PDA

Zobacz pełną wersję : Telekonwerter KENKO, warto?

art44
04-05-2007, 10:00
Witam,
proszę o poradę kogoś, kto ma jakies doświadczenia w tym względzie.

czy warto zastosować taki:
http://www.allegro.pl/item188793774_kenko_teleplus_pro_300_dg_1_4x_nikon _af_promocja_.html
telekonwerter do np. 70-200/2.8 VR albo stałki Nikkora 180/2.8? Jak jest z jakością?

Pytam, bo cena za TC-14 dość zaporowa. Przeszukiwałem forum, ale jasności nie mam.
Najcenniejsze będzie dla mnie jeśli ktoś mi coś powie o spadku jakości zdjęcia,
a jeśli już porówna go do TC-14 (ew. TC-17) lub zapoda jakieś sample - to będę przebierał nogami ze szczęścia ;) .
Pozdrawiam i dziękuje, Art

andrzej_laskowski
04-05-2007, 11:47
Uzywałem kilka lat z 80-200 o 300/2.8.
Z napędem nie zadziała.
Spadek jakości niewileki.
Mz doskonały zamiennik dedykowanego.

darekzaw
04-05-2007, 11:54
Pytałem sprzedawcy o tem model.
Według niego działa z AF-S bez problemów, a nawet przenosi VR.
Pytanie jak z jakością obrazu po zamontowaniu konwertera. mam 70-300VR i czasami brakuje tak jeszcze ze 100.

Jakubas
04-05-2007, 12:26
420mm f/8? Slabo to widze... Zrobienie nieporuszonego zdjecia bedzie graniczylo z cudem... No i AF zapewne bedzie sie gubil.

darekzaw
04-05-2007, 13:39
że AF może wariować to wiem. Bardziej mnie interesuje jak się zachowa VR. czy pozwoli zrobić ostre zdjęcie? Teoretycznie według Nikona to 2 podziałki w dół, czyli jak 4 bez VR.
Pytanie tylko, czy ktoś to testował w naturze.

andrzej_laskowski
04-05-2007, 14:42
Pytałem sprzedawcy o tem model.
Według niego działa z AF-S bez problemów, a nawet przenosi VR.
Pytanie jak z jakością obrazu po zamontowaniu konwertera. mam 70-300VR i czasami brakuje tak jeszcze ze 100.

Ja uzywałem z swoim 80-200 AFs i 100/2.8 AFs VR i z obu nie działał.
AF powyżej 5.6 praktycznie nie ma sensu, bo działa tragicznie wolno i z błędami.
Troche gapa tylko ze mnie bo mój był x2 a nie 1.4.
Sample mam tylko z Pro x2.

darekzaw
04-05-2007, 14:56
AF powyżej 5.6 praktycznie nie ma sensu, bo działa tragicznie wolno i z błędami.

Nie działał AF, czy VR czy ani jedno ani drugie.
Na Af az tak mi nie zależy, ale VR owszem. Jeśli nie działa to nie ma co kupowac tego konwertera.
A zdjęcia chętnie zobaczę.

art44
04-05-2007, 15:58
Witam,
no i bądź tu mądry i pisz wiersze. W Foto-Tipie dają sobie uciąć, że AF-S działa, a VR "powinien" (jak się wyrazili) też! Problem w tym, co to znaczy "powinien" ;) . Odbyłem kiedyś na ten temat kilkugodzinną dyskusję: bo w odczuciu "społecznym", że się tak wyrażę powinien znaczy: "prawdopodobnie tak, ale nie musi", natomiast jeśli w jakiejś normie użyje sie wyrażenia np. "odległość powinna wynosic co najmniej 3m" to znaczy: MUSI.
Takie też ma się odczucie, gdy użyje się słowa powinność - To była Twoja POWINNOŚĆ - znaczy MUSIAŁEŚ (tak zrobić).
Kup teraz chłopie sobie konwerter, zapłać, odbierz przesyłkę - a potem się boksuj z reklamacjami. Nic - póki do łapki nie wezmę - odpuszczam sobie chyba... . Pozdrawiam, Art

Jacek_Z
04-05-2007, 17:26
dowiedz się ile styków ma ten konwerter
potem popatrz ile mają obiektywy śrubikręty, a ile te AF-S i VR
będziesz z tego mógł wyciągnąć wnioski
na aukcji jest takie zdjęcie, że styki są zakryte, ale może jakiś użytkownik powie? albo znajdziesz na zdjęciach w sieci.

BugsBunny
04-05-2007, 18:55
dowiedz się ile styków ma ten konwerter
potem popatrz ile mają obiektywy śrubikręty, a ile te AF-S i VR
będziesz z tego mógł wyciągnąć wnioski
na aukcji jest takie zdjęcie, że styki są zakryte, ale może jakiś użytkownik powie? albo znajdziesz na zdjęciach w sieci.

Jacku, a mógłbyś trochę rozwinąć ten temat? Obiektywy AF-S i VR mają 10 styków, ale Nikon D70s tylko 7, a AF-S i VR działa. To ile powinien mieć konwerter? Bo też kiedyś chciałem taki kupić ale brak jednoznacznych informacji od sprzedawcy mnie wypłoszył.

andrzej_laskowski
04-05-2007, 19:50
To ja się wypowiem, bo widze sporo ludzi ma wątpliwości.
Przez kilka lat używałem Kenko Pro x2.
Doskonale sprawował się z D70 i wszelkimi śrubokrętami, ale już z "kitem" nie działał.
O dziwo po zakupie D200 nie udało mi się odpalić większości szkieł. Teoretycznie nie powinno mieć to znaczenia, ale jak widać ma. Sprawdzałem z D200 sąsiada i z S3Pro i różne kłopoty z nim były.
Raz działał, raz nie, bez widocznego powodu i sensu.
Ale nigdy nie zadziałał z HSM, ani AFs. Może kiedyś robili jakąś śrubokrętową wersję?

Mz należy sprawdzić organoleptycznie czy działa i po kłopocie.
Jako że przez pewien czas używałem dedykowany TC nikosia i Kenko, mogę zapewnić że optycznie nie ma różnic.
Jedyna wada to taka że body nie "widzi" niefirmówek. Ale to chyba nie kłopot wielki.
AF zdycha tak samo, a mydełko jest minimalne.

samuraj
04-05-2007, 19:53
wlasnie sprawdzalem i z 80-400 dziala VR a z 18-70 dziala AFs

deep
04-05-2007, 21:35
Art44 zobacz sobie tę stronkę:
http://www.pbase.com/miljenko/teleconverters
Kenko ma śrubokręt

apsza
04-05-2007, 22:34
Miałem KENKO 2.0 ok roku. Z N 80-400/4.5-5.6DED działał AF i VR,ale strasznie spowalniał wszystko, a o fotach czegoś w ruchu nie było co marzyć. Na długim końcu N80-400tki jakość (ostrość, kolory, kontrast) wyraźnie spadała. W rezultacie prawie go nie używałem. Z KITEM nie działał AFS. Z N 70-200 też nie działał AFS ani VR również. Szybko go sprzedałem razem z 80-400. TC 1.4,1.7 nie miałem więc nic nie pisze. Ja bym kupił TC1.7 (zresztą i kupię). Testowałem go tylko w Media M z N70-200 i wydaje się, że jest super OK.

qooba
04-05-2007, 22:39
sam miałem kiedyś wątpliwosci i rozmawiałem o tym TC z Gamlingiem (foto-tip)
zaproponował zakup i ewentualny zwrot - na zasadzie 10 dni prawa do zwrotu towaru zakupionego na odległość :)
z foto-tipem nie masz się chyba czego bać...

peecee
05-05-2007, 11:16
sprawdziłem tak na szybko z tym co mam więc: NIKON D2Xs, KENKO *2 N-AFd TELEPLUS MC7 DG (dokładnie tak opisany ma około roku...) - oraz szkła:

SIGMA 10-20 DC HSM ostrzy na krótkim koncu na długim nie
SIGMA 70-300 DG ostrzy od dołu do około 140
NIKONY:
18-200 AF-S ostrzy w dolnym zakresie
105 AF 2.8 wydaje mi się że jest ok ale wieczorem usiąde ze statywem i go pomęczę :D
80-400 AF VR lata tam i spowrotem a jak już wyostrzy to chyba tylko przypadkiem i na krótkim koncu

jest ciemnawo więc trochę słabe warunki do testu najgorzej jest z 80-400 najlepiej kręci z 70 - 300 no i ten warkot :D podoba mi się :D

Jest jedno małe ale z NIKONEM D50 z tego co pamiętam ostrzył 70-300 na całej długości (nie mam go teraz co by pomęczyć - wróci za tydzien to posprawdzam) a jeśli chodzi o konwertery nikona postaram się o zestaw 1,4 1,7 i 2,0 na za jakieś 2 tygodnie i wtedy pomęcze całe to towarzystwo - no chyba że chinczycy wyślą szybciej :D

aaa kenko ma 10 styków tyle samo co 18-200 afs VR i 80-400 AF VR a D2Xs ma ich tylko 8 :D hyhyhy

wigi
06-05-2007, 09:55
aaa kenko ma 10 styków tyle samo co 18-200 afs VR i 80-400 AF VR a D2Xs ma ich tylko 8 :D hyhyhy
Jesteś pewnien, że Kenko ma 10 styków, bo szczerze wątpię...

peecee
06-05-2007, 10:23
no jestem liczyłem na palcach :D

peecee
06-05-2007, 10:26
ups jeszcze raz 10 styków w środku 8 pinów na zewnątrz ... mój błąd nie spojrzałem z 2 strony ;) - śmiszne rozwiązanie... ale fakt powinienem policzyć obie strony
p.s po kiego diabła wewnątrz dali 10 a na zewnątrz 8 :D

JK
06-05-2007, 10:43
Tylko że styki to jeszcze nie wszystko. W TCxx E II Nikona nie jest to proste "przejście kabelków". Tam siedzą układy, które pośredniczą w komunikacji pomiędzy body a obiektywem. Jeśli dołączyć TC17 E II do Nikkora 70-200 VR, to body otrzymuje informacje o prawdziwej ogniskowej ( np.340mm ) i prawdziwym świetle zestawu ( f/4.8 ). Bez procesora (lub innego układu elektronicznego) taka modyfikacja danych z obiektywu nie byłaby możliwa. Jeśli telekonwerter Kenko ma tylko przeniesione styki (tak jak to jest w pierścieniach do makro), to może się okazać, że współpraca body (AFS, VR, pomiar odległości) z obiektywem za pośrednictwem takiego telekonwertera nie jest kompletna. Wszystko zależy od tego, co jeszcze robi ten układ wsadzony do TCxx E II, a czego nie robi Kenko. Współpraca takiego zestawu z telekonwerterem bez elektroniki może być loterią, zależną od użytego body oraz obiektywu.

peecee
06-05-2007, 10:56
Tylko że styki to jeszcze nie wszystko. W TCxx E II Nikona nie jest to proste "przejście kabelków". Tam siedzą układy, które pośredniczą w komunikacji pomiędzy body a obiektywem. Jeśli dołączyć TC17 E II do Nikkora 70-200 VR, to body otrzymuje informacje o prawdziwej ogniskowej ( np.340mm ) i prawdziwym świetle zestawu ( f/4.8 ). Bez procesora (lub innego układu elektronicznego) taka modyfikacja danych z obiektywu nie byłaby możliwa. Jeśli telekonwerter Kenko ma tylko przeniesione styki (tak jak to jest w pierścieniach do makro), to może się okazać, że współpraca body (AFS, VR, pomiar odległości) z obiektywem za pośrednictwem takiego telekonwertera nie jest kompletna. Wszystko zależy od tego, co jeszcze robi ten układ wsadzony do TCxx E II, a czego nie robi Kenko. Współpraca takiego zestawu z telekonwerterem bez elektroniki może być loterią, zależną od użytego body oraz obiektywu.
JK sporo dopisał do tematu ja jednak podpiął bym takie pytania:

ponoć od modelu D200 nawet jak założę 105 micro nikona przez mieszek pentacona będę miał poprawny meetering - prawda to czy nie ???
czy ktoś podpinał telekonwerter sigmy do afs'a orz VR nikona i jak to się spisywało??
TC nikona drogie jak diabli a ja zbieram na nikkora 200 f2 :P i muszę na czymś tymczasowo przyoszczędzić :D

JK
06-05-2007, 11:10
..... ponoć od modelu D200 nawet jak założę 105 micro nikona przez mieszek pentacona będę miał poprawny meetering - prawda to czy nie ??? .....

No właśnie nie. Jeśli podepniesz nawet metr pierścieni np. Kenko do Nikkora 105/2,8, to nadal będziesz miał światło 2,8. Jeśli wysuniesz tubus obiektywu, to światło zostanie oczywiście skorygowane przez procesor w obiektywie, ale ta korekcja dotyczy tylko samego obiektywu, a nie "bezmyślnych" pierścieni, które zostały wstawione pomiedzy body, a obiektyw.

Jacek_Z
06-05-2007, 11:30
tak. Ale body oczywiście dobierze odpowiednio długższy czas naświetlania i ekspozycja będzie OK. Kłopoty się mogą zacząć przy lampach błyskowych w trybach M i A - po prostu trzeba samemu wprowadzić korekcje. TTL powinno działać dobrze.

JK
06-05-2007, 11:44
Jacku, tu nie chodzi o pomiar, tylko o przenoszenie AF-S, VR i pomiaru odległości. Te pierścienie są tylko dowodem na to, że w telekonwerterach Nikona, styki nie są jedynie połaczone za pomocą kabelków, czy tasiemki, ale że są tam również jakieś układy elektroniczne (najprawdopodobniej mikroprocesorowe), które przetwarzają sygnały przesyłane z body do obiektywu i odwrotnie. A to, że działa światłomierz, jest raczej oczywiste.

Jacek_Z
06-05-2007, 12:07
peecee martwił się o pomiar - dlatego to dopisałem.
pisałem, że z liczby styków mozna coś wywnioskowac - własnie z powodów o których piszesz.
to elektronika konwertera musi powodowac wyświetlanie innej wartości przysłony niz ta nastawiona na obiektywie.

peecee
06-05-2007, 16:35
dłubałem dłubałem i dodłubałem że nowe kenko a konkretnie najnowsze Kenko Pro 300 DG 2x
ma w pełni działać z AFS oraz AFD dla nikona wymagana jest apertura f4 albo jaśniej aby działał autofokus o sigmie i HSM nic nie piszą ale wysmarowałem maila do kenko i liczę że jutro przy odrobinie szczęścia już się wyjaśni jak to z nim jest (o VR też ich pytałem) cena jest identyczna jak starszego modelu (około 400pln) wysyłka z Hong Kongu nic więcej o nim nie piszą

p.s. konwerter jest opisany tylko na japońskiej stronie kenko na europejskich jeszcze go nie opisują ;)

JK
06-05-2007, 19:56
dłubałem dłubałem i dodłubałem że nowe kenko a konkretnie najnowsze Kenko Pro 300 DG 2x
ma w pełni działać z AFS oraz AFD dla nikona wymagana jest apertura f4 albo jaśniej aby działał autofokus o sigmie i HSM nic nie piszą ale wysmarowałem maila do kenko i liczę że jutro przy odrobinie szczęścia już się wyjaśni jak to z nim jest (o VR też ich pytałem) cena jest identyczna jak starszego modelu (około 400pln) wysyłka z Hong Kongu nic więcej o nim nie piszą

p.s. konwerter jest opisany tylko na japońskiej stronie kenko na europejskich jeszcze go nie opisują ;)

Chyba trochę polewasz :wink:
http://www.pstryk.com.pl/opis.php/1480
http://www.pstryk.com.pl/opis.php/1481

peecee
06-05-2007, 20:06
według opisu z kea photo ... jak tylko kenko odpisze wkleję...

israel
09-05-2007, 22:52
Ostatnio tez szukalem troche o Kenko i znalazlem taka stronke
http://www.timelesswanderings.net/equipment/Kenko.html
jesli ktos podawal juz to sorry :)