PDA

Zobacz pełną wersję : Tablet Wacom - problem z kursorem

popi
07-12-2014, 12:08
Cześć,

czy któryś z uzytkowników Intuos-a mógłby mi pomóc? :)

Problem jest następujący: po kilku min.używania "pióra" kursor na ekranie zamiera (dotyk nadal działa, przewijanie stron w necie z poziomu "pióra" także).
Co ciekawe, gdy w zakładce "Właściwości tabletu Wacom" w menu "Mapowanie" przełączę "Pióro" na "Mysz" kursor ponownie budzi się do życia.

Czy coś źle ustawiłem podczas konfiguracji?

Pozdrawiam, Piotr

PS. Cieszyłem się wczoraj jak dziecko gdy podłączałem Wacoma, a tu taki zgrzyt :(

GonzoG
07-12-2014, 14:43
Jaki system ??

popi
07-12-2014, 15:10
Win7 64bit

Pojawił się drugi problem: po wzięciu tabletu w rękę (położeniu na kolanach) sprzęt samoistnie wyłącza się (bateria naładowana w 100%).

Wertuję oczywiście 129-cio stronicową instrukcję ale, jak na razie, z miernym skutkiem...

mbodniak
07-12-2014, 15:14
Pierwszy problem to może być wina systemu. W ustawieniach zasilania - wstrzymywanie selektywne USB trzeba wyłączyć.

GonzoG
07-12-2014, 15:29
To ten problem z kursorem, to wina i systemu i aplikacji.
Od W7 (w Vista nie pamiętam) się aplikacja musi być dostosowana do obsługi piórkiem, a nie tylko myszą.
Taki sam objaw ma znajomy - na niektórych programach po prostu kursor albo znika, albo się zatrzymuje i jest martwy. Dopiero zmiana aktywnego okna myszą, czy z klawiatury sprawia, że piórko znowu działa.

popi
07-12-2014, 18:22
mbodniak, Twoja podpowiedź pozwoliła mi się akurat uporać z problemem drugim :)

Dzięki zaś Tobie GonzoG, zaczałem grzebać w ustawieniach i doszedłem do tego (a raczej wpadłem na to przypadkowo) że we "Właściwościach tabletu Wacom" w zakładce "Mapowanie" należy odhaczyć "Użyj pismo odręczne Windows".

Dzięki chłopaki!