Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Bedzie dobre?

Domyślnie Bedzie dobre?

Witam serdecznie. Chce zrobić prezent mojej ukochanej na rozpoczecie tworzenia fot "studyjnych" i rozgladam sie za zestawami z allegro.

Zastanawiam sie nad:
    http://allegro.pl/s13-zestaw-oswietl...799666633.html

do tego :
    http://allegro.pl/zestaw-do-zawiesze...944178277.html

używa Ona NIKONA D5100 z Nikkorem 35mm 1,8G

Moje pytanie czy takie mini studio bedzie spelnialo swoja funkcje czy to oswietlenie jest ok, jak z takimi tłami? Ogólnie bede wdzieczny za każda trafną uwage ewentualnie na priv przedstawie kilka jej przykladowch fot plenerowych. Pozdrawiam

Domyślnie

Bardziej sprecyzuj co będzie robić w tym studio.
    Bo jak coś małego i nieruchomego to może starczy, ale na coś większego i ruchomego (dzieci, koty lub ludziska) to może być za mało:
    a). Światła
    b). Obszaru tła.
    F5 z MF-28, d700, D300, SB-900 Magnifax 4 C-41 i RA-4

Domyślnie

Jakiś powiedzmy model zawsze sie znajdzie . Czasem jakies dziecko malutkie w koszyczku ktore spi, a jak sie uda to i pieska. Tlo szerokości 2,7 m to za mało?? Dziecko po urodzeniu ma ok 60 cm a mały kundel niewiele wiecej. Stojąca osoba powiedzmy 80 wiec nie rozumiem o co chodzi z tłem i prosze o wyjaśnienie . A zdjecia maja byc robione w dosc jasnym pomieszczeniu a tylko doswietlane tym oto sprzetem

Domyślnie

Tlo szerokości 2,7 m to za mało?? Dziecko po urodzeniu ma ok 60 cm a mały kundel niewiele wiecej. Stojąca osoba powiedzmy 80 wiec nie rozumiem o co chodzi z tłem i prosze o wyjaśnienie
    Czy oprócz tego 35/1.8 jest jeszcze jakiś obiektyw? Jak daleko od tła będzie "obiekt zdjęcia"? Wiesz, jaki jest kąt widzenia tego obiektywu? Może być "za duży".

A zdjecia maja byc robione w dosc jasnym pomieszczeniu a tylko doswietlane tym oto sprzetem
    Co to znaczy "dość jasne pomieszczenie", podaj to liczbowo, najlepiej jako czas-przysłona przy ISO200. Wtedy się okaże, czy te lampy będą do czegokolwiek przydatne (stawiam na oświetlenie korytarza, lub piwnicy, do tego na pewno się nadadzą, co do zdjęć mam wątpliwości )

Domyślnie

Mam zainstalowanych 12 takich żarówek w studio... ale w roli oświetlenia roboczego. Nie bardzo wyobrażam sobie ich przydatność do portretu, szczególnie po przepuszczeniu przez parasolkę. Mnożnik x5 który podają producenci można między bajki włożyć według mnie to maks 3,5 czyli odpowiednik 400 W.
    Gołe słabe, żarówki bez reflektora wymagają szczególnie starannej pracy - słabo to widzę. kolor też słabo widzę a żywotność 8000 godz to kłamstwo bo systematycznie te żarówki mi padają.

Z tej oferty co ją podałeś szczególnie zafascynowało mnie:
    "Zdjęcia z robione przy tej żarówce będą cechować się doskonałymi kolorami oraz, w większości przypadków, nie będą wymagały dodatkowych retuszów cyfrowych."
    "Parasolki fotograficzne to najprostsze, a jednocześnie bardzo efektywne modyfikatory światła, pozwalające zachować lepszą kontrolę nad jego emisją. "

Ręce opadają...

Pozdro
    Wiesiek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wujot Zobacz posta
    [...] Z tej oferty co ją podałeś szczególnie zafascynowało mnie:
    "Zdjęcia z robione przy tej żarówce będą cechować się doskonałymi kolorami oraz, w większości przypadków, nie będą wymagały dodatkowych retuszów cyfrowych."
    "Parasolki fotograficzne to najprostsze, a jednocześnie bardzo efektywne modyfikatory światła, pozwalające zachować lepszą kontrolę nad jego emisją. "

Ręce opadają...
    Nie ręce opadają tylko to się nazywa marketing
    Autorze osobiście rozejrzałbym się za jakimiś softboxami. A tło? Hmm... ja do zdjęć specjalnie przemalowałem pokój i tło jest zbędne.
    Nikon

Domyślnie

Dzieki za odpowiedzi. Więc oprócz tej 35 jest jeszcze standardowy nikkor 18-135 3,5:5,6G ktory po zakupie stalki poszedl w zapomnienie. Pomieszczenie nie wiem salon jasny nie wiem jak to przedstawic ale chodzio tez o to zeby mozna bylo tez z tymi tlami pojśc do znajomych czy gdziekolwiek wiec opcja pomalowania ścian odpada. Nie zapominajcie ze mowie tu o hobby, fotografi raczej typowo amatorskiej. Jak to mówią wiecej sprzetu niż talentu, bo w domu jest tez nikkor 35 1,4G i SB-800 w razie potrzeby a te tła i lampy chcialem dokupić , żeby mozna bylo coś sie pobawić na jednolitym tle ,małemu dziecku nie walic fleszem po oczach, popróbować, rozwinąć się w domu...wiadomo pogoda teraz nie zacheca (wczoraj wjechałem autem w powalone drzewo ;p) Softboxy?? na allegro od groma. Rożne kształty, wielkości itd... Ktoś może udzieli porady amatorowi tworzącemu amatorskie mini studio.... Generalnie chyba zostane przy tych tłach 2,7m na poczatek białe szare i czarne teraz tylko co z tym oświetleniem....

Domyślnie

Może zamiast dużego tła kup ogromną białą blende ?
    Rozłożenie jak i złożenie takiej to 5 sekund ,a transport bezporblemowy.

Taka 150x200cm ; >
    Lenart.art.pl

D5000/D600 [ 14-24 2.8 / 24-70 2.8 / 50 1.4 G / 105 2.8 VR / 70-200 2.8 VR ]

Domyślnie

Nie bardzo widzę sens robienia studia u znajomych. Zdjęcia studyjne rób w swoim przygotowanym pomieszczeniu a u znajomych skoncentruj się na reporażu.

Pozdro
    Wiesiek

Domyślnie

Mi również średnio się widzi łażenie komuś po chacie i rozstawianie sprzętu. Ja bym kogoś takiego pogonił gdyby mi chatę zagracił. Nawet na sesję.
    Nikon

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów