Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 29

Question Telekonwerter KENKO, warto?

Witam,
    proszę o poradę kogoś, kto ma jakies doświadczenia w tym względzie.

czy warto zastosować taki:
    http://www.allegro.pl/item188793774_...promocja_.html
    telekonwerter do np. 70-200/2.8 VR albo stałki Nikkora 180/2.8? Jak jest z jakością?

Pytam, bo cena za TC-14 dość zaporowa. Przeszukiwałem forum, ale jasności nie mam.
    Najcenniejsze będzie dla mnie jeśli ktoś mi coś powie o spadku jakości zdjęcia,
    a jeśli już porówna go do TC-14 (ew. TC-17) lub zapoda jakieś sample - to będę przebierał nogami ze szczęścia .
    Pozdrawiam i dziękuje, Art
    Ostatnio edytowane przez art44 ; 04-05-2007 o 10:15
    D300 / D810 / F70 + Nikkory

Domyślnie

Uzywałem kilka lat z 80-200 o 300/2.8.
    Z napędem nie zadziała.
    Spadek jakości niewileki.
    Mz doskonały zamiennik dedykowanego.
    Szary, cichy człowiek.

Domyślnie

Pytałem sprzedawcy o tem model.
    Według niego działa z AF-S bez problemów, a nawet przenosi VR.
    Pytanie jak z jakością obrazu po zamontowaniu konwertera. mam 70-300VR i czasami brakuje tak jeszcze ze 100.
    D300s F80 i dodatki.

Domyślnie

420mm f/8? Slabo to widze... Zrobienie nieporuszonego zdjecia bedzie graniczylo z cudem... No i AF zapewne bedzie sie gubil.
    forum.niekojarze.pl

Domyślnie

że AF może wariować to wiem. Bardziej mnie interesuje jak się zachowa VR. czy pozwoli zrobić ostre zdjęcie? Teoretycznie według Nikona to 2 podziałki w dół, czyli jak 4 bez VR.
    Pytanie tylko, czy ktoś to testował w naturze.
    D300s F80 i dodatki.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez darekzaw Zobacz posta
    Pytałem sprzedawcy o tem model.
    Według niego działa z AF-S bez problemów, a nawet przenosi VR.
    Pytanie jak z jakością obrazu po zamontowaniu konwertera. mam 70-300VR i czasami brakuje tak jeszcze ze 100.
    Ja uzywałem z swoim 80-200 AFs i 100/2.8 AFs VR i z obu nie działał.
    AF powyżej 5.6 praktycznie nie ma sensu, bo działa tragicznie wolno i z błędami.
    Troche gapa tylko ze mnie bo mój był x2 a nie 1.4.
    Sample mam tylko z Pro x2.
    Szary, cichy człowiek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez andrzej_laskowski Zobacz posta
    AF powyżej 5.6 praktycznie nie ma sensu, bo działa tragicznie wolno i z błędami.
    Nie działał AF, czy VR czy ani jedno ani drugie.
    Na Af az tak mi nie zależy, ale VR owszem. Jeśli nie działa to nie ma co kupowac tego konwertera.
    A zdjęcia chętnie zobaczę.
    D300s F80 i dodatki.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez andrzej_laskowski Zobacz posta
    Witam,
    no i bądź tu mądry i pisz wiersze. W Foto-Tipie dają sobie uciąć, że AF-S działa, a VR "powinien" (jak się wyrazili) też! Problem w tym, co to znaczy "powinien" . Odbyłem kiedyś na ten temat kilkugodzinną dyskusję: bo w odczuciu "społecznym", że się tak wyrażę powinien znaczy: "prawdopodobnie tak, ale nie musi", natomiast jeśli w jakiejś normie użyje sie wyrażenia np. "odległość powinna wynosic co najmniej 3m" to znaczy: MUSI.
    Takie też ma się odczucie, gdy użyje się słowa powinność - To była Twoja POWINNOŚĆ - znaczy MUSIAŁEŚ (tak zrobić).
    Kup teraz chłopie sobie konwerter, zapłać, odbierz przesyłkę - a potem się boksuj z reklamacjami. Nic - póki do łapki nie wezmę - odpuszczam sobie chyba... . Pozdrawiam, Art
    D300 / D810 / F70 + Nikkory

Domyślnie

dowiedz się ile styków ma ten konwerter
    potem popatrz ile mają obiektywy śrubikręty, a ile te AF-S i VR
    będziesz z tego mógł wyciągnąć wnioski
    na aukcji jest takie zdjęcie, że styki są zakryte, ale może jakiś użytkownik powie? albo znajdziesz na zdjęciach w sieci.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    dowiedz się ile styków ma ten konwerter
    potem popatrz ile mają obiektywy śrubikręty, a ile te AF-S i VR
    będziesz z tego mógł wyciągnąć wnioski
    na aukcji jest takie zdjęcie, że styki są zakryte, ale może jakiś użytkownik powie? albo znajdziesz na zdjęciach w sieci.
    Jacku, a mógłbyś trochę rozwinąć ten temat? Obiektywy AF-S i VR mają 10 styków, ale Nikon D70s tylko 7, a AF-S i VR działa. To ile powinien mieć konwerter? Bo też kiedyś chciałem taki kupić ale brak jednoznacznych informacji od sprzedawcy mnie wypłoszył.
    "Kiedy wszystkie sposoby zawiodą, należy przeczytać instrukcję obsługi" - Murphy

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów