawszego i bardziej obiektywnego.

RaditZ
15-01-2015, 19:30
Ja z kolei nie rozumiem Twojego nierozumienia, ale przybliżyć spróbuję:
a) Moją intencją było wrzucenie do działu "Ludzie - fotografia uliczna, reportaż" zdjęcia zatytułowanego "Na ulicy" a przedstawiającego ludzi na ulicy czyli inaczej mówiąc scenę uliczną - zgodnie z regulaminem forum i na podobnej zasadzie, jak czynią to tutaj inni fotografujący;
b) W/w intencja nie była zła.
Mam nadzieję, że pomogłem, aczkolwiek nie za wielką. ;)

Zapytałem ponieważ fotografia jest dla mnie można powiedzieć nowością i może nie zrozumiałem/nie dostrzegłem czegoś ciekawego na tym zdjęciu. W skrócie nie znam się za bardzo. Ale po niektórych wpisach widzę, że nie byłem sam.

Pozdrawiam

wpkx
15-01-2015, 20:12
OK, wszystko jasne.
Również pozdrawiam, tym bardziej, że w stopce masz Heliosa. ;)

GaijinPawel
15-01-2015, 21:34
Zdjęcie trochę do przekadrowania a był by ciekawszy efekt. Ta Pani po lewej trochę psuje fotkę.

ranbir kapoor
16-01-2015, 15:25
Zatem tak jak powiedzialem przez tel, co by nie powtarzac

wpkx
16-01-2015, 15:59
Mariusz, tak jak mówiłem, w pewnych kwestiach się z Tobą nie zgadzam.
Jednak zmusiłeś mnie do przemyśleń.
I przewartościowań.
Nie powiem, żeby mnie to ucieszyło, ale dziękuję, że zadzwoniłeś.
Naprawdę.

matbe
16-01-2015, 16:04
No i zagwozdka - co takiego powiedział Mario? :)

Jai pur
16-01-2015, 17:05
jeśli się nie wyda, może ta rozmowa obrosnąć legendą, i choć będzię miała względem rozmowy Bacha z Haendlem tę wadę, że faktycznie się odbyła, nie będzie to stanowiło przeszkody do powstania czegoś jak "rozmowa na dwa kadry";)

ranbir kapoor
16-01-2015, 17:08
Podobno amerykanie maja nagranie

wpkx
16-01-2015, 17:24
Tak, ale tylko fragment, gdy rozmawialiśmy o pogodzie w południowej Dakocie. Resztę nagrali ruscy, dlatego tylko patrzeć, jak ceny FEDów pójdą w górę...

d90
16-01-2015, 17:31
Trzy strony pisania o "pupie maryni".
To najlepsze forum w kraju chyba jednak jest...
:)

Śprotek
16-01-2015, 17:33
kompozycyjny balagan, uciete auta, nogi

typowy strzal poczatkujacego pt - chcialbym zrobic streeta ale sie boje dlatego zrobie zdjecie od tylu i szybciutko bo jeszcze zauwaza

Na wystawach fotografii waćpan nie bywasz. Tam często język wizualny nie opiera się na idealnej harmonii w kadrze. Mało tego, często street to chaos i takie kadry jak ten są u największych. Tylko, że jak zrobi to uznany pan, to jest sztuka. A jak zrobi to forumowicz, to jest pstryk.

Nie byłbym tu tak surowy. Owszem, kawałek auta po prawej warto wykadrować, nacisnąć spust gdy tło będzie mniej wyraziste. Ale nie jest źle, historia o rudej idącej w dal. Nie jest to zdjęcie z wow effect, czarno białe z podciągniętym kontrastem. Ale ma rację bytu, jeśli autorowi się podoba. Ładne kolory, ciekawa GO, na World Press Photo nie zajdzie, ale jak autor będzie chciał pewnie następne zdjęcia będą mocniejsze. Pytanie, robię fot dla siebie czy dla uznania ludzi. Jeśli po to drugie, to warto poslugiwać się środkami wzmacniającymi odbiór.

Keek
16-01-2015, 17:59
Odwiecznym problemem jest rozdzielenie sypmatii czy tez antypatii z krytyka poczynan znajomych. Tworczosci w tym przypadku. Trudno powiedziec tak lubianej osobie jak Wojtek, ze zdjecie do bani, nie urazajac jego uczuc. Wypadaloby uzasadnic swoja krytyke, zalagodzic bol, tyle, ze trudne to w przypadku przypadkowego pstryka do zrobienia w sekunde w jakimkolwiek miejscu posiadajacym na ulicy asfalt. Ani tu swiatla, ani tresci, nawet artystycznej przygadanki nie ma jak przylozyc. Jak tu zyc by nie narazic sie na ostracyzm a pozostac przy szczerosci swojej opinii? Jak nie s****ic sie emocjonalnie? Straszne wyzwania stawia to forum, przyznaje. Na szczescie wspomniana blogoslawiona subiektywnosc sztuki.
PS1. Wojtku. Uwazam, ze jestes pierwszym artysta konceptualnym tego forum.
PS2. Dzwonilem do corki sasiada z domu na przeciwko ulicy i porozmawialismy sobie na temat tego zdjecia, wiec wiecie - wszystko jasne. :)

wpkx
16-01-2015, 18:19
PS2. Dzwonilem do corki sasiada z domu na przeciwko ulicy i porozmawialismy sobie na temat tego zdjecia, wiec wiecie - wszystko jasne. :)

Czyżby Twoja żona znów zasnęła?

kl
16-01-2015, 18:20
Chciałem zabrać głos ale nie mogę, ponieważ nikt do mnie nie zadzwonił.
Dlatego umówmy się, że jestem tu nieoficjalnie a właściwie, że w ogóle mnie tutaj nie było.
To zdjęcie nie jest czarno białe, nie jest wykonane w egzotycznym kraju, nie widać biedy, jasno więc widać, że nie ma tu mowy o jakimkolwiek artyzmie.
Widzę jakieś zastosowanie dla tego zdjęcia. Np, jak to miejsce wyglądało 50 lat temu o tej samej porze roku. Jakie torby nosiły kobiety, jakie miały fryzury, na jaki kolor farbowały włosy i jak miały poobcinane kończyny (o samochodach nie wspomnę). Niestety, tego pomysłu nie da się obronić, ponieważ 50 lat temu fotografia kolorowa nie była dobrem powszechnie dostępnym. Po konwersji do b&w i nabrania walorów artystycznych, mogę wypowiedzieć się ponownie. No chyba, że mam porównać stylizacje do tych obowiązujących 20 lat temu? W takim przypadku czekam na telefon.

wpkx
16-01-2015, 18:24
Zrobiłeś mi z buzi banan. :D
Po Twoim wpisie można być tylko - niestety - optymistą. :)

ranbir kapoor
16-01-2015, 19:16
a mi nie

tym zdaniem - To zdjęcie nie jest czarno białe, nie jest wykonane w egzotycznym kraju, nie widać biedy, jasno więc widać, że nie ma tu mowy o jakimkolwiek artyzmie.

wpkx
16-01-2015, 19:23
Mariusz z buzią w podkówkę? Widok wart grubego grzechu! Ciekawe, co na to Robert?

ranbir kapoor
16-01-2015, 19:44
odpisalbym ale zgodnie z nowa tradycja odpowiem telefonicznie

Archibald6803
16-01-2015, 19:58
Przykro mi to pisać Panowie, ale poprzez brak szacunku dla innych userów robicie tu sporą wiochę (nawet tego nie czując).....; słabo to widzę dalej

Burkinafaso
16-01-2015, 22:03
Jeśli chodzi o wiochę, to taki tekst nasunął mnię się natenczas ;), nie jestem pewien, ale bodajże niejakiego Rodżera Łotersa (bo un takie doniosłe i głębokie pisze :mrgreen:). Uwaga cytuję z pamięci: "Ty jesteś ruda, na pewno ruda, szalona ruuuda, dobrze to wiem!" :wink:
To tak dla zluzowania gumy w gaciach.
A jeśli chodzi o fotografię, to jakoś takoś, gdzie bym nie spojrzał, to za każdym razem dziwnym trafem wzrok prowadzony jest tam, gdzie należy kl...iknąć, aby powiększyć. :wink: Jeśli to zamierzony efekt, to gratuluję. Nie mam uwag. :wink:

mirekkania
18-01-2015, 14:45
A jeśli chodzi o fotografię, to jakoś takoś, gdzie bym nie spojrzał, to za każdym razem dziwnym trafem wzrok prowadzony jest tam, gdzie należy kl...iknąć, aby powiększyć. :wink: Jeśli to zamierzony efekt, to gratuluję. Nie mam uwag. :wink:

Bo to bardzo silny bodziec, działający na nasze pierwotne instynkty głęboko schowane w czeluściach podświadomości.
To, co gdzie nalezy kl...iknąć u zwierzat nazywa sie "lustrem". Służy do wzniecania alarmu o zagrożeniu. Kiedy w ciemnym lesie przykładowy jeleń zaczyna umykac długimi susami przed drapieznikiem, pozostałe jelenie widzą błyskającą, oddalającą się plamę. Jest to dla nich alarm, że trzeba zmykać. To działa jak "kogut" na samochodach technicznych.
U człowieka wiele z pierwotnych odruchów zanikło w ewolucji, wiele rozwinęło się w innym kierunku. Reakcja na "lustro" pozostała, wzmocniona tutaj silnym bodźcem seksualnym. I poza tym bodźcem i reakcją na lustro, w zasadzie nie ma w tym zdjęciu nic innego.
A nie! Są pieknie rude włosy, wzmacniające seksualny bodziec. Czyli jednak nic więcej.

Jarkod
18-01-2015, 15:16
No i Powtórzę - po prostu wrzuciłem zdjęcie. Jednym się spodoba, innym nie.

Ale opinie chciałbyś tylko od tych pierwszych.

Burkinafaso
18-01-2015, 20:31
Bo to bardzo silny bodziec, działający na nasze pierwotne instynkty głęboko schowane w czeluściach podświadomości.
To, co gdzie nalezy kl...iknąć u zwierzat nazywa sie "lustrem". Służy do wzniecania alarmu o zagrożeniu. Kiedy w ciemnym lesie przykładowy jeleń zaczyna umykac długimi susami przed drapieznikiem, pozostałe jelenie widzą błyskającą, oddalającą się plamę. Jest to dla nich alarm, że trzeba zmykać. To działa jak "kogut" na samochodach technicznych.
U człowieka wiele z pierwotnych odruchów zanikło w ewolucji, wiele rozwinęło się w innym kierunku. Reakcja na "lustro" pozostała, wzmocniona tutaj silnym bodźcem seksualnym. I poza tym bodźcem i reakcją na lustro, w zasadzie nie ma w tym zdjęciu nic innego.
A nie! Są pieknie rude włosy, wzmacniające seksualny bodziec. Czyli jednak nic więcej.

Piękna analiza, a wygłoszona głosem Krystyny Czubównej (szczególnie o tym jeleniu :wink:), to już w ogóle byłaby pełnia szczęścia. Ale taaak, z grubsza o to szło. :wink: i nie jest to zarzut - w jakąkolwiek stronę...

kl
18-01-2015, 20:57
Proponuję przenieść do działu "przyroda". Sugeruję także zmianę tytułu na "Sarna tyłem w wydaniu majowym".