PDA

Zobacz pełną wersję : Pilot do D50

f1kwas
06-05-2007, 15:49
Witam,

Mam dylemat związany ze zdalnym (a konkretniej to z niepowodującym ruchu apratu) wyzwalaniem migawki. O ile samowyzwalacz załatwia sprawę dla pojedynczego zdjęcia, to przy bracketingu już odmawia współpracy. Dlatego pomyślałem o pilocie, bo jak rozumiem wężyk nie bardzo jest gdzie w tym modelu przypiąć.
Podstawowe pytanie, to czy nie mylę się myśląc, że dzięki temu będę mógł zrobić serię zdjęć trzymając przycisk?
Oryginalny pilot Nikona byłby w zasadzie OK, ale znalazłem coś takiego jak OMG! SR-1:
http://www.allegro.pl/item191582896_omg_sr_1_najlepszy_pilot_canon_nikon _rc_1_ml_l3.html
Czy ktoś z Was miał z tym do czynienia? Obawiam się, że zatrzask na pasek może być słaby i po jakimś czasie pilot mi się upłynni. ;) A może macie jakiś lepszy pomysł?

Pozdrawiam,
Marcin

sprocket
06-05-2007, 16:57
Ten malutki pilocik to widze fajne cacko jest i zawsze moze sie przydac nawet nie wiesz kiedy.
Ostatnio bylem w parku i dokarmiacze wiewiorek wysypali orzeszkow na pniaku ,wiewiorki raz po raz przychodzily i podbieraly sobie jak bardzo mi wtedy brakowalo pilota by zdalnie wyzwolic migawke - stawiasz sobie wtedy aparat dajesz szeroki kat i tylko naciskach :)
Ja poprostu ustawilem sobie pilota uniwersalnego pod D50 i tak dzialam ale ten z twojego linka jest sprytniejszy.

f1kwas
07-05-2007, 05:28
No wygląda i zapowiada się całkiem fajnie, to fakt. Ale wolałbym mieć jakieś sprawdzone info od posiadacza.
A czy Ty swoim pilotem dość specyficznym, jakby nie patrzeć, jesteś w stanie robić seryjne zdjęcia? :)

cygan
08-05-2007, 11:16
ja kupiłem trochę tańszego pilotahttp://www.allegro.pl/item192946653__pilot_101_w_1_nikon_canon_pentax_ol ympus_minolta_.html i sprawuje się znakomicie głównie chodziło mi oczywiście o bulba,

f1kwas
08-05-2007, 11:21
Hmm, no też ciekawy, choć chyba wolałbym dołożyć do tamtego.
A czy jesteś w stanie zrobić nim zdjęcia seryjne, tak jak trzymałbyś palec na przycisku migawki w aparacie? Jakoś nikt nie chce mi na to odpowiedzieć. ;)

cygan
08-05-2007, 11:25
tego nie sprawdzałem, generalnie guzik na pilocie działa jak spust migawki najpierw ustawia ostrość potem strzela myślę, że w trybie seryjnym też powinien działać.

Sebastiann
11-05-2007, 13:02
Foto-tip ma w swojej ofercie zamiennik nikonowskiego pilota z dobra cena:)

bears_company
12-05-2007, 01:15
Ja i tak chyba wolałbym dołożyc do orginału