PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D90 - problem z kolorami

Ilka
26-12-2014, 12:10
Witam,
Mam nadzieję że takiego tematu nie było a jak był to proszę o link a ten zamkniemy(starałam się przeszukać forum ale nie widziałam nic takiego). Mam nikona D90 z obiektywem 18-105, od jakiegoś czasu wiesza mi się, jakby nie mógł złapać ostrości i nie chce zrobić zdjęcia, nie wiem z czego to wynika. Zaczęło mi się to dziać w zasadzie od początku ale jak dzwoniłam tam gdzie kupiłam aparat to powiedziano mi żebym przeczyściła delikatnie styki, owszem zrobiłam to i na początku działało ale teraz już nie.Raz aparat działa ok a raz zacina się co chwilę, czasami wystarczy skierować go na inny obiekt lub przysłonić obiektyw ręką i załapuje ale nie ukrywam jest to dość upierdliwe jak mam kilka sekund na uchwycenie psa. Kolejna rzecz,która mnie denerwuje to nie wiem czy one tak mają czy coś się mi popsuło, to słabe kolory(zaznaczam że na aparacie są podrasowane na bardzo żywe) a mi wychodzą te zdjęcia no szaro-bure,mdłe. Wczoraj bawiłam się Nikonem siostry ,bo narzekałam na swojego i różnica straszna. Sama mi nie wierzyła ale jak zrobiła moim i swoim to samo ujęcie to noc a dzień w kolorach, nawet zamieniałyśmy obiektyw oraz kartę na jej. Jestem totalnym laikiem ale mam wrażenie że na początku te kolory były 100 razy lepsze a przez to nie mam ochoty nawet robić nim zdjęć :( I teraz pytanie czy oddać go do serwisu bo faktycznie coś nie tak i D90 powinny mieć normalne kolory jak inne modele tej marki? Jeżeli oddać to gdzie by było zrobione to dobrze(mieszkam pod Warszawą więc najchętniej Wawa)? Ew. czy macie pomysł co mogło się stać bo nie wiem czy naprawa będzie opłacalna. Dopuszczam jeszcze możliwość że mimo wszystko ja jestem a-techniczna i może coś jednak mam mimo wszystko źle ustawione więc jakby ktoś z Was miał chęć łopatologicznie mi napisać co krok po kroku ustawić by kolory były żywe też będę wdzięczna.

RomanZWrocławia
26-12-2014, 13:03
Panowie z Warszawy i okolic nowa na forum koleżanka potrzebuje pomocy. Myślę, że najlepiej byłoby spotkać się, wziąć podejrzane D90 do ręki i stwierdzić czy to faktycznie problem ze sprzętem czy tylko kwestia nieumiejętnej obsługi. Proszę więc tu w wątku, lub na PW słać do Ilki oferty pomocy.
Gdybyś była z Wrocławia wszystko byłoby inaczej. Mamy tu zwartą, kompetentną i zawsze chętną do pomocy nikoniarkom ekipę.

Wojteksw
26-12-2014, 13:04
Daj przykładowe zdjęcie prosto z aparatu w jpg. Będzie nam łatwiej ocenić czy wszystkie ustawiania są prawidłowe.

Ilka
26-12-2014, 13:47
Kurcze szkoda że nie mam tych samych ujęć z aparatu siostry to byłoby widać bardziej różnicę. No ale wygląda to tak mniej więcej(oczywiście na pewno dużo rzeczy jest źle ustawione ale próbowałyśmy pstrykać na porównanie bez zbytniego zagłębiania się) Daję zdjęcie córki bo na nim najlepiej widać, spódniczka jest jaskrawo zielona,śliniak ostro czerwony,bluzeczka tez ostry kolor różowo-czerwony i takie też to było na aparacie siostry a na moim wyblakłe

https://lh4.googleusercontent.com/-Kt3zNQWvvCw/VJ1HCqkNWTI/AAAAAAAAOq8/D3fWzAQVb8o/w1028-h683-no/_DSC0078.JPG

https://lh5.googleusercontent.com/-bFB0N1mprB0/VJ1HKDkcCMI/AAAAAAAAOrM/5xq0CfbpOZU/w1028-h683-no/_DSC0080.JPG
to zdjęcie jest w miarę ok gdyby nie to że też kolor bluzki jest nie taki jak powinien, ona jest mocno różowa..

https://lh4.googleusercontent.com/-WksH-_0AIc8/VJ1GWJpbPwI/AAAAAAAAOpI/JHpRnxoo2qM/w1028-h683-no/_DSC0032.JPG

Super by było jakby ktoś z okolic znalazł się i wziął w swoje ręce, bo ja na prawdę laik ale mam wrażenie że te kilka lat wstecz nie robił aż tak marnie kolorystycznie zdjęć, bo ja lubię żywe a tu takie smutasy mi wychodzą

wunat
26-12-2014, 13:52
A robisz foty w jpg czy w RAW?

Wojteksw
26-12-2014, 13:58
Nie mogę odczytać metadanych IExif

Ilka
26-12-2014, 14:03
w jpg ale w rawach nie ma różnicy w kolorystyce. Później przyjdzie do mnie ze swoim aparatem to zrobię te same ujęcia jej i swoim to Wam wstawię.

Nie wiem czemu nie możesz odczytać. Może wstawię tak:
zdj. 1 :
jednostka przysłony f/4.8
czas ekspozycji 125s
ISO -200
dł.ogniskowej 45mm
maksymalna przysłona 4.5
tryb odmierzania- deseń
dł.ogniskowej 67
kontrast normalny
prognram ekspozycji ręczny
nasycenie -małe
ostrość -normalny
równowaga bieli -automatyczne
wersja exif 0221

Wojteksw
26-12-2014, 14:13
Przestaw w aparacie wielkość pliku na Basic, nic nie zmieniaj w Picsa i wklej na forum.

Ilka
26-12-2014, 14:27
Ok, mam nadzieję że zrobiłam to o co ci chodzi

https://lh3.googleusercontent.com/-XG7GBp25p5o/VJ1Tndl_iYI/AAAAAAAAOzQ/5ErQdZTGxv8/w1028-h683-no/_DSC0004%2B%282%29.JPG

RomanZWrocławia
26-12-2014, 14:31
EXIF ponownie jest wycinany. Podaj link do pobrania zdjęcia na jakimś serwerze np. link do dropboxa. bez wystawiania zdjęcia na forum. Jeśli przy okazji zrobisz Raw + Jpg będzie można zasymulować wygląd tego kadru przy różnych innych ustawieniach aparatu.

Wojteksw
26-12-2014, 14:33
Dane są usuwane dalej.

Ilka
26-12-2014, 15:16
To w takim razie Picasa sam sobie wycina. Ok zrobiłam tylko nie wiem czy dobrze udostępnię przez tego dropboxa
https://www.dropbox.com/s/otyeztgneuc5e84/_DSC0006.NEF?dl=0

Wojteksw
26-12-2014, 15:32
W wolnej chwili syn pobawi się wywołaniem raw. Twoje D90 ma przebieg 28054 zdjęcia. Według mnie niepotrzebnie auto iso, w tym przypadku było 1400. Zmień także Adobe RGB na Adobe sRGB.

artursw
26-12-2014, 16:07
https://dl.dropboxusercontent.com/u/11841398/_DSC0006i.jpg
Wywołanie Rawu tak na szybko, plus mala korekta w photoshopie.

RAF7705
26-12-2014, 16:15
Kontrast masz normalny a nasycenie małe.
Jak chcesz mieć kolory walące po oczach, to przede wszystkim nasycenie powinno być na max., kontrast też trochę większy.

Ilka
26-12-2014, 16:26
zmieniłam ale niestety nie wiele to zmienia.

Wojteksw
26-12-2014, 16:33
Może wina monitora, u mnie jest dobrze.

sl011
26-12-2014, 16:51
Nie przećwiczyłem jeszcze zamieszczania tu zdjęć, więc nie zamieszczam jpega pełnego kolorów. Ale mam parę uwag do tego nefa z pieskiem.
Przede wszystkim:
- ten piesek jest prześwietlony. Wczytaj sobie to zdjęcie do np capture nx-d, zmniejsz ekspozycję o -1ev albo i bardziej. Jak cienie wyjdą za ciemne, to potem je sobie wyregulujesz.
- balans bieli jest źle ustawiony. U mnie dobrze wygląda WB około 7600-7800K.
Jak ustawisz dwa powyższe ustawienia, podkręć kolory o ile chcesz.

I, jak już wcześniej napisano - nie używaj Adobe RGB. Stosuj tylko SRGB do zapisu jpegów.

pwaos
26-12-2014, 17:03
Z ciekawości zrobiłem te wszystkie kroki i zdjęcie wygląda zdecydowanie ładniej:

http://focus.eu.org/nikoniarze/_DSC0006.jpg

RomanZWrocławia
26-12-2014, 17:54
Ilka
tu ( jeśli nie masz drukowanej) jest instrukcja do D90:
http://upload.cyfrowe.pl/cyfrowe/instrukcje/aparaty/nikon/instrukcja_nikon_D90_pl.pdf
na stronie 109 jest rozdział: "Wybieranie ustawień przetwarzania obrazu". Ustaw w swoim aparacie profil "żywe" ODBITKI wykonane w DOBRYM laboratorium będą naprawdę nasycone. Problemem jest raczej monitor, telewizor, tablet, smartfon, wyświetlacz w aparacie na którym oglądasz swoje zdjęcia, Ściągnąłem rawa i naprawdę nic mu nie dolega.
Co do zachowania aparatu podczas ustawiania ostrości nie da się tego zdiagnozować na odległość.

o przestrzeni barw informacje masz na stronie 167. Jak radzono wyżej ustaw w aparacie sRGB

Ilka
26-12-2014, 18:12
oczywiście nie wiem czemu mimo odświeżenia postów przed tym co ja pisałam nie widziałam...Adobe już zmieniłam, z balansem bieli mam problem muszę poczytać coś łopatologicznego na ten temat(w ogóle jak możecie mnie odesłać do literatury łopatologicznej ;)Niby czytałam jakieś artykuły,książkę Nikona ale nie wiele mi to rozjaśniło ) a to że jest prześwietlony wiem. Spróbuję poszukać kontrastu i nasycenia ale chodzę po menu i na razie nie wiem gdzie, bo dawno nie bawiłam się nim i pozapominałam co gdzie jest. Chciałabym miec go tak w miarę ustawionego bym nie musiała każdego zdjęcia poprawiać(bo tu znowu mam problem,bo jedyny program który posiadam to Picasa), teraz każde muszę nasycić i wtedy jest ok. Zdjęcie po poprawieniu wygląda lepiej na pewno. Postaram się poszukać na spokojnie tych parametrów i przestawić je jak dziecko pójdzie spać bo nie ułatwia mi zadania ;) Jakbym nie mogła ogarnąć tego to będę pisać i prosić o pomoc, mam nadzieję że wytrzymacie ze mną ;) bo ja na prawdę mam sprzęt a nie potrafię go używać i to wiem . Najchętniej bym poszła na jakieś warsztaty,kurs czy nawet kilka spotkań prywatnie by koś mi potłumaczy ale też kursy są rózne i nie wiem gdzie a dwa boję się że na kursie to bedę się wstydziła zapytać o podstawy bo będą ci co wiedzą to już.

Mam gdzieś drukowaną, "żywe" mam ustawione. Nie wiem bo nawet moje wszytskie koleżanki mówią że te zdjęcia szaro bure jak robimy zdjęcia psom a dziś widziaam różnicę jak robiłam w ustawieniach siostry aparatem.Wstawię wam później to z wigilii zrobiony siostrzanym tylko ona ma innego Nikona więc może ten mój tak ma a jak bym chciała coś innego?

Ilka
26-12-2014, 20:14
Bardzo dziękuję za pomoc, udało się :) Miałam włączoną funkcję d-lighting co mi blokowało ustawianie kontrastu a dzięki odesłaniu do instrukcji wiedziałam gdzie bez problemu pogrzebać mam. Cieszę się że to tylko ja pierdoła a nie aparat, teraz muszę tylko kwestie zacinania się ogarnąć, choć pewnie to też moja wina ;) Balans też zmieniłam :) Muszę przestać się bać przestawiać ustawienia bo robię to tylko zachowawczo, nie wchodzę w te bardziej skomplikowane czyli jak balans bieli to tylko w te typu auto, światło jarzeniowe itp a nie dalej. Cieszę się że odważyłam się zapytać a Wy bez problemu pomogliście :*

RomanZWrocławia
26-12-2014, 20:59
Jeśli mogę coś doradzić tymczasem nie ruszaj zbyt wielu rzeczy jednocześnie. Nie ruszałbym na Twoim miejscu balansu bieli. W amatorskich zastosowaniach automat powinien wystarczyć. Możesz włączyć robienie zdjęć w jakości JPG + RAW. Rawy z D90 nie są bardzo duże - nie wymagają w obróbce bardzo szybkiego komputera i nie zabierają dużo miejsca ( w porównaniu z np. D800) na dysku. Jeśli jakieś zdjęcie będziesz chciała dopracować wg. swojego gustu zawsze będziesz mogła wykorzystać RAWa. Nawet jeśli teraz wydaje się to ponad Twoje potrzeby, być może będziesz kiedyś chciała spróbować. Raw daje mniej więcej takie możliwości jakbyś po zrobieniu zdjęcia mogła pozmieniać niemal wszystkie parametry mające wpływ na jego wygląd. I tu będziesz mogła zmienić balans bieli. Ale poprawnej ekspozycji, tego by zdjęcia nie poruszyć i poprawnie skomponować musisz pilnować w momencie naciskania spustu. Miałem przez krótki czas pożyczone D90 i bardzo dobrze mi się tym aparatem robiło zdjęcia jak i później obrabiało z niego pliki.
I jeszcze jedno - fotografia bez odbitek - nie żyje.

sl011
26-12-2014, 21:51
Na początek też polecam robienie w raw+jpg. Dzięki temu nie będziesz musiała myśleć o balansie bieli i paru innych drobiazgach. Będziesz mogła się skupić na odpowiedniej ekspozycji - żeby zdjęcie nie było za jasne ani za ciemne (https://www.szerokikadr.pl/poradnik/kompensacja-ekspozycji). Balans bieli możesz zostawić na auto. Jeśli zdjęcie jest dobrze naświetlone, to z rawem możesz zrobić potem na spokojnie, na komputerze, prawie wszystko, włącznie z balansem bieli (https://www.szerokikadr.pl/poradnik/balans-bieli-czyli-cyfrowe-kolory) gdyby aparat coś źle wymyślił.

Ilka
26-12-2014, 22:05
Ok, to tak zrobię tylko podpowiedzcie mi jaki program mogę ściągnąć na komputer bezpłatny by mi te rawy czytał i mogłabym w nim bardziej zdjęciami się pobawić,pozmieniać to o czym piszecie? Bo teraz ich po prostu nie wyświetla.

sl011
26-12-2014, 22:22
Nikon Capture NX-D chyba będzie najlepszy, bo daje spore możliwości, a jednocześnie czyta ustawienia aparatu i na dzień dobry masz zdjęcie prawie takie jak prosto z aparatu. Tylko czasami niestety dość wolno działa.
View NX jest prostszy, ale moim zdaniem gorszy - zbyt sztywny i prymitywny i do niedawna powodował, że rawy "puchły" na dysku (nie wiem jak jest teraz).
Oba powyższe są dostępne za darmo na stronie Nikona.

Oprócz tego są darmowe niezależne programy, jak Raw Therapee (b. dobry, ale skomplikowany), a do końca roku dostępny jest za darmo DXO Optics Pro 8 Elite - "gift" od producenta programu (trzeba by poszperać na tym forum, żeby znaleźć skrót do darmowej wersji).

RomanZWrocławia
27-12-2014, 00:14
to co napisał sl011 się zgadza.
moim zdaniem nie tykaj tymczasem programów nie dedykowanych do nikona, tzw. niezależnych. Jak wspomniano nie czytają zapisanych w pliku raw Twoich ustawień przetwarzania obrazu jakie ustawiłaś w aparacie. Więc na etapie obróbki temat osiągania zamierzonych, oczekiwanych efektów będziesz przerabiała ponownie. Na takie zaawansowane, "od zera" grzebanie w rawach być może przyjdzie czas później. Na początku nie utrudniaj sobie zadania. Więc albo: Capture NX-D
http://nikonimglib.com/ncnxd/index_en_nsa.html#os-windows
jeszcze ponoć niedoskonały, ale to najnowsze oprogramowanie i tylko ten soft będzie rozwijany. Jeśli się go nauczysz, to przy ewentualnej przesiadce na nowszy model nikona nie będziesz musiała uczyć się obsługi softu na nowo.
albo nierozwijany już View NX. moim zdaniem strata czasu, choć przynajmniej czyta ustawienia przetwarzania obrazu zapisane wraz z rawem

jo44
27-12-2014, 00:57
a do końca roku dostępny jest za darmo DXO Optics Pro 8 Elite - "gift" od producenta programu (trzeba by poszperać na tym forum, żeby znaleźć skrót do darmowej wersji).
DXO 8 jest za darmo do końca stycznia 2015 : http://sharewareonsale.com/s/dxo-optics-pro-elite-sale .

Ilka
27-12-2014, 11:03
Dziękuję za porady zgrałam Nikona Capture a do tego jakiś bonus w postaci Picture Control Utility 2 mi się ściągnął. Pobawiłam się chwilę jednym zdjęciem i faktycznie inna bajka.