Zobacz pełną wersję : Obiektyw do Nikona D3000
Witam! :)
Piszę do Was w sprawie wyboru nowego obiektywu. Od ponad dwóch lat mam Nikona D3000 i kitowy obiektyw. Teraz zastanawiam się nad kupnem nowego obiektywu do swojej lustrzanki, zależy mi na dobrym zoomie, w granicach do 200 - 300mm.
Wiem, że każdy z Was zapewne poleci mi na samym początku sprzęt Nikona - wiadomo, najbardziej odpowiedni. Jednak ja biorę pod uwagę zakup obiektywu firmy Sigma albo Tamron. Dodam, że mogę wydać w granicach 1000zł - 1400zł. Zależy mi na obiektywie uniwersalnym, żebym mogła robić dobre zdjęcia sportowe, makro, ale przede wszystkim na zdjęciach sportowych. Który z tych obiektywów byście polecili?
Z góry dzięki za odpowiedzi!
nikoniarz
09-01-2015, 23:48
Skoro robisz już zdjęcia sportowe kitowym obiektywem, to myślę, że nienajgorszym wyborem byłby Nikkor 55-300. Jako uniwersalne długie szkło również się sprawdzi- 55 mm na szerokim końcu to zawsze ciut szerzej niż 70, masa całkiem komfortowa by ręce nie odpadały (szczególnie istotne przy D3000), cena calkiem atrakcyjna bo w granicach 1000-1100 zł za nowy. Z używek można szukać Nikkora AF-S 70-300 VR, myślę, że przy górnej granicy cenowej (1400 zł) można coś wyłapać. Takie moje zdanie- osobiście bym wybierał z tych dwóch.
adrianek32
09-01-2015, 23:49
Nikkor 55-300 albo Tamron 70-300 VC USD, zmiescisz sie w budzecie ale sport to jedynie przy dobrym swietle, a do makro to musisz kupic obiektyw innego typu przeznaczony do makro, sa tele z oznaczeniem makro ale tym nie zrobisz ani dobrych zdjec sportowych ani dobrych zdjec makro - co jest do wszystkiego to jest do niczego
O proszę, proszę. Sprawdziłam sobie cenowo jak to wygląda, sprawdziłam też dane i ku mojemu wielkiemu zaskoczeniu, Nikon okazał się być tańszym obiektywem od Tamrona poleconego przez adrianek32. :) No oczywiście, że się z adrianek32 zgodzę, że obiektyw do wszystkiego jest do bani. :)
No przede wszystkim moje zainteresowania skierowane są na sportową fotografię, chociażby dlatego, że w kwietniu czeka mnie wyjazd do Łodzi na przełaje i zdjęcia dla uczelni. :) Wiem, że też jasność obiektywu ma duże znaczenie, jednak wiem, że obiektywy jasne do tanich oczywiście nie należą. Ale to zależy też od oświetlenia wewnątrz hali, pogody, etc. :)
nikoniarz
10-01-2015, 00:46
Jakiekolwiek swiatlo by na hali nie bylo, to w przypadku D3000 i N55-300 lub 70-300 bedzie go na pewno za malo. Niestety. Podobnie podczas foto w lesie w pochmurny dzien. Oczywiscie mowa o sporcie, gdzie czas migawki musi byc dosc krotki.
Pewnie tak, pewnie trochę bólu będzie, ale na wszystko przyjdzie czas. :) Wiadomo, byłoby najlepiej, żeby obiektyw był jasny z "natury". :) Ale za tym zawsze idzie cena. Na pewno niewątpliwym plusem jest fakt, jak wspominałeś (mogę tak?), że 55mm jest szersze niż 70mm. To fakt.
Archibald6803
10-01-2015, 01:08
Na przełaje Nikkor 55-300 wystarczy. Wystarczy do tego celu też inne szkło : Sigma 18-250 OS Macro. W kontekście pierwszego postu to właśnie to szkło poleciłbym na dobry początek. Nawet jakieś symboliczne macro można nim zrobić ...... a wcale nie jest wolniejsze do sportu od N 55-300. No i do kobiecych rączek gabarytowo pasuje wyśmienicie.