Close

Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Domyślnie Obiektyw do Nikona D3000

Witam!

Piszę do Was w sprawie wyboru nowego obiektywu. Od ponad dwóch lat mam Nikona D3000 i kitowy obiektyw. Teraz zastanawiam się nad kupnem nowego obiektywu do swojej lustrzanki, zależy mi na dobrym zoomie, w granicach do 200 - 300mm.

Wiem, że każdy z Was zapewne poleci mi na samym początku sprzęt Nikona - wiadomo, najbardziej odpowiedni. Jednak ja biorę pod uwagę zakup obiektywu firmy Sigma albo Tamron. Dodam, że mogę wydać w granicach 1000zł - 1400zł. Zależy mi na obiektywie uniwersalnym, żebym mogła robić dobre zdjęcia sportowe, makro, ale przede wszystkim na zdjęciach sportowych. Który z tych obiektywów byście polecili?

Z góry dzięki za odpowiedzi!

Domyślnie

Skoro robisz już zdjęcia sportowe kitowym obiektywem, to myślę, że nienajgorszym wyborem byłby Nikkor 55-300. Jako uniwersalne długie szkło również się sprawdzi- 55 mm na szerokim końcu to zawsze ciut szerzej niż 70, masa całkiem komfortowa by ręce nie odpadały (szczególnie istotne przy D3000), cena calkiem atrakcyjna bo w granicach 1000-1100 zł za nowy. Z używek można szukać Nikkora AF-S 70-300 VR, myślę, że przy górnej granicy cenowej (1400 zł) można coś wyłapać. Takie moje zdanie- osobiście bym wybierał z tych dwóch.

Domyślnie

Nikkor 55-300 albo Tamron 70-300 VC USD, zmiescisz sie w budzecie ale sport to jedynie przy dobrym swietle, a do makro to musisz kupic obiektyw innego typu przeznaczony do makro, sa tele z oznaczeniem makro ale tym nie zrobisz ani dobrych zdjec sportowych ani dobrych zdjec makro - co jest do wszystkiego to jest do niczego
    D700 + D610 + D7100 + Pixel Vertax MB-D14/MB-D15, + dużo szkieł http://1drv.ms/QpEswo

Domyślnie

O proszę, proszę. Sprawdziłam sobie cenowo jak to wygląda, sprawdziłam też dane i ku mojemu wielkiemu zaskoczeniu, Nikon okazał się być tańszym obiektywem od Tamrona poleconego przez adrianek32. No oczywiście, że się z adrianek32 zgodzę, że obiektyw do wszystkiego jest do bani.

No przede wszystkim moje zainteresowania skierowane są na sportową fotografię, chociażby dlatego, że w kwietniu czeka mnie wyjazd do Łodzi na przełaje i zdjęcia dla uczelni. Wiem, że też jasność obiektywu ma duże znaczenie, jednak wiem, że obiektywy jasne do tanich oczywiście nie należą. Ale to zależy też od oświetlenia wewnątrz hali, pogody, etc.

Domyślnie

Jakiekolwiek swiatlo by na hali nie bylo, to w przypadku D3000 i N55-300 lub 70-300 bedzie go na pewno za malo. Niestety. Podobnie podczas foto w lesie w pochmurny dzien. Oczywiscie mowa o sporcie, gdzie czas migawki musi byc dosc krotki.

Domyślnie

Pewnie tak, pewnie trochę bólu będzie, ale na wszystko przyjdzie czas. Wiadomo, byłoby najlepiej, żeby obiektyw był jasny z "natury". Ale za tym zawsze idzie cena. Na pewno niewątpliwym plusem jest fakt, jak wspominałeś (mogę tak?), że 55mm jest szersze niż 70mm. To fakt.

Domyślnie

Na przełaje Nikkor 55-300 wystarczy. Wystarczy do tego celu też inne szkło : Sigma 18-250 OS Macro. W kontekście pierwszego postu to właśnie to szkło poleciłbym na dobry początek. Nawet jakieś symboliczne macro można nim zrobić ...... a wcale nie jest wolniejsze do sportu od N 55-300. No i do kobiecych rączek gabarytowo pasuje wyśmienicie.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów