PDA

Zobacz pełną wersję : Bedzie dobre?

swiezak69
10-01-2015, 18:52
Witam serdecznie. Chce zrobić prezent mojej ukochanej na rozpoczecie tworzenia fot "studyjnych" i rozgladam sie za zestawami z allegro.

Zastanawiam sie nad:
http://allegro.pl/s13-zestaw-oswietleniowy-2x125w-statyw-230cm-w-wa-i4799666633.html

do tego :
http://allegro.pl/zestaw-do-zawieszenia-tla-1-tlo-2-7x5m-i4944178277.html

używa Ona NIKONA D5100 z Nikkorem 35mm 1,8G

Moje pytanie czy takie mini studio bedzie spelnialo swoja funkcje czy to oswietlenie jest ok, jak z takimi tłami? Ogólnie bede wdzieczny za każda trafną uwage ewentualnie na priv przedstawie kilka jej przykladowch fot plenerowych. Pozdrawiam :)

foveon
10-01-2015, 19:00
Bardziej sprecyzuj co będzie robić w tym studio.
Bo jak coś małego i nieruchomego to może starczy, ale na coś większego i ruchomego (dzieci, koty lub ludziska) to może być za mało:
a). Światła
b). Obszaru tła.

swiezak69
10-01-2015, 20:38
Jakiś powiedzmy model zawsze sie znajdzie . Czasem jakies dziecko malutkie w koszyczku ktore spi, a jak sie uda to i pieska. Tlo szerokości 2,7 m to za mało?? Dziecko po urodzeniu ma ok 60 cm a mały kundel niewiele wiecej. Stojąca osoba powiedzmy 80 wiec nie rozumiem o co chodzi z tłem i prosze o wyjaśnienie :). A zdjecia maja byc robione w dosc jasnym pomieszczeniu a tylko doswietlane tym oto sprzetem:)

r_m
10-01-2015, 21:18
Tlo szerokości 2,7 m to za mało?? Dziecko po urodzeniu ma ok 60 cm a mały kundel niewiele wiecej. Stojąca osoba powiedzmy 80 wiec nie rozumiem o co chodzi z tłem i prosze o wyjaśnienie :)
Czy oprócz tego 35/1.8 jest jeszcze jakiś obiektyw? Jak daleko od tła będzie "obiekt zdjęcia"? Wiesz, jaki jest kąt widzenia tego obiektywu? Może być "za duży".

A zdjecia maja byc robione w dosc jasnym pomieszczeniu a tylko doswietlane tym oto sprzetem:)
Co to znaczy "dość jasne pomieszczenie", podaj to liczbowo, najlepiej jako czas-przysłona przy ISO200. Wtedy się okaże, czy te lampy będą do czegokolwiek przydatne (stawiam na oświetlenie korytarza, lub piwnicy, do tego na pewno się nadadzą, co do zdjęć mam wątpliwości ;) )

Wujot
10-01-2015, 21:55
Mam zainstalowanych 12 takich żarówek w studio... ale w roli oświetlenia roboczego. Nie bardzo wyobrażam sobie ich przydatność do portretu, szczególnie po przepuszczeniu przez parasolkę. Mnożnik x5 który podają producenci można między bajki włożyć według mnie to maks 3,5 czyli odpowiednik 400 W.
Gołe słabe, żarówki bez reflektora wymagają szczególnie starannej pracy - słabo to widzę. kolor też słabo widzę a żywotność 8000 godz to kłamstwo bo systematycznie te żarówki mi padają.

Z tej oferty co ją podałeś szczególnie zafascynowało mnie:
"Zdjęcia z robione przy tej żarówce będą cechować się doskonałymi kolorami oraz, w większości przypadków, nie będą wymagały dodatkowych retuszów cyfrowych."
"Parasolki fotograficzne to najprostsze, a jednocześnie bardzo efektywne modyfikatory światła, pozwalające zachować lepszą kontrolę nad jego emisją. "

Ręce opadają...

Pozdro
Wiesiek

Andrzej1974
10-01-2015, 22:04
[...] Z tej oferty co ją podałeś szczególnie zafascynowało mnie:
"Zdjęcia z robione przy tej żarówce będą cechować się doskonałymi kolorami oraz, w większości przypadków, nie będą wymagały dodatkowych retuszów cyfrowych."
"Parasolki fotograficzne to najprostsze, a jednocześnie bardzo efektywne modyfikatory światła, pozwalające zachować lepszą kontrolę nad jego emisją. "

Ręce opadają...

Nie ręce opadają tylko to się nazywa marketing ;-)
Autorze osobiście rozejrzałbym się za jakimiś softboxami. A tło? Hmm... ja do zdjęć specjalnie przemalowałem pokój i tło jest zbędne. ;-)

swiezak69
11-01-2015, 00:17
Dzieki za odpowiedzi. Więc oprócz tej 35 jest jeszcze standardowy nikkor 18-135 3,5:5,6G ktory po zakupie stalki poszedl w zapomnienie. Pomieszczenie nie wiem salon jasny nie wiem jak to przedstawic ale chodzio tez o to zeby mozna bylo tez z tymi tlami pojśc do znajomych czy gdziekolwiek wiec opcja pomalowania ścian odpada. Nie zapominajcie ze mowie tu o hobby, fotografi raczej typowo amatorskiej. Jak to mówią wiecej sprzetu niż talentu, bo w domu jest tez nikkor 35 1,4G i SB-800 w razie potrzeby a te tła i lampy chcialem dokupić , żeby mozna bylo coś sie pobawić na jednolitym tle ,małemu dziecku nie walic fleszem po oczach, popróbować, rozwinąć się w domu...wiadomo pogoda teraz nie zacheca (wczoraj wjechałem autem w powalone drzewo ;p) Softboxy?? na allegro od groma. Rożne kształty, wielkości itd... Ktoś może udzieli porady amatorowi tworzącemu amatorskie mini studio.... Generalnie chyba zostane przy tych tłach 2,7m na poczatek białe szare i czarne teraz tylko co z tym oświetleniem....

adrian9627
11-01-2015, 15:34
Może zamiast dużego tła kup ogromną białą blende ?
Rozłożenie jak i złożenie takiej to 5 sekund ,a transport bezporblemowy.

Taka 150x200cm ; >

Wujot
12-01-2015, 09:34
Nie bardzo widzę sens robienia studia u znajomych. Zdjęcia studyjne rób w swoim przygotowanym pomieszczeniu a u znajomych skoncentruj się na reporażu.

Pozdro
Wiesiek

Andrzej1974
12-01-2015, 13:25
Mi również średnio się widzi łażenie komuś po chacie i rozstawianie sprzętu. Ja bym kogoś takiego pogonił gdyby mi chatę zagracił. Nawet na sesję. ;-)

foveon
13-01-2015, 01:27
Światło zastane + światło sztuczne wiąże się z kiepskim balansem bieli. W studiu używa się jednego rodzaju światła chyba że chce się uzyskać jakiś efekt.
Szerokość tła wydaję się wystarczająca ale tylko w teorii. Z praktyki zawsze go brakuje. No chyba że masz naprawdę go pod dostatkiem.
Nawet w domowym studiu pomyśl raczej o pracy przy jednym typie oświetlenia. Najlepiej sterować tym sztucznym chyba że masz dużo słońca wtedy blendy, lustra, miski z wodą do odbicia ;)
Najlepiej pracuje się przy świetle błyskowym bo można pracować na krótkich czasach i wtedy dzieci nie trzeba usypiać i zwierzątka mogą skakać.
Tło proponuję szary gnieciuch czyli takie na którym mało widoczne są plamy i łatwo je utrzymać w porządku ponieważ są bawełniane i można je prać.
A potem do dzieła sam zobaczysz czego ci brakuje i z czym masz kłopoty.

swiezak69
13-01-2015, 10:42
Dzieki foveon w końcu ktoś wypowiedział sie w temacie a nie czy mu sie widzi łażenie po chacie czy nie, zreszta nie chce mi sie na ten temat pisać. Dobrze że uświadomiliście mi że to oświetlenie jest nic nie warte tak bym kupił i sie wkurzał... Ciekawy jest ten "gnieciuch", droższy ale może warto kupić 2 takie zamiast 5 tych zwykłych. W dalszym ciągu męczy mnie kwestia doświetlania... Jeśli ktoś ma jeszcze jakaś ciekawa porade to bedę wdzieczny. Pozdrawiam i miłego dnia :)

Wujot
13-01-2015, 13:34
Dzieki foveon w końcu ktoś wypowiedział sie w temacie a nie czy mu sie widzi łażenie po chacie czy nie, zreszta nie chce mi sie na ten temat pisać. Dobrze że uświadomiliście mi że to oświetlenie jest nic nie warte tak bym kupił i sie wkurzał... Ciekawy jest ten "gnieciuch", droższy ale może warto kupić 2 takie zamiast 5 tych zwykłych. W dalszym ciągu męczy mnie kwestia doświetlania... Jeśli ktoś ma jeszcze jakaś ciekawa porade to bedę wdzieczny. Pozdrawiam i miłego dnia :)

1. W kwestii "łażenia' to była bardzo konkretna rada bo wyznacza myślenie o sprzęcie i organizacji studia a także zachowania na wyjazdach.
2. Co to znaczy "doświetlanie"??? Myślę, ze nie bardzo wiesz o co pytasz. A to wygląda tak -wchodzisz w plan patrzysz na zastane oświetlenie i masz do rozstrzygnięcia sytuacje:
- wygląda znakomicie nic nie zmieniam robię foty (raczej bardzo rzadkie)
- jest dobrze ale np jest zbyt duży kontrast lub brakuje jakiegoś kierunku - dodajesz swoje własne w roli uzupełniającego (też rzadkie)
- trzeba ustawić swoje własne światło ale można wykorzystać zastane jako np światło wypełniające bądź z jakiegoś kierunku (sytuacja częsta)
- światło zastane jest bez sensu (bo np. daje milion odblasków bądź niepożądane dominanty) trzeba "przykryć" je własnym.
3. Tylko światło błyskowe pozwala zrealizować każdą z tych sytuacji. Czasem regulujesz udział światła zastanego a mocą lamp rolę wprowadzonego. Dodatkowo bardzo łatwo można wpływać na kolorystykę poprzez świadome zbalansowanie bądź rozbalansowanie źródeł oświetlenia.

pozdro
Wiesiek

swiezak69
13-01-2015, 22:31
dzieki wujot. Z tym łazeniem to nie tak ze jakies sesje czy cos. Poprostu czesto chodzimy po znajomych ktorzy sami sa chetni do robienia fot a wiadomo to co widac na zdjeciach za naszymi plecami pozostawia wiele do zyczenia a chcemy poprobowac robić takie zdjecia. w Takim razie np d5100 z 35mm 1,8 a do tego sb-800 + Yongnuo YN-468 II w roli oswietlenia?

Wujot
13-01-2015, 23:38
Przeczytaj ten wątek (a pewnie jest ich tutaj więcej)

http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=256526

co prawda nic nie piszesz o budżecie więc trudno coś doradzić ale jeśli sytuacja zdjęć u znajomych jest ważna to reporterskie lampy to dobre rozwiązanie. Kupiłbym 2-3 YN-560 III Speedlite i sterownik YN- 622 TX, możesz rozpatrzyć też w roli sterownika YN-560 IV Speedlite. Dla mnie to niezbyt udane rozwiązanie bo przy grupie lamp nie używam nigdy światła z sanek ale tak za 150 zeta masz dodatkową lampę więc może warto (z drugiej strony masz grzmota zamiast zgrabnego sterownika)???

Co do zaimprowizowanego studia to chyba pomysł z blendą jest najfajniejszy bo poręczny, kłopotem będzie trochę zbyt mały rozmiar i konieczność fotografowania z linii horyzontu. W sumie to wolałbym przearanżować pomieszczenie i zrobić quasireportaż...

pozdro
Wiesiek